Sapla samanı karıştırmamak gerek.Şimdi burada pekmezden zeytinyağlı dolmaya kadar,gerçekten de "Bir yaşıma daha girdim" dedirtecek örnekler var.Ne yapıyorsunuz gençler,sevgili arkadaşlar.Öncelikle,yeme içme rejiminin kişiye özel olduğunu bilelim.Burada boyları 1.70-1.90 ,kiloları da 50-85 arasında arkadaşlarımız olduğunu var sayalım.50 nin altı,85 in üstünü değerlendirme dışı bırakarak-gözardı edelim demiyorum-devam edelim.
Farklı boy kilo ve yaş gruplarında onlarca insan;bununla birlikte günlük 50 km ile 200 km sürüş yapan kardeşlerimiz var,değil mi? 50 km diyorum zira 5-6 km sürüş için beslenme önerisi isteyen yoktur sanırım.
Örnek:Ben 1.84 boy ve 79 kiloyum.150-200 km aralığında yapacağım bir performans için enerji barı,enerji içeceği ve basit şeker içeren hiç bir şeye ihtiyaç duymam.İhtiyacım olan tek şey,tuzlu ve şekerli suyla,tuzlu kraker ve 30-40 gramlık kekler.(Bu kekleri de kendim yaparım)
Performans sırasında yemek yenmez.100 km gittiniz ve hala 50-100 km arasında yolunuz var ise evet;değilse ,yapmanız gereken tek şey mineral takviyesi olmalıdır.
Tuzun ölümcül bir eksiklik olduğu,günümüzde yaşanan bazı sporcu ölümlerinde de rolü olduğuna iliişkin çokça görüş var.Tuz ihmale gelmez.
Geldik can alıcı yere.Antrenman tur ya da her ne yapacak isek,yaklaşık bir saat öncesinde kahvaltı ya da yemek işini bitirmeli ve vücut saatimizi ,sabah kahvaltı sonrası tuvalete çıkacak şekilde ayarlamalıyız.Spor bitti eve geldik,duşumuzu aldık şimdi yenilenme zamanı.İşte asıl karbonhidrat tüketme zamanı bu.
Unutmayınız,bir başkasına uygun olan yeme içme rejimi size uygun olmayabilir.Bilmediğiniz bir tiroid,gizli şeker,tansiyon vb gibi rahatsızlıklar,sıklıkla tükettiğiniz yiyecekler düşünüldüğünde,başınıza büyük dertler açar.
Son sözümü hep söylerim.Bisiklet hayatınızın büyük bir alanını kaplamıyor,çok uzun sürüşler ve zaman zaman yüksek performanslı sürüşler yapmıyorsanız,emin olun öyle ekstra yiyeceklere hiç gerek yok.Sağlıklı beslenip biraz da mineral almak yeterli.
Orta düzey performanslar,sürüş esnasında enerji takviyesine ihtiyaç duyabilir;bu da elbette otur yumul ekmeğe zeytine değil.150-200 gr karbonhidrat içerikli enerji kekleri benzeri yiyecekler.
Yüksek performans yapanlar ise vücut yapılarına göre(Depolarına göre diyelim) ilk 50-80 km aralığında ve son 20-30 km lerde enerji desteğine ihtiyaç duyarlar.Duymalıdırlar.Canları istemese bile,mideyi yormayacak,basit şeker içeriği dahil,enerji verecek besinleri almalılar.
Basit şeker son bölümde olur.Başlarda ve ortalarda her türlü basit şeker ve meyve şekerleri almak yanlıştır;söyleyip gideyim zira yemek vakti