Scudo Sports

Bisiklet üstünde beslenme

@Mehmet_Gürsoylu

Karbondioksitin koladan ayrılmasına izin verseniz de kafeinin koladaki varlığını sürdürmesi gerekiyor.İçtiğiniz asidi kaçmış kolanın vücudu uyarması gibi bir şey söz konusu değil mi yani?Kafam karıştı benim :)

Scudo
Karbonik asit gazı kaçmış kolada daha az bulunsa da içinde varlığını sürdürür. Kolanın gazının kaçmasını beklemek içindeki kafein miktarına da etki etmez. Bu yüzden gaz kaçmış kola uyarıcı etkisini ve şekerini yitirmez. Ancak içindeki basit şekerden dolayı kısa sürede enerji verse de bir süre sonra kan şekerinizi tekrar düşürüp halsiz kalmanıza sebep olur.

Benim fikrimce antrenman yaparken glisemik indekse dikkat ederek karbonhidrat ağırlıklı beslenmek gerek. Mesela kuruyemiş ve meyve kurusu çok güzel bir çözüm. Kuru meyvedeki şeker kana hızlı karışarak kısa sürede enerjinizi yerine koyarken.Kuruyemiş yavaş ve uzun bir süreçte kana karışarak kan şekerinizi hep belli bir seviyede tutar. Eğer uzun tura çıktıysanız da bunların yanında yağ ve protein ihtiyacını da karşılamak gerek. Bunun için de favorim makarnanın yanında peynir ya da garnitürlü ton balığı.

Glisemik indeksle ilgili daha fazla bilgi ve yiyecek listesi için: (link)

snickers tarzı küçük çikolatacıklar ne kadar açlığı bastırabilir ki =)
ben evden çıkmadan 3-4 tane tost yapıp koyuyorum çantama, uzun yola çıkcaksam (150km üstü) yanıma ya yaprak sarma yada biber dolma alıyorum ki pirinç kendime getiriyo =)
mevsimine görede evde kendim sıktığım bi şişe meyve suyu (vişne, elma, portakal...) alıyorum yol boyunca idare ediyor.
böylece yol boyunca hiç enerjimi kaybetmiyorum

@Elif Gökalp

yanıma onları alacak kadar hiç uzun yola çıkmadım umarım bir gün o da olur :)

çikolata ve kolaya mümkün mertebe bulaşmamaya çalışıyorum evden çıkmadan haşlanmış patates makarna yada pilav tüketmeye gayret ederim birkaç dilim ekmekte hem hafif tok tutar hemde açlık eşiğinizi uzatır yanıma da badem leblebi kuruüzüm karışımı muz ve powerade alırım mataramıda fuller basarım pedala :D

1 tane snickers ne demek biliyor musun kalori bombası ve sen 5 tane diyosun naptın hocam sen :D Yola çıkmadan ocakta tereyağı, mısır unu, pekmezle bir bulamaç yapıyoruz yumularak yiyoruz üstünüde bir güzel su içip yola çıkıyoruz :) Bencede tadımca çok güzel bir seçenek :)

Sapla samanı karıştırmamak gerek.Şimdi burada pekmezden zeytinyağlı dolmaya kadar,gerçekten de "Bir yaşıma daha girdim" dedirtecek örnekler var.Ne yapıyorsunuz gençler,sevgili arkadaşlar.Öncelikle,yeme içme rejiminin kişiye özel olduğunu bilelim.Burada boyları 1.70-1.90 ,kiloları da 50-85 arasında arkadaşlarımız olduğunu var sayalım.50 nin altı,85 in üstünü değerlendirme dışı bırakarak-gözardı edelim demiyorum-devam edelim.

Farklı boy kilo ve yaş gruplarında onlarca insan;bununla birlikte günlük 50 km ile 200 km sürüş yapan kardeşlerimiz var,değil mi? 50 km diyorum zira 5-6 km sürüş için beslenme önerisi isteyen yoktur sanırım.

Örnek:Ben 1.84 boy ve 79 kiloyum.150-200 km aralığında yapacağım bir performans için enerji barı,enerji içeceği ve basit şeker içeren hiç bir şeye ihtiyaç duymam.İhtiyacım olan tek şey,tuzlu ve şekerli suyla,tuzlu kraker ve 30-40 gramlık kekler.(Bu kekleri de kendim yaparım)

Performans sırasında yemek yenmez.100 km gittiniz ve hala 50-100 km arasında yolunuz var ise evet;değilse ,yapmanız gereken tek şey mineral takviyesi olmalıdır.

Tuzun ölümcül bir eksiklik olduğu,günümüzde yaşanan bazı sporcu ölümlerinde de rolü olduğuna iliişkin çokça görüş var.Tuz ihmale gelmez.

Geldik can alıcı yere.Antrenman tur ya da her ne yapacak isek,yaklaşık bir saat öncesinde kahvaltı ya da yemek işini bitirmeli ve vücut saatimizi ,sabah kahvaltı sonrası tuvalete çıkacak şekilde ayarlamalıyız.Spor bitti eve geldik,duşumuzu aldık şimdi yenilenme zamanı.İşte asıl karbonhidrat tüketme zamanı bu.

Unutmayınız,bir başkasına uygun olan yeme içme rejimi size uygun olmayabilir.Bilmediğiniz bir tiroid,gizli şeker,tansiyon vb gibi rahatsızlıklar,sıklıkla tükettiğiniz yiyecekler düşünüldüğünde,başınıza büyük dertler açar.

Son sözümü hep söylerim.Bisiklet hayatınızın büyük bir alanını kaplamıyor,çok uzun sürüşler ve zaman zaman yüksek performanslı sürüşler yapmıyorsanız,emin olun öyle ekstra yiyeceklere hiç gerek yok.Sağlıklı beslenip biraz da mineral almak yeterli.

Orta düzey performanslar,sürüş esnasında enerji takviyesine ihtiyaç duyabilir;bu da elbette otur yumul ekmeğe zeytine değil.150-200 gr karbonhidrat içerikli enerji kekleri benzeri yiyecekler.

Yüksek performans yapanlar ise vücut yapılarına göre(Depolarına göre diyelim) ilk 50-80 km aralığında ve son 20-30 km lerde enerji desteğine ihtiyaç duyarlar.Duymalıdırlar.Canları istemese bile,mideyi yormayacak,basit şeker içeriği dahil,enerji verecek besinleri almalılar.

Basit şeker son bölümde olur.Başlarda ve ortalarda her türlü basit şeker ve meyve şekerleri almak yanlıştır;söyleyip gideyim zira yemek vakti:)

çok sağol derya abim yaa!!!

bu bisiklet üstü beslenme çok abartılıyo bence...

hele de 20+20 km'Lik torlarda, ilk mola da pavırreyd'lere koşan arkadaşlara hiç anlam veremiyorum... veremiycem de...

ben bile, şu halimle, 50 km'yi yiyecek takviyesi olmadan, sadece suyla rahat rahat çıkarıyorum...

ve arkadaşlar gerçekten abartmayalım n'olur... sonra normal şeyleri, çok üst düzey becerilermiş gibi algılamaya başlıyoruz, tehlikeli oluyo =)

(gerçi bu da ülkemin ayıplarından biri... o kadar sınırılanmışız ki, birazcı knormal insan gibi olsak, uzaylı gibi görülüyoruz... :S)

dun yaklasik 20 km surdum yas 15
1998 dogumluyum boy 172 cm kilo 46 :-D
galiba kilodan dolayi her zaman acim ve hic.doymam bisiklet ustundede iste dyn acikinca bir cokonat birde dilim kek yedim kek iyi geldi ama cokonat resmen midemi yakti 7. kmde yedim bunlari ortalama 24 tu ve 3 aydir.ilk surusumdu sonraki 15 kmde hizim dustu yokuslari 3 *4 vutesle yaklasik 60 kadansla cikmaya basladim sonra bi kac kere gaza gelip pedala abandim 21. vites tahminen +100 kadans full gittim 1km fqlan hiz ortalamasi da +30 tBi sonra ani yuklendigim.icin ciger gitti yqvasladim.genel ortalama 18 oldu yqni en iyisi surusten onxe badem findik fistik 2 muz 3 tabak makarna ya da pilav 1 saatlik surus icinde yaklasik 1 litre su aradada kek yemeler tabi henim.kilom.icin

40 50 km yol için neden bi insan yanına yiyecek almak istesin ki ben yanıma yiyecek alıyorum çünkü kahvaltı yapmadan sabah 6buçuk 7 gibi evden çıkıyorum 30 40 km sonra kahvaltı molası veriyorum, sonra yola devam öğlen yemeğimi yemem gerektiği için mola veriyorum yanımdaki yemekle öğleni çıkarıyorum ve eve geri dönerken bir daha karnım acıkmıyor ve enerji verecek fabrikasyon ürünlere ihtiyaç duymadan saat 6 7 gibi eve varıyorum dönüş yolunda yiyebileceğim tek şey meyve oda canım istediği için

Arkadaşlar ''Yemek olayı çok abartılıyor'' gibi cümleler söylenmiş.Tamam belki biraz abartılıyor ama yemek olayı ciddiye alınması gereken bir konu.Ama kimler için ciddiye alınmalı.50+50 km ortalama hızınızı 25 den yukarı çıkartmadan bisiklete biniyorsanız zaten sizin hiçbirşey yemenize gerek yok.O hızda insan ter bile dökmez.Tabi bunu genç kategori için söylüyorum.
Ama o 50+50 km yi 30 ortalamanın üstünde gidiyor hele bir de rüzgarla boğuşuyorsanız yemek işini de ciddiye almanız şart.Vücudunuzu ne kadar çok zorlarsanız o kadar çok enerji tüketir.Bu da enerji takviyesini gerektirir.Şahsen ben kendi adıma konuşayım en son gittiğimiz Eskişehir-Sivrihisar-Eskişehir(220 km-32 ort) turunda sabah kahvaltıda 200-300 gr tavuk göğsü öğlen bisiklet üstünde 2 haşlanmış patates 2 snickers molada 3-4 köfte 1 tane ballı gözleme yedim araya giren ufak tefek soda bisküvi vs.. leri saymıyorum.Tamam belki biraz fazla yiyorum ama yediğimin kaç katını da yakıyorum.Ama laylay olsun diye bisiklete binip 30 dk sonra mola veren ve indiği gibi kavurmaya,lahmacuna oturan kişilere bi lafım yok siz zaten hiçbirşey yemeyin bisikletin size faydasından çok zararı olur :)

Performansınızın yüksek olduğu sürüşlerde bir nevi zamanla yarışırsınız ama bu sürüşlerde beslenmeyi ihmal etmemek gerek !

• Beğen
Tepkiler: CandanC ve ihtiyar
(''Yemek olayı çok abartılıyor" benim cümlemdi, bi parantezle açıklama yapıyım...
mesajımda da görüleceği üzere, ben de kısa turlarda harala gürele enerji içeceklerine, yemeklere koşanlardan bahsettim.
performans ve uzun yol tabi ki ayrı bi'şey, yeteri kadar yemezsen, yığılıp kalırsın bisikletin üstüne mazallah, farkındayız =) )

• Beğen
Tepkiler: Mehmet_Gürsoylu
@Elif Gökalp

urla gezisi yaptık arkadaşlarla bir ucundan bir ucuna 100km yol yaptık sadece urlada demirciye giderken bi ara baya nabzım düştü enerjim kalmadı inan arka cebimde atıştırmalık bişey olmasaydı herhalde turu tamamlıyamazdım orda kalırdım öylece

Bende bir şeyler yazayım :) bu yaz yaptığım 275 km lik günübirlik iznik turunun sabah aşamasında yani ilk 170 km için yediğim 3 adet muz başka birşey yok .1-1.5 litre su içtim.Yenişehire vardığımda (yaklaşık 140 ncı km) bir enerji içeceği içtim.performanslı kullanım diyorsanız da ilk 110 km ortalama hız 34 tü İnegölden sonra yol kalitesizliği, çıkılan rampalar ve rüzgardan dolayı oldukça düştü ama İznik girişi ortalama 30-31 km idi.Kıssadan hisse bu kadar abartılacak bir şey yok metabolizma zaten neye ihtiyacı varsa bir şekilde onu size hissettirir.Kimisi çok ihtiyaç duyar kimisi az bunun standardı olamaz herkes nasıl mutlu oluyorsa o şekilde beslensin derim.Fakat her şeyde olduğu gibi aşırıya kaçmak yarardan çok zarar getirir bunu da bilmek gerekiyor.Bisiklet üstünde yediklerimizden ziyade performanstan önce ve sonra yediklerimiz daha çok etkiler diye biliyorum ve yaşıyorum.Derya abinin önceki sayfalarda yazdıkları cidden güzel bilgiler faydalanmak lazım.

evde dekupajım, matkap setim ve gayet geniş bi yelpazesi olan takım çantam varken çekmeceli raflı bile çıkar elimden ;)

150-200 km arasında pedal çevrilecek ise bolca su,powerade yeşil olandan ve durdukça yulaflı şeyler..(burçak,sultani tarzı)
150 km gibi bir mesafede sadece su içiyoruz ve turun dönüşüne geçmeden ise 1 kase rasgele çorba..bazen çorba yemeden su ile dönülüyor.

powerade redbull gibi zararlı mı? Redbull zararlı diyorlar içmiyorum. powerade'de aynı mı? Yoksa sıkıntı olmaz mı?

Geri