@receptimur
aynı dertten fazlasıyla müzdarip biri olarak tecrübelerimi aktarmak istiyorum . pek çok arkadaşım birşeyler yazmış yazılanların hepsinde doğruluk payı var. ama herkesin bünyesi -metabolizması- yaşam tarzı- geçmişi- sağlık durumu bunlar uzadıkça uzar. o nedenle yazım biraz uzun olacak galiba.
öncelikle yapılması gereken sayıları hızla armakta olan ünüversite hastanelerinin bünyesinde artık anabilimdalı olarak çalışan spor hekimliği bölümüne başvurup kalp damar sağlığınız, vs vs vs gerekli kontrolleri yaptırınız. vucudunuzun spora uygun olup olmadığını (sağlık açısından ) yada hangi sporun size daha uygun olacağını öğrenmiş olursunuz.
hazır ünv. hastanesine gitmişken diyabet ve obezite bölümünü de ziyaret etmenizi önereceğim. oradada birtakım tahliller yapılacak ardından size bir diyet programı hazırlanacaktır. burada hazırlanan diyet o tv kanallarında dolaşan şaklabanların diyetleri değil vucunuzun ihtiyacı olan her türlü besini içinde bulunduran kalori ayarlaması yapılmış bir diyet programı olacaktır.
yapılacak spor dalına ve hazırlanan diyete sahip oldunuz artık. sıra geldi uygulamaya. kolaylık olması açısından tavsiyede ederim 1 nabız saati edinin. (bir market zincirinde 39küsüre satılıyor ben aldım özelden isterseniz hangisi olduğunu yazarım)
spor hekimi arkadaş size zaten bir çalışma programı ayarlayacaktır velevki orayı atladınız gitmediniz ( bunu gerçekten tavsiye etmem bilinçsiz spora başlayıp spor yaparken mefta olan bir sürü insan var. kalp damarları %80 e yakın tıkanmış bir adamın Max nabız seviyesinde spor yapmasının, hiper tansiyon hastası olduğunun farkında olmayan birinin kontrolsüz sporabaşlamasının boğaz köprüsünden atlamaktan farkı olacağını sanmıyorum) ilk etapta yapılacak iş temel kondisyon kazanmak olmalıdır. bunun için yaşınıza ve sağlık durumunuza uygun bir nabız aralığında düzenli egzersiz yapmanız gerekecektir. bir süre sonra yaptığınız egzersizi daha düşük nabız ortalamasıyla daha kısa sürede yapmaa başladığınızı göreceksiniz. ardından egzersizin 2. aşaması olan yağ yakma egzersizlerine başlarsınız. yağ yakma egzersizleri temel kondisyon nabız aralığından daha yüksek ( kişinin yaşına göre değişen) kendim için örnek; yaş 42 kilo 91( 2 ay önce 96 idi

) spor hekimi ile belirlediğimiz 100-140 nabız aralığında yapılan bisiklet ve yürüyüş yağ yakma programı.
bunun yanında 1900 kalorilik bir diyet programıda uyguluyorum ama bisiklete bindiğimde diyeti esnetiyorum.
1.5 ay içinde bende olan değişiklikler : açlık kan şekerim 147 den 120 ye düştü. trigliserit 485 ten 183e ( ilaç destekli) düştü. kilo 96 dan 91 e düştü. bel çevrem 113 ten 107 ye düştü. kemer masrafı çıktı bana

. pantolanların belide büzülmeye başladı yakında yeni kıyafetlere ihtiyaç duyacak gibiyim

.
toparlayacak olursak sağlıklı bir yaşam için spor şart. ama spora başlamadan öncede bir hekim kontrolünden geçip kendimize uygun bir spor seçmek gerekiyor. seçiminiz bisiklet olacaksa oldukça iyi bir seçim yapmış olursunuz. faydaları forumda pekçok konuda var. sağlıklı huzurlu pedallamalar dilerim.