Scudo Sports

Ani fren nasıl yapılmalı

Teşekkürler furkan bey inşallah hiç kimse kaza yapmaz. abs sistemi önceden gördüyseniz geçerli bu sistem bisikletin hızını düşürüp sonra tam fren yapmak için.yolda 30km hızla giderken aniden önüne çıkan bir yaya araba köpek eller frenin üstünde değilse basmaya bile zaman olmaz.eller frende ise tek yapacağın iki frene birden tam basmak.alışkanlık gereği kalabalık yerlerde iki elimde(baş parmak ve işaret parmağı gidonda) frenin üstünde olur.çok faydasını gördüm
 
Scudo
Fren yaptığınızda her iki freni de sıkın:

Fren elcik sıkma miktarı dağılımı oranları yaklaşık %30 ön fren
% 70 arka fren

Bu açıklamanın kaynağı, eskiden motosiklet eğitimi aldığımda söylenmişti. Bilginin doğruluğu daha derinlikli araştırılabilir. Hatta virajda hangi oranla frenlenmeli, düz yolda veya ıslak zeminde vs. hangi oranda frenlenmeli konusunda çok daha profesyonel testleri ve önerileri de araştırıp takip edebilirsiniz.

Genel olarak, genel yol şartlarında, bisiklette de bu oranı kullanabilirsiniz.

%30 ön, %70 arka akılcı geliyor. Çünkü frende arka teker kayıp sağa sola dönse bile kayma yönüne göre, gidonu sağa veya sola çevirerek bisikletin dengesini sağlayıp toparlarsınız.

Eğer frenleme esnasında ön teker kayarsa hapı yutarsınız veya kelimei şehadet getirirsiniz :evil:

Onun için frenlemede arkayı öne göre daha fazla sıkmak çok akıllıca. Çünkü ilk kayan teker ön değil !! arka teker olur, bu da size frenleri daha az sıkmanız için işaret olur.
 
Arkadaslar riskli durumları önceden algılama ya calissak ve ona göre hızı belirlesek bu kadar takla atma riskmiz olmaz. 3 yılda 20000 km.den fazla istanbul trafiğinde yol yaptım ve hep 20 ya da 30 metre sonrasını algılama çalıştım. Sonuc: kazasiz bir sürüş. Kısaca çılgınca kullanmayın derim.
 
  • Beğen
Tepkiler: five
Uzun zamandır bisiklet sürüyor olmama karşın iki defa panik fren yüzünden takla attım. Birinde önüme çocuk fırladı, diğeri de dün, karşıdan gelen araba aniden sağımdaki yola döndü. (Akşamüstüydü, gözüne güneş girmiş, beni görememiş, tecrübedir at cebe) Şu an sağ kolum fena.

Yaşadığım kazaların %99.9’unda karşı taraf özür diler. Ama hatalı hep benimdir, çünkü karşı tarafın hatasına olanak vermişimdir. (bir jungle’da yaşadığımı düşünüyorum, vahşi hayatın sakinlerini suçlamak yararsız)

Şunu paylaşmak istiyorum, istanbul trafiğinde aklıyla bisiklet süren biri olmakla övünen biri olmama karşın iki taklada da kulaklıktan müzik dinliyordum ve ikisinde de çok keyifliydim. Bu dikkati inanılmaz dağıtan, ölümcül bir hata, şu an farkediyorum. Her zaman kaldırımdan gittiğim o ara rotada yoldan gitmeme, farketmeden hızlanmama ve tecrübelerden yararlanamama neden oldu. Panik fren tekniklerini bilsem bile o anda uygulayabilir miydim emin değilim.

Sonuçta mantık bakımından, panik frene ne kadar az ihtiyaç duyuyorsak o kadar usta bisikletçiyiz demektir. Fakat yine de tekrar ihtiyaç olduğunda umarım burada okuduğum fren tekniklerilerini çalışmış ve uyguluyor olurum.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Upper Architect
1 hafta kadar önce 45-50 ile yokuş aşağı giderken birden pat küt bir ses geldi:eek:. Ne olduğunu anlayamadım, ya zincir yada aktarıcılarda bir şey var dedim ani fren yapmak zorunda kaldım :bsmagryr: . Fren yaparken farkında olmadan doğru olanı yaptığımı anladım, her zaman (en düşük hızda bile) ABS mantığıyla hızlı hızlı kilitleyip bırakırım. Hem önü hem arkayı oldukça hızlı bas çek yapınca en güvenli frenleme olduğunu farkettim:harika: ve ilk defa bunu acil durumda kullanmam gerekti. 45-50 ile giderken tam 11 adımda (7-8 metre kadar) havlanmadan, kaymadan durmayı başardım (vücudumda ne kadar salgı bezi varsa harekete geçti:hihi:)
Bisikleti kontrol ettim, maşallah her şeyi daş gibi, geriye baktım, yol tertemiz ama bir sigara paketi:naslyany:. Anlaşılan ultra zeki bir vatandaşımız toplam 4 kıvrımdan oluşan minik beynini kullanıp biten paketi ya hareket halindeyken bana attı ya da yoldaki paket benim lastiklerden havalanıp aynakola çarptı :acpsnr:. Pabuçlarıma içim acımadı değil.
Demek ki ne yapıyormuşuz;
1) Önce bunu okuyoruz İleri Sürüş Teknikleri - Panik Fren
2) Fren yüzeylerimizi sık sık hafif nemli bezle temizliyoruz (Yoksa aşınan pabuç ve aluminyum parçaları rulman etkisi yapar)
3) Bisikletimizi iyi tanıyoruz.
4) 2 eli birden asla bırakmıyoruz. Tek eli ise sadece beslenirken bırakıyoruz.
5) Yerlere çer çöp atmıyoruz (sigara içenlere duyrulur), grup halinde sürerken ve hangi durumda olursa olsun yediğimiz besinlerin çöpünü atmıyoruz (arkamızdan gelen bisikletçilere ve doğaya zarar verir, cebinize geri sokuşturuverin)
6) Frenlerken bas çek yapmaya alışıyoruz
7) Ani frenleme esnasında ön frene çok fazla iş düşer, bunu dengelemek için totomuzu arkaya kaydırıyoruz.
8) Bunlar zor derseniz kolayı var, evden dışarı çıkmazsanız kaza yapmazsınız.
 
Kaliteli fren papuçları alıyoruz öyle dandik dunduk ucuz papuçlardan kaçınıyoruz.
 
Kaliteli fren pabucu jantı öyle zımba gibi kesmez. etkili biçimde sürterek yavaşlatır. hatta onun kısık bir sesi vardır. demliğin kaynarken çıkardığı sese benzer, kesinlikle gıcırdamaz ve siz durmanıza yakın tam basarsınız. tam basacağınız anı da bisiklet üstündeyken hissedersiniz zaten
 
Benim sormak istediğim bir soru var. Uzun süredir yol bisikleti sürüyorum. Kilitli pedal çok fazla bir fark oluşturur mu? Malum pedal ve ayakkabı fiyatları çok yüksek fazlasıyla bir fark gorurmuyum?
 
  • Beğen
Tepkiler: M.İhsan
Sadece başlığı okudum ve çok da mesajları okumadan yazmam gerekirse

Bana sorarsanız ani frenlemektense ani manevra yaparsak daha az kaza yaparız diye düşünüyorum. Tabi arkamızda bizi geçmek üzere olan bir araç yoksa :)))
 
Benim sormak istediğim bir soru var. Uzun süredir yol bisikleti sürüyorum. Kilitli pedal çok fazla bir fark oluşturur mu? Malum pedal ve ayakkabı fiyatları çok yüksek fazlasıyla bir fark gorurmuyum?
kilitli pedal işe yarar bir üründür pedallara itme kuvvetinin yanı sıra çekme kuvveti uygulayacağınız için daha verimli olur. bunu konuyla ilgili başlık ve çeşitli youtube videolarından daha detaylı öğrenebilirsiniz yol bisikletlerinde kullanılması gereken bi ürün özellikle yağışlı havalarda ayağınızın pedaldan kaymasını önler ve bence söylenenlerin aksine kilitli pedal daha güvenli bir sistem
 
  • Beğen
Tepkiler: M.İhsan
Konuyu okudum baya katılmadığım mantığıma yatmayan bir nokta var tabii ki ben hobi amaçlı süren tatlı su bisikletçiyim profesyoneller daha iyi bilecektir. Ama otomobilleri çok severim

Bu abs gibi sıkma olayı, otomobillerde bunu elektronik beyin ve pompa yapıyor bildiğimiz üzere ve 1 saniye içinde 15-20 arası bas çek etkisini yapıyor ki bu en kritik kilitlenecek anda yapıyor ve tamamen çekmiyor amaç tekerin kitlenmesini önlemek.
Parmakla bu hareketi bu kadar seri ve hassas ve de verimli şekilde yapmak bence imkansız. Her parmağınızı çektiğinizde atıyorum yarım saniye, bunlar birikecek ve durana kadar örneğin 2 saniye frene basmamış olacaksınız. Bilmiyorum bana tekerleri kilitlemeyecek güçte sürekli basmak daha mantıklı geliyor. Ağırlığı arkaya kaydırıp arka frene daha fazla oranda ön frene daha az oranda sabit basarak tehlikeli hızlar geçtikçe basma kuvveti arttırılarak güzel duruluyor. Mesajım dursun şurada bildirim geldikçe okurum :)
 
@Ekones1 Söyledikleriniz doğru fakat "bas-çek" olayına katılmıyorum. Bu hareket benim trafikten sıkıldığım anlarda az da olsa eğlenmek için yaptığım bir harekettir. Aksine bisiklette oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Bisiklet için yüksek hızlarda(45-50) yapacağınız ani bas çek hareketleri bir anda tekerleklerinizin kilitlenmesine ve sizin düşmenize yol açabilecek bir durumdur. Ben bu hareketi kesinlikle tavsiye etmiyorum. "Ama ben yaptım geçenki sürüşte, hiçbir şey de olmadı" derseniz yanılırsınız. Çünkü bu sürüşte başınıza gelmediyse diğer sürüşte başınıza gelebilir. Ön tekerin kilitlenmesini yokuş aşağı düşünmek bile istemiyorum :kötü:

Doğrusunu kendimce aktarmaya çalışayım. Eğer ani şekilde durmak istiyorsanız bazı hareketleri kendinizde refleks haline getirmeniz gerekir. Mesela ağırlık merkezinizi bisikletin arka tarafına taşımak gibi. Ani fren yapılacağı anda seleden kalkılır ve gidondan sıkıca tutarak kendinizi geriye doğru esnetirsiniz. Bu hareketle birlikte frenleri yaklaşık olarak %40 ön fren, %60 arka fren şeklinde yapmalısınız. Sabit şekilde basabilirsiniz.
 
Benim sormak istediğim bir soru var. Uzun süredir yol bisikleti sürüyorum. Kilitli pedal çok fazla bir fark oluşturur mu? Malum pedal ve ayakkabı fiyatları çok yüksek fazlasıyla bir fark gorurmuyum?
İlk etapta büyük fark yaratmaz. Kilitli pedal öncelikle güvenliğin için gerekli . Ayağın pedaldan kaymaz. Bisiklet ile tek parça olursun . Performansa gelirsek çekme olayı çok yazılır ama genelde kimse çekmez. Kal ayarını düzgün yaptığını farzedersek özellikle pedala güç uyguladığında ciddi fark yaratır. Mesela ayağa kalktığında. Tempolu yokuş çıktığında . Ama genel tabloda %5 geçeceğini sanmam açıkçası.
Bence herkes için gerekli. Ben mtb pedalı takmak zorunda kaldım 2 gün, o bile yetersiz geldi. Spd sl her yol kullanıcısına lazım. İster performans ister normal kullansın
 
MTB pedalında kilitleme noktası ayak tabanının ortasına daha yakındır. Sürüş sırasında bisikleti daha iyi kontrol etme, ayakta bisikletle daha iyi manevralar yapıp, bisikleti sağa-sola daha iyi yatırma için bu gereklidir çünkü.
Yol pedalında kilitleme noktası tarak kemiğinin tam altındadır ve pedal miliyle tarak kemiğimiz aynı hizaya gelir. Burada da güç aktarımımın daha verimli olması amaçlanmıştır :harika:
 
ağırlığının tamamını arka tekere yükle ve ön frene aban aynı zamanda arka frenede çok hızlı bir duruş yapabilirsin
 
  • Beğen
Tepkiler: Veto8
Şahsen kendi yöntemim ile pek çok kez kaza yapmayı önledim :D
Fren kabloları teflon aldım bu sayede her zaman jilet gibi oluyor ve bastığım anda gerginliğiyle güzel bir frenleme oluyor.
Yanı sıra hiç panik yapmıyorum. Rahat oluyorum. Çarparsam, çarparım kafasında takılıyorum.
Tehlikeli bir durumda önce ön freni yarıya kadar basıyorum daha sonra arkayı kitliyorum. Yeterince yavaşlamazsam anlık gevşetip önü ve arkayı kademeli olarak kitliyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: ventiotto
45 km hizla giden bir cisim saniyede 12.5 metre yol alır. 50 km/s hızında giden bir otomobil için durma mesafesi elektronik destek sistemleri ile 14-15 metre civarındayken ( kütle yüzünden momentum daha yüksek evet ama frenleme gücü de daha yüksek ) "tam 11 adımda (7-8 metre kadar)" mesafede bisikleti durdurmak büyük yetenek. Ben çok takdir ettim.

Adamlar oturup denemiş ama bu kadar başarılı olamamışlar.

(link)
 
Son düzenleme:
yüksek hızlarda sıkıntılı bir durumda bisiklet üzerinden atlamak, frene bas-çek yapmaktan daha az tehlikelidir :)
 
Abs ye gerek yokmuş , arabada da bas çek yaparak duruyormuş.
 
Geri