Ahmet Ayaz
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 2.237
- Başlangıç
- 2013—14
- Bisiklet
- Trek
- Bisiklet türü
- Yol bisikleti
@Candan Biberci sigara içmek bir bağımlılıktır ama sadece bununla sınırlı değildir. nikotin kana hızlı karışan ve bağımlılık yapan bir maddedir fakat bağımlılık yapma derecesi diğer uyuşturuculara ve maddelere nazaran düşüktür. yani kurtulması kolaydır. bununla sınırlı değil derken, bağımlılığın yanı sıra sigara ile alakalı bir sürü yanılgılar geliştiririz. belli bir noktadan sonra sigara her şeye eşlik etmeye başlar. neşeli iken, sinirli iken, sıkıldığımızda, stresli olduğumuzda. yemek sonrası, çay/kahve ile, alkol ile, meşrubat ile artık aklınıza ne gelirse. sigaraya bağımlı olan kişi sigarasız hiçbir şeyden tat alamayacağına inanır. sigaradan kurtulmanın yolu sigarayı gerçekten neden içtiğimizi anlamaktan ve sigaranın hayatımızda yer ettiği rolün aslında ne kadar yalan olduğunu anlamaktan geçiyor. bunları iki satırda anlatmak zor. o nedenle ısrarla Allen Carr'ın kitabını öneriyorum. bir iki saatlik videolar ya da bırakmak istiyorum adlı yerli film de var ama ben bunların kitap kadar etkili olacağını düşünmüyorum. kitap bizim kültürümüze yabancı olduğundan oruç örneğini vermez fakat der ki nikotin o kadar da güçlü bağımlılık yapan bir madde değildir. öyle olsaydı tüm tiryakileri gece yarısı 5-10 kere uykudan uyandırması gerekirdi. nikotin bantları, e-sigara veya irade yoluyla bırakabilirsiniz belki ama sigaranın taşıdığı anlamları kafanızdan silmedikçe tekrar geri dönme ihtimaliniz daima vardır.