Vegan beslenme

Scudo

barayda

Daimi Üye
Kayıt
11 Temmuz 2015
Mesaj
254
Tepki
173
Yaş
27
Şehir
çanakkale-istanbul
İsim
barayda tunca
Bisiklet
b'Twin
Şöyle açıklayayım içine hayvanın karıştığı ürünleri kullanmamak veganizm kabaca. Sadece yemekte değil yünlü bir kazağı da girmeye karşı bir felsefe veganizm.

Beslenmeye gelince de bakla biraz ağırlıklı meyve sebze istediğin gibi vs. Ama yediğin ve içtiğin şeylerde süt, yumurta (etten bahsetmiyorum bile) olmamasına dikkat etmen gerekiyor.

Çok değişik ve güzel yemek tarifleri de var vegan olarak. Örneğin falafel. Ablam vegan olduğu için az çok bilgim var. Tercihte bulunacaksanız şimdiden kutlarım. :)
 

M.Burak KARADAĞ

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
2.643
Tepki
1.894
Yaş
30
Şehir
İstanbul, tatil dönemlerinde Ankara
Bisiklet
Carraro
@Barış TURAN Abi pek bir bilgim yok. Ama bana hiç sağlıklı, mantıklı gelmiyor. Eyvallah tamamen et olmayacak zaten beslenmemizde ama, bütün hayvani gıdaları yumurta, süt, bal, peynir bunları çıkartıyorsak beslenmemizden sağlık nerede kaldı? Protein, vitamin, karbonhidrat? Bana hiç sağlıklı ve mantıklı gözükmüyor abi. Gerçekten sağlıklı bir şey olsa vegan beslenme diyetisyenler bunu önermez miydi?
 

akndgl

Daimi Üye
Kayıt
14 Mart 2015
Mesaj
218
Tepki
224
Yaş
44
Şehir
Muğla
İsim
Akın
Bisiklet
Carraro
Ben de merak içindeyim neden? Ne gibi artıları var ve bu kadar mükemmel olan nedir ki tebrik ediliyor?
 
  • Beğen
Tepkiler: BugAdam

Barış TURAN

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Ağustos 2011
Mesaj
2.677
Tepki
1.990
Yaş
43
Şehir
Bursa
Bisiklet
Kron
Başlığın açılma sebebi de aslında biraz da bu sorulara cevap aramamdan ötürüdür.Üstünkörü bilgim daha saglıklı bir beslenme sekli oldugudur.
 
  • Beğen
Tepkiler: akndgl

Gjankrow

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Ağustos 2014
Mesaj
1.719
Tepki
3.299
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Salcano
Bende anlamıyorum ancak biraz bilmeden fikirlerimi söyleyeceğim. Hayvan eti yememeyi anlarım ancak, süt, yumurta ve hayvandan elde edilen ürünleri tüketmemeyi anlayamam. Bir insanın dünyanın en faydalı besini olan yoğurdu tüketmemesi bana biraz acayip geliyor. Bu eşyanın tabiatına aykırı bir husus ayrıca.

Bence bu tarz beslenme türevlerinin ortaya çıkmasına sebep olan yine aşırıya kaçan, gözü doymayan insanoğludur. Sürekli et tüketmenin ve dünya nimetlerinden orantılı olarak faydalanamamanın temel sonucudur diye düşünüyorum.

Eğer sağlık açısından hayvansal ürünlerin zararlı olduğu düşünülüyorsa bunun kanıtlanması gerektiğini düşünüyorum. Eğer hayvanları korumak adına yapılıyorsa da bunun çözüm olmayacağı kanaatindeyim. Çünkü biz öyle bir toplumuz ki keyif olsun diye yabani hayattaki canlıları avlayacak kadar hayvani olmuşuz.

Sağlık açısından aşırıya kaçmadan bütün dünya nimetlerinden faydalanabiliriz. Ancak gel gör ki insanın gözünü ancak toprak doyurur.
 

Zekeriya Çab

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2014
Mesaj
1.083
Tepki
1.655
Şehir
İstanbul
Hayat felsefesi olarak ne olduğu çok önemli ama beslenme çeşidi olarak ilgimi çekmiyor ayrıca Sevdiğim kişilerinde böyle bir beslenmeyi seçse vazgeçirmeye çalışırım.

Basit olarak insan zaten vegan olarak başlamadı her zaman Hayvansal protein insan hayatındaydı.
Alet, av ve ateş ortalarda yokken bile böcek Sürüngen ve hasta hayvanlar insanın diyetindeydi.
Elerini daha iyi kullanan insan alet alet yapıncada rast gele avdan hedefli ava geçiş ve bir kerede daha çok ete Kavuşma başladı.
Ellerini daha çok kullanan insan artık kalori ve besin için daha az zaman ama alet ve gelişme daha çok zaman ayırır oldu.
Ever ette olan her şeyin aslında ortada var olduğunu biliyorum ete hiç ihtiyaç duymadan çok sağlıklı yaşayabileceğimizde ama vücuda yeten besin, kalori ve sağlığı Sağlamak için 7/24 saat oylamanız gerekir 1 kg etten aldığı besini 30/40 kg bitkiden alabirsin birde bunun dışkılaması var.
Yani hayvanlar vejeteryan yaşarken sen zaman kaybetmemek adına et yiyebilirsin. Sadece aşırıya kaçmadan dengeli bir beslenme ve etin yanında lif alımı çok önemli.
 

Gjankrow

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Ağustos 2014
Mesaj
1.719
Tepki
3.299
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Salcano
Mesela bal hayvansal bir üründür ve dünya üzerinde hiç bir şey kaliteli ve güzel bir bal kadar şifa kaynağı değildir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Barış TURAN

akndgl

Daimi Üye
Kayıt
14 Mart 2015
Mesaj
218
Tepki
224
Yaş
44
Şehir
Muğla
İsim
Akın
Bisiklet
Carraro
@Atilla Gobel Hocam hayvansal gıda tüketmemeyi geçtim, yün kazak giymemek nasıl bir artı sağlayabilir, ya da deri ayakkabı giymemek, deri kemer kullanmamak.. Ben bunun felsefeden ziyade bir hastalık olduğunu sanıyordum, psikolojik bir bozukluk gibi. Turizmde çalışıyorum, geçen ay gelen bir turist Vegan hastası olduğunu söylemiş ve hayvansal ürün içeren tüm yemeklerin listesini istemişti, kendisini hasta olarak tanımlayan bu turistin bile durumu daha hafifmiş yani
 

Zekeriya Çab

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2014
Mesaj
1.083
Tepki
1.655
Şehir
İstanbul
@Atilla Gobel evet yanlış duymadınız 3 kavanoz bal sadece 25 tl kapıda ödeme seçeneği ile.:koptum::D.
Hayvanların dünyasında yaşıyoruz her nekadar hakim biz görünsekte hayvanların Dünyasına misafiriz. Onlar dönmesini sağlıyor Dünya'nın.

@akndgl evet benim tanıdığım veganların hiç biri normal değil psikolojik destek alan olmadı uyuşturucu kullanan ve son derece rahat Hayatları olan insanlar yani sabah 8 akşam 8 koşturdukları bir işleri yok yiyecek sıkıntısı çekmeyecek kadar varlıklı kişiler. Zor şartlarda koşturup durmuyorlar.
Ayrıca aldığınız bir Tshirt bile hayvana olamasalar doğaya ve insana Zulüm yapılmadan gelmiyor elinize. 5 tl diye yapışıp aldığınız Tshirt için Bangladeş te iki sevgili birbirine sarılıp Göçük altında kalıyor vicdansa buyur vicdan.
 

Dosyalar

Onur Ali İmren

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Ekim 2012
Mesaj
1.002
Tepki
870
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Kron
@Zekeriya Çab hayvansal protein her zaman insan hayatında değildi. herkes avcı olmak istemedi ya da olmadı. her kişinin vücüdudu eti dediğiniz şekilde (1kg et) işleyemiyor. Bağırsakta zorluk yaratıyor et,fazla tüketiminde kurt sorunu çıkarabilir. tabi bunlar değişken

@M.Burak KARADAĞ hocam bitkiseller ile de gerekli proteini alabilirsiniz. biz hep sağdan soldan okuyoruz ama o kütle başına 2 ya da + vücut geliştiriciler için.. o da elitler için desek yeridir. günlük 1.5 maks güzel rakam.

benim ne felsefesi ile ne de getirdiği + lar ile ilginen bir tarafım yok ama,bu şekilde maraton koşan,bodybuilder olan ya da başka sporlarda yer alan insanlar var.
ayrıca akdeniz insanlarının da daha çok sebze meyve ile geç yaşa kadar sağlıklı kaldığı söyleniyor.

Bence sıkı bir şekilde denemeniz gerek. Deneyim iyidir:)