Scudo Sports

Yol bisikletinde lastik seçimi

Öncellikle kusura bakmayın, çok dikkatsiz yazmışım. 28mm için Onur Beye hak veriyorum. Dayanıklı ve Hafif düzgün yol kelimelerine açıklık getirmek gerekirse, ada ve köy yollarındaki çakıllardan etkilenmeyen, kısacası patlamaya karşı dirençli bir lastik arıyorum.
@onur caliskan
Yarışlar için zaten 4000SII bisikletin üzerinde mevcut :). Kuşkunuz olmasın.

SOn olarak 28mm belirtmemdeki sebep, konfor ve çakıllı yollardaki yol tutuşu. Zaten bu lastikleri rutin olarak kullanmayacağım.
 
  • Beğen
Tepkiler: onur caliskan
Scudo
sizin yerinizde olsam esas yarışta yola göre 25-28mm arası tubeless kullanırım...
İç lastik değişimi, vücudu soğutmak derken iyi senaryoda 5dk kayıp.

4000s2 seveni olduğu kadar da nefret edeni bol bir lastik.
Benim yıldızım barışmadı ama basınç seçen bir lastik olduğundan doğru kullanılırsa pek üzmüyor yoksa düşük basınçta yılan ısırıkları kaçınılmaz.
Materyalin çatlaması ise normal, tutuşunda kayıp olmuyor epey km.

Uzun süredir Veloflex, Vittoria, Challange, FMB ve A-Dugast arasında geziyorum,
temini kolay ve hepsinden hafif diye kilometrelerin çoğunluğunu Veloflex tükettim.
Bir çok arkadaşım da bunu çok patlatıyorlar ama benim patlaklarım hep lastik malzemesi eriyip bittiğinde başladı, ön 7bin arka 4binkm kauçuk sona gelip patlamadan söktüğümde oldu hatta.
Bu açıdan bazı kısımlar da kısmet işi...

Conti seviyorsanız 4000s2 bittiğinde 5000TL öneririm,
eskiye göre epeyce geliştirilmiş tamamen yeni bir ürün, benim gibi uzun zamandır 4000s2 karşıtlarını bile kazanıyor hatta bu model ile.

@:DDD
 
Çok sağolun.
 
bu kalınlık olayı kafamı çok kurcalıyor. ben de lastik alma arefesinde birisiyim. 28 mm çok konforlu diyorlar. bisikletim ve jantıma uyumluluğu konusunda tereddütlüyüm. ama kalın lastik de ağırlık demek. üstüne ekstra korumalı olunca daha da ağırlık demek. mevcut 23 mm lastiğim sanırım en ağır 23 mm lastik. aşırı korumalı. hiç yumuşak da değil. (maxxis re-fuse)

geçen hafta cumartesi işe gelirken küçük bir kaza geçirdim. 30 km hız ile giderken durakta duran otobüsün yanından geçeyim mi yoksa yavaşlayıp hareket etmesini mi bekleyeyim diye düşünürken yanından geçmeye karar verdim. bu arada otobüse oldukça yaklaştığım için yandan geçiş noktamı tam göremedim. cevizden biraz küçük bir taşın dengemi bozması ve tramway raylarına doğru istem dışı hamle yapmam ve tekerin ray arasına girmesi suretiyle yere yapışıp sürüklendim. kolumda ve bacağımda yaralar var. çok önemli şeyler değil.

bu kaza sonrası lastikler kafamı çok kurcalamaya başladı. daha yumuşak ve geniş bir lastik olsa taş dengemi bu kadar bozar mıydı? sürekli kullandığım bu tramway yolunda ne kadar çapraz da geçsem lastik yine de rayların arasına girdi. halbuki sürekli rayların üzerinden çapraz geçiyorum ve bir sorun olmuyordu. ya dengesiz geçtiğim için ya da hızlı olduğum için girdi rayların arasına. bir şekilde geçemedim. geniş lastik bu sıkıntıyı bir nebze çözer gibime geliyor ama ama 25-28 konusunda karar veremiyorum.
 
@fahrettin akansu

Tubeless, yarış için en kötü seçenek bence...

3 dakika da sürse, 10 dakika da sürse clincher'ın iç lastiği değiştirilebiliyor en azından. Yedek lastik taşıyorsanız benzer bir sürede tubular lastiği de yol kenarında değiştirebilirsiniz ama yedek tubular taşımak, tubuların en önemli avantajı olan hafifliği ortadan kaldırıyor. Öte yanda, tubeless patlarsa süpürge otobüsüne binmekten başka seçeneğiniz yok.

Tubeless lastiğin yarışlar için uygun olmamasının asıl sebebi, patladıktan sonra ne yapacağınız değil de nasıl patladığı. Tubeless lastikler patladıkları zaman(*) aniden sönüyorlar genelde, bu da kaza riskini arttırıyor, özellikle yarışlardaki yüksek hızlarda. Bu yüzden düşük yuvarlanma dirençlerine rağmen pro peletonda tubeless lastik göremiyoruz.

"Tubeless'ta nasıl olsa sıvı var, patlamaz." diye düşünüyorsunuz sanırım, ama aynı sıvılar clincher'a da tubular lastiğe de konulabiliyor.

(*) : Hatta tubeless lastikler patlamadan da aniden sönebiliyor: (link)
 
700x32 katlanabilen (kevlar) ve zırhlı (greenguard kadar yeterli) lastik önerisi olan var mı? Bütçe düşük, schwalbe greenguard düşünüyorum ama kevlar olması hafiflik ve kolay çıkarılıp takılma açısından iyi olur diye aklım orda.

Gravel için kullanacağım, o yüzden slick önermeyin lütfen.
 
Murat Bey Selamlar,

Aslında Tubeless kullanırken de yolda kalacak konuma gelirseniz iç lastik takıp devam edebiliyorsunuz?
sibop söküp iç lastiği takıp, CO2 tüpünü basınca çok uzun sürmüyor,
Tubeless lastiklerin iç lastik ile kullanılmasında da bir engel yok bildiğim kadarıyla,
özellikle triatlon camiasında tubular'a ciddi alternatif konumunda şu an.

Tubular lastiği hızlı yapıştırıcı kullanılsa dahil min 24 saat geçmeden kullanmayı daha riskli buluyorum,
özellikle jant freni kullanan setlerde inişlerde iyice risk taşıyor, lastiğin çıkabildiği tatsız örnekler çok maalesef :/
---

Delinmeden kendi kendine birden sönmesi ise yüksek oranda montaj ile alakalı,
sıvı ile evi/odayı batıran da çok oluyor :) tecrübesi olmayanın evde montaj yapmasını önermiyorum bu sebeple.

Mavic'in UST gibi standartlara bağlamaya çalıştığı;
önce jantı içerisindeki oyuğa merkezlenen, sonra jantın içerisindeki kancalara kitlenen bir kurulum mevcut,
sonradan havasını indirseniz dahil bu janttan çıkmayacak şekilde kuruluyor.
---

Aslında kesinlikle patlamaz diye düşünmüyorum;
sadece ufak bitki dikeni, cam kırığı gibi minimal şeylerden yarış bırakmak zorunda kalan çok oldu geçen sene özellikle triatlonda.
Sıvı varken patlayacak konumda bir olay zaten tabular ve clincherda da oluyor, tabuları yolda onarmak mümkün olmadığı için yerel yarışlarda süpürge kaçınılmaz.
Pro peloton içerisinde servis araçları sağolsun zaten sürücü yeni jant lastik ile devam ediyor,

UCI'ın trendlere ve teknolojiye yaklaşımını düşünürsek 2020 öncesinde çok kullanılacağını düşünmüyorum,
çok yeni bir teknoloji yol için, Continental, Pirelli gibi firmaların bu trende uyması ile kullanımlar olabilecektir diye düşünüyorum,
takım yönetiminin ve sponsorun kararına bakar hatta, çoğu sürücünün tercih seçeceği bile yok ekipman ve ürünler için.
---

Sorunu yaşayan linkteki kullanan kişinin kullandığı HED jant ultra geniş bir model ve hookless çembere sahip,
ben de araştırırken bunu okumuş ve yazışmıştım Conti ve birkaç kişi ile.
Piyasada hookless çembere destek veren lastik sayısı çok az, daha çok mtb ile hayatımıza giren bir teknoloji,
Continental GP500TL modelinin özellikle hookless çemberlerde kullanılmaması konusunda uyarıyor.
bu sebeple linkteki olayın yaşanması çok doğal bence.

GP5000'in normal versiyonu 23mmden başlamasına rağmen tubeless versiyonu 25mm'den başlıyor,
ultra geniş jantlar için de hem verim almak hem de güvenlik için 28mm'den itibaren kullanılmasını öneriyorlar,
hatta iz genişliğinin şeklinden ötürü 28mm, 25mm olandan daha iyi tutunma ve daha düşük sürtünme direncine sahip.

-ama iç genişliği kullandığım gibi 23mm olan hookless bir janttan örnek verirsek;
110 hava basarsanız 25mm tubeless lastik hem güvenli değil hem de janttan çıkıyor.

Sürüş keyfi olarak Veloflex ve latex iç lastiğin hissiyatını hiçbir şeyde bulamıyorum ama yine de :)

@Murat B.
 
  • Beğen
Tepkiler: Murat B.
@fahrettin akansu

Buna katılmamak mümkün değil :)

Yol bisikletinde tubeless yeni bir teknoloji sayılmaz aslında, 10 yılı geçti yanılmıyorsam. İlk yıllardaki "sponsorlar tubeless üretmediği için takımlar da kullanmıyor" argümanı da geçerli değil artık, tubeless üretmeyen jant veya lastik sponsoru kalmadı gibi bir şey.

Tubuları yol kenarında (hatta evde) tamir etmek mümkün değil ama hazırlıklı ve tecrübeli iseniz 1-2 dakikada yedeğini takıp devam etmek mümkün. 24 saati geçmeden kullanmanın riskli olmasına ise katılmıyorum. Lastiğe önceden yapıştırıcı sürüldüyse, eski lastik söküldükten sonra jantta kalan yapıştırıcı ile birleşip yol bisikleti için yeterli bir tutunma sağlıyor. Şöyle düşünün, aynı veya benzer jantlara 25-30 psi basınçla kullanılan ve çok daha geniş cyclocross lastikleri de aynı yapıştırıcı ile sabitleniyor. CX'ta kullanılan yapıştırıcının 3-5 kat daha sağlam olması gerek ama bir ayrım söz konusu değil.

Zaten tubular lastik, şişik olduğu sürece yapıştırılmasa bile janttan çıkması mümkün değil. Hatta size bir olay anlatayım; seneler önce bir bisiklet mağazası Türkiye'de tanınan bir sporcuya sponsor olup bir bisiklet vermişti, sponsorluk anlaşması bittip de bisiklet iade edildiğinde başka bir mekanik farketti ki 2 senede binlerce kilometre kullanılmış bisikletin tubular lastikleri yapıştırılmamış. :krktm:
 
  • Beğen
Tepkiler: fahrettin akansu
Evet uzun zaman oldu ama eski teknolojiye adapte etmeye çalışarak geçti diyebiliriz, neredeyse başarılı model yok son 3-5 seneye kadar :)
@Murat B.
Örnek olarak, çıktığında en hızlı lastik olarak rekor kıran "Vittoria Corsa G+ TLR Speed" piyasaya çıkan serinin ilk sarı yanaklı versiyonu toplatıldı,
çünkü klasik lastiğin iç yüzeyine uygulanan laminasyon zamanla yanağın çatlaması sonucu hava ve elime kaçırıyordu :)

Schwalbe tarafındaysa benim yıldızım barışmadı markayla bir türlü, piyasaya çıktığı tarihe göre ProOne fena olmasa da
Ironman Tubeless markanın diğer lastiklerinden daha kolay patlayan, akıcılığı daha düşük ve daha ağır bir lastik olmasıyla yüz karasıydı bence.

Mavic Yksion Pro UST Tubeless sanırım 2018 lastiğiydi, allrounder olarak güzel sonuçlar verdi benim gözlemlediğim,
yine allrounder olabilecek Pirelli Cinturato da bence iddalı, pZero çıktığı hafta edinmiş ve markaya tubeless da olur mu acaba demiştim, takipte kanın diye mail atmışlardı.
Arkadaşımın yeni bisikletine Cinturato 26mm hediye aldım 4.500km+ kullandı bu sene içinde, şu an için mutlu.

Vittoria'da bu sene Corsa ve Corsa Control serisinde Tubeless seçenek sundu, dediğiniz gibi 2019 senesinde çoğu ana markanın tubeless seçeceği var artık.

Kendime de GP5000TL aldım, şimdilik şikayetim olmasa da yüzlerce kişi bunları kullanmadan ve sorunlarını sıralamadan çok objektif olmayacaktır yorumum.
Vittoria yerine tercih etmemin sebebi Conti yeni girdiği Tubeless pazarında eline yüzüne bulaştırma riskini alamaz iyi çalışmışlardır umuduydu :)

@Murat B.
açıkcası dikişi açıp iç lastiği yamayarak tekrar deri döşeme direksiyonlarında kullanılan iğne ile tamir ediyorum tubular lastiği,
zaman varken keyifli bile ama uzun zamandır elimi sürmedim, yurtdışında bu işten güzel para kazanan birkaç kişi var :)

Özellikle eski tip jantlarda fren yüzeylerinde ısınmayı önleyen teknolojiler yokken yapışkanı çözen ve ısıyla lastiği genleştiren çok örnek oldu.
bahsettiğiniz tabular lastikler hep yüksek tpi örgülü kaliteli dokuma ürünler :) alt tarafları ısı ile esnemiyor kemik gibi çıkmıyor da aynı zamanda takarken de iyi esnetmek gerekiyor.

CX yarışında ise zaten mtb gibi düşük basınçta, günümüzde cantilever kaliperlerin neredeyse kullanılmadığı şartlar mevcut,
bu arada kullandığım Focus Mares'te yapıştırmayınca Schwalbe RacingRalph direkt çıkıyor, üzerindeki Vision t42'ler eski tip belki de çok incedir bilemiyorum :)

@Murat B.
O eski mekaniker Allah'a yakın bana uzak olsun :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Murat B.
@makaram

Bugün yarın sipariş vereceğim hala kafam karışık. Hala netleştiremedim 25-28 olayını :(
 
Eğer commuter kullanıcıysanız ve antrenmanlarda patlama direncinin yüksek olmasını istiyorsanız size tavsiyem Continental Ultra Sport önerebilirim. Aynı modelleri 1 yılı aşkın süredir kullanıyorum, haftada en az 5 gün bisiklete biniyorum ve henüz patlamadı bile :)
Delta Bisiklet'te bir kampanyası var şu an. Tavsiye ederim. İncelemek isterseniz linki de burada:

(link)
 
@Ozan_Aydin
"patlama direnci yüksek" diye önerdiğiniz lastiğin patlak koruma katmanı yok. Continental'ın sayfasında ( (link) ) düşük patlama dirençli yol lastiklerini filtrelediğinizde 3 sonuç çıkıyor: Grand Prix TT, Grand Prix Supersonic, Ultra Sport.
 
katman konusunda haklısınız. fakat ben de zaten patlamaya kaşı zırhlı bir lastik demedim. patlama direnci yüksek dedim, dikkatinizi çekerim. uyarınız için de teşekkür ederim. belki lastik konusunda bilgili olmayan arkadaşlarımız sayenizde bilgilenmiş oldular.
@Murat B.
 
Continental sportcontact 700x32c kullanıyorum 1 sene olmak üzere bu çatlaklar normal mi? Basınç değerlerine herzaman dikkat ediyorum.
 
Bu arada Canyon 2019 ENduracede 4000SII yerine 5000 Grand Prix koyuyor.
 
Buraya ise gidip geldigim bisiklette 25'lik lastikler icin 70 psi basiyorum diye yazmistim. Uyaranlar olmustu, dun lastik patladi kontrol ettim dis yanakta hafif yirtilma var. 4100 km ardindan conti ultra sport son nefesini vermis.
Schwalbe Durano siparis ettim, gelsin 100-105 civari basip kullanacagim bu sefer.
 
  • Beğen
Tepkiler: Gökay Akçay
@yavuzkosar
bir fikri olan yok mu arkadaşlar ?
 
@yavuzkosar
1 sene olduysa ve yurtiçinden aldıysanız muhatabına sorun bence. Normal görünmüyor çatlaklar. Kaç km kullandınız bu arada?
 
  • Beğen
Tepkiler: Murat B.
@specific

2000 km olmuştur tahminim sadece asfaltta kullanıyorum, alırken de sorduğumda yeni gelen ürün olduğunu özellikle söylemişlerdi.
 
Geri