Scudo Sports

Shimano Tourney ile nereye kadar?

pedal çevirmeye daha hakim olduğunuzda vites geçişlerinin daha güzel olduğunu farkedeceksinizdir. ben de bir süre altus kullanmıştım, tourney'in bir seviye üstü sadece sonuçta, ayarları yapıldığında ve vitesi doğru şekilde değiştirdiğimde oldukça rahat geçiyordu. sıkıntısıysa muhtemelen daha iyi modellere kıyasla daha hızlı bozulmasıydı ayarının. yani ayarı olduğu sürece her vitese tatmin edici bir şekilde geçebilirsiniz.

bu arada daha önceki bir mesajınıza şöyle bir ekleme/düzeltme yapabilirim, daha çok vites genellikle daha hızlı gidebileceğiniz bir vites oranı sağlamaz size. onun yerine aradaki açık aralıklara da birer dişli ekleyerek iki vites geçişi arasında karşılaşabileceğiniz kadans farkını ortadan kaldırmayı amaçlar. örneğin, gidip çılgın bir grupset de taksanız bisikletinize, aynakolda en büyük diş ve rublede en küçük diş oranları aynı kalabilir, eğer değişirse de çok çok az değişir. aradaki fark sağlamlık, hafiflik, serilik ve daha çok vites seçeneğiniz olması olur.

Scudo
@Tahir Keskin

Tahir Bey açıkçası 1500 km, daha önce yazılan 5000 km falan görünce anladım ki değişime gerek yok :) ilk etapta ankara-kapadokya olacak zaten ilk planladığım tur. Demek ki rahatça idare edecek :)

@Efe Yamac Yarbasi

Efe hocam, seninle tanışıyoruz biz galiba?

@Melih Bal

tourneyle ben 4 yıl geçirdim sadece bir kere bozuldu 5000-6000 km yaptım bence pekte sert değil geçişleri ama yinede uzun yol götürmedi idi bir gerçek biraz kullanıp en azından yaza değiştirirseniz daha mantıklı olur hemde yıpranmış olur sistem :)

• Beğen
Tepkiler: Melih Bal
fazla çapraza gelmesse bakımı sürekli olarak yapılırsa tourneyde gider bir süre:)ama çok hor kullanırsan üst seviyede olsa hepsi bozulur :)

• Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
@Onur Gunes

Dediğiniz gibi yapacağım. Kısa turlar ve antremanları Tourney ile geçirip, deore ya da acera serisine yönelecek gibi duruyorum açıkcası.

@Sezer İmamoğlu

Bunu dikkate alarak hareket edeceğim :)

TX51(ön) ve TX35(arka) kullanıyorum ben memnunum vites geçişleri de yokuş yukarı değiştirmediğim sürece sessiz ve seri. Kullanan herkes Tourneyle alakası yok dedi neden bilmiyorum ama bence de öyle.
Değiştiricek olsam Alivionun 7li sistem için ön-arka aktarıcısı var onu alırdım ama gerek duymuyorum.

Ben tourney ile 7000 km yaptim. 2500 km sonra ruble degisti, kacirma yapti. 7000 km sonunda ise aynakolu rubleyi zinciri tekrar tourney ile degistirdim.
Toruneyden baska bir sisteme gecmek biraz sorunlu. Ruble kaset ruble olmadigi icin arka teker gobegi degistirilmeli. Gobek degisimi icin ise teker bastan tekrar orulmesi gerekiyor. Bazen yeni bir arka teker almak daha mantikli olabiliyor. Tourneyden baska bir sisteme gecmek icin degismesi gereken parcalar, arka gobek (yeni arka teker), ruble, aynakol, arka aktarici, vites kollari. Bunlarin fiyatini hesap edersiniz sanirim.
Vites degistirmeyi iyi ogrenmek gerekiyor tum vites sistemleri icin ama tourney tabiki yetersiz ve rahat ettirmiyor. Ben yeni yol bisikleti aldim 7000 km den sonra. Tourneyli bisikletide market pazar bisikleti yaptim.

• Beğen
Tepkiler: Tahir Keskin
Tourney'den çok memnunum. Geçen sene Mayıs ayında taktığım Tourney set ile 3 ay içinde 4000 kilometreden fazla yol yaptım; en ufak bir zorlanma ve sıkıntı olmadı. Bu arada 3500 kilometrelik de bir Avrupa seyahati yaptım; takım çantasına elimi sürmedim. Yağmur, çamur, yokuş, engebe; hiçbir sorun çıkarmadı. Tavsiye ederim.
(link) 3 Mayıs'tan itibaren, bu sistemle katettiğim yolları görebilirsin.

Bisiklet ustası sormuşsunuz bu arada; görmemişim. Anıttepe'de, Red Bisiklet'in sahibi Taner Kunt'a gitmeni öneririm. Bit pazarından aldığım bir bisikletle Ankara'dan Moldova'ya, İstanbul'dan da Gürcistan'a kadar sorunsuz gitmem, Taner abi sayesinde oldu. Aşağıda da, bisikleti toplama hkayesini yazmıştım.
http://bisikletgezilerim.com/category/bir-renovasyon-hikayesi/

@Melih Bal
Ben Bianchi Speed 1000 kullanıyorum. Üzerinde Shimano tourney var. 1000km oldu bisikelte bineli belki 1100, viteslerimde sorun vardı benim geçmiyordu bisikletçiye gittim burda sural bisiklet var güzel orda abi telden olduğunu söyledi teli değiştirdi 300km felan oldu değiştireli tık diye geçiyor valla. Bir sorun varsa geçişlerde kabloların içine bir iki damla yağ damlatın ;)

Tourneyin bazı modellerini 2 3 bin km boyunca kullanan arkadaşlarım oldu.Tabi daha fazla gider sıkıntı yaşatmadan.10 yıldır Acera kullananı gördüm.Benim bisiklette Sram x4 var 14200 km'yi geçti(2 yılda yaptığım km)

• Beğen
Düzgün kullanıldığı taktirde vites uzun süre dayanacaktır.

@M.Kaba

• Beğen
Tepkiler: suat akman
Her model amacına uygun ve bilinçli kullanıldığında uzun süre hizmet eder. Tourneyde bir şehir modelidir. Çok fazla sarsılmadığı ve zorlanmadığı sürece sorun çıkarmaz.

• Beğen
Net bi km veremem ama kırmızı dişli shimano truneyi 6 sene kullandım sonra da truney tx taktim cok güzel bi set tam bir bütçe dostu

• Beğen
Tepkiler: can onur
Bende de tx35 var bozmaya çalışıyom bozamıyom :D vites geçişleri hiçde fena değil hatta harika bile denebilir.

Merhaba Melih Bey,
İki MTB'm var. Birinde Acera, diğerinde Deore vites sistemi var.
Şimdi topladığım şehir bisikletinde özellikle Tourney'in Çin muadili olan Saiguan'ı takacağım. Benim görüşüme göre, aktarıcılar sadece zinciri içe çekme veya dışarı bırakma, yani yatay yönde hareket ettirme görevini yapıyor. Bunu sağlayan mekanizma da çok basit. Eğer kullanılan metal, tekercikler ve pimler sağlamsa (ki bunu dediğim marklar haydi haydi sağlıyor) aralarında hiç fark yok demektir. Tek fark 3-5 gram ağırlık ve görüntü güzelliğidir. Bunun için de ekstra 50-150 tl batyılmak bana hiç anlamlı gelmiyor.
Viteslerin akıcı geçip geçmemesini sağlayanasıl etken, ruble ve aynadaki diş formu ve paternidir. Çok dikkatli incelerseniz özellikle aynadaki dişlerin hepsi aynı değildir. Boyları ve biçimleri değişir. Benzer bir durum ruble veya kaset için de geçerlidir. O yüzden eğer akıcı bir vites geçisi isteniyorsa, ayna ve ruble dişli sisteminin ve zincirin özelliği önem kazanır.
Aktarıcının yayı eğer olması gereken gerginlikteyse sertlik konusunda da bir rahatsızlık duymazsınız.
Tourney ile güvenle pedallamalar dilerim.

@Tahir Keskin
An itibariyle 3500 km oldu. Son mesajı yazdığınmdan beri bir kez bile vites ayarı yapmam gerekmedi. Hala da mutluyum.

Edit: Düzelteyim; bir seferinde ince ayar telini bir iki tur çevirdim. :) Başka ayar gerekmedi.

@Tahir Keskin
Bu konuyu da ele geçirmiş gibi oldum. Peşpeşe diziyorum mesajları. :)

Bisikletimi servise götürdüm. Aktarıcı kolunun hafif büküldüğünü ve el ile düzelttiğini söyledi. Yaklaşık 2000 km olmuştu aktarıcıyı değiştireli. Demek ki Tourney'in malzemesi pek de iyi değil. Bu konuda değerlendirme yapmak isteyen olursa tarihe not olarak düşeyim istedim.

Not: İki yıl önce yazdığım mesaj ile otomatik birleştirdi. Hayırlı olsun.

Dur şuraya bir mesaj da ben yazayım ki @Tahir Keskin bir daha yazarsa mesajlar birleşmesin :)
Tourney kızımın Sedona'sında 1000Km'yi devireli epey oldu. Bir sorun olmamasına rağmen şehirdışı turlardan önce 2 kez ayarların kontrol edildiğini de söylemeliyim :)

Tecrübeleri bulmuşken acemi olarak ben de sorumu sorayım o zaman :) Yeni aldığım bisikletimde de tourney var. Bugün bir kaç kere yük altındayken ön ve arka vitesi değiştirmek zorunda kaldım dolayısıyla sapıttığı oldu viteslerin. Daha sonrasında düz yolda giderken ön vites 2 de arka 4 deyken kendi kendine 5 e attı.
soru 1-biryerleri yamultmuş falan olabilirmiyim. gözle nereleri kontrol etmeliyim.
2-sonrasında neleri düzeltmem gerekebilir
3-yoksa bu geçici bir problemmidir. kendi kendine rayına oturur mu?

Geri