@ONUR ÖZGÜR
Tanidiklarim, Covadonga, Mur de Huy, Alpe d' Huez, Mont Ventoux, tabii ki Tourmalet.
Alpe d' Huez' e kücük oglum 14 yasinda cikti. Zoncolan' i sadece Giro' dan televizyondan biliyorum, ama cikanlar cok zor oldugunu söylüyorlar.
Fakat bu siralama, biraz dünyanin en güzel bisiklet parkurlari gibi bir topikvardi ya, ona benzemis. Kendi bildiklerini siralamislar. Fransa' nin Jura Daglari' daki Col du Grand Colombier, bence Mont Ventoux' dan daha zordur. Fransa Turu' da hic hatirlamiyorum, demek ki hic bir turda ciklmadi, ama Criterium du Dauphine' de bir kac kare cikildigini biliyorum, hatta gecen sene Caetano Sarmiento 1. cikmisti.
Mont ventoux' nun temel zorlugu sadece kendi yokusunda degil, genellikle daha önce oldukca uzun bir etapin sonlarina gelemsi. Bu yüzden hem etapta kullanilacak aynakol ve disli takimi lazim, hem de en sonunda bu lanet yokusu cikacak. Yani sadece bunu cikmak icin bir disli takimi takilsa ve etapin basinda olsa, pelotonu o kadar cok rahatsiz etmeyecek. Ayrica etaplarin so 20 km. sinde takim arabalarindan yiyecek icecek yasagi oldugu icin, bisikletciler kendi hallerine kalmis oluyorlar. Örnegin, ya bir bidon suyla cikacaksin, yada susuz kalmamak icin yarim kilo ile 0,75 kilo arasi fazla agirlik tasiyacaksin.. O da sana 30-40 saniyeye mal olabilir ki cok büyük bir farktir.