Scudo Sports

Şu an içinizden ne geçiyorsa yazın

Bugün TDF izlerken hiç siyahi bisikletçi olmaması dikkatimi çekti. Atletizmde olimpiyatlara ambargo koyan bu arkadaşlar bisiklet sporuna ilgi mi göstermiyor? Dünyanın en ünlü yarışının yapıldığı Fransa'da bile çok sayıda siyahi var halbüki.

Scudo
Bugün TDF izlerken hiç siyahi bisikletçi olmaması dikkatimi çekti. Atletizmde olimpiyatlara ambargo koyan bu arkadaşlar bisiklet sporuna ilgi mi göstermiyor? Dünyanın en ünlü yarışının yapıldığı Fransa'da bile çok sayıda siyahi var halbüki.
Bisiklet ne yazık ki lüks bir spor dalı oldu. Bir futbolcu olmak için vucuttan başka yapacağınız az bir yatırım var. Ama bisiklette bu iş böyle değil. Sanırım bundan. Emin değilim.

Bugün çok katılmak istediğim bir tur vardı. Arkadaşla çıktık yola. Tur da normal saatten erken hareket edecekti. O şansa sanayi içinden giderken lastik patladı. 20 dakikalık mesafedelerdi. Ve 20 dakika vardı. Mesaj atıp gecikeceğimizi bildirdim. Başladım yedek lastiği takmaya. Sıcak havada 10 15 dakika cebelleştim. Sonra hareket ettik. Bir 15 dk daha gittik tam yetişecektik bir baktım lastik indi. Benzinlikleri de geçmiştik çıkardım yedek lastiği hiçbir yerinde bir delik yok. Sanırım siboptan hava kaçırıyor arada. Çünkü bir tam doluyor. Bir ara ara azalıyor. Bir kerede hemen iniyor falan. Bugün son oldu atacağım artık. Ilk lastiği yamalayıp geri taktım. Tekrar yola devam ettik. Canlı konum alıyoruz falan yetiseceğiz diye. Ulan yine indi lastik. En sonunda umudum tükendi. Tutmasını tam beklemeden aceleyle yamalayıp geçtim diye yandan açmış yama. Geri dönelim dedim arkadaşa. Benzinlik bulup 90 psi hava bastım. 10 dakika içinde azar azar inerek 20lere geriledi. En son bari dedik turu kaçırdık mahallede turlayalım. Bir kere daha yamaladık. 4. Sefer sonunda lastik inmeden sağlam duruyor. Bir cam parçası mahvetti bütün geceyi ya. 4 kere lastik sök tak. Perişan oldum. Bir de arka lastik. Yarın iki tane yedek lastik siparişi geçeceğim.

Son düzenleme:

Aslında Intermarche takımının yıldız sprinteri, geçen senenin Gent-Wevelgem şampiyonu ve 2022 Giro d'Italia 10. etap birincisi Eritre'li Biniam Girmay bu sene TDF kadrosunda.

Belçikalı Jasper Philipsen sprint etaplarının üzerine çöreklenip sıradan geçtiği için diğer sprinter'lar biraz gölgede kalmış oldu, ama Girmay'dan bir etap zaferi görmek güzel olurdu.

Bunun yanında dediğiniz gibi siyahi sporcular yok denecek kadar azınlıkta. Burada fırsat eşitsizliğinin en önemli etken olduğunu, UCI'ın üzerine önemli görevler düştüğünü düşünüyorum.

Merhaba,bisiklet kaskı giriş seviyesi için sedona-29 ve moon mv-88 arada fiyat farkı var. Önerisi olan?

İsterseniz kendinize şu soruyu sorun ve öyle karar verin: "Benim kafam ve içinde taşıdığı beynim, giriş seviyesi mi yoksa ileri seviye mi?"

Kendi kafanıza biçtiğiniz değer, alacağınız kaskı da belirleyecektir.

IMG_20230713_115306.jpg
Sabah camın önüne koydum anlık 46 derece civarı yer Tekirdağ. Tam bisiklet surmelik

Ne Ali Cabbar mış be arkadaş.

• Hahaha
Tepkiler: ErzincanLee
Böyle bir başlık varsa bilgi veren olursa sevinirim.

Tuzla Maltepe arasında git gel yaparken bir bisikletli ya da grup yakalarsam rüzgar koridoruna giriyorum. Zaman zaman zaten kendileri de davet ediyor. Ayrılacağım esnada muhakkak teşekkür ediyorum tabi bazen yol trafik anlık durum buna müsaade etmeyebiliyor. Benim merak ettiğim konu bunun için bir başlık ya da hakim görüş var mı? Tanımadığımız biri davet etmezse rüzgar koridoruna girilir mi? İzin istemek bilgi vermek bisiklet üstündeyken nasıl olur?

Böyle bir başlık varsa bilgi veren olursa sevinirim.

Tuzla Maltepe arasında git gel yaparken bir bisikletli ya da grup yakalarsam rüzgar koridoruna giriyorum. Zaman zaman zaten kendileri de davet ediyor. Ayrılacağım esnada muhakkak teşekkür ediyorum tabi bazen yol trafik anlık durum buna müsaade etmeyebiliyor. Benim merak ettiğim konu bunun için bir başlık ya da hakim görüş var mı? Tanımadığımız biri davet etmezse rüzgar koridoruna girilir mi? İzin istemek bilgi vermek bisiklet üstündeyken nasıl olur?
Caddebostan ve pendik arası sabah 6 civarlarında grup sürüşü oluyor. Genelde arkadaş canlısı insanlar katılmanızda sorun olmuyor. Eğer sonradan bir pelotona habersiz bir şekilde katılmak istiyorsanız ilk önce bir selam verin sonra katılın derim. Selam vermeden katılınca genelde tuhaf gözle bakarlar yine de sorun çıkartmazlar.

Benim kendi taktiğim şu eğer benim hızıma uygun (Genel olarak hızlı süremem) bir grup yakaladım mı en arkada ki sürücüye selam veririm katılabilirmiyim diye sorarım. Bazı gruplar aşırı sert rüzgara karşı sürdüğü zaman sıra sıra yer değiştirerek bir birlerini çekerler. Bu olay sürüşten önce planlanmış oluyor genelde, size tavsiyem bu tur gruplara hiç girmeyin ister istemez grubun planları bozulabiliyor.

Size uygunsuz bir gerçekten bahsediyim. İstanbulda sabah şehrin merkezinden çıkıp şilenin ağvanın köylerine doğru şöyle uzanıp 140-160 km pedal ceviren pedalcılar günün akşamında pendik kadıköy arası yoldan eve dönerken rastladıkları bisikletçileri hafif üstten hoşgörü ile karşılarlar. Çünkü günün karını elde etmiş tatlı yorgunluk ve bir şeyi daha başarmış olmanın mutluluğu ister istemez benliğini kaplamıştır. Bu duygu sahilde bisiklet yolunda yürüyen aziz ve mübarek vatandaşlarımıza sevgi ve saygı duymaya ve hoş görmeye yol açmıştır. Sahilde sürekli 15-20 km mesafede tur bindiren ve bir yandan da vatandaşlarımızı terbiye etmeye çalışan pedalcı kardeşlerimiz ve elektrikli bisiklete binen arkadaşlarımız bu duyguyu asla bilemeyeceklerdir. .

TDF'da yarışan neden hiç Türk sporcu yada takım yok? mesele maddi imkanlar, sponsorluklar mı yoksa bu tarz etkinliklerde yarışacak kalibrede sporcumuz mu yok? Strava'da Cavendish seviyesine watt basan arkadaşlar kamyon arkası bisikletçisi mi?

• Hahaha
Tepkiler: ErzincanLee
TDF'da yarışan neden hiç Türk sporcu yada takım yok? mesele maddi imkanlar, sponsorluklar mı yoksa bu tarz etkinliklerde yarışacak kalibrede sporcumuz mu yok? Strava'da Cavendish seviyesine watt basan arkadaşlar kamyon arkası bisikletçisi mi?
Soğuk iklimde daha kolay egzersiz yapılıyor düşüncesindeyim. Tabii, iyotlu besinlerle daha kolay beslenmek de cabası. Bisiklet 60kg insanların sporu. Bir jokeyle tanışmıştım, sporu için etten vazgeçmiş sadece hafta bir balık yiyorum diyordu.

Ürün yelpazesi çooook geniş olan bir bisiklet mağazasına gece gizlice girip aklıma takılan her şeyi kendim görerek, deneyerek enine boyuna incelemek istiyorum. Bütçemin üzerinde olan bisikletlerin de üzerine binip vurayım kırbacı, vurayım kırbacı diyorum. Sabah olup dükkan sahipleri gelince de "Üzerime kapıyı kilitleyip beni bütün gece burada mahsur bıraktınız, şikayetçi olmamı istemiyorsanız bana şu bisikleti hediye edeceksiniz" diyesim var.

TdF katılım için takımların WT olması gerekir. Bunun yanında en iyi PRT takım direk kazanma şansını elde ediyor. 2 PRT takımda davet ile katılıyor, genelde bunlar Fransız takımı olur. Neden Türk takımı olmadığınıa gelince bu seviyede Türkiyede bir takım yok. Türk takımları CT sınıfında.

Neden Türk sporcu yok sorusuna ise şu anlık o kapasitede olan bir sporcumuz yok. Ülkemizde bu spora biraz daha ilgi ve yatırım yapılırsa belki ileride olabilir. Strava kayıtlarına pek aldırma önemli olan o yaptığı performansı 1 sürüşte değil 3 hafta boyunca koruyabilmesi, senelerdir en üst seviyede yarışan sporcular bile zorlanıyor. Şuan için Ülkemizde bu kapssitede bir sporcu yok, CT kategorisinde bile kürsü zor görüyorlar. Ama burda suç bizim sporcularda değil sistemde zira adamlar yeterince maddi destek alamıyor ve yabancılar gibi sadece bisiklet sürmüyor. Günün sonuna bizim sporcular yaşamını idame etmek için bir işte çalışmak zorunda.

Son düzenleme:
Hafta sonu hava biraz daha serin olsa da sıcaktan eriyip sıvı hale geçmeden rahatça bisiklete binebilseydik.

• Beğen
Tepkiler: Deep Below
"Hooptica" isimli sitede çok güzel sporcu gözlükleri var. Oakleyler de indirimler oluyor bu sitede. Websitesini incelemek isteyen baksın. Ben Oakley ve gözlük ipi aldım baya da hızlı geldi. Şu sıralar sporcu gözlüklerinde sorun var zor bulunuyor.

"Hooptica" isimli sitede çok güzel sporcu gözlükleri var. Oakleyler de indirimler oluyor bu sitede. Websitesini incelemek isteyen baksın. Ben Oakley ve gözlük ipi aldım baya da hızlı geldi. Şu sıralar sporcu gözlüklerinde sorun var zor bulunuyor.

Foruma dün üye olmuşsunuz; ilk ve tek mesajınız Hooptica reklamı. Sitenin "(link)" bölümüne bakıyoruz, bir de ne görelim? Firma Kocaeli'ndeymiş; tıpkı sizin gibi :)

Çok güzel bir tartışma konusu aslında. Onlarca pro takım, hepsinin 25-30 tane sporcusu var yarıştırdığı, Türkiye'de bunların bir tanesinden bile daha iyi seviyede sporcu olmadığını düşünmemek lazım. Sorun aslında Türk sporcu olmamasıyla değil, bu sporculara yatırım yapılmaması (veya doğru yatırım yapılmaması), imkan sağlanmamasıyla ilgili.

Neyse bi 10-15 sene daha sıkın dişinizi, 2037 Giro, 2038 La Vuelta, 2039 - 2042 TdF şampiyonunu yetiştiriyorum evde, şu an 4 yaşında :)

Geri