Scudo Sports

Bisiklet kullanımında kask algısı!

bana çocuklar yarışçı mısın diye soruyor :D 100metrede gitsem takarım

Scudo
Insanlarin birbirine saygisi olsa, herkes kurallara uygun davransa, zaten bisiklet yoluna da gerek kalmaz, bu tip tartismalara da! Kask takiyorsa ve tavsiye ediyorsa birisi "arkadas ne taktiniz kaska" durumu ilginc... Bunu soyleyene de saldirganca yaklasmak ilginc... Kask takmayan bisiklet yolu istemesin durumu daha ilginc :)
Bana sorarsaniz da bisiklet yolunu istemek cok ilginc. Bisiklet kullanicisi azinliktayken zaten yeterli baski kurarak devlete bunun yatirimini yaptiramazsiniz.
Oncelikle ulasimda, iste gucte bisiklet kullanicisi artmali ve belediyesi, devleti bunu tesvik etmeliki mecbur kalip yapilsin bisiklet yollari...
Yasal olarak Turkiye'de bisiklet icin surucu belgesi, kask, eldiven, gozluk vb. zorunlu degildir. Zorunlu olan sesli ve isikli gorunurluk saglayan donanimdir. Bu durumda zorunlu olani herkes, olmayani ise kendini dusunenler kullanir. Zorlama yapilamaz!

Maalesef bizde buyuk bir cogunluk besin zincirinin en ust halkasi gibi hareket etmeye calisiyor. Herkesin kendi dogrusu olmasi ve bunu degistirmeye veya karsisindakinin fikrine saygi duymaya gerek gormemesi ayri bir konu...

Genel yanlislar:

Bisiklet yolu varsa ben orada yururumde mangalda yaparim diyen yayalar.
Kaldirimda kafasina gore takilirken zil calinca yayalarin kacismasini bekleyen bisikletliler.
Kaldirimda bos yer varsa orayi otopark zanneden arac suruculeri.

Arac fiyati, boyu ve guvenligi arttikca digerine saygisi azalan her turlu kullanici. Buyuktur - kucuktur siralamasi yapalim mi :)
Tir > Kamyon > Otobus > Minibus > Luks Otomobil > Binek Otomobil > Motorsiklet > Bisiklet > Yaya
Elbette yayalar ve bisikletler bu konuda cekisme halinde. Cunku ezici ustunlukleri cok farkli degil :p

Bu arada hakkini ararken uslubunu kaybeden ve cirkinlesen taraflardan bahsetmek istemiyorum. Oncelikle konusmayi bilmiyoruz, karsilikli saygi ve anlayisi gostermiyoruz, hataliysak kabul edip ozur dilemeyi zayiflik zannediyoruz.

Bunlari genelliyor gibi gorunsem de kusura bakmayin. Elbette herkes dememe ragmen herkes icin gecerli degil. Ancak su yukaridaki birkac yazismada bile kontroller kaybedilip karsilikli atismalar baslamis.
Eh o zaman trafikten, haklardan, kasktan beklentilere girmeden once hepimiz donup bir kere kendimize bakmaliyiz. Saygi ve yapicilik istiyorsak oncelikle kendimiz ornek davranislara girmeye calismaliyiz...
Elbette simdi benim beyan ettigim fikirlere de karsi gorus ve satasma olacaktir. Caniniz sagolsun! Dogru yanlis bende kendimi usulunce sandigim bir sekilde ifade etmeye calistim.

Bence Gökhan bey hakli!

Kask takmiyor olabilir ama bu bisiklet yoku isteyemez demek degil.

Bir baska ornekle adam emniyet kemeri takmiyor o zaman otoyola cikmasin falan.

Mustafa bey desteklediginiz ve yapmak istediginiz seyi anliyorum ama orneklemeleriniz yanlis ironik bir durum oldugunu dusunuyorsunuz kask kullanmayanlarin bis8klet yolu istemesini.

Fakat bir de soyle dusunun kask kullanmak istemedigi icin istiyordur bisiklet yolu olamaz mi?

@Gökhan Toros

10 yaşındaki bir çocuğun söyleyebileceği şeyleri söylediğin için böyle bir soru sordum.

Kaç yıldır forumda olduğun hiç önemli değil.
Gökhan Kardeşim. İnsanlar sana veya başkalarına danışmadan da kask alabilecek kabiliyettedirler.
Kaldı ki sana danışsalar bile düşüncelerin ortada kaskın çok da gerekli olmadığına inanıyorsun.
İnsanların düşüncelerine saygım var diyorsun ama 30 liralık kask taktıkları için küçümsüyorsun.

Benim inancım bir arabada emniyet kemeri ne kadar gerekliyse, bisiklette de kask o kadar gereklidir.
Ucuz ya da pahalı, insanlar bütçelerine göre emniyetlerini alabilirler. Bunda da küçümsenecek bir durum yoktur.
Bugün bir araba alırken içindeki hava yastığı, emniyet kemeri standart halde geliyorsa zamanında bunları çok ta gerekli olmadığı için kullanmayıp kazada ölenler yüzündendir.

Kask almak bisikletten soğutacaksa kendisi bilir.
Türkiye'deki şartları herkes biliyor. Şehir içinde bisiklet sürüyorsanız ne kadar kısa mesafe olursa olsun, her an kaza yapma riskiniz var. Buna rağmen zorunlu olmayan bir emniyeti almıyorsa bu tamamen kendi seçimidir.
Burada Avrupa'daki gibi bisiklet sürücülerine fazla saygılı davranılmıyor.
Bunun sebebi sadece motorlu taşıt sürücüleri değil, aynı zamanda bilinçsiz kurallara uymayan bisiklet sürücüleridir.

Bu arada mesajınızda belirttiğiniz gibi "Kaskı olmayan bisiklet sürücüsüne inin bakayım. Terbiyesizler! Evinize yürüyerek gidin..." diyen bir kişi bile görmedim. Ama anlaşılan siz çok görmüşsünüz.
Ve yine mesajınızda belirttiğiniz gibi "Otobüs durağında da bir araç çarpabilir" mantığı sizce doğru mudur? Otomobil sürücülerine "Niye emniyet kemeri takıyorsunuz, neticede otobüs durağında bile size biri çarpabilir" demek gibi bir şey bu.
Söylediğinizden tam olarak şu anlam çıkıyor. Her yerde kaza yapabilirsiniz emniyet almanıza gerek yoktur.

Tam bu sebepten bana göre bu sözleri söyleyen ancak 10 yaşında olabilir diye düşündüğümden bu soruyu sordum.

Sağlıcakla kal.

Sitede yeni sayılırım ama gözlemlediğim kadarıyla polemik olmayan konu yok gibi bu forumda.Sitede bazı kişiler her konuya muhalafet en alakasız konularda tartışma çıkarıyorlar, bu arkadaşları emekli olup kahvede birilerine sataşan amcalara benzetiyorum.Sanırım bu bisiklet bazılarında yağları eritirken egoları şişiriyor.

@Hakan Boz

Yaz tatilinde boş kalan gençler birbirlerine sataşıyorlar. :)

Kask konusu bu forumda 10.000 (onbin) defa konuşulmuştur. Eski başlıklara devam etmek yerine yeni başlık açıyorlar. Sanki forum kendilerinin üyeliği ile başlamış, kendilerinden önce hiçbir konu tartışılmamış.

@Tahsin Y.

''Kask takmiyor olabilir ama bu bisiklet yoku isteyemez demek degil.''

Tahsin kesinlikle bunu söylemeye çalışmıyorum. Ben tamamen ülke gerçeklerinden yola çıkarak yazdım. Şimdi bisiklet yolu güvenlik için isteniyor. İstiyoruz. Ama gel görki bisiklet yolunda bizden başka birçok şey var ! Hadi onuda geçtim, heran her saniye risk altındayız. Her sokakta bisiklet yolu olamaz ama her sokakta risk var. Yani çok iyi yollarımızda olsa kaskımız ( bana göre ) şart. Kendi sağlığımız için.

Güvenliğimiz için talepte bulunurken en elzem olan ( ki anladığım kadarıyla forumda okadar da elzem görülmüyor ) kask kullanımı pas geçiliyor. Buda bana yanlış geliyor. Bu bir örnekti. Arkadaşlar gelip oradan en sert anlamı çıkardılar. Kask olmadan bisiklette sürerler, eylemde yaparlar yolda isterler. Haklarıdır tabiki de.

Ben daha kask takmıyor ama yol istiyor demek istemiyorum. Bizim ülkemizde bizim şartlarımızda öncelikle kask takarak kendimizi koruyalım ardından belediye önlerine gidip yol su elektrik isteyelim. Herhangi bir nedenle düşüp başımızı bir yerlere çarptığımızda çok iyi bisiklet yollarımızda olsa bize bir faydası olmayacak maalesef.

Bir de şu var; 'kask takma'nın, 'bisiklet yolu istemek'le ne alakası var? Nasıl bir bağlantıdır bu?

Kask Takmanın Önemi konusu açılsa daha iyi olmaz mıydı? Ki bu tarz konu forumda onlarca var...

Bu konuya son yorumum..Konuyu açan arkadaşın kask takmayan bisiklet yolu da istemesin gibi bir fikir söylediğini ben düşünmüyorum yazıdan da öyle bir anlam çıkaramadım..Herkesin kendi yorumunu elbette yapacaktır bu normaldir ama bu konu bence açılış amacıyla farklı bir yere geldi..Kask takan takmayan herkese sevgi ve saygılar..

@mete semiz

Bu konudaki mesajlarimdan alintilar;

Oyle bir algi olusmus ki;
Bisiklet mi? Kask, forma, tayt, eldiven, gozluk!

Yahu adam bisikletle pazar alisverisine gidiyor. Ise gidiyor, okula gidiyor. Neden tayt giysin?

Bu kadar abartilmasina karsiyim ben.
Tamam antrenman yapan herkes kullanacak. Spor yapacaksan eger, uygun giyineceksin. Kundura ile futbol oynanmaz...
Ama bisikleti ulasim icin kullanan birinin bunlari bu kadar abartmasi bence son derece sacma.

Siz benim dedigimi anlamiyorsunuz, ya da anlamak istemiyorsunuz.
Kask korumaz, kask gereksiz, kask kotu demiyorum. Ha, muhtemelen herhangi bir kazada kafanizdaki kask da sizi korumaz, cunku forumun hemen hemen hepsi 30 liralik kask kullaniyor. Neyse;
Yerine gore kullanin diyorum ben ne kullanacaksaniz.
Bu sekilde, kask olmazsa olmaz, kasksiz bisikletime bakmam bile, kask olmazsa 3 metre yanina yaklasmam yorumlari insanlari bisikletten sogutur.

3. kez acikliyorum sanirim ayni seyi.
Kask sizi korumaz, bosuna takmayin. Kask bi ise yaramaz. Kask almayin vs. gibi bir yorumum yok benim.
Forumdaki fotografimda bile kask var kafamda, oyle bir sey savunamam zaten.

30 liralik kask ayri bir konu.
Kaska bu kadar onem veriyoruz, bu kadar gerekli diyoruz. Sonra Cin'den hic bir guvenlik testini gecmemis bir kask alip takiyoruz.
Burada "30 lira" kaskin maddi degerini degil, kalitesini gosteriyor.

Kask almak da kimseyi bisiketten sogutmayacak.
Ama burada herkes bisikleti spor amacli, antrenman amacli yapmiyor. Forumun bir kismi da arabasiyla sahile gidiyor. Sahil yolunda git-gel yapip geri geliyor. Bu tur kullanicilari "kask tak" seklinde zorlamanin anlami yok.

Mesela gecen hafta olan bi olayi anlatayim.
Burada yollar genelde koy yollari. Antrenmanlarimizi da genelde boyle yollarda yapiyoruz. 40km/h saat gibi bir hizla, tek seritlik yolda viraja girdik. Yolun sadece araba tekeri gecen kismi temiz asfalt. Ortasi cakil taslari... Tek sira halinde gidiyoruz.

Arkamda gelen arkadasin virajin ortasinda on tekeri patladi. GPS verisinden baktim simdi, tam olarak 35.6km/h hizda olmus.
On teker patlayinca kontrolun ne kadar zorlastigini bilir yasayanlar. Arabada da ayni. Dumduz gider.

Sonuc ne oldu, hic bir sey. Dusmedi bile arkadas. Durduk, ic lastigi degistirdik, devam ettik antrenmana.
Dusseydi ne olacakti, kask vardi kafasinda. Muhtemelen 1-2 siyrikla devam edecekti suruse.

Antrenman suruslerinde bu tur riskler surekli var. Yarislarda cok cok daha yuksek. Boyle ortamlarda kask takmamayi tartisamam bile.
Istanbul'da trafikte de, belli noktalar haric o kadar kotu degil. Ozellikle biraz daha duzgun bolgelere giderseniz suruculer gayet saygili aslinda. Neyse;
Butun hafta masa basi calismaktan bikmis, sahile yarim saat pedal cevirmeye gitmis abinin boyle riskleri yok. O abiye kask takmazsan binme bisiklete demek olmaz. Yapmak istemez. Angarya gelir adama.

Bisikleti tasit olarak kullanan, yani pazara-markete-ise giden abini de boyle riskleri yok. Olmamasi lazim. O yuzden o abi bisiklet yolu protestosunda zaten.

Anlatabiliyorum umarim derdimi su an.

@Gökhan Toros

Eline sağlık abi on numara yazmışsın.

geçen gün bi video seyrettim... hollanda'daki bisiklet kullanımıyla abd'dekini kıyaslıyordu. ve kıyafatlerden amaca, çevreden bisiklet türlerine kadar farklılıklar olduğunu söylüyordu...

hollanda da günlük hayatın bi parçası olarak kullanıldığı, bu yüzden insnaların günlük kıyafetleriyle biisklete bindiği, kask ve forma kullanımının az olduğu, ameirka'da ise ortamın hollanda kadar uygun olmadığı, pek çok kişinin bisikleti süreceği yere kadar bisikleti arabasında taşıdığı, günlük yaşamın bi parçası haline gelmediği, bu yüzden spor kıyfet ve kaskla sürenlerin daha fazla olduğundan bahsediyordu... bu arada, zamanla kask kullananların azalması, günlük kıyafetlerle sürenlerin görümesini de olumlu olarak nitelendiriyordu... çünkü bu, bisikletin günlük hayatın bir parças olması anlamına geliyor.... falan filan.... en azından benim anladığımın özeti bu :)

bi arkadaş oranlardan bahsetmiş... avr. da bazı yerler %1-2 lerde.... bizde %30... bu oranları, yukardaki yazıyla birleştitdiğimzde türkiye'deki bisiklet kullanımının gayet iyi bi göstergesi oluyor... : ))) umarım en kısa zamanda bizde de oranlar %1-2'lere düşer ;)

videoyu da buldum.... yanlış anlamışsam, doğru anlayan arkadaşlar düzeltsin :)

(link)

@alperK

Sizinki yine iyiymiş ben kask takınca bana HELLO diye bağırıyorlar. Demem o ki bende durum daha vahim. Ancak kasksız yola çıkmıyorum çünkü ben günde en az 50 km tür yapıyorum ve çoğu günler bu mesafe iki katına çıkıyor. Yollar çok tehlikeli sürücülerle dolu...

@Serkan HODANCI
Formamda Türk bayragi var diye aha milli sporcu la bu bak bak diyen oldu :)

Bide arkada azina kadar soku heybe varken :)

@Gökhan Toros
Aklımdan geceni Okudun..Yazmaya gerek kalmamıs Kardesım...+1

@Gökhan Toros

Derdini keşke daha öncede bu nezaket ile paylaşmış olsaydın. Konu içinde hiç bir gerginliğe sebep verilmemiş olurdu.

Sonuç olarak detaylı bir şekilde paylaştığın düşüncelerin için teşekkürler.

@Ali Uzel

Forum ortamlarında herhangi bir konuya bu yönlü yazılarla yaklaşırsanız mutlaka soğuk rüzgarların sebebi olursunuz. Tavsiye etmem. ''Gençler birine sataşıyor'' şeklinde yorumun ardından sizde kendinizi aynı posizyona düşürüyorsunuz belki farkına varmadan.

Dün gece 23.30 gibi yaşadığım bir olaydan bahsetmek isterim.Bursa Mudanya arası tur donüşü iki %7 lik Mudanya rampasından aşağıya iniyorduk.Hızım 65 in üzeriyden orta şerit ten giden araç şeriti en sağ seriti ortaladığım halde 'sağlayarak ' üstüme doğru sürdü.Yetmezmiş gibi korna çalarak heyecan yaptırdı.Dibimden geçti .3 Şeritlik yol dar geldı .Kasktan Reflektörlü yeleğe kadar hersey mevcut oldugu halde göremedi diyemeceğim. O hızda bisikletin kontrolu zaten elimde değilken bu tarz olaylarla karşılaşmak ülkemizde kask takmamanın akıl karı olmamasının gostergesıdır.Eğer bır anlık gidonu kırmaya kalksaydım şu anda bu mesajı belkı yazamayabilirdim. Şöförlrin bizi bu kadar takmadığı bir Ülkede kask takmak artık sizin tercihiniz.

Gecmis olsun bende izninizle farkki bir ornek veriyim. .

@ebubekir sözbir

Gecen arka mahalledeki markete gidiyorum bir arac beni gordu hizim saatte 10kmh falan bana yol verdi hatta yol dar diye pesimden yavas yavas geldi.
Markete geldigimizde ben kaldirima ciktim araci kullanan iyi gunler dedi tesekkur ettim.

Eve donerkende durdum mahmut abi ile konustum hadi aslanim pedala kuvvet dedi 12 yumurta 2 sut 1 ayran 2 kola 3 ekmegi eve getirdim.

Kisaca boyle durumlarin yasandifi ulkemde illede kask illede kask demek akil kari degil.

Bence ayırmak gerek kask kullanımını. Spor amaçlı, uzun tur veya İstanbul'un çoğu bölgesinde bence de gerekli kask. Fakat yoğunluğun az ve bisiklet kullanım alanının nispeten daha kısa ve yavaş olduğu bölgelerde kask dayatması ne kadar doğrudur bilmiyorum. Örneğin bayramda memleketim Balıkesir Gönen'de belki nüfus sayısı kadar bisiklet gördüm. 7'den 70'e bayan erkek herkes iki teker üstünde pedal çeviriyor ve bisikletlerin çoğu 15-20 yıllık. Kimse gidon boğazının açıklığına, kadronun 250gr hafif veya ağır olmasına takılmıyor. Bisiklet çatal kaşık gibi günlük araçlardan biri. Bir kişide de kask yok. Her yerde bisikletler kilitsiz duruyor. Hayatın bu kadar içinde ve problemsiz süregiden bir yaşam tarzı olan buraya gidip, kask olmadan bisiklet kullanılmaz diye dayatsak (yasak ceza vs.) eminim bisiklet kullanım oranı büyük oranda düşecektir.

Forumdaki çoğunluk kilo verme, spor yapma, cool olma amaçlı bisiklet sürebilir ama tüme varım yapınca ortaya mantıksızlık çıkıyor.

Amaç sporu güvenli yapmaksa evet, ama herkes bisiklet kullansın diyorsanız iki sokak ötede kahveye çay içmeye bisikletiyle giden 65lik amcaya kask taktırmaya çalışmak ne kadar mantıklı tartışılmalıdır.

Geri