Scudo Sports

Bisiklet kullanımında kask algısı!

@Murat Bulut

"Daha kaski yok, bisiklet yolu istiyor" gibi bir tutum tamamen sizin çıkardınığınız bir anlam.

Bakın Türkiye şartlarında her ne kadar çabalasanızda var olmayan bir kültür için yollara dökülmeniz çok birşey ifade etmez. Çünkü yönetim sadece rant sağlayacağı şeyleri görür bilir. Ben örnek verdim. Burada kaygımız sizin yazdığınız gibi "Daha kaski yok, bisiklet yolu istiyor" değil.

Çok eski zamanlarda trt de emniyet kemeri için sürekli animasyonlarla uyarılar yapılırdı. İşte amacımız bu. Emniyet kemeri gibi sizi koruyacak olan kask algısını insanlara oturtmak. Ee Türkiyede bisiklet yolunda mangal yakılıyor iken benim yol eyleminden önce önlemini alın arkadaşlar demem çokta abest bir durum olmasa gerek.

Scudo
O degilde bildiginiz bos bir kask gerekli yada degil tartismasina donuyor olay.

Ama gercek su ki kask zorunlu degil ama onemli. Adam saattr max 10kmh ile duzgun yapilmia bir bisiklet yolunda gezinti amaci ile gidiyor ve o ulkedeki beyinler bisiklet yolu mantigi kavrayabiliyorsa gayet guvenlidir kasksiz.

Ama Turkiye gibi bir ulkede ortalama salağin nufusun min % 60(Aziz Nesin) i oldugunu dusunursek evet kask hayatinizi koeumak icin gerekli.

Neticede her sey kanunlarla yazili ciziki, uyulue yada uyulmaz o ayri bir konu ama benim bildigim kanunen zorunlu degil kask.

(Yazidaki oranlar gercegi yansitmamaktadir)

Taytı, eldiveni, gözlüğü bilmem ama kasksız çıkmak çok büyük hata, hele ki Türkiye gibi bisikletliye saygının diplerde olduğu bir coğrafyada.
Kasksız çıkmayın arkadaşlar; tıpkı araba da emniyet kemersiz gitmemeniz gerektiği gibi...

Merhaba, dünyanın en büyük bisiklet forumu sayılabilecek bikeforums.net'te, 2011'de açılan 'kask takma alışkanlığı' anketine katılan 1585 kişinin görüşleri şöyle:

%10 - Hayatımda hiç kask kullanmadım
% 6 - Eskiden kask takardım ancak artık kullanmıyorum
%39 - Daima kask kullanırım
%25 - Eskiden kask takmazdım ancak şimdi kullanıyorum
%20 - Şartlara bağlı olarak bazen kask takıyorum

Bu forumun (genelde Amerikalılar olmak üzere) dünyanın çeşitli ülkelerinden üyeleri var. Ankette en çok oyu 'daima kask kullanırım' almış. Bu da gösteriyor ki dağlarda yollarda yarışmasalar bile bisiklet kullananlar kaskı tercih ediyor.

@OnurYılmaz

Otobus duraginda beklerken de otobus carpabilir size. Bu durumda da mi kask kullanalim. Kaskla mi oturalim otobus duraginda.

Siz benim dedigimi anlamiyorsunuz, ya da anlamak istemiyorsunuz.
Kask korumaz, kask gereksiz, kask kotu demiyorum. Ha, muhtemelen herhangi bir kazada kafanizdaki kask da sizi korumaz, cunku forumun hemen hemen hepsi 30 liralik kask kullaniyor. Neyse;
Yerine gore kullanin diyorum ben ne kullanacaksaniz.
Bu sekilde, kask olmazsa olmaz, kasksiz bisikletime bakmam bile, kask olmazsa 3 metre yanina yaklasmam yorumlari insanlari bisikletten sogutur.

Adam bisiklet tavsiyesi istiyor forumda. 500TL butcesi var. 3km ise gidip gelecek her gun. Yurumek yerine bisiklete bineyim diyor.
900 liradan bisiklet tavsiyeleri basliyor. Oyle yapma, boyle yapma, bunu alma, bu kotu diye. Sonra kask, gozluk ve diger ekipmanlara ustune 300-500TL masraf cikiyor adama.
Ister istemez insanlar soguyor.

@Gökhan Toros

Gökhan kasksız bir profil resmi koyar mısın lütfen :)

Espri yapıyorum ciddi almamanı rica ederim :)

@Mustafa Özer

"Daha kendi can sağlını düşünmeyen kullanıcılar ilgili mercilerden hak talep ediyor." ifadesi yanlis anlamaya pek acik bir ifade degil ama madem yanlis anlamisim, o halde özür dilerim.
Konu hakkinda yazacagimi zaten bir önceki mesajimda yazmistim. Tek ekleyecegim, ne kadar ütopik olursa olsun, sonunda o kasksiz, eldivensiz, kot pantolonlariyla vs bisiklet süren insanlar trafige karismadikca sürüs hicbir sekilde simdikinden daha güvenli olmayacak.

@Özgür R

Ofisteyim simdi, aksam degistirecegim ama soz :D

http://s25.postimg.org/j4jtvg36n/2014_08_01_09_26_06_2.jpg
Bak ben boyle gidip geliyorum ise, hemen hemen her gun.
Onlarca da bisikletci var burada. Hepsi boyle gidiyor ise.
Yarisi kask takiyor, yarisi kask takmiyor. Bir cogu takim elbiseli vs.

Simdi ben o adami durdurup, "kask tak huleyn" mi diyim.
Adam ne guzel isine gidiyor iste. Yurudugunun 3te biri zamanda... Belki 15dk fazla uyuyor sabahlari bu sayede. Araba kullanmiyor, karbon salinimi aksam yedigi yemege gore degisiyor. Otobuse para vermiyor.
Ne guzel kullansin iste bisikletini. Neden bu adami sogutayim ki bisikletten. Neymis efendim, kask bile takmiyormus ama bisiklet yolu istiyormus. Sacmalik.

@Gökhan Toros

Demek pantolonun paçasını çorabın içine sokan tek ben değilmişim. :D

@Gökhan Toros

Ne güzel gerçekten imreniyorum (en azından ben) bu şekilde bisiklet kullanımının fazla olmasına insanların bunu yaşamının bir parçası haline getirmesine..Ama kask konusunda farklı düşünüyoruz olsun sıkıntı yok bir orta yolunu buluruz :)

@Özgür R

Farkli dusunmede sorun yok. Herkesin kendi dusuncesi vardir, ona gore hareket eder. Insan olmanin geregidir bu zaten. Kimisi kasksiz binmez, kimisi formasiz. Ben mesela ayakkabim olmadan binmem bisiklete. Rahat edemiyorum. Garip geliyor bana. Guvensiz hissettiriyor. Emanetmis gibi hissediyorum bisikletin ustunde.
Sirtimda tasirim gunluk ayakkabimi, bisiklet ayakkabimla binerim bisiklete. Kesin.

Ama cikip da hic bir yerde, "Ozel ayakkabi olmadan bisiklete binilmez! Terbiyesizler! Inin yuruyun bakayim eve kadar!" demem.

@Gökhan Toros

Yazılanı hiç alakası olmayan yerlere çekmeye devam et genç adam. Sana keyifli sürüşler.

@Gökhan Toros

Nereden biliyorsun, forumdaki herkesin 30 liralık kask taktığını, yanımızda mıydın?

@Mustafa Özer

"Daha kendi can sağlını düşünmeyen kullanıcılar ilgili mercilerden hak talep ediyor."
Bire bir alinti yaptim ilk mesajdan.

Can sagligini dusunmeyen'den kastin burada kask kullanimi. Zaten bunu acikladin bolca. Ilgili mercilerden hak talep etmesi de bisiklet yolu istemesi. Ilk mesajda bu da acik. Bisiklet yolu ile ilgili eyleme katilanlardan bahsediyorsunuz burada.

Ne oluyor bu durumda;
Kask bile takmayan kisi bisiklet yolu istiyor. Ben ne yazdim, aynisini...

Yazilanlarin alakasiz yerlere cekildigi falan yok. Sizin yazdiginizin bire bir aynisi yaziyor orada. Sonunda da benim yorumum.

@mete semiz

Tamam sizin kaskiniz en iyisi.

@Gökhan Toros

Bence artık ukalalık etmeye başladın.

Başlığı açan arkadaş güzel bir şeye değinmişken olay başka noktalara gelmiş.
Nasıl ki bugün arabalarda emniyet takmamak ayıplanıyorsa bisiklette kask takmamak da ayıplanmalı. Açıkcası bu tür yorumlar okuduğum için şaşkınım.

Bisikleti alır almaz ilk aldığım şey kask ve eldiven oldu. Güvenlik herşeyden önce gelir arkadaşlar.

Otomotivde çarpışma testleri bile 60 km ile yapılıyor. Ve şunu söyleyeyim 30 kmh nin üstünde ölüm riski başlıyor. Göze alan varsa buyursun, arkadaş sadece uyarmış.

@mete semiz

Kusura bakmayin. 10 yasindaki cocugun soracagi bi soruya oyle cevap veririm anca.
Nerden biliyorsun, yanimizda miydin'a nasil bi cevap bekliyorsunuz?

Kac yildir forumdayim ben, acilan konulari, insanlarin tercihlerini goruyorum. Biliyorum.

Duzgun bi soruyla bu cevabi alirdiniz.
Yanimizda miydin sorusuna anca o.

Arkadaşlar,
Bisiklet yolumuzu istiyoruz ve sonuna kadar da peşindeyiz bu başka ama Kask takılmalı mı sorusu burda olmamalı en azından bu forumdaki herkes, mümkünse asgari güvenlik sağlayan bir kask mutlaka taksın nazı geçen insanlara da taktırsın..

Saygılar

Geri