Az gelişmiş toplumların veya toplum kesimlerinin tipik özelliği, olaylar ve çözümleri ile uğraşmaktan çok insanlarla uğraşmalarıdır. Bunu ülkemizdeki forumların hemen hepsinde bir hastalık olarak görüyoruz. Bu türde davranışlara bisikletforum'un ingilizce verziyonu olan bike forums veya almancası olan radforum'da oldukça ender rastlıyorum.
Bu forumu her zaman bisiklet dostu insanların birbirleri ile yardımlaştıkları, bilgi aktardıkları bir ortam olarak gördüm veya görmek istedim hep. Konulara renk katan biraz da mizah ile forumun aynı zamanda eğlendirici bir boyut kazanması da hoşuma gitmiştir.
Ancak forumların sağlıklı yürümesi doğal olarak buraya katılanların olaylara bakış açıları ve tolerans düzeyleri ile de yakından ilgilidir. Bir topluluğun sadece yüzde 10'unun bile olumsuz bir tavır sergilemesi bir tartışma ortamını kavgaya dönüştürmeye yeterlidir. Bunun sonucunda da olumlu ve itidalli insanlar bu kavga ortamından ayrılırlar. Tıpkı ekonomideki kötü para iyi parayı kovar prensibi gibi. Bir anlamda barışçılığını korumak isteyen insanlar bu ortamlardan kovulurlar.
Bu nedenle forumun sağlıklı işlemesi iyi yönetilmesi ile eş oranlıdır. Forum yönetmek en zor şeydir, çünkü konuşan insanlarla muhattapsınızdır. Ama unutmamak gerekir ki, bundan kaçmak mümkün değildir.
Forum yönetiminin elindeki en etkin araçlar sınır dışına çıkma eğilimi gösteren üyeleri uyarmak, kavga ortamını önceden farkederek tedbir almak, gerekirse o kişileri forumdan uzaklaştırmak olmalıdır. Bu konuda forum yönetiminin elini kolunu bağlayan hiçbir şey yoktur. En kötü tercih kararsızlıktır ve kavga ortamının devamına izin vermektir.
Üyesi olduğumuz bisikletforum bir kamu kuruluşu değildir. Hak, hukuk ve adalet forum yönetiminin takdiri ile gerçekleşir. Forum yönetimi bu takdir hakkını doğru kullanırsa, o forum gelişir, yanlış kullandığında ise giderek üye kaybeder. Aynı, kötü yönetilen bir şirketin batması, iyi yönetilenin de kazanç getirmesi gibi.
Biz üyeler kavga ile hiç kimseye yardım edemeyiz, hiç kimseninin sorununu çözemeyiz, kendimize de en ufak birşey kazandıramayız. Ancak iyi davranışlarımızla kendimize saygı kazandırabiliriz o kadar.
Daha temiz bir bisikletforum dileklerimle...