İlk sıfır bisikletimi Berlin' de çocukken babam almıştı, yeni bir BMX.. Ertesi gün çalıdı. O günlerde (90 ların başı) Berlin' de hırsızlık oranı çok yüksekti. Birşeyin çalınma olasılığı, var olması ile doğru orantılıydı, birşey varsa çalınırdı. Çocuk aklı ve arkadaş çevresi ile bisikletlerimizi çaldırmamak için mevcut kilitlerin nasıl çalıştığını öğrenerek en güvenlisini bulmaya çalıştım. Ucuz kilitlerin hepsinin kolaylıkla açılabildiğini o günlerinde öğrenerek uygulamıştım; şöyleki, şifreli kilidim vardı ama şifresini hiç hatırlamak için uğraşmadım, şifresini unutan arkadaşların kilitlerini açtım. Anahtarlı olanlar yerden bulacağın minik metal parçalar ile nasıl açacağımı, kilit dışındaki bağlantı noktalarının(zincir veya kablo) zayıf noktalarını araştırmıştım. Gerçi o günden beri tüm bisikletlerim Türkiye' de ve 2 ay öncesine dek hiç sıfır bisikletim olmadığı için pek hırsızlık derdim yok. Şu anda site içindeyim fakat sitedeki meraklılar kurcalamaya çok meraklı olduklarından süper güvenli olmayan fakat hafif, kullanışlı(gereğinde 3 bisikleti bağlıyorum) şu kilidi kullanıyorum: (link)
Fakat güvenlik olarak size tavsiyem kaliteli bir zincir ve kaliteli bir asma kilit ikilisi olacaktır. Yapı marketlerde kalite kalite ve boyut boyut zincir bulabilirsiniz. Kaliteli bir zincir, istediğiniz boyda alıp, bahçe bölümünden istediğiniz hortumu üzerine geçirerek kaliteli bir kilit ile kullanabilirsiniz. Dİkkat edilecek noktalar, zincirin kaynak noktalarının sağlam, baklalarının küçük olmaması ve alaşımının sağlam olması yeterli olacaktır. Böylece testere ile kesmeye, çekiç ile ezmeye, kriko ile koparmaya ve nispeteden gazla dondururarak parçalamaya(zincir ne kadar kalın olursa donması için istediği gaz o kadar fazla oluyor) dirençli oluyor. Üzerindeki hortum önce bisikletini çizilmeye karşı korurken zinciri de dış etkenlerden koruyor( çekiç, pas, yağmur vb..) Son nokta olarakda kilit, kaliteli olması gerekli.. Ucuz Tri-circle ve türevlerini tercih etmemeye çalışın. Almadan önce zinicirinizle uyumlu çalışıp çalışmadığını, zincire kolayca takılıp takılmadığını kontrol edin. Kilidin zincire geçen, kançaya benzeyen kısmı uygun uzunlukta olmalı, çok kısa olursa zinciri takarken problem olur, uzun olursa göreceli olarak, taşımada zorluk olabilir. Bunlarla yukarındaki 400 tllik abus performansına benzer performans alabilirsiniz.