Scudo Sports

Tour De France 2013

@yucel gulesenoglu
Sagan' la beraber kimse kacmaz. Sagan kacan gruba girse bile kovarlar gruptan. O enayiligi yapacak kimsenin etap kazanmaktan baska planlari olmasi gerekir, ya da Sagan ' i gececek gücü (Cavendish) dünkü gibi.....
Hatirlayalaim, gecen seneden, Pireneler' de Nibali' yi nasil kovduklarini gruptan! :) :)

Scudo
Ayrica kisa bir ek yapalim. Bu etap tabii ki tam Sagan' a göre bir etap. Ama su andaki durumda, Greipel, Kittel, Cavendish' in takimlarindan birer kisi öndeki grupta, yani bu takimlar bu grubu yakalamak icin hic bir sey yapmayacaklar. Canondale Sky' la beraber yalniz kalmis durumda. Eger Froome icin tehlikeli durum ortadan kalkinca, Canondale tamamen yalniz kalacak.

Evet gruptaki iki sprinttciden birisi kazandi, hep Cavendish' e calisacak degil ya Matteo Trentin. Ben Rojas ikinci olur diyordum, ama Albasini bayagi iyi dayandi, Rojas' a gecilmedi.

bu kadar üstüste çekilen atak üzerine verdikleri sprint mücadelesi.., gerçekten kolay değildi işleri.

• Beğen
Tepkiler: ONUR ÖZGÜR
Dünkü inanılmaz etaptan sonra gene güzel bir etap. Matteo Trentin'e tebrikler.

Ve 2 haftadır beklediğimiz etap yarın. Dopingli Lance'in bile onun zorluğuna yaklaşabilen tırmanış yok dediği Mont Ventoux..

Trentin in bu kadar iyi bir rulör olduğunu bilmiyordum. Rojas - Albasini - Bakelants tan biri alır diye düşündüm. Gerçekten sürpriz bir etap sonucu oldu.

Malesef bir kaç gündür yarışları TDF android uygulamasiyla takip edebiliyorum.Dün Movistarda Valverde prolem yaşayıp arada kalmış.Aslında telefonda onları arada gördügümde şöyle dedim"Eyvah,simdi bu takım öndeki gruba yetisemez ve Kittel'li gruba dahil olup bu grubun pelatonu yakalamasini beklerse" diye...Eh be kardeşim o grup sizi pelatona taşır mı,taşımaz elbette,böylece oyun dışı kaldı Movistar.Şimdi Quintana için çalışacaklar.
Gelelim GC ye:
Saxo extra bir atakla Froomi den 1 dk kopartti.Nasıl movi' yi pelatona goturecek kimse cikmadiysa,Froomi'yi de Saxo'ya yaklastiracak takım yoktu.Froomi suruden ayrılmış kuzu gibi çaresizce bekledi.Dua etsin ki Belkin GC de ilk beş kovalıyor,yoksa dün 1 dk dan fazla da olabilirdi fark.

Dün tek kafama takılan BMC ve Katusha takımlarıydi,nitekim onlar da SKY'ı taşımamıslar.Ya Belkin?,Mollema GC de 2.Sen SKY dan korkarsan,Saxobanktan korkarsan,fillerin kavgasında çimen olur ezilirsin.Katusha erimiş,Movistar dökülmüş.Dağlarda bu Quintana bizi geçerse...Hep bir korku.Bu Belkin takımının tüm korkuları bir bir gerçek olacak,göreceğiz.

Şimdi gelelim Pazara.Yarın 242 km lik Givors/Mont Ventoux etabı var.üç tane 4,bir tane 3 ve zurnanın zırt dediği yerde de cok uzun bir kategori dışı tırmanış var.İste bu yarın için dananın kuyruğunun kopacağı yer.Standart kaçıs grubu ve oradan da ekstra kaçışların olacağı grupettolar olacaktır.Son 20 km de Sarı mayoyu kendi sürüsünden ayırıp,kedi fare oyunu baslatacaklar.İhtiyar yazmış,ben de katılmıstım:Sarı mayoyu erken aldı SKY.Şimdi Çok iyi tırmanışcılardan oluşan Saxo,yaralı Katusha,"Belki"n :) ve rol değişikligi yapıp dağlarda tozu dumana katabilecek bir Quintanayla tek tek uğraşacak.

Simon'dan çok ben gaza geldim desem yeridir. O nasıl bir tur heyecanıdır? O nasıl bir coşkudur? İnsanlar işi gücü bırakmışlar, bisikletçilerin geçişi için yollara dökülmüşler ve insandan başka bir şey görünmüyor. :) O günleri hiçbir zaman göremeyeceğiz. Dağlık etaplarda daha büyük bir kalabalık, daha büyük bir coşku olduğunu düşündükçe, bisiklete sporuna olan saygım da, sevgim de katlanıyor.

Bir de bu güzel etap finalini ekleyince üstüne, oh be dedim. :) Üst üste ataklar, Simon'un bi' ara 30 saniye civarında fark atması, arkadaki grubun kafasında dönen tilkiler ve hepsinden güzeli de, çok büyük bir kaçış grubunun olması. Sky sağolsun, arkadaki tempoyu öyle bir düşürdüler ki, çok uzun bir süre boyunca bu geniş çaplı kaçış grubunu izleyebildik. Özellikle son 15 kilometredeki çıkış ve inişlerdeki ataklar gözlerime bayram ettirdi. Emeği geçenlere teşekkürler. :)

İçime oturan tek şey var; o güzelim yollarda doya doya yol bisikleti sürememek. Kimilerimizin imkanı vardır tabi ama genelimiz böyle bakıyoruz. Bilemezsiniz dostlar, ne kadar istiyorum ben de o etapları gücüm yettiğince geçip gitmeyi. :)

Sky'ın domestikleri yarın da şişerse işi çok zor Froome'un ki şişebilirler.Bazı tırmanışçı takımlar bu yüzden ileriyi çok zorlayacak eğer tırmanışın sonuna doğru Contador'un bir yardımcısı kalırsa bu etap Froome'a fark atar.

Mont Venteux bayağı rüzgarlı bi yer.Eğer kim bi 5 sn fark oluşturursa kopar gider.

(Eurosport'tan alıntıdır ) Froome'un aslında çok zaman kaybetmediğini söyleyen Contador, "3:57 ya da 2:45 geride olmanın genel klasman özelinde çok farkı yok. Hâlâ Alpler'de atak yapmam gerekiyor. Bugün bireysel zamana karşı etabında kaybettiğim zamanı geri aldık. Tur bitmedi, daha binlerce farklı şey olabilir ve yarın farklı bir gün. Ama söylediğim gibi, Alpler belirleyici olacak"

Yarından hiç bahsetmemiş daha önce de gene Alpler' e dikkat demişti.

Ben Mt Ventoux' da nedense Saxo-Tinkoff ve Contador'dan acayip süprizler beklemeye başladım :)

@ReşitÇağırgan

Trentin'in yarışını da aldım arşive ama ben hala Bakelants' ın kazandığı etabı seyrediyorum :)

Hani İrizar diye izlediğimiz :)

Caner Eler'in müthiş tevazusu ve yarış sonunda at yarışına dönen anlatımı (ben seviyorum :D), İnan Özdemir'in sımsıcak konuşması, Sarper Günsal'ın bitmek bilmeyen pozitif enerjisi ve gülme meyili ile son olarak Berkem Ceylan'ın hafif soğuk ama seviyeli konuşmasıyla bu turda da sıkılmadık. Neden yazdım? Şimdi yukarıdaki tekrarı izlerken Sarper Günsal'ın "çakal Albasini" deyişine yine kahkaha attım. Yarışı izlerken de atmıştım. :D İngilizce anlatımı dinlerseniz, belki daha çok bilgi ve yorum duyarsınız fakat ben bu samimi anlatımı seviyorum. :)

Teşekkürler Reşit hocam.

Kesinlikle katılıyorum bu spora büyük emekleri olduğunu düşünüyorum. Yeni başlayanlar için özellikle bu sporu merak eden sevmeye çalışanlar insanlar oturup 5 saat yarış izlemezler sıkılırlar. Ama anlatım böyle güzel muhabbet böyle olursa şahsen çevremde birçok arkadaşımda gördüğüm gibi oturup izliyorlar.

@ahmetcan44

size tamamen katılıyorum. benim gibi hayatı boyunca prof. bisiklet kullanmamış birisi bile 3 senedir giro ve özellikle tdf yi takip ediyorsa bunun sebebi bahsettiğiniz eurosport spiker ve yorumcularıdır. saatlerce süren yayınlar normalde insanların ilgisini kaybetmesine, sıkılmalarına sebep olurken, inanın tv nin başından kalkmıyorum bile. gerçi bugünkü etabı maalesef seyredemedim ama az önce nette seyrettiğim sprint finali ve anlatımı neydi öyle yaw :) Caner Eler ve yorumcu diğer üstadlara buradan teşekkür ediyorum. hoşçakalın..

@ONUR ÖZGÜR

[video=dailymotion;x11empv]http://www.dailymotion.com/video/x11empv_fransa-bisiklet-turu-bakelants-direndi-ve-kazandi_sport&start=3[/video]

Bu da benim Caner Eler'in anlatımına eriyip bittiğim etap. Buyrun :)

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar ve erphan
Uzun zamandan beri tekrarlayip duruyoruz, Mt. Ventoux, Mont Ventoux... diye. Mont Ventoux' yu tanimayanlara bilgi olsun diye üzerine bir seyler yazayim. Bilenler zaten biliyorlardir, bilgiclik olarak algilamasinlar.
Mont Ventoux ' yu (türkce mon vantu gibi okunacak) hemen her sene görüyorum, bazen yakindan bazen uzaktan A7 otoyolundan Avignon civarindan gecerken. Bazen üzeri karli, bazen karsiz, ama tepesi hep beyaz görünen kocaman bir kubbe gibi. Bu sene de iki defa gördüm, ama cikmadim üzerine. Üzerine son ciktigimdan bu yana biraz zaman gecti.
Üc tane cikis yolu var. Kuzeyden Malaucène üzerinden, Dogudan, Sault üzerinden ve bu sene cikilacak olan Güneyden Bedoin üzerinden. Pek cok kisi bu sene ciklacak yokusun en zor oldugunu idda ediyor. Ben Kuzeyden hic cikmadigim icin sadece Dogudan cikisa göre daha zor oldugunu söyleyebilirim. Güneyden cikista en basta cok yokus yok, ama sonra yokus basladiktan sonra Chalet Reynard' a gelinceye kadar hic düzlük yok, orada cok kisa soluklanacak bir yer var sonra bastir tepeye kadar. Agacliktan ciktiktan sonra hem günes hem de rüzgara tamamen acik. Meteorologlar burada bazen Mistral' in 150 km/ h i gectigini ölcmüsler.Bazen Temmuz' da kar olur üzerinde, veya düz ova gibi yakici sicak.
Bazi otomobil firmalari, arabalarini zor iklim kosullarinda denemek icin buraya getirirlermis, ben hic görmedim.
2002 yilinda, Armstrong 24 km/h ortalama hizla cikmis, etapi kazanan da Virenque. Bunu okuyunca ayni sene Agustos ayinda denedim bu 24 km/ h i. Evet ben de ciktim o sürate, ama 100 m dayandim ve biraktim, yavas yavas 15 le ciktim. Aslinda 15 km/ h yavas degil oldukca hizli, gururla yazip övünebilecegim bir deger, hem de neredeyse 50 yasinda, 38/21 ile ve 10 kiloluk bisikletle ve iki dolu bidonla, tika basa dolu ceplerle.

Tarihine baktigimiz zaman ilk olarak 1951 yilinda ciklmis. Fransa Turu' nun tarihine bakinca nicin bu kadar gec cikildigi konusunda benim yorumum su sekilde. Fransa Turu, ilk yillarinda gercekten Fransa' yi en dis sinirlarini takip ederek yapilan bir turdu ve bu yüzden ( Türkce' de etrafinda tur atmak tabiri gibi), ükenin iceride kalan noktalarina ugramiyordu. Bu yüzden Massif Santral de cok gec tarihlerde Tura sahne olmustur.

Fransa Turu tarihinde de cok carpici olaylara sahne olmus, biraz ürkütücü canavar, ecinli, insafsiz bir havasi vardi. 1967 de, Tom Simpson' un kalp krizinden ölmesi, 1970 de Eddy merkcx' in etap sonu solunum zorlugu dolayisiyla acile alinmasi gibi cok bilinen örnekler verebilirim.
Gecenlerde bir Program izledim, bu yokusta degisik bisikletcilerin rekorlarini virtüel olarak kiyasliyorlardi. Merckx, Jean Francois Bernard, Garate, Pantani, Virenque de kendi yorumlariyla katilmislardi programa. Tabii ki her biri farkli kosullarla gelmisler, bazilarinda son yokus, bazilarinda inip devam ediyor, veya Virenque gibi bu günkü etapa benzer cok uzun bir etapin sonunda tirmanma olmasi kesin bir kiyaslamaya el vermeyen, cok güzel bir programdi.

Eger yolunuz düserse, mutlaka bisikletle veya arbayla cikmanizi tavsiye ederim, hele Tur sirasinda!! Fransa Turu' nun nasil bir izdirap, nasil bir haz kaynagi, ne muhtesem bir sirk oldugunu cok iyi anlayabileceginiz bir yerdir. Neticede Fransa Turu' nun en zorlu bir kac dagindan birisidir.
Bu gün yine bir dram izleyecegimiz asikar.

Bu sefer ki parkurda "yabancı bir kaynaktan okuduğumu eğer doğru tercüme edebildiysem :) " sanırım ilk başta çok yüksek bir eğim ile başlıyormuş. 3-4 km neredeyse hiç nefes alacak yer yok yazıyordu. Daha sonra biraz eğim azalıp en azından bisikletçiler için biraz daha çıkılabilir diyordu.

Ayrıca dün izlediğim Eurosport Ride programında Sean Kelly, Mt Ventoux'un ilk başındaki o çok sert eğime önde girmenin çok önemli olduğunu söyledi. Orada tırmanışa önde girme için kıyasıya yer kapma savaşı olacak sanırım.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Geri