Biz mezarda emeklilik kotasındayız...
Cem abi bunu paylaştığın iyi oldu, LinkedIn'de falan ortalık kırılıyor, her 5 profesyonelden 1'i bunu paylaşıyordu ben de bi ufak araştırma yaptım sonuçlarını paylaşmak isterim.
- İlgili çalışma 84'te yapılmış ve "Boeing Report" olarak yayınlanmış.
- Çalışmayı yapan kişi basit bir mühendisten ziyade Dr. Ephrem Cheng isimli Boeing çalışanı olmayan bir arkadaş. Bunların haricinde internette kendisiyle ilgili pek bi bilgi yok.
- Çalışma emeklilere gönderilen 'emeklilik fonu çekleri' üzerinden yapılmış. İnsanların emeklilikten sonra ne kadar süre daha bu çekleri aldığına göre bi veri toplanmış. Yani ortada bir ölüm belgesi falan da yok.
- Gözlemlenen gruba sadece Boeing çalışanları değil, Lockheed Martin, Ford, AT&T gibi bi kaç firmanın emeklileri dahil edilmiş.
- 2002'de Amerika'da Dr. Sing Lin isimli bir akademik personel tarafından 'Optimum Strategies for Creativity and Longevity' isimli bir makale yayınlanıyor, makalede kaynak dokümanları belli olmayan bir atıf var Dr. Ephrem Cheng'e. Zaten bu 'Boeing Report' da o zaman ünlenmiş.
- Bu olayın üstüne Boeing tarafından 2004 yılında -ki çalışanlarının Amerika ortalamasına göre çok daha erken emekli olduğu bilinen bir firma olarak- bu makale ve bahsi geçen rapora istinaden üzerlerindeki bu olumsuz söylentiyi ortadan kaldırmak için 'Let's Retire the Rumour About Life Expectancy' adlı bir karşı çalışma hazırlayıp kendi web sitelerinden yayınlıyor. Şu an bu yayına ulaşabilmenin de bir yolunu bulamadım maalesef.
- Bu yayının içinde Boeing'ten son 30 yılda 55 yaş ve sonrasında emekli olan çalışanların rastgele bir şekilde hayatta olup olmadıklarına dair bir araştırma sonucu paylaşımı var. Epey muğlak bi veri tabi ama karşı iddia olarak ileri yaşlarda emekli olanların erken yaşlarda emekli olanlara göre hayatta olma oranları arasında önemli bir ilişki olmadığı sonucunu ortaya koymaya çalışmışlar. Şöyle bi grafiğe dökmüşler hatta;
Sonuç itibariyle sadece Türkiye'de değil tüm dünyada -nedendir bilinmez- bu yakınlarda hortlamış bir şehir efsanesiyle karşı karşıyayız. Dayanak gösterilen veriler ve kaynaklar gerçeği olduğu gibi yansıtmıyor olsa da sonuca odaklandığımızda gerçek dışı çıkarımlar olduğu söylenemez tabi. Elbette ölene kadar çalışmayalım, keşke erkencecik emekli olup henüz yaşlanmadan hayatımızı yaşayabilsek.
Bu da böyle bir derdimdi, çözülmüş oldu, arz ederim