@Çetin ŞAHİNÖZ
Cetin Bey, tabii ki baska ülkelerle kiyaslayacagiz. Kiyasladigimiz ülkeler, trafik yasalarini kopyaladigimiz, bisiklet olgusunun ayni düzeye gelmesini arzu ettigimiz ülkeler! Suudi Arabistan, kenya filan degil. Hindistan, Pakistan' la kiyaslamaya kalksak, tartismayiz, gurur duyariz tabii ki bizdeki durumdan!
Benim sahsi yaklasimim; trafikte emniyetli bisiklet sürmek adina yasalarin ihlali konusunda insanlarin daha duyarli davranmasi, bu ihlalin sinirlarinin iyi belirlenmesidir. Yine baska ülkelerim ürneklemek zorunda kalacagim. Bu sorunlari neredeyse ideale yakin cözen ülkeler, birbirinden fiziki güc farki olan trafik bireylerini büyük ölcülerde ayirabilmislerdir. Ayirmanin mümkün olmadigi yerlerde de yasalar cok belirgin, yaptirimlar cok katidir. Kaba örnek vereyim,; kücük oglum hic trafigin olmadigi bir kavsakta kirmizi isikta bisikletle gecmis. Yagmurlu diye acelesi varmis islanmamak icin, neticede 115 euroya patladi!

Cep harcligindan paralar kesilince,bu dersten sonra bir daha kirmizida gececekse cok iyi düsünmesi gerekir. Cok sansli ki daha sürücü ehliyeti yok, yoksa orada da bir kac puan eklenir di!
Bütün bu sancilarin sebebi, toplumun, daha hazmedemedigi bir cok seyin yaninda bu bisiklet olgusuna hazir olmamasidir. Bakin sadece trafik demiyorum. Ananlar babalar bisikleti oyuncak olarak gördügü sürece bu olgu böyle kalacaktir. Yayalarin tarfik icerisindeki tavirlari, otomobil sürücülerinin, minibüscülerin tavirlarindan cok mu farkli?
Otomotiv sanayiinin bu kadar körüklendigi, lüzumlu lüzumsuz bir sürü insanin motorlu tasit sahibi oldugu bir ülkede, ne yayalarin, ne de bisikletlilerin bir trafik egitimi var. Motorlu tasit sürücülerinin egitimini söz konusu bile etmek istemiyorum...
Tabiiki yazdiginiz seyler genel olarak bu gün icin muhakkak sahsi tecrübelerinize dayali ve dogru yaklasimlar. Ama yazdiklerinizin her zaman gecerli olup olmayacagini kendiniz bir düsünün. Türkiye' nin pek cok yerinde bu yazdiginizdan daha farkli kullanmak gerekebilir. Kendi gözlerimle gördügüm, inanmakta güclük cektigim bisiklet yollari var ki, beni o yollari kullanmaya kimsenin mecbur edebilecegini sanmiyorum. Yani o bisiklet yollarini insa edenler. insanlari yasalari cignemeye zorlamislar. Bisiklet yolunu yapan dahi bisiklete hazir degil!!!!!!!