Araba çarparsa (hukuken) yapmanız gerekenler. (rehber)

firestone

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Kasım 2016
Mesaj
994
Tepki
2.103
Yaş
42
Şehir
İstanbul
İsim
Hüseyin
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Şehir - Tur
2 gün önce ben de kaza atlattım. Kaçacak yerim yokken Mercedes marka bi SUV üzerime kırıp beni park halindeki araçla kendi arasına sıkıştırdı. Hemen toparlanıp bastım yanına gidip sağ kapısına elimle vurdum, amca hiç umursamıyo. O sinirle gözüme aluminyum mataramın ilişmesi sonucu, 750 ml dolu matarayla arka kapısıyla çamurluğuna bi vurdum ki nasıl kaçacağını bilemedi, kırmızı ışığı bile geçti EDS olan yerde. Durup inse kafasını da kırardım o andaki sinirle. Sağında araç olsa lüks aracı çizilmesin diye azami gayret gösterecek bu insan kılığındaki kişiye verilebilecek en güzel cevabı verdiğimi sonradan anladım. Başkasının malına zarar vermeye karşıyım ama karşıdaki benim canımı düşünmediğine göre haketmiş demektir. Umarım kendisine ders olur da başkasına yapmaz aynı şeyi.
 
Scudo

Pureal

Vegan Bisiklet
Kayıt
15 Ağustos 2016
Mesaj
189
Tepki
284
Yaş
38
Şehir
Ankara
İsim
Fatih
Bisiklet
Trek
Bir şekilde hatalı olmadığımız bir kaza oldu, yapılması gereken tüm prosedürü izledik ve hasarın ödenmesine karar verildi diyelim karşı tarafın trafik sigortası tarafından. Bu durumda ödenecek bedel tespiti için nasıl bir yol izleniyor? Nihayetinde çok değişken fiyatları olan ürünler bisiklet parçaları, fatura v.s. gösterilmesi gerekir mi tespitin doğru olarak yapılması için?
 
  • Beğen
Tepkiler: gercek umurcan

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.895
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
@Pureal hasar goren parcalarinizin faturalarina gore deger biciliyor evet. Zaten polis hasar tespiti yapiyor bisikletinizde. Şurasi yamulmuş şurasi kirilmis şurasi kullanilamaz hale gelmis gibi. Lastikteki yarigi bile ayrintili bir sekilde yaziyor hasar tespit raporuna. Ornegin arka lastikte 3 cm uzunlugunda yarim cm genisliginde yarik gibi.

Size bu hasar tespit raporu ve fatura gerekli. Hasar tespit raporunu karakoldan, kaza sonrasi yazdirmistim ben. Olay yerinde de yaziliyor olabilir fakat ben hastaneye gecmistim direk olarak, hastaneden cikinca karakola gectim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Batuhanayturk
Kayıt
24 Şubat 2014
Mesaj
91
Tepki
211
Şehir
İSTANBUL
Bisiklet
Scott
@Pureal

Ben de şu an bu soruların yanıtını beklemekteyim.2 gün evvel sigorta şirketi bisiklete bakmaya geldi.Resim çekti,fatura sordu yok dedim.Sonucu beklemekteyim.
 

Pureal

Vegan Bisiklet
Kayıt
15 Ağustos 2016
Mesaj
189
Tepki
284
Yaş
38
Şehir
Ankara
İsim
Fatih
Bisiklet
Trek
@Serkan Mıstınoğlu teşekkür ediyorum bilgilendirmeniz için, iki bisikletimin ilkinde bisiklet tek kalem olarak faturalandırıldı (şu marka şu model bisiklet diye), diğeri ise ikinci el alındı ve faturaları ilk sahibinde duruyor (tanıdığım bir kişi kendisi herhangi bir sorun olduğunda faturaları alabileceğim şekilde). Bu durumda parça parça tespit konusunda dikkat edip gerekirse yönlendirmelerde bulunmak gerekli dediğiniz gibi en ufak bir deformasyonu, marka-model atlamadan tutanağa geçmesi konusunda. Tekrar teşekkürler
 
  • Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Kayıt
24 Şubat 2014
Mesaj
91
Tepki
211
Şehir
İSTANBUL
Bisiklet
Scott
Sigorta firmasinin az evven benden istediği bilgiler şu şekilde;

Hasar dosyanız için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir. Evrakların hazırlanarak iletilmesini rica ederiz.

·Mağdur banka iban bilgileri, tc kimlik numarası,
·Bisiklet ile ilgili onarım teklifi veya tam hasarlı olacak ise servis raporu,
·Var ise alış faturası, yok ise basit bir beyan yazısıdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Pureal
Kayıt
5 Ocak 2018
Mesaj
1
Tepki
0
Yaş
25
Şehir
Ankara
İsim
Ahmet Doğru
Bisiklet
Salcano
Merhaba Bisiklet ile Trafiğe çikma hususunu merak ediyorum lisans olmaz ise bir sikinti olurmu
bir arabayla kaza yaptık eşit şekildemi yarkılanırım yoksa 100 benmi suçluyum
lisans varken kaza yapsam bi değişiklik olurmu not:kuralları nelerdir lisans nasıl çıkarılır
kaza yaparsam ve karşı taraf suçlu ise zararımı karşi taraf tazmin etmek zorundamı
 

Aydoğan KUNT

Aktif Üye
Kayıt
7 Ekim 2016
Mesaj
109
Tepki
72
Yaş
31
Şehir
Ankara
İsim
Aydoğan
Bisiklet
Mosso
Yorumu bırakayım, eve geçince okurum. Teşekkürler.
 

Rusi

Üye
Kayıt
21 Şubat 2017
Mesaj
1
Tepki
0
Yaş
41
Şehir
İST
Temennim kimse bu prosedürler ile uğraşmak zorunda kalmasın herşeyin baışnda eğitim var geçen cuma bisiklet ile tam rampa tırmanmaya geçtim arkamdan acı acı korna sesi rampa ortasında da sağ şeritte park halinde araç vardı ben yolda olmasam bile gidemeyecekti el kol hareketi ile ne istiyorsun deim arkama bakar gibi oldum sürükursu aracı eğitmen kusura bakamasın kulağı çınladı ... Bu eğitimsiz şöförlerden daha çok çekeceğimiz var ... Bu arada 18 yıldır aktif araç kullanan biriyim son 2 yıldır bisikleti hem ulaşım hem spor amaçlı elimden geldiğince kullanmaya çalışıyorum ama istanbul gibi bir yerde biraz zor oluyor. HERKESE TAVSİYEM MUTLAKA KAMERA KULLANIN
 

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.895
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
@AhmetD_06_TR

Lisansın trafikte pek anlamı yok, sadece bazı trafik polislerini kaza yerine çağırdığınızda “lisansın var mı” diye soruyor ama neden sorduğunu o da bilmiyor :snzdglsn:
155’i arayıp polisi çağırırken lisansınızın olduğunu söyleyin, daha ciddiye alınırsınız. Veya bisiklet kazası diye küçümseyip gelmek istemeyebilirler, yaralı olduğunuzu söyleyin. Zaten kayıtlara “araç dışı trafik kazası” başlığıyla geçiyor ve ambulansla hastaneye gittiğinizde size komple test yapıyorlar.

Bisiklet motorsuz bir taşıttır ve yolun sağını kullanır ibaresinden hareketle, siz hatasız olduğunuz halde size çarpmışsa evet karşılamak zorunda. Fakat siz de bisikletli olarak trafik kurallarından mesulsunuz bunu bilin.

Ve ekleyeyim görüntü de önemli. Trafik ekiplerinin sizi bir kasklı, eldivenli görmesi var bir de bunlar olmadan görmesi var. Sizde kask ve eldiveni gördükleri an “bu adam acemi değil” önyargısına erişiyorlar, iyi birşey yani. Hele bir de üzerinizde forma varsa tamam zaten, onların gözünde “profesyonel bisikletçi”siniz ve onların gözünde ne kadar profesyonelseniz, tutanakta da size o kadar yardımcı olurlar. Tutanağa göre haklıysanız, hasarınızı karşılatırsınız zaten. Polis tutanağı ve polisin size bakış açısı önemli
 

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.097
Tepki
12.203
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
@AhmetD_06_TR @Serkan Mıstınoğlu
Lisansınızın olması bazı durumlarda aleyhinize olabilir. Özel sağlık sigortası poliçelerinde genelde spor müsabakaları veya profesyonellerin antrenmanları için klozlar olur. Lisansınız varsa, sigorta şirketi "bu trafik kazası değil, antrenman sakatlığı" diyerek tedavi masraflarınızı ödemeyi ret edebilir.

"Profesyonel" görüntünün iyi ön-yargı yaratarak işe yaradığı konusuna katılıyorum. Kask takan = güvenliğini ciddiye alan, forma giyen = acemi olmayan varsayımı sayesinde hata yapanın bisikletli olduğu daha az inandırıcı oluyor.
 

BurakLEE

Daimi Üye
Kayıt
22 Temmuz 2015
Mesaj
269
Tepki
107
Yaş
39
Şehir
Çanakkale
İsim
Burak
Bisiklet
Giant
az önce bir karar yazdık, mağdur kadın 1300 tl lik bisiklet aldım şuan 1600 tl ve elbiselerimle 1800 tl masrafım var öderse uzlaşırım dedi. ancak emekli amcam benim param yok dedi. ne mi oldu? taksirle yaralanmaya neden olma suçundan 3.000 adli para cezası aldı, ancak sabıkasız olduğu için 5 yıl denetime tabi tutularak hagb aldı. oldu bitti..
 

TC_Meric

Üye
Kayıt
16 Mayıs 2016
Mesaj
7
Tepki
9
Yaş
48
Şehir
Izmir
İsim
Meric Mehdi TENSI
Bisiklet
Ghost
Turkiye'de mutlaka kask kamerasi bulundurun. Surucunun fazla uzerine gitmeyin. Adam asabi ise fazla sesinizi yukseltmeyin. Yoksa pala ile saldirip oldurebilirler. Saka yapmiyorum, cok ciddiyim. Kamera ile aldiginiz goruntuleri polis cagirip sonra da kullanabilirsiniz.
 

muratokan

Aktif Üye
Kayıt
13 Mayıs 2018
Mesaj
184
Tepki
239
Yaş
38
Şehir
Kocaeli
İsim
Murat Okan
Bisiklet
Specialized
@Serkan Mıstınoğlu Nasreddin Hoca nin
"ye kurkum ye" misali olmus. Haklisiniz tum dunyada " Ye kurkum Ye" olayi gecerli...

Ek olarak sizde kamera yoksa ve yardim etmekten ziyade meraktan kazayi gorupte yavaslayan yada duran araclar olacak. Onlarin plakalarini ani bir refleks ile almaktada fayda var...
 
Kayıt
18 Eylül 2018
Mesaj
25
Tepki
13
Şehir
İstanbul
İsim
Batuhan Aytürk
Bisiklet
Salcano
bundan 2 hafta önce kaza yaptım ve bu ilk kazamdı inşallah sonda olur ben hata yapıp hemen eve gittim üstelik adam haksızdı sinyal vermeden sağ şerite oradanda benim üstüme kırdı bende fazla uzamasın ve bende bir şey yok diye hemen eve gitmeye karar verdim fakat adam biraz insanlıklı çıktı gerçi ambulansı bile çevredekiler çağırdı ama olsun çarpan taksinin şoförüde dedi zaten hastaneye gidebiliriz diye keşkeeee gitseydim,kaza yaptıktan sonra ki gün sağ dizimde çok kötü bir şişlik ve hareket ettirememe durumum oldu ne yazık ki kaza anında ki sıcaklıkla hiç fark etmemişim neyse bir dahakine itfaiyeyi dahi arayacağım
olay yerinden çabuk tüyme sebebim lisansımın olmaması
bisiklette yaklaşık 100 TL lik masraf çıktı bunuda helal etmiyorum çünkü çarpan adam suçluydu ve bisiklet yere düşünce bende düştüm kapıya çarpma durumunda adam bisikleti bile kaldırmadı yerden onu da olay zamanı çevreden gelenler kenara koydu.
siz siz olun yere yatın ve polis ambulans gelinceye kadar ayağa dahi kalkmayın biraz da numara yapın ki bilinçsiz sürücüler biraz daha korksun ve trafikte kuralları ihmal etmesinler
bu arada çarptıktan sonra adam hastaneye gidelim dediğinde bisiklet burda mı kalacak dedim çıt ses çıkmadı birazda ondan gitmedin :)
 
Kayıt
18 Eylül 2018
Mesaj
25
Tepki
13
Şehir
İstanbul
İsim
Batuhan Aytürk
Bisiklet
Salcano
@Turcu_75
duyduğuma göre lisans olması %100 daha haklı olman anlamına geliyor.
sigortaya veya polise daha net ve iyi bir açıklama yapman için.

@Turcu_75 bu arada sağolun