Scudo Sports

Yokuştan en sağlıklı nasıl inilir?

Scudo
@Cem cm

bence tam tersi. hızlanmada ağırlık arka lastiğe, herhangi bir frenlemede ise ön lastiğe biner. üzerinde ağırlık olan lastiğin tutuşu da daha fazladır. buna artı olarak bayırdaki açı yüzünden öne daha fazla ağırlık geldiğini düşünürsek yokuş aşağı sadece arka freni sıkmak çok tehlikeli. ve bunu 60-70kmh gibi hızlarda yaparsak sonucu ölüm bile olabilir.

bayır aşağı ön ve arka fren birlikte sıkılmalı, öne %70 olmasa da arka frenden bariz bir şekilde daha fazla güç uygulanmalı. ön fren bisikleti durdurmada-yavaşlatmada arka frenden çok daha etkilidir. belli bir hızda sadece arka ve ön frenle durmaya çalışarak mesafeyi karşılaştırabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Nerideniz
@Nerideniz
Teşekkürler. Sağ ayak bileğim gitti gibi. Virajdan önce ve virajda çok taş vardı ve Viraja her zamankinden biraz hızlı girmiştim. Fren yaparken yoldan çıkıyordum, fren yapmazsam da yoldan çıkacaktım. En azından yavaş çarparım diye fren yaptım. Dağa(duvara her neyse) çapraz girdim. Ön tekeri duvara vurmam darbeyi emmede yardımcı oldu. Çapraz girdiğim için sol dizimi kayaya çarptım. Sağ ayağımı sert bir şekilde yere koydum ama burkulma olmadı. Buna rağmen deli gibi ağrıyor. Hemen soğuk dağ suyunu dizime ve ayağıma döktüm, dolanan zinciri söküp tekrar taktım ve o halde eve kadar geldim. Buz uyguladım ve geçen sakatlığımdan kalma değnek ile bilekliği çıkardım :( en mantıklı hareket gidonu bırakıp bisikletten kurtulmak olurdu aslında ama o reaksiyonu vermek zor.

Aslında hızım çok değildi ama engebede freni ayarlayamadım ve lastiklerin dandikliğiyle yoldan çıkıverdim. İşin garibi kazadan birkaç dakika öncesine kadar @mehmetsunu nun biraz yukarıda yazdıklarını aklımdan geçiriyordum. Neyse olan oldu üzerinize afiyet dostlar.

• Beğen
Korkmak hayatta tutar sözüne katılıyorum. Ne kadar hızlı yokuş aşağı inerseniz tehlike artar. En basitinden hızlı inişlerde farketmediğiniz bir taş parçası, mıcır veya ıslak zemin sizi yoldan çıkartır ve yönünüzü değiştirir. Küçük bir taş parçası yüzünden yer ile temasınız kesilirse sonu ölümcül kazalara sebebiyet verir. En iyisi iç sesinizi dinlemek ve arka fren ağırlıklı yavaşlayarak inmek. Cesaret gösterip hızlı inişler yapmaya çalışmak akıl işi değil. Her an bir kaza yapabilirsiniz,riske girmeye gerek yok. Düz yolda yapılan 40 km. hızlar ile kısa bir yokuşta yapılan aynı hızlar çok fark ediyor. Yokuş aşağı aynı hızla inerken sanki daha hızlı gidiyormuş gibi hissediyorsunuz eğim yüzünden.

@Mustafa Zeybek Çok geçmiş olsun.

@Mustafa Zeybek çok geçmiş olsun, umarım kırık, çatlak yoktur. Hastaneye gitmek gerek.

@K-Pax
Ayağımı düz bastığımı anımsıyorum ama 6 ay kadar önce de sakatlamıştım aynı yeri. Şişlik morluk yok ama iç ve dış tarafta ağrı var. 1-2 gün buz uygulayıp sonra hastaneye gitmeyi planlıyorum şuan.

@Nerideniz
Bende geçenlerde cuma günü okula gidiyordum acelem vardı hızlıca yokuş aşağıya iniyordum iki yaya yola iniyordu durmak için disk freni sıktım su yüzünden duramadım arka frenide sıktığımı hatıtlıyorum ama fayda etmedi frenede abanmamıştım arka taraf kaydı düştüm

• Beğen
Yol bisikletçileri bir kez daha dikkat etsin, o aletlerin viraj alma yeteneği ve yol tutuşu daha az, frenler de az tutuyor. Saldın mı gidiyor, 90 civarı hız yapabiliyor. İndiğiniz yeri bilmiyorsanız bisikleti salmayın.

Benim bildiğim Arka Fren Bisikleti yavaşlatır.Ön fren durdurur.
Yokuşlarda ben 2 freni birlikte kullanırım yavaş yavaşlamam gerekli ise arkayı kullanırım.
Ani duruşlarda her ikisini.
Birde bilmediğim bir yokuş ise kesinlikle salmam bisikleti.
Bildiğim yerdede hızlı gitmeye çalışmam.
Sonuçta atlı kovalamıyor.:D

tabi ki kadro üzerine oturarak :)

Yokuş aşağı inerken arkanızda'ki arkadaşınızın, sizi aniden geçip önünüze kırması ve sayesinde kaza yapmanız ayrı bir zevk:mad::mad::mad::mad:

Kontra pedal olunca böyle dertler olmuyor :harika:

benim taktiğim şu ne zaman yokuş ineceğimi biliyorum yokuşun en başında kuvvetlice ön fren yapıyor sadece o başlangıcta yaptıgım ön fren ile iniyorum arka frene de ihtiyac duymuyorum.

• Beğen
Ayağını arka tekerin oraya koy, bisiklet hızlandıkça ayağınla tekeri sürterek yavaşla. Telle, lastiğe güvenme ayağına güven.:harika::komik: Çocukken, frenler bitmeye yakın olunca yapardık.Bizzat denemiş biri olarak onaylıdır.:p

• Beğen
1@shooter06o da iyi :) ama ayağımız jantın içine kaçarsa güm:hihi:

Geri