Hiç olmasa daha iyi. Gerçekten... En azından şoförler ile kavga edip durmayız. "Bisiklet yolu var orada gitsene kardeşim!?"
Gruplarla sürerken herkes korna ve ıslıklarla geçenleri takip eder, hatta kameraya alır. Yalnız bir bisikletli gördüler mi ya sıkıştırır ya da bağırıp çağırıp bisiklet yolunu işaret ederler. Adamın biri bana geçen bisiklet yolunu işaret etti. Bisiklet yolu abartmıyorum yaklaşık 60 cm ve her 5 metrede bir aydınlatma direği koymuşlar. Zaten yaya yolu ile birleşik ve parke taşı döşeli. Orada kesintisiz yol almak imkansız. Adama açıklama yapana kadar basıp gidiyor tabii.
Başka bir sürüşümde de köpek parkı diye anılan bir parkta bisiklet yolu kullanayım dedim. Normal yol çünkü araçlarla gidilemeyecek kadar dar. Ne oldu sizce? Yine 50-60 cm'lik bir bisiklet yolu. Bu sefer sanıyorum ki parke taşı değil ama mavi boyalı ve kaygan. Köpeğin biri süratle beni kovalamaya başladı. Bir anda kaba etimin yanında arkadaşın çenesinin kapandığını görünce panikle ani hızlanmaya başladım. O ince ve kaygan yolda az daha kaldırımdan yola düşüyordum dengemi kaybedip. Zar zor toparladım.
Yine başka bir yerde başka bir bisiklet yolunda şöyle bir sistem yapmışlar, araç yolundan kaldırıma çıkıyorsunuz ve kaldırımın yola sınır hizasında yaya yolu var. Yaya yolu yumuşak bir malzemeden yapılma (oyun parklarındaki malzeme) ve dümdüz. Yaya yolunun yanında ise bisiklet yolu var. Ve bilin malzemesi ne?

Tabii ki parke taşı. Zaten bisikletle kesintisiz bir ulaşım için kaldırımın bittiği yerlerde kaldırımdan hemen inebilmek adına bisiklet yolunun yola yakın tarafta olması gerekir diye düşünüyorum.
Bakın aynı semtte 3 farklı bisiklet yolu. Bu nasıl belediyecilik ben anlamıyorum. Bir standart belirlersin ve onu uygularsın.
Bana en mantıklı geleni fsm taraflarında olan kaldırım ve sonrasında asfalt yüksekliğinde bir bisiklet yolu ve tekrar ufak bir kaldırım bölümü ile buranın araç girişine kapatılması. Bu da 4. yöntem

Ataevler taraflarında ise bir park kenarında yaklaşık 100 mt'lik güzel bir yol var. Cidden sadece o kadar yapmışlar. Orada da bisiklet yolu asfalt seviyesinde ve sabit dubalar ile yoldan ayrılmış. Bu da 5. yöntem.
Bisiklet yolu olmadığı zaman çok nadir problem yaşıyorum. Problem yaşadığım zaman bu yine belediyenin yaptığı yanlış uygulamalar yüzünden oluyor. En son işe gidip geldiğimde izmir yolunu kullandım. Bayır aşağı akşam trafiğinde küçük sanayi tarafına doğru inerken yolun kenarındaki beyaz çizgiye iyi bakın. Abartmıyorum 1 cm boya kalınlığı vardır. Artık asfalt döküp çizgi boyunca tekrar mı boyadılar ne yaptılar. Zaten çizgiden sonra banket çok ince. Çizgi de kalın olunca bankete gir çık gir çık çizgi üzerinde denge kaybı oluyor. Arabalar da sağolsun teğet geçiyorlar.
Yani diyeceğim o ki Bursa zor.