@necmeddin Hocam ben zaten oruçken gündüz değil akşam üzeri iftar öncesi turluyorum çoğu zaman.Mesele o değil.Benim kızdığım hafta içi millet çalışsın hafta sonu yasak,bugün haberlere baktım millet iki günün acısını fazlasıyla çıkarmış paso sokaklarda parklarda marketlerde sosyal mesafe filan hakgetire; şimdi dört gün yasak olunca tüm virüsler ölür kesin ...
Hocam 12 Maymun filimi vardır çok çok beyin yakan bir filmdir. 15 defa izledim hala beynim yanıyor. 1995 yılında çekildi başrolde Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt oynuyorlar. Konu dünyaya yayılan bir virüsün gelecekten zaman yolculuğu ile engellenmeye çalışılması. Yönetmen koltuğunda Terry Gilliam oturuyor.
Gelecekten olaya müdehale etmek isteyen ekip tüm şüphelerini 12 Maymun adlı aktivist grup üzerine kurmuş , fakat filmin sonunda bu aktivist grubun sadece farkındalık adına hayvanat bahçesini boşaltan çılgın bireyler olduğunu anlıyoruz. Virüsü dünyaya yayan bir bilim adamı. Tüm gerçeği sonunda görüyoruz. Zaman içinde zaman mekan içinde mekan kavramları , tımarhane senaryoları, bol cinayet . Masum bir dünya güzeli bayan psikiyatr, deli ve yakışıklı bir aktivist , dünyayı kurtaran yada kurtarmaya çalışan tam bir psikopat ve bir katil. Full aksiyon , full çılgınlık ve full canilik.
Konu salgın yada salgınla mücadele olunca kurguda işlenen tüm günahlar mübahmış gibi beynin altına işleniyor.
Bugün dünya liderlerine bakıyoruz sürekli kararlar alıyorlar. Bir çoğuda aynı kararlar. Galiba bu tür olması muhtemel şeylerin sonuçları bu şekilde ve yahut önceden sanki planlanmış gibi.
Şimdi çoğu arkadaş diyecek komplo teorisiyle bu olayın ne alakası var. Bu gayet İnsanlığın böyle ciddi belâlara karşı vermiş olduğu ortak tepkidir diye.
İnsanlıktan sonra diye ya National Ceographig veya Discovery 'nın çekmiş olduğu harika bir belgesel var. Yukarıda yazdığım 12 Maymun filimi ve İnsanlıktan sonra adlı belgeselde bir çok ayrıntı çok zaman önce işlendi.
Esas demek istediğim zaten zor zamanlarda yapılacak olanlar beynimize bir şekilde yerleştirildi. İşin en acayip tarafı bütün dünya liderleri ağız birliği yapmış gibi aynı şekilde mücadele ediyor. Sanki daha önce bu işin planlamasını yapmışlar. Bir ingiliz Johnson çıktı farklı oda indira gandi oldu aynı hizaya geldi. Bizdeki fark ise hem çalışıyoruz hemde virüsle mücadele ediyoruz.
Karar adına daha farklı kararların alınacağını düşünüyorum. Bir akıl hastanesinde alttan yada üstten bir çalışan yada doktor agresif hareketler ve yapılması gereken kararlar aldıktan sonra sadece eleştiriye hedef olurlar. Çok sorgulanmazlar. Çünkü burada işler böyle yürür.
Dünyanın aklı şaştı , birileride bu çılgınlığı idare etmek zorunda. E bunu yaparken hem günahı hem sevabı olacak.