Shimano "işte budur" denilecek türde bir hidrolik yapamadı gitti. 2008'e kadar olan ürünleri çok iddalı değildi, sonrasında güzel bir atılımla M775 ve M975 ler geldi ama işte dört dörtlük olamadılar. Mesela M775 XT lerin dediğiniz gibi kaliperleri güzel ama fren kolları gereksiz derecede büyük, dolayısıyla ağır ve özellikle kolların travel'i biraz fazla, çok fazla sıkmak gerekiyor. XTR M975 de ise fren kollarının fiziksel ebadı olması gerektiği gibi ve bundan dolayı toplamda 70gr daha hafifler. Ayrıca kaliperi de içinde kullanılan titanyum backbone dan dolayı da ekstra bir hafiflik var. İlginç olan şey XTR diğer markaların en üst modelleri ile kıyaslandığında en hafifler listesinin oldukça uzağında

Ayrıca en güçlü XC frenleri sıralamasında da iddalı değiller. Bu arada kaliper sorunu olduğu söyleniyor

ama bir gerçek var ki rotorları dört dörtlük. Kısaca en üst Shimano yeterince iddalı değil, küçük kardeşinin ise ciddi ağırlık ve biraz da ergonomi sorunu var.
Bu arada Hayes için yorum yapmak istiyorum. Benim bisikletimde 2007 XT ler var. Shimano'nun modülasyonuna alışan birisi için Hayes ler çok ideal olmayacaktır. Hayeslerin güzel bir lakabı var, On-Off frenleri derler

Yani biraz sıktığınızda sizi bisikletin üzerinden atabilir gevşettiğiniz zaman ise hiç durmaz

Oldukça güçlü frenler yapıyorlar ama hafif frene bastığımda bisiklet beni üstünden atmamalı. Hayes lerin modülasyon sorunu olduğu bir gerçek ama bazılarımız bu tarz frenlerden hoşlanabilir, onlar için sorun yok tabi

Bu arada 2009 Stroker modellerinde ciddi modülasyon iyileştirmesi yapıldığı söyleniyor.