Scudo Sports

Single speed veya Fixed Gear tam olarak nedir?

Tepki
1
Merhabalar ben henuz dun araniza katildim. Bisiklet sevdasi sardi beni de ve bir sekilde kendimi bu forumda buldum.
Simdi sormak istedigim birkac soru var uzatmak da istemiyorum acikcasi. Dun sabahtan gece 2-3 e kadar forumda dolastim ama bir takim sorularima cevap bulamadim. Benim cok eski bir Bianchi Ares im vardi ama forumda okuduklarimdan sonra Bianchi lerden gercekten sogudum ve bes para etmez oldugunu dusunuyorum ve suanda aradigim seyin bir single speed yada fixed gear oldugunu dusunuyorum.

1) Bisikletin Single Speed ve ya Fixed Gear oldugunu nasil anliyoruz? Aralarindaki fark tam olarak nedir?

2) Kadro kismi dedigimiz kisim sanirim iskeleti oluyor bisikletin, MTB lerin alt kismi kalin iken, bazi yol bisikletlerinin ve Single Speed ile Fixed Gear bisikletlerinin ince, bu kadronun ozel bir ismi var midir? Butun Single speedler ve Fixed Gear lar boyle midir?

3) Single speed ler ve Fixed Gear ler illa kendi dizayn etmis oldugumuz bisikletlere verilen isim mi? Satin alamiyor muyuz yani?

4)1000 tl ye kadar Single Speed yada Fixed Gear bir bisiklet almak istiyorum, uzerindeki alet edevatin markisindan yada kalitesinden hic birsey anlamiyorum acikcasi, bana onerebileceginz birseyler var mi?

5) Ben macaristanda Dis Hekimligi ogrencisiyim ve buraya amazon.co.uk den siparis verdirtmeyi dusunuyorum,ve saniyorum ki gumruk vergisi de alinmicak pek bir fikrim yok ama, bisikleti gormeden siparis ile almak dogru mudur?

6)Single Speed lerin fren sistemi hakkinda biraz bilgi verebilir misiniz, sanirim pedali arkaya cevirmek gerekiyor, bu ani duruslar icinde kolay midir, guvenlik acisindan herhangi bir tehlike arz eder mi?

Tesekkurler.

Scudo
Ozan selam,
Bianchi konusu ile başlamak istiyorum. Aslında Bianchi çok iyi bir bisiklet üreticisi olmakla beraber burada Bianchi olarak geçen bisikletler tamamiyle isim benzerliğinden ibaret olan taklitleridir. Yoksa gerçek bir İtalyan Bİanchi tamamen çok özeldir. Single ve fixed gear ayrımına gelince single speed diye tabir edilen bisikletler tek ruble olup freewheel şekilde serbest dişlilerdir. Yani bu bisikletler pedal çevirdiğiniz kadar gider, pedalı bırakırsanız normal vitesli bisikletlerdeki gibi ivmesi ile serbest hareket ederler. Bu bisiklerde pedaldan fren yapılamadığı içinde ayrıca tercihe göre ön - arka ya da ikisi birden frene ihtiyaç vardır. Gelelim Fixed Gearlara. Fixed lar da dişli sistemi tamamiyle arka göbeğe sabitlenmiş olup siz pedal çevirin ya da çevirmeyin hareket süresince pedallar hareket halinde olacaktır. Yani siz pedalı hareket süresince aralıksız çevirmek zorunda olmakla aynı zamanda durma işlemi içinde pedallara aksi yöne kuvvet uygulamak zorundasınızdır. Fren kısmına gelince önden tek frenli olabilmekle beraber tamamen frensizde olabilirler, kullanım kolaylığına geline zamanla alışılacak bir durum söz konusu olup normal bir bisiklete göre tabiki çok daha fazla güç ve dikkat gerektirecektirler. Kadroları da yol bisikletlerinden bir çoğuna uyarlanabilmekle fixedlar için hususi olan kadrolar Track kadrolardır.

Oncelikle cevabiniz icin tesekkur ederim, cok aciklayici oldu gercekten. Peki Single Speed ya da Fixed Gear lar icin hangi markalari oneririsiniz? Aluminium kadro olmali saniyorsam kaliteli ariyorsam, hi-ten dedigimiz kadrolar cok basit oluyorlar dogru mudur acaba bu? 1000 tl ye kaliteli bir single speed ya da fixed gear alabilir miyim? Bisikleti alirken kalitesine dikkat etmem gereken uzerindeki donanimlar ne olmalidir single speed ya da fixed gear icin?

Türkiye de satılık ne kadar fixed gear bulabilirsin bilmiyorum, hatta şuan için satılık, daha doğrusu klasik bir bisiklet ile takasa uygun olmak üzere sadece bende var. Kadro konusuna gelincede hayır alümiyum değil aksine malzeme olarak cro-moly, hi-ten gibi malzemeden yapılmış kadrolar olmalıdır, Alu bir kadronun deformasyonu ve esnemesi diğer kadrolara oranla çok daha fazla ve farklı olacağından önce gacırdamalar ardından da kırılmalar olacaktır. 1000tl'ye kalite konusuna geline bir fixed da en önemli parça kadrodan sonra göbek - dişli sistemi olmakla yine teker grubunda başlar ve biter. Kalite anlayışı da görecelidir ama dediğim gibi en önemlisi teker grubudur.

fixed gear bisikletle kaptırıp hızlı gidilebilinir mi ? eski bi yarış bisikletini yeniden hayata döndürüyorum. fixed gear mı yoksa single speed mi yapmalıyım karar veremedim. süratli gitmeyi seven biriyim. bu konuda ne diyorsunuz ?

Fixed gear yapin eger elinizde bir yaris bisikleti varsa single speed yapmanizin bir anlami yok

Oldukça eski bir konu ama yenisini açmaktansa buraya yazmayı tercih ettim, fixed gear lardaki jantların jant merkezine doğru kalın olmasının görsellik dışında bir işlevselliği var mı?

track bisikletleri fixedlar icin rol modeli oldugundan olabilir. estetik kaygilar disinda bir gerekliligi yok bence.

• Beğen
Tepkiler: Caner GÜR
Ben de öyle tahmin etmiştim, bilgilendirme için teşekkürler.

Single tek vitesli firenli fixed ise sabit pedala sabit jant gibi düşünebiliriz

Fixie/single, insanın kendine yakışanı giymesidir.

• Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
Geri