Scudo Sports

Tour De France 2013

Tur bitti. Ben Contador'u elini kolunu sallaya sallaya geçmesine hayretler için bakarken, atağı izlerken şok olmuştum. Quintana ile de dalga geçmeye başlayınca afalladım. Yok böyle bir şey. Lütfen doping olmasın bu. Efsane olarak tarihe geçsin. O yokuşu böyle çıkmak... Yok yani, ben izlerken bacaklarıma ağrılar girdi ama Froome bitirdikten sonra ellerini bırakıp pedal çevirmeye devam etti ve kutladı. Pes.

Scudo
Arkadaşlar, Froome'un son kilometrelerdeki performans değerlerini yayınlayacaklar mı? Bilmediğim için soruyorum; kadans, maksimum ve ortalama hız falan, bunları sonradan söylüyorlar sanırım değil mi? Armstrong'un 2002'de 24 kilometre/saat ortalamayla çıktığını yazmıştı ihtiyar hocam, Froome'u merak ediyorum. Ben hayatımda böyle bir şey görmedim. Patinaj çekti resmen son iki atağında adam. Efsane bir dağ etabında hem de. :s

Mont Ventoux 'dan beklenen lezzeti aldığımızı söyleyebiliriz sanırım son kilometrelere kadar herşeyin mümkün olabildiği bir etap izledik ancak bana göre 7.2 km ye kadar froome'u adeta bir gölge gibi izleyen contador ve kurmayları ilk ciddi darbeyi burada yiyeceklerinden habersiz kendi taktiklerininin startını vermek üzere tetikte bekliyorlardı ve froome beklenen atağını yaptığında etabın nasıl şekilleneceği sorusu yanıtını buluyor gibiydi çünkü contador diri görünmesine rağmen bu atağa en fazla 10 saniye kadar cevap verebildi ilk ciddi rakibini geride bırakan froome için artık daha zor br rakibi vardı önünde nairo quintana açıkçası uzun süre çok da iyi ilerleyen quintana bir ara froome'u pes ettirebilecek kadar iyi bir ortalama ile ilerliyordu ki bir müddet sonra o da bıraktı takibi ve 2.liğe razı oldu froome gerçekten oldukça zor bir etabı doğru bir hamle ile adeta söktü aldı tebrik etmek gerek purito'da en azından kürsüyü tamamlayacak diye sevinirken son anda geçilmesi şahsım adına can sıkıcı olsada güzel bir yarış izledim diyebilirim

Bu arada Bikeforums.net'te konu açılmış ve kesinlikle doping olduğu söylenmiş. Ben de lütfen doping değil desin biri dedim. :) Ayrıca ilk yorumda Eurosport'tan İngilizce dinlediğinizde Froome'un bol bol övüldüğü fakat Fransız yayınında ise yemek yemesi gereken yerde sportif direktörle radyodan sohbet ettiğinden ve rahatça yarışa liderlik ettiğinden söz edildiği belirtilmekte.

(link)

Ayrıca kurallara aykırı şekilde son 10 kilometrede heybelerinden bir şeyler alan Sky takımı için de saydırıyorlar. Bu galibiyet çok su götürecek. :)

Eskiden böyle bir performans karşısında çıldırır,koltuktan düşerdik.Froome bu performansı suyla çıktıysa kendimden utanayım.
Ama gerçeği öğrenmek için On yıl bile beklemek gerekebilir.Bisikletin yaşayan en büyük isimleri nal toplayacak,bir takım,üstüste iki yıl TDF yi açık ara domine edecek.
Wiggins'in de Froome'nin de tur kariyerlerine bakıyorum,şaşırıp kalıyorum.
Geçiniz,yemezler.

Chris Froome için Chris Pharm diyen var, en çok buna güldüm. :D Adı çıkmış bile. :D

@Samet Koç

Hocam bu iyi performans değil. Bu şovdan da öte, dalga geçmek. :) Yani gerçekliğine inanılamayacak kadar iyi. Bıraksalar daha gider ve Quintana'ya falan birkaç dakika takar adam. Quintana bitirdiğinde "höeh" deyip pedalı bırakırken, bu adam elleri bırakmış gidiyordu. Yani etap normal bir etap olsa tamam da, ben ağzım açık izledim oha diyerek.

Bu işin sonucu olumsuz çıkarsa, Lance Armstrong faciasından çok daha öte bir hayal kırıklığı yaratacaktır. Bisiklet sporuna vurulmuş en büyük darbe olur çünkü ayan beyan ortada olmuş olacak. Armstrong'dan kim bu kadar şüphelendi ki? Yarış biter bitmez millet döşenmiş aklına geleni.

Bu gibi üstün performans gösterilen durumlarda "adamın dopingli olduğu belli yoksa çıkamaz o yokuşu" demek kolay iş. İnsanoğlunun Allah vergisi yeteneğiyle beraber çalıştığı takdirde yapamayacağı şey yoktur. Nefis bir final olmuş, bırakalım bu doping laflarını..

@Samet Koç

Hiç teknik bilginiz yok ama yorumunuz,hatta elestiriniz var.Sevgili kardeşim,su an yerli yabancı tüm bisiklet camiası,bu sıradışı performansı konuşuyor,daha çok konuşacak

@Ahmet.KOÇ

Geride bırakılmıs 40 sayfayı okumadan bu tip yorumlar yapmak daha kolay Ahmet bey.

Ters rüzgarı fırsat bilip pedala yüklenenler, kazandıkları bir dakikayı misliyle geri verdiler.Yakın çevreme her zaman söylerim ters rüzgarda hız yapmak rampa çıkmaktan çok daha ağır geliyor ve ertesi gün dayak yemiş gibi bırakıyor diye.Sanırım Condatora da böyle bir şey oldu bırak atağa karşılık vermeyi 10 saniye direnemedi bile.

Froome bu etabı alacağını bitmek bilmeyen telsiz konuşmasıyla 10 km kala belli etmişti aslında o açıda tırmanan biri o kadar rahat konuşabiliyor ise bana göre çok şey yapabilecek güçtedir.Geçen hafta ki sert tırmanışta da matarasına karışım hazırlıyordu gidonu bırakıp, yanda diğerleri nefes almaya çalışırken :) bu adamın nabız ve oksijen değerlerine bakmak lazım çok rahat çok soğukkanlı.Son km lerde Quintana ile ne konuştuklarını sordular gaz vermiş :) "hadi adamım bas pedala birlikte çıkalım diye".Baktım yorulduğunu gördüm(nasıl anladıysa o yüz şeklinden :) ) bende bastım gittim diyor .bende yabancı dil çok fazla yok tırmanışın froome için watt değerlerini okuyan gören varsa paylaşırsa sevinirim.

Bu tur gelip geçecek benim aklımda en çok kalan Quintana ve karizması olacaktır :) adamın hiç mimiği yok zorlanıyor mu rahat mı belli değil :)

@karamamba

Cok önyargili olmayalim. Ama kör kör de bakamayiz olaya. Belki bugün doping sayilmayan veya kontrol edilmesi, ortaya cikarilmasi zor bir yeniliktir. Ya da dünyadaki 100 lerce spor üniversitesindeki profesörlerin dahi bilmedigi bir antrenman sistemidir? :) Bunu zaman gösterecek veya göstermeyecek: Su an icin temiz oldugunu varsayarak kabullenmek zorundayiz. Ben yürüyen hayvani durdurmak icin kullanilan sözü kullanarak yorumladim. Ama insan sevdigi atina da diyor o sözü bazen!

@Derya Keçeci

Galeyana gelip böyle üzücü yorumlar yazmayın. Geride bırakılan sayfalara bakarsanız turu takip ettiğimi görürsünüz ve doping mevzusundaki tavrım da nettir. Evet, bu performansları biz hayal edemiyor olabiliriz; ama onu gerçekleştiren adam için başarılabilecek bir şeydir. Ha bu başarı dopingli de olabilir dopingsiz de..Bunu zaman gösterecek. Ben sadece daha güç değerleri kadans değerleri açığa çıkmamışken adamı dopingli diye yaftalamaya karşıyım. Kaldı ki bunun daha testi vaar şusu var busu var.

@ferhat köse

Ferhat hocam ben de tam olarak bunu konuşuyordum babamla izlerken. Dedim hiç de çaktırmıyor, ağzı ne açık ne de kapalı. Hatta Froome'un bi' ara acı çeken yüz ifadesi çok belirgindi yan yana sürerlerken. Muhtemelen biraz arayı açar alır dedim. Demez olaydım, Froome koptu gitti. Quintana çizgiyi geçtiğinde ancak belli etti ne kadar yorulduğunu.

Aslında Froome'u saymazsak, çok güzel bir galibiyet olacakmış Quintana için. Tüm bu karizma, tüm bu eforun karşılığını hakkıyla almış olacakmış bence. :) Hatta bizim spikerler "Kolombiya'da 50-60 kilometrelik dağ etaplarını tırmanıyorlar, Alpler falan kısa geliyormuş bunlara" gibisinden bir şeyler söylediler. Çok umutluydum ama olmadı.

@ferhat köse

Berlin Gazetesinde söyle bir grafik görmüstüm. Simdi tekrar buldum.

http://www.berliner-zeitung.de/image/view/2013/6/14/23712856,20634174,highRes,xx-xx-Bergfahrer_Alpe+DHuez.png

Fransa Tur' nun son yokuslarindaki en iyi(!) dereceler listesi:

Tercümeleri:

450 Watt üzeri: mutiert mutasyona ugramis.

430 Watt üzeri: Verwunderlich hayretlere düsülecek

410 Watt üzeri: Verdächtigt süpheli

409 Watta kadar: Unauffällig göze carpmayan

Bisikletcilerin isimlerine ve gecmislerine bakabilirsiniz. Bazilari ispatli, bazilari hic bir olaya karismamis bisikletciler. Froome' un bugünkü degerleri henüz hesaba katilmis degildir sanirim! :)

@Ahmet.KOÇ

şüpheyle yaklaşan yorumunun neresini "galeyan" olarak gördünüz?
Yorumunuza lafım olmaz ancak olayı bırakıp, benim eleştirimi eleştirince,hele hele böyle yüksek perdeden ve bizim kullanmadığımız bir dille,"galeyana gelmeyin,böyle yorum yapmayın" gibi.Bu ifadeler yaşınıza uygun ifadeler değil.Biz kimseye neyi nasıl yazacağını dayatmıyoruz.Tarzınız yanlış.

Geri