Scudo Sports

Profesyonel bisikletçi nasıl olunur?

Scudo
Bugün Türkiye'de profesyonel takım ya da sporcunun varlığından söz edemeyiz.Bir tane Türkiye şartlarının üzerinde "Yarı profesyonel takım var" birkaç tane de reklam amaçlı tamamen görüntü amacıyla kurulmuş 1-2 takım var o kadar.

• Beğen
Tepkiler: rammstein
Konuyu bi süre takip ettim ve müdahale etmenin zamanıdır diye düşünüyorum artık. Spor 3 şekilde yapılır:
rekreasyonel spor
amatör spor
verim sporu (profesyonel)

bu anlamda düşünürsek
rekreasyonel spor serbest zaman değerlendirmesi olarak nitelendirilir. sağlık güzellik estetik açıdan da yapılabilir. Sporun bu yapılış biçiminde ''sportif performans '' söz konusu değildir.

Amatör spor: Burada performans söz konusudur. ama amaç para kazanma değildir. yarışma vardır mücadele vardır performans vardır. hayatının büyük bi kısmını kaplamaz. para kazandırmaz. Bir meslek sahibisinizdir o işten bi kazancınız vardır ama bunun yanında spor yaparak yarışmalarada katılırsınız...
Verim Sporu: (profesyonel) Burada performans birinci ölçüttür. para mutlaka kazanılır. tek işi spordur. başarılıdır. başarının gereği için gerekli olan tüm disiplin
vardır.

bunlara ilaveten farkettiğim yanlış ifadeler yıllarca profesyonel olduğunu söyleyen insanlar var. sokaktaki insandan farklı olarak profesyonel sporcuların kullandığı malzemeleri kullanıyor olmak seni profesyonel yapmaz. Profesyonellik zordur. ama herşey profesyonel oluncaya kadar zordur. Ondan sonrasi gündelik işler gibi gelir ve başarının devamı ayrıntılarda gizlidir. Kendini aşmakla ilgilidir.

Türkiye'de bu işin profesyonelce yapıldığı tek kulup var. O da BRiSA SPor.

Bende o takımda 7 yıl emek vermiş biri olarak diyebilirim ki :) türkiye de bisiklet sporunun yapılacağı en iyi yer.

Şimdi herkes kendine bi pay çıkarsın bakalım kim hangi tür spor yapıyorrr?

NİHAYET VE NİHAYET Türiye'de gerçek anlamda spor yapmış arkadaşlarımdan birini Ali Aktaşı şu forum da gördüm ya :) :) :)

Ali Aktaş kardeşime tamamen katılıyor bir de şunu eklemek istiyorum bahsettiğin 3. anlamda profesyoenl anlamda spor yapmaya karar veren bir sporcu eeğer arkasında bir destek yoksa (bulunduğu şehirde tek bisiklet sporcusuysa, antrenmnalara sadece tek başına çıkıyorsa ve daha da öenmlisi ARKASINDA BİR KULÜP DE YOK İSE) isterse ayda 2500 km idman yapsın (ki çok çok zordur) hiç birşey olmuyor.
Ben kendini bu spora hayatını tam anlamıyla adamaya hevesli ne yeteneklerin varlığına ve sonlarına şahit oldum 99 yılından beri.

• Beğen
Tepkiler: Ali AKTAŞ
bu konu tartışmaya açık bi konu herkesin söylediklerinde doğruluk payı var kesin bi yanıtı yoktur sabahlarakadar tartışılabilir ama selim ali ve mustafa arkadaşlarıma katılıyorum

• Beğen
Tepkiler: Selim Çam
@punisher89

Profesyonellik kavramı sporun her branşı için aynıdır. Bir insan geçimini yaptığı spor ile sağlıyorsa o insan profesyonel bir sporcudur.

Eğer para kazanmıyor ise amatör sporcudur.

Ülkemizde futbol,basketbol,voleybol,binicilik,motor sporları,hentbol,güreş,halter belli başlı profesyonel olmuş spor dallarıdır.

Bizim ilgilendiğimz dallar: mtb,yol bisikleti,triathlon vb... şuan için profesyonellikten çok uzak sporlardır...

Profesyonellik kavramının kesinlikle tartışılacak bir yanı yoktur.Açıklaması tektir

@punisher89

Okudugum cevaplara gore, profesyonel = para/gelir
Peki bu spordan para kazanmiyan, ama profesyonel yarislara katilan sporcular ne oluyor? "un-profesyonel" mi? Hayir bu bir haksizlik.
Amerikada 5 derece bisiklet sporcu lisans var: 5-4-3-2-1.
5 en tecrubesiz ve ilk kez yarismaya basliyan.
1 en tecrubeli ve en basarili amatorlerdir.
Genelde, kategori 1 lisanslilarin buyuk sekilde profesyonel olmaya ihtimali var.
Isin tuhafi, nerdeyse tum burdaki yarislarda Profesyonel, kat. 1 ve kat. 2 sporcular bir arada yarisiyor.. ("Pro-1-2" yaris olarak geciyor) Benim gibi kat. 2 ler icin bu da buyuk bir haksizlik, cunku benim kat 1 olmam icin, Pro ve kat 1 sporcular arasindan top 6 derece almam gerekiyor, en az alti kere.. Cok zor. Ozellikle benim yasimdaki master sporcular icin..
Peki, ben kat 2 master olarak, kendimden 10-15 yas kucuk Pro yada kat.1 sporculari gectigimde, benim "profesyonelligim" tartisilirmi?
Tamam belki yilda 30-40,000 km pedal cevirmiyoruz, ama en azinda 12-15,000 ceviriyoruz, tum diger elite ve master sporcular gibi. Bu az miktar antrenman ile Pro sporcularla yarisip 1. almamak'ta utanc verici bir sey yok. O zaman Pro-1-2 yarislardaki Pro sporcularin 1. yada 10. yada 25. olamayinca, onlarin "profesyonelligine" kir surdurulmuyor herhalde.
Ben haftada 50 saat calisiyorum, evim, arabalarim, esim, oglum var.. Hepsi benden ilgi bekliyor, hepsi beni yoruyor... Yinede, Agustos sonuna kadar 10,000 km pedal cevirmisim bu yil, ve daha dort ay daha var yil basina kadar. En az 25 Federasyon yarisa katildim (6 tanesi Pro yaristi), en az 20 tane antrenman yarisa katildim.. Mart'dan beri her gun bisikletle ise gidip geldim. Altimda 7000$ lik bisiklet var, garaj'da bir pist bisiklet, 'cross bisiklet, ve bir yedek yol bisiklet ve yedek kadro ve 4 cift jant var.. 20 yil tecrube var, yilda 3-5 kurus destek veren sponsorlarim var.. Bu kadar fanatiklige "profesyonel" denmezmi? Buranin bazi Pro kriteryumlara katilip 1. olup 5000-10000$ kazanma firsatlarim oluyor. Boyle bir 100+ kisilik yarista 15. yada 20. almak benim profesyonelligimi kanitlamiyormu? Bu yuzden, bence "profesyonel" kelimenin herkez icin farkli anlami vardir. Her sey gelir var/yok konusuyla olup bitmiyor...

@Toofast4uElit bir sporcu olduğunuz kesin. Belki de yarı-profesyonel demeliyiz. Ancak profesyonel kelimesinin (biz ne hissedersek hissedelim) karşılığında para kazanmak var. Dünyada örnekleri çoktur, yarış sonuçlarına bakarsınız, bir amatör sporcu gelir profesyonelleri geride bırakır. Kısacası amatör ile profesyonel kelimeleri sporcunun performansını göstermiyor.

Yukarda bahsedildiği gibi, Türkiye'yi düşünürsek Brisaspordaki sporcular profesyonel tanımı altında kabul edilir. Dağ bisikletindeki sporcuları Bilal, Senem, Esra profesyoneldir. Goldcity'deki sporcularda bu sene profesyonel sınıfına girdiler. Kamil, Senem. Bunlar da bisiklet sporu yaptıkları için para kazanıyorlar.

Bunlar dışındaki sporcularımız sponsoru olan (yada olmayan) amatör sporculardır. Aynı yarışta kimi zaman yukarda sadığım sporcularımızı geçerler. Ancak bu işten sözleşmeli/kadrolu para kazanmadıkları için profesyonel değiller.

Sanırım özellikle dağ bisikletinde kullanılan Elit sporcu tanımının üzerinde durmalıyız. Bugün Türkiye'de puan mücadele eden sporcular "Elit" sporculardır.

• Beğen
Tepkiler: spokesman
@PROCYCLİSTBu tanım tüm Dünyada kabul edilmiş tanım. Buna kimi zaman Yarı-profesyonel tanımı da eklenebilir.

Amatör kelimesi kimi zaman alçaltma sıfatı olarak kullanıldığından pek üstümüze yakıştırmıyoruz.

Bisiklet sporu düşünüldüğünde ben bir amatör sporcuyum. Dağ bisikletinin tekniğini çok iyi bilsem de, antrenman metodlarını içsem de, yarışmalarda derece de elde etsem, Türkiye şampiyonu bile olsam paramı başka işten kazandığım sürece amatörüm.

Herkese merhaba , internette ve forumda arma yaptim ama net bir bilgiye ulasamadim , ulkemizde profesyonel bisiklet sporcusu olmak icin ne yapmali hangi adimlari izlemeliyiz? Suanda herhangi bir klupte veya takimda bulunmuyorum , yaptigim sporu profesyonel olarak yapabilmeyi denemek istiyorum bu is icin ne yapmam hangi asamalardan gecmem gerekiyor bilen ,anlatabilecek var midir ?

Bisikletin var mı? Nedir? Yaş kaç? Ne kadar sürüyorsun? Neredensin?

Bir yol ve bir de mtb bisikletim var , mart 1997 dogumluyum , bisiklete baslayali 1.5 yil oldu ilk yil 7000 km surdum , normalde istanbuldayim ama universite icin sakaryada bulunuyorum. Performans konusunda kendimi denedigim en son surusumu ornek verebilirim ;

(link)
Boy 1.89 kilo 68

Ülkemizde profesyonel bisiklet takımı olmadığı için profesyonel bisikletçi olmak için yurtdışına transfer olmanız gerekir.

@Murat B.
O zaman bizim için hayal olarak kalıyor cünkü o mevlaları imkan yok bulamam bu duruma üzüldüm :(

@Murat B.
Hocam bu Cumhurbaşkanlığı turlarına katılanlar kimler ve bizden ne ayrıcalıkları var? Lisans gerekli mi?

@Murat B.
Peki turda bizi temsil eden salcano sakarya takiminin durumu nedir hocam bir bilginiz var midir? Turdaki spiker genclik ve spor bakanligi altyapisi ile ilgili birsey soyledi ama tam anlayamadim

Benim de oğlum var 10 yaşında ilerde pro bisikletçi olmasını ülkemizi en güzel şekilde temsil etmesini istiyorum burada paylaşılacak bilgilerden faydalanmak isterim

Alakası olduğunu zannetmiyorum slovakyanın Slovenyanın ne bileyim Eritrenin İrlanda nın vs. Pro takımı mı var sanki adamlar üst düzey pro sporcu çıkarıyor

@Harun.
Profesyonel takımların sporcuları ile Türkiye Milli Takımı'nın sporcuları katıldı. Şampiyonlar Ligi'nde oynayan futbolcuların bizden ne ayrıcalığı varsa onların da o ayrıcalığı var.

@furkanbr
World Tour yarışı olan TUR'a Salcano Sakarya katılamıyor. Salcano'nun sporcuları "Türk Milli Takımı" olarak yarışta yer aldılar.

• Beğen
Tepkiler: furkanbr
@Murat B.
Demek ki bizden çok yabancılar katılıyor. Yazık

Geri