Merhabalar,
yurtdışından yaptığım alışverişlerle ilgili birkaç deneyimi sizlerle paylaşmak isterim;
öncelikle (link) üzerinden vermiş olduğum
Kelebek Gidon siparişi 14 Mart'ta firma tarafından kargoya verildi, DHL (Almanya'nın PTT'si diyelim, özel bir taşıma şirketi değil yani) ile yola çıkan kargo 21 Mart tarihinde elimdeydi. Kargonun yolculuğu boyunca takip numarasıyla adım adım yapılan işlemleri takip edebildim. Sipariş tutarı 75 Euro'nun altında olduğu için gümrükle ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamadım, sadece kapıda posta memuruna 0,60 TL gibi küçük bir ödeme yaptım. Paket ağırlığı 2.200 gram olduğu için -gümrükte çalışan bir arkadaşımın söylediğine göre ağırlığı 2 kg'ın üzerinde olan her paketi gümrükte mutlaka açıyorlarmış, doğru ya da yanlış bilmiyorum sadece bir detaydı paylaşayım istedim- paketi açıp kontrol edip bantlamışlardı. Sorunsuz ve yeterince hızlı bir alışverişti benim için yani, sadece tek sorun gümrükte kutuyu açarlarken rastgele bir yerlerden özensiz kesmeleri! Bu başka ürünlerde sıkıntı yaratabilir düşüncesindeyim, ne kadar kontrollü kesim yaptıkları tartışılır çünkü.
Sonrasında (link) üzerinden yaptığım
Kask ve
Eldiven alışverişimde, Specialized ürünleri Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelere gönderemedikleri için İngiltere'de yaşayan bir arkadaşımın adresine sipariş verdim, ve ücretsiz kargoyla bir kaç gün içinde ürünler O'nun eline ulaştı. (Sigma Sport internet sayfası üzerinden alışveriş yaptığınızda Türkiye'ye gönderim görünmüyor maalesef. Ancak onlarla iletişime geçtiğinizde bu konuda da yardımcı olabileceklerini söylüyorlar. Ben henüz direkt Türkiye'ye gönderim istemedim onlardan ancak konuştum ve yardımcı olacaklarını söylediler. Açıkçası firmayla birkaç alışverişim oldu ve bende o güven hissini yarattılar. Yakın zamanda direkt Türkiye'ye gönderim yapmalarını istediğimde mutlaka bu deneyimi sizlerle paylaşırım.)
Arkadaşımdan kaskları ve eldivenleri (eldivenler 2 kişi için ve tek kolide ) ayrı ayrı gönderim yapmasını, her birinin faturasını da kutuların içine ayrı ayrı koymasını istedim, aynı anda tek kolide gönderdiğinde gümrükte sıkıntı yaşayacağımı biliyordum çünkü (Tek seferde hepsine ödeyeceğim vergi 27 pound civarında bir şey tutuyordu ve ayrı ayrı kargo daha ucuza gelecekti). Kasklardan ilkini gönderirken onun acemiliği, benim de dikkatsizliğim nedeniyle takip numarasız kargoyla uzun bir yolculuk yaşadık maalesef. Kaskı o gönderdikten net olarak tam 1 ay sonra yaşadığım yerdeki PTT merkezine gidip -şansımı deneyerek- bakmalarını istediğimde tesadüfen bir köşede kolide buldum. Kolinin ne zaman geldiğini, oraya kimin koyduğunu falan hiç bilmiyorlardı çünkü daha buradaki PTT merkezine girişi yapılmamıştı. Neyse yine de kaskı sorunsuz olarak, sağlam bir şekilde aldığım için şükrederek çıkmıştım oradan, ümidi kesiyordum çünkü o kasktan. Bu deneyim şunu göstermişti bana, takip numarasız alışverişler bir şekilde geliyor galiba, ulaşıyor ama birilerinin vicdanına sizin şansınıza kalmış. Bu arada içinde kask olduğu için koli büyük, ağırlığı 2 kg'ın altında ve koli açılmamıştı.
Arkadaşımdan diğer siparişleri takip numarasıyla göndermesini istedim ve 17 Mart'ta kargoya verdiği ürünler 23 Mart'ta sorunsuz bir şekilde elimdeydi. Kask ve eldivenleri ayrı ayrı kişiler adına gönderdiği için gümrükte sıkıntı da yaşamamıştık, ve ayrıca koliler de açılmamıştı.
Bu alışverişler benim için iyi birer deneyim oldu, yurtdışından alışveriş yapacaklara da fikir verir umarım.
Kazasız belasız sürüşler.