Scudo Sports

Bisiklet kullanımında kask algısı!

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
311
Bisikletimi satın aldıktan sonra yaklaşık 1 ay gibi bir sürede yoğun şekilde bisiklet kullansam da kask satın almamıştım. Bu şekilde büyük risk alarak bilinçsizce kullandım bisikletimi.

Bisikletim de meydana gelen bir sorundan ötürü aslı bisiklet ile muhatap olduğumda kaskımın olmadığını öğrenen satış temsilcisi '' hemen bisikleti geri bayimize iade et. Ben paranı gönderiyorum '' gibi doğru bir tepki dile getirmişti.

Aktarmak istediğim şu ki kask konusunda son derece bilinçsiz hareket ediyoruz. Takip ediyorum. Bisiklet hakkı bisiklet yolu diyerek eylem tadında geziler düzenleniyor. Katılan kullanıcıların büyük çoğunluğunda kaskın olmadığını gördüğümde gerçekten üzülüyorum. Daha kendi can sağlını düşünmeyen kullanıcılar ilgili mercilerden hak talep ediyor. Kask ve eldiven kullanımının önemini 2 hafta önce yaptığım kazada çok daha derinden anladım...

Kaanatimce haklarımızdan önce kullanıcılara en elzem olan kask eldiven ve ışık gibi gereçlerin önemini kavratmalı ve bu ihtiyaçların alımı konusunda birbirimizi uyarmalıyız.

Moda-Bostancı arasında görülen 100 bisikletçiden abartısız 70 tanesinde kask mevcut değil ama bisiklet yolunda yürüyen olursa anında çemkirme moduna giriliyor.

Umarım bu konuda hissiyatımı doğru şekilde ifade etmişimdir.

Scudo
'Çemkirme' değil uyarmadır o söylediğiniz eylemin adı... Ayrıca kask ve eldiven kişisel güvenlik araçlarıyken; bir yolun işgal edilmesi, takdir edersiniz ki kişisel güvenlikten çıkmaktadır.

Not: Bisiklet yoluna sahip çıkılması konusunu ben açtığım için, direk kendi üzerime alındım. Yine de not olarak düşmemde yarar var kask, eldiven, gözlük kullanmaktayım...

Ben kask kullaniminin bu kadar abartilmasini dogru bulmuyorum.
Oyle bir algi olusmus ki;
Bisiklet mi? Kask, forma, tayt, eldiven, gozluk!

Yahu adam bisikletle pazar alisverisine gidiyor. Ise gidiyor, okula gidiyor. Neden tayt giysin?

Bu kadar abartilmasina karsiyim ben.
Tamam antrenman yapan herkes kullanacak. Spor yapacaksan eger, uygun giyineceksin. Kundura ile futbol oynanmaz...
Ama bisikleti ulasim icin kullanan birinin bunlari bu kadar abartmasi bence son derece sacma.

Gecenlerde yapilan bir arastirmada, araba kullanirken kafa travmasi gecirme sansinin bisikletten cok daha yuksek oldugu sonucuna vardilar. Bu durumda araba kullanirken roll-cage, yaris kiyafetleri, kaskla vs. mi kullanalim? Nascar yarisina giriyormus gibi?

Yapmayin.
Boyle saglikli bir ulasim araci varken de, insanlari korkutup uzaklastirmayin.

Ustune, neden cemkirmeyecek misim bisiklet yolunda yuruyene? Orasi benim yolum. Istersem sadece mayoyla, parmak arasi terlikle bisiklet kullanirim. Ama orasi benim. Bu kadar.

Merhaba.
Kaska bir kez ihtiyacım oldu, takla atıp kafa üstü düştüğümde. Sene 95 yanılmıyorsam. Kask sayesinde birkaç ufak çizikle atlattığım bir olaydı..
O günden beridir vites ayarı olmuş mu diye attığım iki turda bile rahatsız olurum kafamda kask yok diye.. İlla ki insanın başına birşey mi gelmesi gerekiyor bu aparatın gerekliliğini anlaması için?

Her ne kadar size hak versemde belli sinirlar icerisinde (normal saetlar altinda) kask kullanilmamazi hos gorulebilir ama bu sinirlar bisiklet yoludur. Bir hiz siniri ve kullanma duzeni vardir. Her ne kadar cemkiren insanlarin cogu bu duzene uymasada.
@evrenozbilen
O eylemin asi diye bir sey olamaz ki.
Cemkirme yazilirsa eylem cemkirmesir uyarma yazilirsa eylem uyarmaktir.
Demek ki arkadas cemkirmeden bahsetmis.

Kaskımı soranlara söylediğim şey şudur: "Otomobilde emniyet kemeri ne ise bisiklette kask O'dur."

@evrenozbilen

Evren olaya çok bireysel yaklaşmıssın.

Sen üslubunca insanları uyarıyor olabilirsin. Takımlarında tamam ise neden üzerine alınıyorsun ?

Defalarca kez duyu organlarımla tanık olduğum olaylar neticesinde bunları paylaşıyorum. Tekrar ifade ediyorum ki kullanıcılar kendileri büyük risk ile sokaklara atarken başkalarından gördüğü en ufak bir açıkta hemen tepki gösteriyor. Buda oldukça ironik bir durum.

İfade ettiğim şey herkesin mutlaka gösterdiği bir tavır değil elbette.

Dikkat çekmeye çalıştığım durum bisikletlilerin yürüyenlere çemkirmesi değil. Kask kullanımı konusundaki ciddi açık...

Benim nacizane fikrim özellikle bizim gibi her sene trafikte 5-10 ülkenin toplamı kadar insanın öldüğü bir ortamda kask bisiklet kullananların ilk alması gerekendir.Hatta diğer şeyleri almasanız da olur..Yarış yapmayacak büyük çoğunluk yok karbon kadro yok ultegra sistem yok efendim mavic jant bunları ezberlemeye çalışmaktansa önce kafasına kask almalı diye düşünüyorum.

@Gökhan Toros

Hayır efendim, ne demek bu şimdi? "Ben kask kullaniminin bu kadar abartilmasini dogru bulmuyorum." da ne demek? kask ile tayın, formanın yeri bir mi? Arkadan/yandan araba çarptı, sizi tayt değil kask korur. Bisiklet kullanımında kaskın yeri ayrı, diğer bütün aksesuarların yeri ayrıdır. Kask can güvenliğimiz için, diğerleri rahatlık ve dikkat/uyarı içindir.

@Gökhan Toros

Gökhan,

İstanbul şartlarında ne kadar bisiklet kullandın bilemiyorum. Bisiklet yolunda istediğin gibi bisiklet kullanmak hakkın olabilir. Hakkın olması maalesef gerçeği değiştirmiyor. Ben kartaldan dönerken bisiklet yoluna koyulmuş mangallarla karşılaştım. Durup uyardım. Tamam dediler ama kimse yerinden kıpırdamadı.

Bisikleti sadece ulaşım için kullandığımı neden düşündüğünü bilemiyorum ama yanlış bir kanıya varmışsın. Kask önemi ile tayt önemini birbiri ile mukayese etmenin son derece yanlış olduğunu düşünüyorum.

Kendi kazamı yaşadığımda solumdan beni geçen araç aniden önüme kırıp fren yaptı. Arkasından çarptığım aracın yuvarlanarak önünde buldum kendimi. Her saniye tehlike dolu buralar. Bu nedenle kask kullanımını dahada ön plana çıkarma taraftarıyım.

Sert bir dille eleştiriyor olsam bile başkasının başındaki kaskın bana bir faydası yok. Ama hiç bir bisiklet kullanıcısının böyle basit bir önlemi pas geçip zarar görmesini istemem.

Hollanda'da kask kullanim orani Avrupa Bisiklet Federasyonu verilerine göre %0.1. Danimarka'da %3. Moda-Bostanci arasindaki %30 oran gayet yüksek bence. Tabi bisiklet bilincini kask kullanim yüzdesi ile orantili görüyorsaniz...

@Murat Bulut

Hollanda'da bisiklet kullanmak bizim melekette yolda yürümek gibi. :)

@Mustafa Özer

Yazımda da belirttim; bisiklet yoluna sahip çıkması konusundan sonra açıldığı ve 'uyarma'mız gerektiği konusu geçmişti. 'Çemkirme' gibi bir uslubu okuyunca direk doğal olarak kendi üsütüme alındım ve yazdım.

kaskın önemini bostancı yolunda, sağdan aniden önüme çıkan aracın arka camına kafayı vurup, camı kırınca daha da iyi anladım.. kask olmasaydı o sarsıntının vermş olduğu tepkiyle beyin kanaması geçirebilirdim ve camdan dolayı kafamda ve yüzümde ciddi yaralar açılabilirdi.

demem o ki; çok haklısınız. akıllanmak için acı tecrübeler mi yaşamamız gerekiyor illaki?..

@Murat Bulut

Dedikleriniz doğru birde o ülkelerle ilgili şu verileri alalım.Kırmızı ışıkta durmayan araç sayısı, yaya geçidinde araba çarpıp ölen insan sayısı,bisiklet yolunda mangal yapan sayısı,burası bisiklet yolu dediğinizde üzerinize yürüyüp kavga büyüse sizi öldürecek duruma gelen insan sayısı vs vs..

Mesela ben çok merak ediyorum yabancı forumlarda bisiklet yolunda bisiklete binemiyoruz diye bir konu var mıdır? Varsa da bizdeki sorunlarla kıyaslarsak yüzdesi kaçtır?

@Tahir Keskin

Tabi ki öyle. Ama neden? Zamaninda herkes kaskli sürdügü icin mi yoksa hemen hemen herkes ulasim araci olarak kullandigi icin mi? Yanlis anlasilmasin, kask kullanimi kisisel bir güvenlik önlemidir ve tabi ki herkes kendince önlemini almali. Fakat "Daha kaski yok, bisiklet yolu istiyor" gibisinden bir tutum cok yanlis. Tam aksine olabildigince cok kisi istemeli ki bisiklet kullanimi daha güvenli bir hale gelsin.

@Özgür R

Forumlari bilmiyorum ama bende bu sikinti var. Is-ev güzergahimin üzerinde yaklasik besyüz metrelik kaldirimla icice bir bisiklet yolu var. Her gecisimde en az 10 kere dur kalk yapiyorum. Tahir Bey'e de yazdigim gibi kaskin güvenlik unsuru oldugunda hemfikiriz, fakat yukarida belirttiginiz tüm sorunlarin cözümü kask kullanmak ya da kask kullanmayanlari dislamak degil.

Kafamızda kask olduğu an başımıza gelecek herhangi bir darbede o anlık zarar görme ihtimalimiz %99 dahi olsa, kalan %1 ihtimal için yine o kask takılmalıdır. Yeri geldiğinde hayat kurtaracak birşey ise neden buna karşı oluruz anlamıyorum. İnsan hayatından daha önemli ne olabilir ki?

"Kask taksaydı yaşayacaktı." denmesindense, "İyi ki kaskımı takmışım." demeyi tercih ederim.

@Murat Bulut

Hayır Murat Bey asla kask kullanmayanları dışlamak gibi bir düşüncem olamaz böyle bir düşünce de değilim fakat bazı şeyleri şartlara göre konuşmak gerekiyor.Mesela sizin dediğiniz bisiklet yolu normal şehir içinde geçiyor sanırım benim dediğim bisiklet yolu İstanbul (Bostancı ) için konuşuyorum sahil kısmında kalıyor.Yani benim apartmanımım önünden başlamıyor benim sahile inmem için 5-10 dk bisiklet kullanmam gerekiyor.Yani şehir içinde trafikte bisikleti yolu olmayan yerlerden geçmek zorundayım..Bu sebeple kask benim için daha önemli bir ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor.

Ayrıca orda ulaşım aracı olarak kullanılıyor (çok imreniyorum buna) ama bizde öle değil asıl bu sebepten işte bize kask daha çok lazım oluyor.Söylediklerimi yanlış anlamayın lütfen şahsınıza karşı veya kask kullanımı ile ilgili düşüncenize saygım sonsuz fakat burdaki şartlar öle değil maalesef..

Düşünün trafikte bir araç bir bisikletliyi ezse "burada bisiklete mi binilir" bu yaşta bisiklete mi binilir" "yavaş gidiyordu araba duramadı" vs ile bir dünya adam ezene hak verecek bakış açısına sahip maalesef..

@Özgür R

Dislama kismini sizin icin degil konuda gecen su cümleye binaen söyledim:
Daha kendi can sağlını düşünmeyen kullanıcılar ilgili mercilerden hak talep ediyor.
Ikisi cok ayri seyler cünkü. Ilgili mercilerden talep edilen hak kisisel olmaktan öte toplum yarari icin talep ediliyor. Kask kullanmayarak ise genel olarak yalnizca kendi hayatimizi tehlikeye atmaktayiz. Kask kullanmiyorum diye hakli talebimi dile getiremeyecek miyim?
Genel olarak demek istedigim su: mesela su an rahat sekilde sürdügüm bisiklet yollari eger örnegin esimin 70 yasindaki babaannesi 70 senedir carsi pazara bisikletle gitmemis olsa belki de yapilmayacakti. Bu kadincagizin bisikletini forumdaki antika meraklilari bile almaz, bisiklet sürerken kafasina sapkadan baska bir sey takmisligi da yok. Kac kere düstü, Allah bilir. Insanlar gösterilere olabildigince kalabalik katilacak, eldeki imkanlari olabildigince sik kullanacak ki talep oldugu görülsün. Bir bisiklet kullanicisi bile yukaridaki gibi düsünürse durum vahim.
Bir de bisikletin oldugundan daha tehlikeli gösterilme konusu var ki, hakkinda zamaninda bir seyler karalamistim:
https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=13064&p=1635131&viewfull=1#post1635131

Şu düzenlenen turlarda kask ve eldiven kullanımını zorunlu tutmasanız bir o kadar daha katılım olacağını düşünüyorum. Şahsen ben kask takmıyorum takmayı da düşünmüyorum, kendim için çokta gereksiz buluyorum.

Geri