@hamlet2006
Katılıyorum. Ekonomide duyguya yer olmaz. Söz gelimi, 6 ay önce stoğuna 1000 liradan bisikleti koyan bir satıcı, bunu 6 ay öncesinde 1400 liradan etiketlesin. 6 aydan bu tarafa a'dan z'ye ürün fiyatlarında artış oldu, su fiyatı bile ikiye katladı neredeyse. O gün sattığında 1400 lira eden bisiklet, tanesi 1.5 liradan 933 tane 5 litrelik su da ediyordu aynı zamanda. Bugünse firma ona yeni siparişlerde 1000 lira olan fiyatın, 1300 liraya yükseldiğini iletti. Satıcı, ben bunu 1000 liraya almıştım, aynı fiyattan satmalıyım derse şöyle olur: 6 ay önce 1.5 lira olan su bugün en az 2.5 lira, yani, 1400 liraya satarsa eğer 560 adet su alabilir. Esnaf değilim, sadece duygusal arkadaşların kaçırdığı bir noktayı belirtmek istedim. Enflasyon dönemlerinde her şey zamlanır, cebimizdeki para buhar olur. Son durumda 6 ay önce 1000 liraya aldığı bisikletin bugün alış fiyatının 1300 liraya yükseldiğini öğrenen satıcının 6 ay önce aldığı bisikleti 1700-1800 lira olarak güncellemesi 800 lira kâr yaptığı anlamına gelmez, enflasyon 800 lirayı emmiştir keza. Su basit bir örnekti, çevrenize bakınız zamlanmayan ne var? Sözün özü: 6 öncesinde 1000 lirasını bu bisiklete ayıran adam, aslında bugünkünden çok daha değerli bir parayı, bugüne kıyasla alabileceği hacim ve miktarca oldukça fazla şeyden feragat ederek yatırdı 1000 lirasını. Aslında bugünün 1300'ü ile, 6 ay öncesinin 1000 lirası bence aşağı yukarı aynı değerde.
Memur maaşlarına enflasyon zammı yapılıyor mesela, aranızda bu eklemeyi reddeden var mı? Hayır ben onu haksız kazanç görüyorum diyen var mı?