Scudo Sports

Yalvarıyorum sigarayı bırakın!

@Candan Biberci sigara içmek bir bağımlılıktır ama sadece bununla sınırlı değildir. nikotin kana hızlı karışan ve bağımlılık yapan bir maddedir fakat bağımlılık yapma derecesi diğer uyuşturuculara ve maddelere nazaran düşüktür. yani kurtulması kolaydır. bununla sınırlı değil derken, bağımlılığın yanı sıra sigara ile alakalı bir sürü yanılgılar geliştiririz. belli bir noktadan sonra sigara her şeye eşlik etmeye başlar. neşeli iken, sinirli iken, sıkıldığımızda, stresli olduğumuzda. yemek sonrası, çay/kahve ile, alkol ile, meşrubat ile artık aklınıza ne gelirse. sigaraya bağımlı olan kişi sigarasız hiçbir şeyden tat alamayacağına inanır. sigaradan kurtulmanın yolu sigarayı gerçekten neden içtiğimizi anlamaktan ve sigaranın hayatımızda yer ettiği rolün aslında ne kadar yalan olduğunu anlamaktan geçiyor. bunları iki satırda anlatmak zor. o nedenle ısrarla Allen Carr'ın kitabını öneriyorum. bir iki saatlik videolar ya da bırakmak istiyorum adlı yerli film de var ama ben bunların kitap kadar etkili olacağını düşünmüyorum. kitap bizim kültürümüze yabancı olduğundan oruç örneğini vermez fakat der ki nikotin o kadar da güçlü bağımlılık yapan bir madde değildir. öyle olsaydı tüm tiryakileri gece yarısı 5-10 kere uykudan uyandırması gerekirdi. nikotin bantları, e-sigara veya irade yoluyla bırakabilirsiniz belki ama sigaranın taşıdığı anlamları kafanızdan silmedikçe tekrar geri dönme ihtimaliniz daima vardır.

Scudo
@erdsde
Hocam bazılarının beyninide ele geçirmiş bu nikotin.Arkadaşın biri oruçluyken sigara içilmiyor sonrasında neden içiliyor sözümü ozaman yemek yemeyide bırakabilirler sizin mantığınızla demiş...
Nasıl bir düşünce yapısı ve savunma mekanizması?
Oruçluken gözünün önüne köfteler yemekler geliyormuş benim neden gelmiyor acaba?
İşte irade denen şey burada devreye giriyor yani beyinde başlıyor ve bitiyor herşey..
Kendini istemeye şartlandırırsan zaten başaramazsın ve bunun adına bağımlılık deyip kendinin avukatlığını yaparsın...
Keyfiyet arkadaş keyfiyet...

• Beğen
Tepkiler: el_Aksa_1903
@erdsde Ben kendim dışımda kimseyi örnek gösteremem ve göremem. Bildiklerimden daha fazla bilmediklerim olduğundandır.

Fakat tespit bence gayet yerinde. Başlanılan yaşa göre sigara bir atıştırmalık ya da duygu oluyor. Genelde geç yaşta başlanan atıştırmalık görevi görüyor ve bir alternatifle kapatılabiliyor. Alternatif ille nikotin içeren bir ürün ya da gıda değil.
Fakat kendimden kaynaklı örneğim 13-18 yaş arasında başlanılan ve 10 yılı aşkın süredir kullanılan sigaranın yeri farklı oluyor. Herhangi bir eksiklik biraz zamanla telafi edilebilir ve çözülebilirken, sigaranın olmayışı ve tekrar tedarik edilmesi yarım saat sürebileceğini bilmek bile bu erken başlayan ve 10 yılı aşkın süredir içen insan için öfke, endişe veya başka bir olumsuz duyguya sebep olabiliyor.

• Beğen
Tepkiler: erdsde
5 yıl oldu bırakalı,bırakılmaya karar verildiğinde yapılan hatalar:1-Kendini özel biri görmek (değilsin kardeşim.Zaten yapmaman gereken birşeydi yaptığın)2-Efkarlıyum,kafam bozuk,sigarayı bıraktım sinirliyim.(Geç bunları arkadaşım.Sigara bırakmanın yan etkisi yok.Tam tersi pozitif düşünceye itiyor,rahatla biraz)3-Kilo yapar mı (heee sorma çok acaip,sumo turnuvalarına katılırsın)4-Abi evden çıkamam canım sigara ister (gidipte posur posur sigara tüttürecek arkadaşımın yanına gidersen ister tabi.Sende o irade yoksa 1 sene sonrada çıksan o evden yine ister)Gidin sigara bıraktıran video felan izleyin lütfen bırakın şu mereti.Ayrıca parklarda orada burada içipte çoluk çocuğu zehirleyeyin lütfen.Kolay gelsin

tebrik ederim, yaklaşık 15 sene içtikten sonra 6 ay önce sigarayı bıraktım bir daha ağzıma bir sefer bile olsun dokundurmadım, 6 aydan önce azaltma çabaları ve ıslak puro içiyordum keyfe keder içerim dediğim her birkaç hafta sonunda mutlaka cebimde bir paket oluyordu, anladım ki bunu kafada tamamen çözüp asla bir daha dokunmamak gerekiyormuş, şimdi bisiklet, yüzme ve fitnes karışımı ile kendimi inanılmaz sağlıklı hissediyorum, içen arkadaşlarımı, sevdiklerimi görünce üzülüyorum ama buiş insanın kendisinde bitiyor, tavsiye falan hikaye, mental olarak mutlaka hazırlıklı istekli olmanız gerekiyor.

bir filim vardı seyrettinizmi bilmiyorum ama,o filimde meşhur bir sigara firmasının yaptığı usülsüzlük anlatılıyor idi,(isim vermeyeyim ),insanın bağışıklık sistemini allak bullak edecek kimyasal bir bileşim ile insanlar malum sigaranın tiryakisi oluyorlardı,sonuç ölümler sakat kalmalar.para hırsı neleryaptırıyor.

Bu terste bir işlik var bisiklet forumunda sigara boyna övülüyor yok keyif benim zevk veriyor ölürsem ben ölecem falan ayakları şaşurdum :D

• Beğen
Tepkiler: Harbi Bisikletci
Bu kervana ben de katılayım artık. Sigarasız 16'ıncı günden merhaba :) Arap atı gibi açılıyorsunuz arkadaşlar, bırakın. Spor yapmayan bir insan belki de farkı çok anlamayabilir ama bisiklet gibi aktif bir spor ile uğraşırken bunu gerçekten farkediyorsunuz ve bu çok güzel bir motivasyon ve mutluluk kaynağı oluyor

Bırakmakta zorluk çekenler Sağlık bakanlığı'nın sigarayı bıraktırma hattını arasın, ya da en yakın sigarayı bıraktırma kliniğine gitsin. İlaç kullanarak bırakmak kötü gözükebilir ilk başta, fakat 2 ay içerisinde komple unutuyosunuz zaten sigarayı. Benim 6 ay olmuş, arayıp sordular nasıl gidiyor tekrar başladın mı diye. İlk başlarda başlamamak için bi süre direnirsiniz, sonra zaten tiksinme moduna geçersiniz.

Zorlananlara tavsiye bir ilaç. Ben bu ilaçla bıraktım. Sağlık bakanlığı ücretsiz veriyordu bir aralar şimdi durum ne bilemiyorum.
champix-starter-tablets.jpg

• Beğen
Tepkiler: Harbi Bisikletci
O ilaçlardan bende düşünüyorum inşaallah bırakırız...

Ağabeyim çok sigara içtiği için mesane kanseri oldu, sigaranın birikimleri vücuttan atılmayıp mesanede hastalığa dönüşmüş aman diyeyim. Sigara içmek, diğer sayısız kanser ve hastalık için olduğu gibi, mesane kanseri için de önemli bir risk faktörlerinden olduğunu unutmayalım. Sigara içerek sigaradaki kansere yol açan kimyasallar mesanenizde birikme yapar. Eğer hala sigara içiyorsanız bırakın. Doktorunuzla sigara bırakma konusunda konuşun ve destek alın. Ağabeyim 50 yaşında ve 15 yaşından beri sigara içiyor. Bu hastalık yüzünden çok sevdiği sigarasını 1 dakikada bıraktı şimdi kemoterapi alıyor.

Öncelikle, arkadaşlar, her ne kadar iyi niyetli de olsanız lütfen birbirinize internette ilaç önermeyin.

Sigara bağımlılığı konusunda da şunu unutmayın, bağımlılık nikotine değil sigara içme eylemine karşı gelişiyor. Nikotin kısmından kurtulmak kolay, davranışı değiştirmek ise zor olan kısmı. Ama imkansız değil. Beyin plastisitesi denen bir olay var. Kısaca beyin dinamik şekilde hücrelerini organize edebiliyor. Sigara ile ilişkilendirilen "yemek sonrası, çayın yanında, otobüs beklerken ..." gibi eşleşmeler bu plastisitenin sonucu. Bu hızlı gelişiyor ve kuvvetli oluyor. Ama iyi haber de şu; çayı sigarasız içmek için çaba sarfettiğinizde bir süre sonra harcamanız gereken çaba azalıyor. Yani plastisite yine devreye giriyor ve beyin davranışı değiştirmeye başlıyor. Sorun şu : kötü kısım hızlı ve kuvvetli gelişiyor demiştim, iyi kısım daha uzun sürede ve yavaş yavaş gelişiyor. Kararlılığınızı kaybetmemek için motivasyonel güçlendiriciler lazım olabilir.

Tedaviye gelirsek;

Sigarayı bırakmak isteyen arkadaşlar uzman görüşü alsınlar. İçme davranış özelliğine göre ve nikotini metabolize etme kapasitenizi değiştiren genetik faktörlere göre farklı tedaviler mevcut. Bunlardan birisi nikotin replasman tedavisi (NRT) yani nikotin bandı ve sakızı gibi araçlar kullanarak vücuda nikotin almaya devam edip yoksunluk semptomları ile uğraşmadan davranışı değiştirenler. Diğeri ise ilaç tedavisi, sigara isteğini körelten ve alınan zevki yok ederek bıraktıranlar. Bu tedavilerin biri diğerinden daha süper değil, kişisel faktörler önemli. Kimisi ilaç ile hızlı bırakabilirlen diğerleri bırakıyor ama 2 3 ay sonra geri dönüyor. Aynı şekilde NRT de bazılarında işe yararken diğerlerinde yaramıyor. Bu yüzden "bırakamıyorum ben ya" demeyin, hazır olduğunuzu düşündüğünüzde eyleme geçin ve bunu bir uzman ile yapın.

Kendi kendime ansızın bıraktım. 4.5 ay oldu, bu süreçte zorluk da yaşamadım. Bırakamam diyenler aslında bırakmak istemeyenler.

@luneris Bahsedilen Champix ilacı ile bende bıraktım, zaten sigarayı bıraktırma polikliniğine gidince al ilacını git demiyorlar, 3-4 farklı sağlık testinden geçiriyorlar, kalp - mide - solunum - kan testi vs. eğer vücudunuz ilacı kaldırabilecekse uzman ile görüşmeye gidiyorsunuz o da size farklı sorular soruyor, kullanım alışkanlıklarınızı öğreniyor ona göre tavsiyelerde bulunuyor. Ben ilaç kullanırken nikotin ihtiyacı minimuma inmişti, fakat dediğiniz gibi el - ağız alışkanlığı yüzünden triplere giriyordum :) bunun için "karanfil" çiğnememi önermişti doktor. Tabi bi süre karanfile bağımlı oldum diyebilirim :D fakat 1 ay sonra o da bıktırıyor, etrafta içen ya da iç diye uzatan düşüncesizler yoksa sonrasında da rahatça sigarasız devam edebiliyorsunuz.

* Ben 3 kez sigarayı bıraktım, alınacak ders ise; sigarayı bırakmak çok kolay, fakat başlamakta çok kolay. Önemli olan toksinler çantasını toplayıp gidene kadar direnmek, sonra zaten hiç başlamamışsınız gibi hissediyorsunuz.

• Beğen
Tepkiler: Caner Geyik
Bir gün aniden başladım, 14 yıl içtim ve bir sabah kimseye (Kendime dahi) haber vermeden kestim attım. 7 Ayı geçti aklıma bile gelmiyor (Böyle konular dışında). Bisiklette anında görüyorsunuz farkı. Nefesiniz kesilmiyor, yokuşlar daha az korkutuyor. Yemeklerin tadını almaya başlıyorsunuz. Evinize sinmiş sigara kokusunu farketmeye başlıyorsunuz. Onca zaman nasıl koktuğunuzu anlıyorsunuz. Ama baskı yapmamalı. Pis bir alışkanlık. Kendinizi neyle motive ediyorsanız onu bulun yeter. Yasakla / kızmayla olacak iş değil.
(Ben bisikletle motive oldum mesela. Günde bir paket sigara 1 yılda Deore XT setli bisiklet demek... )

Geri