Scudo Sports

Bisiklet sporu göbek eritir mi?

Bildiğim ve okuduğum kadarıyla sadece göbeğe yönelik çalışmalar göbeği eritmiyor. Vücut belli sırayla aldığı yağı sırasıyla yakıyor ve yağ yakımı için 1 saatlik, belli bir nabız bölgesinde düzenli sürüşler gerekli. Ancak bu düzenli antreman ve yiyeceklere dikkat ederek o göbek erir. Ve kısa sürede de eriyeceğinini sanmıyorum. Ben de haftada 1 kilo verebiliyordum, belde incelme oldu ama hazirandan sonra sıcaklarla tüm düzen bozuldu, eylülü bekliyorum. Ama düzenli sürüşün kesinlikle faydası var.

Scudo
Merhabalar,

Bir süre önce okuduğum bir yazıda vücudun beslenme kalitesi ve tutarlılığına göre depolama eğilimlerini bulmuştum. Düzenli beslenme ile (bundan eminim herkes başka birşey anlıyordur) vücut aldığı besinleri metabolik faaliyetler, yapılanma gibi alanlarda kullanırken, düzensiz beslenme vücudu daha çok depolamaya yönlendiriyormuş ve nitekim bu da yağ depolarının artması anlamına gelebilir.

Tempolu bisiklet sürerken belki vücut depolamaya yönelmez ama yağ yakma konusunda beslenmeye de dikkat etmek gerekir diye düşünüyorum. Tabiki kilonun dağılmasında genetik faktörlerin de payı olduğunu hatırlıyorum.

Ayrıca yaklaşık 1 senedir düzenli olarak bisiklet sürüyor olsam ve yağlanma sorunum olmasa da bisiklet üst tarafın genel anlamıyla diri durması dışında ona çok şey katmıyor. Üst taraf için farklı egzersizler gerekli. Tavsiyem forumda antreman beslenme başlığındaki yazıları okumanızdır.

• Beğen
Tepkiler: kanaat bektas
@kanaat bektas

arabalar beni görüyor diye güvenmeden temkinli bir şekilde sürmek lazım böyle yollarda. maalesef ülkemiz sürücüleri bisikletlileri adam yerine koymuyor :(

selam ve dua ile

• Beğen
Yaşadıgım yerde düzlük alan yok gibi birşey ve 6 yaşımdan beri hergün bisiklet sürerim bir sürü bisikletlerim oldu halende sürüyorum yaşım 16 ama karın bölgemde yağ var eğer bisiklet sürmek yağ yaksaydı bende yağ kalmazdı :D günlük 20-30 km sürmezsem sürdüm demiyorum ayrıca.. Gerçi bu işler metabolizma ile ilgili benim vücudumda etki etmeyen birşey senin vücudunda pekala edebilir dene sonucunu yaz :)

@Berke Can Yılmaz

hocam motivasyonum bozuldu desem yeridir şimdi :eek: . siz 20-30 km lik sürüşlerden sonra kebap-köfte löp löp götürüyormusunuz. :D yani ekmek-yağ vs. az tükettiğiniz halde göbek erimedimi ? :(

en az 45 dakika ve 1 saatten önce vücud yağ yakmaya başlamaz bunu unutmayın!!!
yapacağınız ve yaptığınız spor ne olursa olsun, 45 dakikadan önce yağ yakmaz vücudunuz.

• Beğen
@serkan hilal

ilçe dışına çıkıp 1-2 saatlik düz yolda gidincede lastiğim patlıyor sürekli. yollar dar,kamyonlar,tırlar yanımdan geçip duruyor bende malaesef yolun kenarındaki çalılıklardan gitmek zorunda kalıyorum her seferindede lastiğim patlıyor. :(

ortalama %13 lük eğimli 2-3 km yokuş çıktığım zaman yağlar erirmi? yani çıkarken nefes nefese kalıyorum sürekli dinleniyorum. ayaklarımı hissetmeyecek hale geliorum yani gerçektende yoruluyorum. bu eğim az mı? çok mu? yeterli mi?

@kanaat bektas

selam, göbek eritmekte işe yarar mı bilmiyorum ancak cebrail arkadaşımızın antreman planı önerisi işe yarayabilir (https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=61197). bu plandan şunu öğrendim; her programda nabız belli bir aralıkta kalmalı, örneğin nabız aralığı %80'i geçerse yağ yerine daha kritik bileşenler yakılıyor. erdem arkadaşımızın nabız hesapları da bunu açıklıyor (https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=87641).

yani nefes nefese bir antreman doğru değil, böyle yağ yakılmayacağı kesin. bir nabız ölçer almanı tavsiye ederim. antreman daha bilinçli hale gelir.

ama iyi bildiğim bir konu varsa o da göbek nasıl eritilemez. on yıldan fazla her hafta düzenli koşular yaptım (6km), 15 km'lik yarışlara katıldım. aynı süre boyunca her hafta futbol oynadım. ama yatıp-kalkmaya, beslenmeye dikkat etmeyince göbek erimiyor.

• Beğen
İşin tekniğine girip de yanlış bilgi vermek istemem o yüzden sadece kendi bildiğim ve uyguladığım kadarını söyleyeyim.Düzenli spor çok önemli yokuş düzlük farketmez.Düzenli bi şekilde spor yaptığın sürece kilo verirsin.Bisiklet yağ yakma konusunda harika.Bunun yanında her gün düzenli olarak bol miktarda su içmelisin.En az 1,5-2 L.Metabolizmayı düzenleyen ve hızlandıran şey su.Hatta sporu aksattığın zaman bile düzenli su içmeye devam edersen kilonu korursun.Özellikle sabahları 2 bardak suyla güne başlamak metabolizma için çok iyi diye biliyorum çünkü gece uyuduğun süre içindeki su ihtiyacını sabah karşılaman gerekiyo.Yemeği de tabiki azaltmak gerek.Yağ yakmanın sırrı aldığından fazla kalori yakmak çünkü.Ama dengeyi de korumak lazım sağlık önemli.Bir de benim araştırmalarımda öğrendiğim kadarıyla vücutta yağların depolanma yerlerinde bi öncdelik sırası var.Vücut iç organları korumak için yağı önce bel ve göbek gölgesinde topluyo.Ve en son da ordan gidiyo.Bölgesel yağ eritmenin de yağ aldırmak dışında bi çözümü olmadığı için sabretmek ve sıranın bel bölgesine gelmesini beklemek gerekiyo.Ben düzenli spor yapmadığım halde yemeği biraz azaltıp, düzenli su içmeye başladım.Ara sıra koşu ve bisiklet de vardı tabi.80 kilodan 4-5 ay içinde 72 kiloya düştüm.Boyum 1.70 olduğu için 65-70 arasına düşmek istiyorum.Bu düzenle de olucak gibi.Hatta şu anda okul olmadığı için düzenli spora da başlıyorum.İnşallah hepimiz amacımıza ulaşırız.

Bisiklete biner binmez ısınmadan kendini yokuşa vuruyorsan sakatlanma riskinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Genelde erkeklerde göbek bayanlarda basen tabir ettiğimiz bölgeler vücütta ilk yağ depolanmaya başlayan bölgedir ve maalesef vücütta son eriyen bölge. 2-3 km.lik kısa çıkışlar yapacağına ben olsam daha uzun süreli (min. 30 dk.) düz koşu veya 1 saat süreli orta tempolu bisiklete binerdim. Kalp hızının yaşına göre kardio limitleri içerisinde kaldığı bir antreman kilo vermeni hızlandıracaktır.

Kalp atım hızının belirlerlnmesi için;
Önce dinlenme kalp hızınızı ölçün, uzanın ve 10 dakika dinlenin, 1 dk boyunca nabzınızı sayın bu sizin dinlenme kalp hızınız. Mesela 70 atım/dk diyelim. Yaşınız ise 30 olsun. (kendime göre bir hesaplama yapacağım)

206.9 – (0.67 x 30 (yaş)) = 186.8
186.8 – 70 (dinlenme kalp atım hızı) = 116.8
116.8 * 65% (Kalp atım hızı aralığı alt sınır) ve 85% (kalp atım hızı aralığı üst sınır) = 75.92 ve 99.28
75.72 + 70 (dinlenme kalp atım hızı) = 145.72 (145 diyelim yuvarlayarak)
107 + 65 (rhr) = 169.28 ( 170 diyelim yuvarlayarak)

Neticede hedef kalp atım aralığımı 145-170 olarak belirledim.

Yine kısaca söylemek gerekirse antrenman yaparken kalp atım hızını bu aralıkta tutarsam daha etkili bir kardiyo yapacağım anlamına geliyormuş.

şubat ayında 110 kiloydum.Mayısta 85 kilo oldum. Şuan 90-92 arası değişiyor.Artık sabitlendi kilom. Sıkı diyet sıkı spor yaptım.spordan kastım orta tempoda yarım saat koşmak üzerine twist yaptım son olarakta mekik çektim. göbek namına bişey kalmadı. Sadece Bisiklet sürüşünüzle göbek eriyeceğini düşünmüyorum.Bisikletten indikten sonra mekik ve twistle destekleyebilirsin.KEsinlikle faydasını göreceğine inanıyorum.
Sağlıklı bol kilo vermeler :) son olarak yağlar vücutta spora başladıktan 18-22 dk dan sonra erimeye başlar. BUna göre bisiklet sürüş zamanını ayarlayabilrisin
saygılar

ben karın bölgesini eritmekte bayağı bir faydasını gördüm. ama yokuş mu düz mü orasını bilmem hepsini yaptım ben

@kanaat bektas

Şöyle bir yöntemde mevcutmuş..

Bonk training

Bonk training is an exercise program designed for weight loss. It suggests the following strategy on an empty stomach the first thing in the morning, when glycogen store levels are low: consume coffee or caffeine equivalent to 2 or 3 cups of coffee, run or cycle at a casual pace (60% of max heart rate) for 20–90 minutes, have a normal breakfast right after exercising. Proponents claim this will force the body to "bonk" shortly into the exercise, and subsequently burn more fat to generate the energy. It is not clear how medically sound this idea is; exerting too much energy and "bonking hard," or experiencing severe hypoglycemia, can be dangerous.[3]

wikipedia "hitting the wall" makalesinden alıntıdır.
(link)

arkadaşlar, yapılan en son çalışmalar göstermiştir ki, insan vücudu kendini duruma göre ayarlama mekanizmasına sahiptir. sen hep aynı hızda 40'ar dakika sürdüğünde, vücut bu sürenin ilk 5 dakikasından sonra, kalori kaybını hafızaya atarak, ona göre kıtlık programını uygulamaya geçirmede ve kalori kaybını ve yağ yakımını minumuma indirmektedir.

oysa en son araştırmalar, yağ yakımı için en ideal egzersizlerin ŞAŞIRTMA PRENSİBİ ne dayanan aktiviteler olduğunu ortaya koymaktadır.

Örneğin; 2 dakika yürüyüş ve ardından 30 saniye koşu, yine 2 dakika yürüyüş ve ardından 30 saniye koşu şeklinde gerçekleştirilen şaşırtma odaklı 21 dakikalık bir egzersiz vücuda, 1 saatlik standart koşudan çok daha faydalı olmaktadır.

belgesellerde aslan ve diğer yırtıcı hayvanların avlarını en fazla 40-50 saniye kovaladıklarını ve ardından bıraktıklarını görürsünüz. ilk insanların da hem av hem de avcı olduklarını ve vücud sistemlerinin ona göre şekillendiği UNUTMAMAK LAZIM..

Yani yağ yakmanın yolu vücudu şaşırtmaktan geçer.. Örneğin, perhize başlayan kişilerde belli bir süre sonra vücut kendini ilkel çağlardan kalma koruma sistemi olan kıtlık programına alır. ve yağ yakmanın önüne olduğunca barikatlar kurar. işte perhiz sürecinde haftanın tesadüfi bir günü, kişi, vücudun direncini kırmak için vücudun beklemediği düzeyde ve kaloride çokça beslenirse, vücut kendini soktuğu KITLIK SAVUNMA programını bozmakta ve tekrar eskisi gibi cömertçe kalori yakımına devam etmektedir..

@Mehmet Çevik
Evet çok sağlam noktaya parmak basmışsınız.Aynı prensip body buildingte de vardır.Farklı ağırlıkta ve tekrarda birleşik setler yaparak kasların monoton çalışmasına engel olunuyor.Bu da kas gelişimini hızlandırıyor.

@barış taşkıran
Bu hesabı nasıl belirliyorsun, değerleri açıklar mısın? Biz de yapalım...:)

@Mehmet Çevik
Bu ilginç bir tespitmiş! Peki kaynağın var mı? Eğer böyle hafıza etkisi varsa bünyeyi şaşırtmak elzem oldu...:)

Geri