Scudo Sports

Site gidişatı, bilgilendirme ve yenilikler hakkında önemli açıklamalar.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Forumun üst köşelerinde strava tarzı program olsa bisiklet sürenleri haritada anlık gösterse güzel olurdu aslında.

Scudo
Güncelleme:

Artık özel mesajlara tek bir tıkla ulaşabileceksiniz... Yani karşı özel mesajı okumak için 2 kere sayfa değişmeniz gerekmeyecek..

Mesaj olayı çok güzel olmuş. Teşekkürler :)

Merhaba,

Forumu günde 1-2 defa takip ediyorum. Forum ana sayfasında, "Forumdan yeni konu ve mesajlar" kısmının adetini siteye her girdiğimde 100'e çekmek zorunda kalıyorum.

Bu seçimin hatırlanmasını sağlayamaz mıyız ?
Veya
Bu bölüm her zaman 100 adet sonuç listeler fakat 10 adet olarak gözükür, sitenin ana temasından bağımsız şekilde scroll edilebilir.

@Ertuğrul Mengi

Merhaba,

Ben bu öneriyi not etmiştim. Zaman rica ediyorum sizlerden. Yavaş yavaş ilerliyoruz eskiyi aratmadan misali :)

Telefondan, normal sürümü kullanarak giriyorum görüntü bu
https://www.dropbox.com/s/swbjmklcnp3t59r/Screenshot_2014-10-26-00-08-33.png?raw=1

Alışkanlık yapar yazısı "soru sor"un tam üstüne alınırsa

birde "Forumdan yeni konu ve mesajlar" da standart 10 başlık sıralıyor değiştiriliyor ama kayıtlı kalmıyor, kayıtlı kalsa iyi olurdu birde satır yüksekliği az daha açılırsa daha okunaklı olur gibi. (önceden de yazmıştım)

Kolay gelsin

Ya ben bu Admin'i çok sevdim.[emoji122]

Forumun en üstünde profil isminin yazdığı bölümün tam solunda bir resim var. Bende bu resim soru işareti olarak beliriyor.

Başlığı yeterince kirlettin. Bırak bununla admin ilgilensin. Konu seni neden ilgilendirdi anlamadım.

@Berke K.

Olamaz, başlığı admin açmış. Başlıkta yazanı okursan sana hitap etmediğimi anlayabilirsin.

Bugün sürekli mobilden takip etmek zorundaydım ve gezerken "yeni üyeler" ile ilgili bir başlıkta kişisel verilerin izinsiz kullanımı ile ilgili bazı tartışmalar gördüm ve en son okuduğum mesajda Ali Uzel benden bahsederek "Halil İbrahim Duran hukuk konusunda bilgili ve bu konuda bizi aydınlatmalıdır" yazdığını okumuştum; fakat şimdi aradığımda konuyu bulamadım. Muhtemelen kaldırıldı.

Bu konuda Ali Uzel 'in söyledikleri doğrudur. Kişisel verilerin korunması hakkında kanun henüz yayınlanmadı ama bu konuda içtihatlar ve ulusal yargı tavırları bellidir: kişiyi tanımlayan ve kişiyle ilişkilendirilen ve kişiye has olan her türlü veri kişisel veridir.
Dolayısı ile kanun çıkmadığı için bazı içtihatlardan yorum yaparak devam edeceğim; kişinin:
- Nüfus cüzdanındaki tüm bilgileri
- telefon numaraları
- tüm adresleri
- adına tescilli veya kayıtlı tüm taşınır taşınmaz, uzun süreli veya sarfiyat mal ve malzemeleri
- ailevi bilgileri
- dış görüntüsü
- sesi
- telif hakkına sahip her türlü kendi ürettiği eseri

ve bunun gibi yukarıda koyu yazdığım her türlü verisi kişisel veridir.

5846 Sayılı kanun telif haklarını düzenliyor. Orada şöyle bir hüküm geçer "üreticisi tarafından alenen paylaşan her türlü eser izin alınmadan kopyalanabilir" dolayısı ile buradan iki tane önemli husus çıkar:
1. kişinin kendisinin ürettiği (ve/veya buna paralel kişisel verisini[sesi, görüntüsü, bilgileri, çektiği bir fotoğrafı, yazdığı bir yazıyı vb]) eseri kendi isteği ile alenen yayınlaması gerekir
2. kişi alenen yayınlasa bile bu verinin kişi rızaısı haricinde yayınlanması için yine kişinin rızası gerekecektir. Türk Ceza Kanunu 'nun 133 ve devam maddeleri açıkça kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi veya paylaşılması hallerinin yasak olduğunu düzenler.

Dolayısı ile foruma girilen ve doğru girildiği kabul edilen her bir veri için yanına bu verinin forum sayfalarında görülmesine rıza gösteriyor musunuz? sorusu ve onay alanı olması hukuken daha doğru bir hareket olur. Velev ki bu yaş olabilir, avatar olabilir. Özetle veri hukuka uygun elde edilse bile paylaşımı rıza dışında ise TCK 135. maddenin birinci fıkarası ihlal edilmemiş, ikinci fıkrası ihlal edilmiş olur.

Son olarak forum kodlarına eklenen işletim sistemi ve diğer verilerin sistemden öğrenilerek yayınlanması meselesi:
Bunu yapmanız çok esneterek bir yorum üretirsem TCK 243 'e göre bilişim sistemine izinsiz girme suçunu bile oluşturabilir. Şöyle ki ben foruma üye olurken almak istediğim hizmet bellidir, bunun için herhangi bir imge / simge / link vb tıkladığım zaman oluşmasını umduğum trafik bellidir; bu trafik haricinde server içerisinde iki kişi arasındaki iletişime has olarak hapsedilmesi gereken bazı verilerin ifşa edilmesi kişisel bilginin hukuka aykırı yayımlanması (TCK 244, 135) suçlarına neden olabilir. Tabi ki bu durum şu an benim yorumumdur, hakim veya savcı aynı yorumda bulunmayabilir.

Ha diyeceksiniz ki bunu google, mozilla vb sürekli yapıyorlar. Orada kişi kendisi bilerek sistemine bu iletişimi sağlayacak bir "chrome" yazılımı yüklüyorlar ve bu yazılımı yüklemek için ana şart da sistemin uyumlu yazılım sürümünü yüklemek için sistem kontrolü yapmasıdır. Oysa ki forum sitesi gibi bir sistemin içerisinde benim kullandığım cep telefonu sisteminin veya bilgisayar işletim sisteminin yayınlanması son derece abesle iştigal bir durumdur.

Daha da kötü niyetli bir yorum getirecek olursam kişinin işletim sistemi afişe edildiği, üye olmayan kişilerin de çok rahatlıkla misafir oturumu ile sitede gezdiği bir ortamda benim işletim sistemim görülebileceği ve işini bilen bir hackerın hangi işletim sistemi ve hangi tarayıcıya karşı hangi tip sızma ve saldırı ajanını kullanacağını bildiği için tarafıma karşı herhangi bir ön test yapmadan belli tip virüslerin direk hedefi olabilecek duruma gelirim (ki forumda webmaster dahil kimsenin böyle bir niyette olduğunu düşünmüyorum ama doğruabilecek en kötü senaryolardan bahsediyorum)....

Normalde uzaktan test atarak alınabilecek kişisel bir bilgisayar verisinin alenen yayınlanmasını doğru bulmuyorum.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Selam ve saygı ile ...

Gayet güzel ve tatminkar bir açıklama olmuş. Eline sağlık.

@Ali Uzel

Teşekkür ederim. Hatırlatmak isterim ki özellikle parantez içinde olan yerler başta olmak üzere bazı yerler tamamen hukukçu olarak kişisel yorumumdur.

Ayrıca;
Site hakkında bu kadar fikir verilmesini istediğiniz bir konu neden benim yazdığım mesajdan sonra "forumda yeni konu ve mesajlar" ın arasında görünmeyecek bir yere kondu? Çünkü iki üç dakika öncesine kadar göründüğü yeni mesajlar akışında gözükmüyor!
Tekliflere kapadınız mı konuyu?
Konuyu bilen bir kaç kişi yazmaya devam mı etsin?
Başkaları yeni konu akışında bu konuyu veya özellikle bu mesajı görmesinler mi?

Bir hafta öncesine kadar yönetim eleştirilse bile böyle bir olay hiç vuku bulmamıştı!!!!

@halil ibrahim duran

Çıkan ikili diyalog/tartışmalar uzamasın diye öyle yaptım göz önünde olunca arkası kesilmiyor çünkü. Birazdan düzeltirim ama ;)

@Admin

ikili diyaloglar birkaç saattir var idi; benim mesajımdan sonra olması ilginç oldu. objektif düşünemiyorum çünkü olayın tarafıyım...

yayınlanmayan mesajlar ve ilanlar için bir uyarı kutusu olabilirse (özel mesaj kutusu gelen giden mesajlar gibi)ve sebebi de o uyarı kutusunda, örneğin kural dışı mesaj madde 7 ihlali: ilanlarda detaylı fotoğraf, detaylı ürün özellikleri belirtilmesi zorunludur gibi. uyarılar mesaj olarak gelse.

bir çok mesajım onaylanmadı. neden olduğunu öğrenseydim ona göre düzeltirdim. nedenini bilemediğimden ne ilan, ne de aranıyor bölümüne mesaj yazamadım.

Standart forum rütbeleri yerine, bunu istediğimiz gibi değiştirebilme opsiyonu getirilmesi çok iyi olmuş. :D

• Beğen
Tepkiler: Hakan Beşikçi
Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri