Chatgptye de sordum şöyle dedi
Evet, doğru yoldasın! Sele genişliği seçerken esas ölçmen gereken şey
oturma kemiklerinin (ischial tuberosities)birbirine olan mesafesi, yani halk arasında bilinen adıyla
“iskium kemikleri çıkıntıları”.
📏 Sele Genişliği Nasıl Ölçülür?
Amaç: Seleye binen ana yük noktası olan oturma kemiklerinin sele üzerindeki destekle uyumlu olmasını sağlamak.
✅ Adım Adım Ölçüm:
1.
Yumuşak olmayan bir yere (örneğin karton, alüminyum folyo kaplı sünger vs.) otur.
• Üzerine oturduğunda oturma kemiklerinin baskısı iz bırakmalı.
2.
Ayağını hafifçe kaldırarak dik otur.
• Böylece ağırlık kemiklere daha çok biner.
3.
Kalk ve izleri bul.
• İzleri kalemle işaretle. İki çıkıntının ortasını ölç.
4.
İki nokta arası mesafeyi cm ya da mm cinsinden ölç.
• Genellikle 100 mm – 150 mm arası çıkar.
5.
Bu mesafeye +20–30 mm ekle.
• Bu fark, selede rahatça oturmanı sağlayacak. Genişliğe göre Specialized ölçülerine denk gelir.
📐 Specialized Power Sele Genişlikleri Karşılaştırması:
Oturma kemiği arası (mm) | Önerilen sele genişliği |
---|
100–120 mm | 143 mm |
120–135 mm | 155 mm |
135 mm ve üzeri | 168 mm |
🎯 Ek Tavsiyeler:
• Eğer aero pozisyonda (daha öne eğik) sürüyorsan,
biraz daha dar sele tercih edebilirsin.
• Power serisi kısa burunlu ve agresif sürüşler için tasarlandığından
sele genişliği uymazsa çok rahatsız eder.
İstersen ölçüm yaptıktan sonra çıkan değeri bana yaz, hangi genişliğin sana uygun olduğunu birlikte netleştirelim.
Hemen BT görüntülerime ulaştım Allahtan bu sene taş düşürmüştüm de elimde görüntüler vardı 99mm ischium çıkıntıları arası yani 143 mm uygun görünüyor teşekkürler bilgiveren arkadaşlara.
Bu da Chatgpt yorumu
Yani hem görüntüye dayalı tahmin hem de BT tekniğine dayalı matematiksel çıkarım
143 mm seleyi doğruluyor. Power sele zaten kısa ve geniş burunlu olduğundan, bir üst genişlik (155 mm) sana büyük ihtimalle fazla geniş gelir ve iç uyluk temasına neden olabilir.
Dilersen fiziksel testle de destekleyebilirsin ama bu hesapla 143 mm gönül rahatlığıyla alınabilir.