1 hafta kadar önce 45-50 ile yokuş aşağı giderken birden pat küt bir ses geldi

. Ne olduğunu anlayamadım, ya zincir yada aktarıcılarda bir şey var dedim ani fren yapmak zorunda kaldım

. Fren yaparken farkında olmadan doğru olanı yaptığımı anladım, her zaman (en düşük hızda bile) ABS mantığıyla hızlı hızlı kilitleyip bırakırım. Hem önü hem arkayı oldukça hızlı bas çek yapınca en güvenli frenleme olduğunu farkettim

ve ilk defa bunu acil durumda kullanmam gerekti. 45-50 ile giderken tam 11 adımda (7-8 metre kadar) havlanmadan, kaymadan durmayı başardım (vücudumda ne kadar salgı bezi varsa harekete geçti

)
Bisikleti kontrol ettim, maşallah her şeyi daş gibi, geriye baktım, yol tertemiz ama bir sigara paketi

. Anlaşılan ultra zeki bir vatandaşımız toplam 4 kıvrımdan oluşan minik beynini kullanıp biten paketi ya hareket halindeyken bana attı ya da yoldaki paket benim lastiklerden havalanıp aynakola çarptı

. Pabuçlarıma içim acımadı değil.
Demek ki ne yapıyormuşuz;
1) Önce bunu okuyoruz
İleri Sürüş Teknikleri - Panik Fren
2) Fren yüzeylerimizi sık sık hafif nemli bezle temizliyoruz (Yoksa aşınan pabuç ve aluminyum parçaları rulman etkisi yapar)
3) Bisikletimizi iyi tanıyoruz.
4) 2 eli birden asla bırakmıyoruz. Tek eli ise sadece beslenirken bırakıyoruz.
5) Yerlere çer çöp atmıyoruz (sigara içenlere duyrulur), grup halinde sürerken ve hangi durumda olursa olsun yediğimiz besinlerin çöpünü atmıyoruz (arkamızdan gelen bisikletçilere ve doğaya zarar verir, cebinize geri sokuşturuverin)
6) Frenlerken bas çek yapmaya alışıyoruz
7) Ani frenleme esnasında ön frene çok fazla iş düşer, bunu dengelemek için totomuzu arkaya kaydırıyoruz.
8) Bunlar zor derseniz kolayı var, evden dışarı çıkmazsanız kaza yapmazsınız.