@Mert C.
Konu hakkında bir çok şey yazılmış, çizilmiş. Yorum yazmak yerine sadece okumayı tercih ediyordum ama Shimano ile ilgili yazdıklarınızdan sonra bende bir kaç fikrimi paylaşmak istedim.
Shimano bahsettiğiniz düşük segmentteki setleri, Salcano gibi firmalar (sadace o değil başka yerli-yabancı firmalarda) varlıklarını sürdürebilsin diye üretiyor. Shimano düşük profil set üretmeyi bıraksın, dünya bisiklet pazarı orta yerinden çatlar.
Çünkü bir takım markalar düşük profil de sattıkları bisiklerden kazandıkları para ile ayakta durur. Salcano'da bu markalardan bir tanesi. Ayrıca her marka dünya çapında yarışlarda kullanılacak bisikletler üretmek zorunda değildir. Bir segment seçer ve o segmente yönelir. Dünyada bu şekilde markalar var, ama Avrupa'da daha az, çünkü Avrupa'da bisikletin çok ama çok eskilere, hatta icadına kadar uzanan bir geçmişi var.
Bu pencereden bakınca, Salcano Shimano'nun hangi setini kullanırsa kullansın, Ar-ge faaliyetleri oldukça sınırlı olan, bir bisiklet markası olduğunu düşünüyorum. Düşük segmentte sattığı ürünlerden kazandığı para ile sivrilmiş ve şimdiler de daha üst segmentte olduğunu idda ettiği bisikletler satmaktadır. Hayatımda hiç kullanmadım bu yüzden teknik kapasiteleri hakkında pek bir yorum yapamam. Ama eğer varsa bulabileceğim bir yer, kendisine has özgün kadro çizim dokümanlarını incelemek isterim. Bu sayede montajcı mı, yoksa dünya çapında bisiklet pazarında katılımı olan bir firma olup olmadığı hakkında yorum yapabiliriz.
Geçen sene Kasım ayında bir arkadaşım Çin'e gitti. Bisiklet ile uzaktan yakında ilgisi yok, sırf benim merakımı gidermek için ve gideceği yerlerin yakınlarında bir kaç yer bulup ona tarif ettiğim için kadro üreten bir firmanın atölyesine gitti. Benim aklımdaki bir kaç soruyu sormaktı aslında amacı. Fiyat, nasıl yapılıyor falan filan.. Adam ne göstermiş dersiniz. 50'den fazla markanın, bir çok kadrosunun çizimleri. Toplamda 100'ün üzerinde dünya çapında markaların kadro çizimleri. Hangisini isterseniz hazırlarız demiş. Hatta bu aralar bunları yapıyoruz elimizde var isterseniz hemen alabilirsiniz demiş.. Tabiki arkadaşım kadro falan almadı. Bu anlattığım olay ile değinmek istediğim nokta, kadro üretebilirsiniz, en kıymetli donanımları bu kadrolar üzerine ekleyip dünya çapında bir bisiklet markası olduğunuzu öne sürebilirsiniz, ama tüm bunlar sizin marka olarak nerede konumlandığınızı asla değiştirmez.
Tüm bunların yanında, Türkiye'de bisikletin yaygınlaşması, bir çok haneye girebilmesi, amatör ve profesyonel sporcuların desteklenmesi konusunda Salcano çok ama çok önemli bir konumdadır. Bu sebeple Türkiye açısından önemli bir üreticidir ve kapasitesini (ar-ge) olumlu ve fayda sağlayack yönlerde arttırması herkesin yararınadır.
Ancak dünya markası olmak için yol çok ama çok uzun.. Eğer öyle kolay olsaydı, 1 yıl kadar önce Alman Focus'un üreticisi Hollanda'lı PON grup Cervelo'yu satın almazdı