Scudo Sports

BİSİKLETLİ ÖLÜMLERİ DURSUN! - 18 Ağustos Pazar - 16:00 - Caddebostan Beltur

mükemmel bir gün oldu. yaşanan aksaklıklar oldu, 2 arkadaşımın düştüğünü gördüm, bir patlak lastik gördüm, ve 69 plakalı maganda terörü.
ancak bu kadar kalabalığın olduğu yerde problem olmamasını beklemek biraz fazla olurdu.
katılan herkese en içten teşekkürlerimi sunarım. tek başımıza fark edilmemiz mümkün değil maalesef.
basının ilgisizliğinden dem vuran arkadaşlar bence bugünü bekleyelim, hem pazar günü olması hem organizasyon saatleri gereği akşam haberlerine yetişmesi pek mümkün değil bence.
bakalım bugün haberlerde yer bulabilecek mi aktivite?
kudret bey ile de tanışma fırsatı buldum, elini sıktım.
farkındalık yarattığımıza inanıyorum, umarım devamı yine aynı katılımlarla devam eder.
bu organizasyon için uğraşan arkadaşlar olduğunun farkındayım, onları da tebrik ederim.
hem organizasyon için uğraşıp, hem de bu organizasyonla böbürlenmemek, sahiplenmemek gerçekten takdire değer.

• Beğen
Tepkiler: Engin Ertekin
Scudo
@ugur tilki

O aracın olaya karışma anını bir arkadaşımız kayda almış : (link)

Ama tabii ki olayın nasıl başladığına ve geliştiğine bire bir şahit olan insanlara ihtiyaç var. Ben maalesef o an grubun arka bölümlerindeydim, olay yerine geldiğimde araç yola dik bir şekilde duruyordu ve arka camı kırılmıştı, ön camı çatlaktı. Araca ceza kesildiğini ve içindekilerin de karakola götürüldüklerini biliyorum. Zaten olaya aramızdaki sivil polisler hemen müdahale etmiş durumdaydı ve ekipler çağrılmıştı.
(Bu vesileyle de aramızda bizimle birlikte bisiklete binen en az 2 sivil polis olduğunu öğrenmiş olduk :) )

Tek tesellimiz bizden kimsenin yaralanmamış olması..

• Beğen
Tepkiler: Çağlayan
Dikkat ediniz.
Yurt dışından, Femen grubu mudur nedir, 3-5 tane soytarı kadın gelip çırılçıplak soyunarak eylem yapıyordu. Bunun neticesi olarak 90 yaşındaki dedelerimiz dahil bunları 70 milyon tanıdı.:D

Bazen eylemin iyisi kötüsü olmaz denir ya; siz kötü oldu sanırsınız ama örneğin kostümlü bir eylemle fakat görsel olarak insanların dikkatini bir şekilde çekersiniz; 70 milyon sizi tanır ve eylem esasında başarıya ulaşmış olur.

Amaç, insanların tümünün dikkatini toplamak ve esas mesajı tam da dikkatler üzerimizdeyken kısa bir cümleyle ve pankartlarla flash çakar gibi araya sıkıştırmak.

Bence "Bisikletli ölümleri dursun" kadar güzel ve organize eylemin deneyimiyle bir sonraki eylemin daha çok ses getireceğine inanıyorum.

Demir atların ruhu göklerden geri dönüyor !!:cool:

Bazen insanın değeri, taşıtın üstündeki insana göre değil; insanın altındaki taşıta göre veriliyor ! Sonuçta otomobili de insan, bisikleti de insan sürüyor. Ama malesef sürene göre değil, sürenin altındakine göre değerlendiriliyor.

• Beğen
Tepkiler: Çağlayan
Aslında bu eyleme bisikletiyle birlikte ünlü bir sanatçı veya futbolcu getireceksin. Söyleyeceği tek cümle; "bisikletli ölümleri dursun" olacak. Medya nasıl da koşarak gelir.

Bisikletli ölmüş, medyanın umrunda olmuyor. Acı ama gerçek.

Bir şekilde medyanın dikkatini çekecek ilginç bir şey de yapmak lazım.

Örneğin, pankartlı eylemle birlikte bir bisikletin üstüne benzin döküp yakalım nasıl da ilgisini çeker medyanın !! Bu sadece şakayla karışık çarpıcı bir örnek, hemen yapalım demiyorum; mevzuata bakalım izin veriyor mu ?:)

Bisikletiyle birlikte trafik kurbanı olanlara tekrar Allah rahmet eylesin diyorum.

Başarılı ve dikkat çekici bu ve bunun gibi eylemlerin gelecekte daha çok ses getireceğine yürekten inanıyorum.

@Engin Ertekin
teşekkür ederim engin,
yalnız derneğin sayfasına açılan bisiklet ölümleri dursun duvarında arkadaşın biri seni eleştirmiş şöyle demiş 1500 kişiyi olay yerinden çeken arkadaş seni alkışlarım demiş .benim actığım topiğede garip garip mesaj atan ki o kişileri ismen tanıdım, ben açtığım topiğide kaldırdım ,adamın biri orda git yat uyu derse ,ben o topiği uçururum üzüldüğüm taraf aklı selim 16 kişi beni beğenmiş idi ,bir -iki cahil çıkacak illaki, bunlar bisiklet kültürünün olmadığı kişiler ,adamın face den duvarına girdim elinde bira ve hızlı araç kullanan bi dost bisiklet ile alakası olmayan bir kişi ,bunlar bi nevi olayı bozan kişiler oldu, malesef benim çekindiğim bu idi ve gerçek oldu taşkın hareketlerden çekindiğimi söyledim ve oldu bunları engelleyecek görevli olacak ve görevliler görevli forması giymesi gerekecek ,görevliler gönüllü olur aklı başında olaya vakıf kişilerden olması bence mantıklı,,bu arkadaşlarımız malesef olayın bilincinde değil şöyleki orada arkada herkesi şiddete başvurmaması için epey uyardım ,sonra cam kırılınca işin rengi değişti ,camı kıranın ortaya çıkması lazım idi, küfürü kim yemiş ise o orada kalacak idi ben bi arkadaşa sordum o çünki çok sinirli idi sana mı küfür edildi dedim evet dedi bana, sen dedim kal ve şikayetçi ol ama bu konuşma aracın camının kırılmasından önce idi ,kalan o arkadaşlar içinde küfür yiyen yok sonra şikayetçi olanların ortalıktan kaybolmasında o arkadaşlar haklı olabilir ,ama hataları şu olayı vay efendim bizi niye bıraktınız durumuna getirmek yalnış ,,,arkadaş orada diyorki küfür bana yapılmadı ama bana yapılmış sayarım diyor ,bu olayda camın kırılması haklı olan davamızda bizi haksız konuma getirmiştir ,mahkeme olsa mahkeme aracın camını kim kırmış ise onu o camın parasını ödemeye mahkum eder araç sahibinede ceza kesilir grubun üzerine aracı kırdın diye ..

Dragosa olan kısma kadar katılabildim. devamında neler oldu akşam okuyacağım. bir sonra ki turlara buluşmak dileğiyle.

İzleyin lütfen. :)

[video]http://www.tvyo.com/tvyohaber/video/trafikte-biz-de-variz[/video]

Bizlere saldıran o hayvan , öylece kaçtımı ?

@Engin ATAL

Kaçamadı, ileride yakalayıp önünü kestiler. Bir kaç kişi o aracın kaza yaptığını söyledi ama ne kadar doğru bilemiyorum. Bu yüzden de yakalanmış olabilir. Hatta camı kırılan doblo bu video'da ki doblo oluyor.

engin bey,
olay yerinde bende vardım ,zati en arkada idim ,sonra baktım önden öbekleşme oldu ve gitttiğimde ise doblo 69 plakalı yan duruyor idi ,arac bisikletliler üzerine kırmış idi ,burada kimlerin üzerine kırdı ise onlar şikayetçi olacak ve karakola gidecek idi ama şikayetçi olanlar olmaz ise polisin yapacağı bi şeyde yok ,orada polis memurunun geldiğini söyledim ,şiddete başvurmayın diye defalarca söylememe rağmen arkadan bir patlama sesi geldi ve kıranı göremedim görse idi o arkadaşa bunu neden yaptığını söyler idim, şiddet bizi doğru çıkarmaz, orada bekleyen arkadaşlar olmuş olay ile ilgisi yok ne kıran onlar nede üzerlerine araç sürülenler onlar , ama polis şahitleri ister orada üzerlerine kimin araç kırıldı ise 3 kişide olsa onlar şikayetçi olsalar idi karakolda tutanak tutulsa idi kesin 69 plakalı araca ceza kesilecek idi...
şimdi bu eylemde bisiklet yolu var iken bisiklet yolundan gidilmedi araçlara sadece sol şerit kaldı yani trafiği kilitledik trafik olarak suçluyuz ..ama biz suçlu değiliz bize doğru dürüst bisiklet yolu yapmayan yetkililere bakacağız kim bu yetkililer çevre ve şehircilik bakanlığı ,
evet sonuçların bu duruma gelmesinde çevre ve şehirçilik bakanlığının payı vardır ayrıca emniyet yetkilileri ve mangala çare bulmayan büyük şehir, makdülün annesi dava açar ise kesin olarak bu üç kuruma açması mantıklı olur, vatandaşız dava açarız ..

@Kudret Kurtcebe
Haklısınız Kudret Bey fakat , trafikte bizlerin fark edilmemesi beni çok kızdırıyor. Özellikle şehir içinde çoğu sürücü bizlere önem vermiyor.. Nasıl olsa bisikletli ne olacak !!! Sıkıştırma hakkıda var , aracından inip tartaklama hakkıda var. Ben isterdim ki ; trafikte bizlere gösterilmesi gereken saygı ve önem daha da artsın. Unutmasınlar ki bizlerde trafiği oluşturan vasıtayız. Evet burada belediyelerin de suçu var çünkü çoğu şehirimizde geniş ağlara sahip olan bisiklet yollarımız mevcut değil. Gönül ister ki , her büyük caddede , sokakta , bisiklet yolları olsun. Böylece bizlerde güvenli olarak ilerlemiş oluruz :)

@Erdal YILMAZ

Haberin yorumu bizim vermek istediğimiz mesajlarla dolu. İyi olmuş :)

Bazen saygı, insana değil de insanın üstünde olduğu araca, güce(kocaman tırı düşünün) olduğundan insanlıktan çıkanlar oluyor malesef. Bunu en güzel özetleyen fıkra şu:

Nasrettin Hoca, bir zengin konağına yemeğe davetliymiş. Kapıda bir uşak, herkesi saygı ile karşılıyormuş. Sıra Hoca'ya gelince, giyisilerini beğenmeyip içeri almamış. Buna fena içerleyen Hoca, evine koşup kürkünü giymiş. Döndüğünde, sofranın en güzel yerine kurulup, oturmuş. Herkesin şaşkın bakışları altında, kürkünü yemeklere sokup:"- Ye kürküm ye!", demiş."- Hoca, ne yapıyorsun!?", diye sormuşlar. Yanıt vermiş:

- Kürksüz adamdan sayılmadık… İtibarı o gördü, yemeği de o yesin.

Tabi işin başka boyutu da diğer sürücülerin alışık olmamaları. Trafikte alışık olmadıkları taşıtları, araçları görmezden gelmeleri.

Bizim de bisikletlerimizi tanıtmamız için, onların da bize alışmaları için bol bol eylemlere ve boy göstermeye ihtiyacımız var.

Böyle bir etkinlikte, aşağıdaki gibi bir görüntüyü karelediğim için ben utanıyorum açıkçası. Üstelik bu sahne öyle 3-5 saniyelik bir şey de değil, kimi zaman 2 kişi olarak kimi zaman 4 kişiye kadar çıkarak, yapılan tüm uyarılara rağmen kilometrelerce bu şekilde sürüşe devam ettiler.
Bisiklet sürücüsü olarak biz böyle davranıyorken nasıl olur da trafikteki araç sürücülerinden, yayalardan, bisiklet yolunu işgal eden insanlardan saygı görmeyi bekleyebiliyoruz ki? Gerçekten çok yazık.

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1003206_10151787727203418_401210328_n.jpg

@Sefa.

Meydanı boş bulunca yapılmış bir hareket ve maalesef hiç hoş olmamış. Haftanın 6 günü yolun sağına yapışık giden benim için yolun ortasından gitmek bile yeteri kadar farklı bir keyifti. :)

Böyle geniş çaplı organizasyonlarda ciddi anlamda disiplinli hareket etmeye ihtiyaç var, disiplinsiz davranışları tesbiti ve engellenmesi için de çok sayıda yardımcıya ihtiyaç var.
Umarım sonraki organizasyonlarda böyle disiplinsizlikler baş göstermez.

Tabi burada çok sevdiğim bir lafı da söylemeden edemeyeceğim: Nerede çokluk orada bokluk :D

@Sefa.

Belki yanlışlık olsa bile masum eylemlerden diyebiliriz. Başka eylemlerde bazı eylemciler tümden TEM'i, otobanı kapatıyorlar. Ancak jandarma açıyor yolu:) Örneğin gezi parkını hatırlayın. Bu, gezi parkının yanında bir şey değil:cool:

Önemli olan, öyle bir şey yapılmalı ki eylemde; diğer insanları hem rahatsız etmeyelim ama tüm toplumun da ilgisini çekelim. Acayip kostümler olabilir, ilginç komik veya dramatik tiyatro gibi şeyler olabilir.

Dikkati çektiğimiz an araya flash gibi "Bisikletli ölümleri dursun" mesajını da çarpıcı olarak verelim.

evet sol şerit boş bırakalsın dendi etkinlik başlamadan beri. Fakat onlarca defa şahit oldum o hengame kalabalıkta sol şeridi kapatıp giden arkadaşlarımız yüzünden arkada araç bekleyerek gidiyor. Daha kötüleride vardı. Mesela bisikletlerle gittiğimiz ilk 2 şeridin yavaşladığı yerlerde bisikletçi arkadaşlarımızın kendini biranda sol şeride atması. Kaç defa araçlar son anda durabildi. Zaten iyice sola yanaşık gidiyorlar sol tarafta kaçacak mesafeleri yok birde biz sıkıştırınca iyice sıkıntı oluyor. Sonuçta hepimizin arabası var. Bizde o yollarda araç kullanıyoruz. Zaten hedefimiz veya gayemiz araç düşmanlığıda değil sadece yollarda "biz" de olduğumuzu gösterebilmek. Fakat kendimi koyduğumda o şoförler yerine bazılarının haklılık payıda yok değil. Mesela bağdat caddesinde bmw ile tartışma yaşanırken bir tane sürücü tıkanmış trafikte durduğu için küçük çocuğu vardı yanında. Açtı camı benle konuştu: "sizin hiç sorumlunuz başınız yok mu? arkadaşlarınızdan çok tehlikeli hareket yapanlar var. sol şeridi bize ayırmışsınız güzelde sürekli sol şeride önümüze atlayanlar var bak mesela şuan önümüze atlayanlar olmasa sol şerit tıkanmayacaktı. küçük çocuğumda dışarda neler olduğunu soruyor tedirgin şekilde. Böyle farkındalık oluşturulmaz" dedi. Gerekli açıklamayı yaptım fakat ne kadar söylesende sinirlenmiş bir kere. Yapılan hareketlerle insanların sinirlerini yükseltmememiz gerek. Bunun içinde herkesin bilinçli olması gerek. Bazı arkadaşlar etkinliğin verdiği heyecanla kendilerinden geçmiş çeşitli hareketler yapmış olabilirler. Umarım bundan sonraki sürüş ve etkinliklerde yapmazlar da trafikteki vatandaşlardan daha çok bizim yanımızda olan olur. Yoksa maganda heryerde magandadır onları yanımıza çekme gibi bir niyetimiz yok. düzgün insanları sinirlendirmemek, onların bize karşı düşüncelerini olumsuza çevirmemek, onların da bizim yanımızda olmalarını sağlamak. öyle yada böyle güzel bir etkinlikti. klişe bir sözle noktalayayım. o kadar insan arasında olacak bu kadar artık :))

Geri