Scudo Sports

Zincir temizleme sıvısı

@Pamuk wd40 bir degreaser'dir ve zinciri eski pis yağdan kurtarmak için sıkılabilir. zaten zincir temizleyicilerin hepsi degreaserdir. wd40'ı zincir yağı olarak kullanmak var o yanlış, senin aklında o kalmış.

onlar olmaz zincire balata temizleyicisi dökeceksiniz demek abes olmuş. adı üzerinde zincir temizleyici değil, balata temizleyici.

Scudo
@efeozata

Kusuruma bakmayın gördünüz mü balata temizleyici de zincire sıkılmıyormuş aslında ben bile hata yapıyorum :snzdglsn:

2. madde Şöyle olması lazım shimano zincir temizleme spreyi biraz pahalı gibi ama çok fark yok aralarında

Ama bir şeyden eminim bizim marketlerde satılan wd-40 zincir temizlemek için değil pas sökücü o :) ve shimano da bunu belirtmiş zaten zincire uygulamayın diye wd-40 ın bisiklet için de spreyi var o farklı bulursanız onu kullanın

Balata temizleyici dediğin bildiğin kontak sprey ve ben bununla bilgisayarımın Anakartını temizliyorum belki çok iyi temizlemez ancak zincire zarar vermez 15 tl ye alacağınız 1 kutuyu boşaltırsanız zincir tertemiz olur

Ya bir de meraktan soruyorum wd-40'ı sıktıktan sonra o zincir eskisi gibi olacak mı frenlere sıkıp çöp edenleri biliyoruz pas sökücüye zincir temizliyorlar hani temizlenmez demiyorum pası söken şey zinciri tertemiz eder hatta atomlarına kadar ayırır o yüzden uzak tutun ve kulaktan dolma bilgilere inanmayın yada gidin zinciri gresle yağlayan adamın dediği gibi mazotla temizleyin

degreaser_large.png

@Pamuk Normal WD-40'lar da pas sökücü, temizleyici ve yağlayıcıdır.

Bisiklet ile alakası yok ama motorsiklet zincirleri için aklınızda olsun:

Motorsiklet zincir baklalarının içinde bulunan lastik halkalara o-ring deniliyor. Zinciri benzin ile temizlemeyin çünkü benzin bu halkalara zarar veriyor.

Hatta yabancı bir arkadaş bunların testini yapmıştı: (link)

Sonuç Özeti:
Benzin ve Karbüratör Temizleyici, motorsiklet zinciri temizlemesinde önerilmiyor.

Karbüratör temizleyici: o-ring halka çapında %29 büyüme.
Benzin vb. benzin türevi ürünler: o-ring halka çapında %11 büyüme.

Gaz yağı, WD-40: o-ring halka çapında (+/- %1) değişiklik.
(Bu gruba mazotuda koyabiliriz)

Fren sıvısı, PJ1 zinzir yağları: o-ring halkasında gözardı edecek küçük değişiklikler.

Bisiklet zincirlerinde o-ring olmadığı için bir problem yok.

Genel olarak bisiklet zincirinde temizleme için kullanıla bilecekler:
Mazot
Gaz yağı
Benzin (bisiklet zinciri)
Zincir temizleyici wd-40'lar vb. zincir temizleyiciler, zincir temizleyici wd-40'lar.

Bu gruba balata temizleyiciler belki eklenebilir.

Temizledikten sonra normal zincir yağlayıcı da kullanmak gerekir.

(link)

Bunun gibi bir ürün alıp içine koyucan mazotu bir güzel temizlicen, sonrada sürücen zincir yağlayıcı ((link))

Normal WD-40'ın yağlayıcı anlamında normal zincir yağları gibi iyi olacağını sanmıyorum.
(Uzun dönemde, kir tutma, vs.vs.)

Benim şahsi düşüncem:
Mazot veya gaz yağı zinciri temizlerim. (Zincir temizleme aparatı varsa çok daha kolay)

Balata temizleyici veya zincir temizleyici sprayler ile aynakolu ve arka dişlileri temizlerim.
(Dişli arasındaki pisliklerde temizlenecek tabi (fırça vs.))

Ben temizleyici olarak kullanacağım üründe WD-40 gibi yağlayıcı özelliğinin olmasını istemem. (Ayçiçek yağı, zeytin yağı, tereyağı vs. nasıl farklı ise bu yağlarda farklı :))

Temizledikten sonra, zincir yağlayıcı ürünleri kullanırım ve yağlarım.

Bitti haydi hayırlı sürüşler :)

@Pamuk

sen "bile"?

eğer insan olduğunu beyan ediyorsan, evet sen "bile" hata yapabilirsin. ben insan değilim diyorsan ayrı konu.

wd-40 bir pas sökücü değil. içinde hafif yağ bulunan bir yağ çözücü. ve zincir temizlemek için kullanılan ana madde de budur zaten. degreaser yağ çözücü demektir. eğer yorumumu dikkatli okuduysan wd-40'ı beze sıktığımı, o bezle zinciri temizlediğimi söyledim. yani direk zincire sıkıp fren jant gibi istenmeyen yerlere bulaştırmaya gerek yok.

shimano'nun wd-40'ın zincir temizlemek için kullanılmayacağını söylemesine gelirsek, bunlar marketing denen olaylar. shimano heralde benim ürünümü alın diyecek. wd-40 bakmış ki millet ürünlerini zaten zincir temizlemek için kullanıyor, bir de üzerine bisiklet yazıp yeni kutuyla satmış. emin ol içindekilerin 90%'ı klasik wd-40 ile aynı.

Her zincir konusuna yazıyorum burayada yazayım;
Aktarıcı - zincir ve rubleyi U Green (link) ve bol su ile yıkayıp kuruduktan (ve kuruladıktan) sonra bir tur yağlıyorum. Yağlama yaptıktan yarım saat sonra zinciri tekrar bir silip fazla yağı alıyorum.
Özellikle dağ bisikletinde her eve dönüş çamur ve otlarla kaplanmış bir bisiklet ve zincir demek olduğu için ne temizlik sıklığı ne yağlama için kaç km yaptığınıza bakma lüksünüz olmuyor. Aynı sebeple 1000 km dayanan zincir yağı, kir tutmayan zincir yağı gibi detaylara da fazla takılmam zaten. Aynakolu balçık kaplamış ne kir tutması :)
U Green aşındırıcı içermeyen organik bir ürün olduğu için tercih ediyorum. (500 ml'si 9-10 TL / Muc-off organik temizleyici 60-70 TL civarı) Aynı şekilde turmepa'nın da yağ çözücüsü var ama onu denemedim. Ama yöntemim için şunu şöyleyebilirim. Her hafta yıkama - yağlama yapıyorum ve zincir - ruble gibi parçalarım ilk aldığımdaki gibi duruyorlar

@efeozata bisikleti ve ekipmanları çok eski pas yapması doğal ben eski bir ekipmanı nasıl parlattığını göstermek istedim sadece :)

Arkadaşlar zinciri temizlemek için bu ürünü alsak bir zararı olur mu? (link)
Shimano'nun iki tane temizleme ürünü var fakat mililitre olarak kıyaslarsak bu çok daha karlı. Motul marka ile yağlamaya kalkmam onda sıkıntı yok. Yüksek devirli aletler için yapışkan yağ üretiyor o da benim pedal çevirmemi zorlaştıracağının farkındayım. Bakın bahsettiğim iki shimano ürün ise bu. (link) (link)
Cidden motul ile temizlenin bir sakıncası yok ise onu almak daha mantıklı

(link)

Zararı olurmu bilmiyorum ama ben 404 kullanıyorum. Temizleme olarak çok iyi, fiyat olarak çok çok iyi.

Bulaşık deterjanı + bir tas sıcak su
Ne kir ne yağ kalır. Aşındırıcı kimyasal içermediği için aklınızda takılmaz zarar veriyor muyum diye.

@Heraklia
Teşekkür ederim :) fiyat olarak gerçekten fark atmış

@Kunget

Hiç gerek yok bunlara, balata temizleyiciler piyasa da 6 TL civarı. Alın bir adet sıkın temizlesin. Sonrasın da sabunlu su ile temizleyip kurumaya bırakın, yağlayıp kullanın. Zincir bakımı için bu paraları vermeye inanın değmez.

• Beğen
Tepkiler: Kunget ve sccetin
zincir,rublenin ve aynakol dişlilerinin temizliği için mazot kullanıyorum.Benim merak ettiğim mazot dişliler ve arka vites makarası üzerine uzun vadede aşınma yapar mı,zarar verir mi? Seyreltip mi kullanmak lazım?

Arkadaşlar gaz yagi ve mazotla temizledim nasil bir yağ birikmişse hala var üzerinde delirtti beni bugün zincir. Yok mudur şöyle zincire sıktı mı tertemiz yapan bir ürün?

5 ay önce sıfır aldığım bisikletimin ruble ve zinciri tamamen pas tuttu. Islandı, temizlemedim. Şimdi garç gurç sesinden bisiklet süremiyorum. Hayatımda ruble ve zincir temizlemedim, yerinden bile çıkarmadım. Bu durumda ne yapmalıyım?

Yeni ruble ve zincir alıp bisikletçiye mi götüreyim değiştirmesi için (sanırım en pahalı seçenek bu. daha yeni hem ruble hem de zincir)
Zinciri bir şekilde çıkarıp gaz yağına mı yatırayım. Daha sonra zincir yağı alıp yağlayayım mı? Rubleyi çıkaramam. Bisikletin üzerindeyken gazyağıyla silsem olur mu?
Zincir spreyi mi ne varmış, ondan mı alsam acaba?

Alyanı bile doğru dürüst kullanamayan biriyim. Lütfen beni en az uğraştıracak ve en düşük maliyetli seçeneği önerir misiniz?

Kullandığım 2 ürün var. Bir tanesi Morgan Blue 1000ml Chain Cleaner. 2. si Crankilicious Mud Honey Bucket Wash. Bu ikisi bisikleti tertemiz yapıyor.

Flash Universal Zincir Temizleme Spreyi kullanıyorum, gayet memnun kaldım. Fiyat performans açısından başarılı bir ürün. Sadece kapalı alanda uygulamayın ve sıkarken dikkatli olun derim.

geçen zincii çıkarıp pet şişeye koydum içine çeyregi kadar yag cözücü bol bol çalkaladım sonra 2 kere su ile çalkaladım ne baklaların içinde nede diğer kısımlarda 1gram yag kalmadı

ben bunu kullanıyorum. iyi temizliyor. ama sonrasında durulamak lazım. zincir iyice kuruyunca da yağlıyorum.

1569919147088.png

Tek geçerim...

Muc-Off-Chain-Cleaner-400ml-Aerosol.jpg

Ne yalan söyleyeyim bende marketten aldığım ucuz yağ sökücü ile temizliyorum. Pırıl pırıl yapıyor. Uzun vadede zarar verir mi vermez mi göreceğiz.

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve amasseia
Geri