Scudo Sports

Pinarello Dogma ThinkII (replica)

Süper bilgiler gelmeye başladı nihayet:alkis: Güney Bey çok güzel anlatmış ben de birkaç şey eklemek istiyorum karbon hakkında. Öncelikle neden karbon konusuna değinmek istiyorum. Öncelikle hepimizin bildiği hafiflik avantajı var karbonun ve bunun yanında bir de rijitlik (esnemezlik) konusunda ciddi avantajlar sağlıyor. Bu anlamda, "hafiflik-rijitlik" oranı söz konusu olduğunda alüminyum kadrolar karbon kadroların yanına yaklaşamıyor. Ayrıca karbonun önemli avantajlarından biri de bu yüksek rijitliği yönlendirebilmeye de olanak tanıması. Yani, karbon liflerinin seçilen yönüne göre rijitliği istenilen doğrultularda sağlamak mümkün. Yani pedal çevirirkenki enerji kaybını asgarîde tutup, selede otururken bir miktar konfor sağlamayı da mümkün kılıyor karbon.

Gelelim karbonun neden daha pahalı olduğuna; İki temel neden karbonu alüminyumdan pahalı yapıyor. Birincisi hammaddenin pahalı olması, ikincisi ise işçilik maliyetlerinin yüksek olması. Değişik kalitelerde üretilmiş olan karbon lifleri katmanlar halinde satın alınıyor ve bilgisayar ortamında planlanan yönlerde üst üste konularak kadronun kalıbına yerleştiriliyor. Burada karbon liflerinin doğrultularının belirlendiği tasarım aşaması işin mühendislik kısmını, bu plana uygun olarak liflerin kalıba yerleştirilmesi kısmıysa işçilik kısmını oluşturuyor. Mühendislik kısmında yapılacak hesap hatası, ne kadar iyi işçilik yapılırsa yapılsın kadronun dayanımını, rijitliğini olumsuz yönde etkileyecektir. İşçilik ne kadar kusursuz olursa olsun tasarım aşaması başarılı değilse (ya da öyle bir aşama yoksa) rijitlik, dayanım gibi konularda kardo en iyi ihtimalle ortalama bir seviyeyi geçemez. Aynı şekilde liflerin nasıl yerleştirileceği vs. ne kadar biliniyor olsa da işçilik kötüyse başarılı bir ürün elde edilmesi zor.

Son olarak karbonun dayanım konusuna değinilecek olursa, genel anlamda karbon yorulma konusunda alüminyuma göre daha dayanıklıdır. Ama malzeme özelliği açısından karbon alüminyuma göre daha gevrek bir yapıdadır. Yani sınırını aşan bir kuvvet (bu kuvvet alüminyuma kıyasla daha yüksektir) bindiğinde, eğilip bükülmeden aniden kırılabiliyor karbon. Ayrıca darbe dayanımı konusunda da bu gevrek yapı dezavantaj sağlar. Örneğin alüminyum kadroya taş çarptığını düşünelim. Bu taş kadroda bir miktar ezilmeye neden olsun. Bu ezilme dayanım anlamında kadroyu zayıflatmaz sadece görsel açıdan bir sıkıntı yaratır. Ama karbon kadroya benzer bir darbe geldiğinde liflerde kırılma, kopma meydana gelebilir. Ve lifler bir birinin dayanımını arttırdığından kadro o bölgeden ciddi anlamda zayıflamış olacaktır.

Son olarak; Karbon üretimindeki işçilik önemli bir unsur. Lif katlarının planda öngörüldüğü gibi yerleştirilmemesi ya da planlandığından farklı/daha kısa kesilmesi bisikletin kadrosunda çok farklı özelliklere yol açabiliyor. Lif katlarının kadro borularının birleşim yerlerinde ne şekilde üst üste yerleştirildikleri de dikkat edilmesi gereken bir nokta. Geçiş noktalarında kırışıklıklar oluşması kadronun sağlamlığını, rijitliğini ve ömrünü olumsuz etkileyebiliyor. Dolayısıyla üretim sürecinin başından sonuna kadar dikkatli olarak kontrol edilmesi çok önemli. Ve tabiki test aşaması da aynı oranda önem teşkil etmekte.

Bütün bu bilgilere bakıldığında, paranın sadece kadronun üzerindeki isme verilmediğinin bilinmesi gerekiyor. Tabiki herkes seçiminde özgürdür ama performanstan öte, can güvenliği de işin içinde olduğunda seçimlerde daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor kesinlikle...

Scudo
derya beye saygısız davranmadığımı düşünüyorum, herkes yazdığımı okuyabilir ve sonra derya beyin askerlik arkadaşımmış gibi bana verdiği tepkiyi okur ve görür
bisikleti seviyorum, bu forumu bisiklet sevgimden dolayı takip ediyorum, bugüne kadar da birbirlerine saygılı insanların burada olduğunu düşünürdüm, maalesef iğnenin ucu bana dokununca bu düşüncelerimi bugün tekrar gözden geçirmeliyim galiba,
derya bey kendisini suçladığımı düşünüyor, üstelik saçma sapan imişim, ve bu konuları anlamıyor - üstelik balıklama dalıyor muşum(bir yuvarlak söz daha)-, anlamsız yorumlar yapıyor muşum... derya beyin tanışma şekli bu herhalde
bu tarz fevri bir tepkinin bana verilmiş olması çok da önemli değil ama bana değil de başka bir forum üyesine de verilmiş olabilirdi, bence bu önemli

kimse merak etmesin, burhan bey dış bi etken olmadığı sürece kadrosu ortadan ikiye yarılıp ta düşmeyecektir, ya da kadrodan kaynaklı bi kaza geçirmeyecektir. türkiyede alu / carbon kadro üretilmediği için üretenlere hemen güvensiz diye çamur atmak hoşumuza gidiyor. merak etmeyin üreticiler yeterli testleri yapıyolardır. illa avrupa onayladığı testler olmasına gerek yok. testlerin yolda olmasına da gerek yok. ucuz yollu güzel bi çözüm bence çok şık bisikletiniz güle güle kullanın, şimdi ortadan yarılmış belli başlı kadro fotolarını yüklemeye gerek görmüyorum...

niye bu tartısma bukadar büyürki..kim neye istiyorsa ona biner veya binsinde..sahteymiş cakmaymış imitasyonmuş..üstüne birde pinarello yu yaz desek yazamayacak adamlar kalkmıs yorumlar yapmıs..burhan beyinde dediği gibi herkes ust seviyede bisikletlere binmek ister ama bunu kac kişi başarır meçhul..inşallah herkesin kalbine göre olsun herkes iyi bisikletlere binebilsin..

• Beğen
Tepkiler: Onur Demir CE
arkadaslar gecen sene bu gunlerde arastirmaya basladim bu kadroyu neredeyse arastirma vaktim bir senemi aldi ve tamamen alinabilecek bir urun oldugina 1 senede karar kildim. ne zaman cakma ürün konusu acilsa parasiyla herseyi satin alabilen arkadaslar bu tar kadrolari kücümsediler konuyu taşlayip kapattilar... şu an buna müsade etmek istemiyorum cünkü uzun bir müddet konu kapanip arkadaslarda emellerine ulasmis olup bu kadrolarin piyasadaki payini en aza indirmeyi basarmis olacaklarini dusunuyorum onun icin susmuyorum tartismaya ve polemige girmeyelim dusuncelerimizi iğnelemeden dile getirelim lutfen. arkadaslar ögrenmek istediğim birsey var bunu gercekten merak etmekteyim hem konunun gidisine ve bakis acisina yeni bir isik olacagini dusunuyorum. carraro vales-bianchi slr1000-bianchi slr 1050-whistle crow-salcano xrs 010-salcano xrs-022-whistle huron-bianchi sauk-geotech carborace-salcano xc10 tc champion bu kadrolarin kalite boyutu nedir acaba kullanilan karbon kalitesi iscilik kalitesi ve rijiditesi esnemezligi dayanikliligi hakkinda bilgi sahibi olan var mı acaba?

Öncelıkle sunu soylıyım replica malı kımseye tavsıye etmem ama şunu da merak etmıyor degılım tartışma cıkaranlar kendi arkadasları yurtdısından getırttıklerı replıcaları yurtıcınde 2 katı fıyatına satarken aynı tavrı onlara da gosterıyorlar mı ??

ben de şunu merak ediyorum 2 katı fiyatına almak istemiyorsa kendi kapasitesi varsa kendi neden almıyor. O satan şahıs getirtiyorsa parasını senin yerine riske atıyorsa para kazanmasınmı zorlamı satıyorda burdan o şahıslara gönderme yapıyorsunuz ne replicaymış

MARKALARIN KORUNMASI HAKKINDA 556 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

Marka Hakkına Tecavüz Sayılan Fiiller

Madde 61 - Aşağıda yazılı fiiller marka hakkına tecavüz sayılır:

a) 9 uncu maddenin ihlali,

b) Marka sahibinin izni olmaksızın markayı veya ayırt edilmeyecek derecede benzerini kullanmak suretiyle markayı taklit etmek,

c) Markayı veya ayırt edilmeyecek derecede benzerini kullanmak suretiyle markanın taklit edildiğini bildiği veya bilmesi gerektiği halde tecavüz yoluyla kullanılan markayı taşıyan ürünleri satmak, dağıtmak veya bir başka şekilde ticaret alanına çıkarmak veya bu amaçlar için ithal etmek veya ticari amaçla elde bulundurmak,

d) Marka sahibi tarafından sözleşmeye dayalı lisans yoluyla verilmiş hakları izinsiz genişletmek veya bu hakları üçüncü kişilere devir etmek,

e) (a) ila (c) bendlerinde yazılı fiillere iştirak veya yardım veya bunları teşvik etmek veya hangi şekil ve şartlarda olursa olsun bu fiillerin yapılmasını kolaylaştırmak,

f) Kendisinde bulunan ve başkası adına tescilli bir markayı veya ayırt edilmeyecek derecede benzerini taşıyan ürünün veya ticaret alanına çıkarılan malın nereden alındığını veya nasıl sağlandığını bildirmekten kaçınmak.
Madde 61/A

a- Marka hakkı sahibi olarak belirtilmesi gereken kimlik bildirimini gerçeğe aykırı olarak yapanlar, marka koruması olan bir eşya veya ambalajı üzerine konulmuş, marka koruması olduğunu belirten işareti yetkisi olmadan kaldıranlar, kendisini haksız olarak marka başvurusu veya marka hakkı sahibi olarak gösterenler hakkında, bir yıldan iki yıla kadar hapis cezasına ve üçyüz milyon liradan altıyüz milyon liraya kadar para cezasına,

b- Hak ve alakası olmadığını veya tasarruf yetkisi bulunmadığını bilmesi gerektiği halde, marka korunmasına ilişkin mevzuatın devir ve intikal, rehin ve haczi ile ilgili maddelerinde yazılı haklardan birini veya bu hakla ilgili lisansı başkasına devreden, veren, rehneden, bu haklar üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunanlar ile korunan bir marka hakkının sahibi olmadığı veya koruma süresinin bittiği veya marka hakkının hükümsüzlüğü veya marka korumasından doğan hakkının sona ermesi durumlarında; kendisinin veya başkasının imal ettiği veya satışa çıkardığı eşyaya veya ambalajlarına veya ticari evrakına veya ilanlarına, hukuken korunan bir marka hakkı ile ilgili olduğu kanısını uyandıracak şekilde, işaretler koyan veya bu amaçla yazılı ve görsel basındaki ilan ve reklamlarda, bu tarzda yazı, işaret veya ifadeleri kullananlar hakkında, iki yıldan üç yıla kadar hapis cezasına ve altıyüz milyon liradan bir milyar liraya kadar para cezasına,

c- 61 inci maddede yazılı fiilerden birini işleyenler hakkında, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına ve altıyüz milyon liradan bir milyar liraya kadar para cezasına, ayrıca işyerlerinin bir yıldan az olmamak üzere kapatılmasına ve aynı süre ticaretten men edilmelerine hükmolunur.

Yukarıda yazılı suçlar hizmetlerini yaptıkları sırada bir işletmenin çalışanları tarafından doğrudan doğruya veya emir üzerine işlenmişse çalışanlar ve suçun işlenmesine mani olmayan işletme sahibi, müdür veya temsilcisi ve hangi unvan ve sıfatla olursa olsun işletmeyi fiilen yöneten kişi de cezalandırılır. Bu tüzelkişinin işleri yürütülürken bu maddede sayılan suçlardan biri işlenirse, tüzelkişi, masraflar ve para cezasından müteselsilen sorumlu olur. Fiile iştirak edenler hakkında olayın mahiyetine göre Türk Ceza Kanunu'nun 64, 65, 66 ve 67 nci maddeleri hükümleri uygulanır. Bu maddede sayılan suçlardan dolayı kovuşturma şikayete bağlıdır.

Bu madde hükümlerinin uygulanmasında 1412 sayılı Ceza Mahkemeleri Usulü Kanunu'nun 344 üncü maddesinin birinci fıkrasının 8 numaralı bendi uygulanmaz. Marka korumasından doğan hakları tecavüze uğrayandan başka, 61 inci maddede sayılanlar dışında kalan suçlarda Enstitü; marka hakkı sahibi olarak belirtilmesi gereken kimlik bildiriminin gerçeğe aykırı olarak yapılması ile korunan bir marka hakkının sahibi olmadığı veya koruma süresi bittiği veya herhangi bir sebeple marka hakkının hükümsüzlüğü veya marka korumasından doğan hakkının sona ermesi durumlarında; kendisinin veya başkasının imal ettiği veya satışa çıkardığı eşyaya veya ambalajlarına veya ticari evrakına veya ilanlarına , hukuken korunan bir marka hakkı ile ilgili olduğu kanısını uyandıracak şekilde, işaretler koyma veya bu amaçla yazılı ve görsel basındaki ilan ve reklamlarda bu tarzda yazı, işaret veya ifadelerin kullanılması durumlarında 5590 veya 507 sayılı kanunlara tabi kuruluşlar ve Tüketici Dernekleri de şikayet hakkına sahiptir. Şikayetin fiil ve failden haberder olma tarihinden itibaren iki yıl içinde yapılması gerekir.

Bu kapsamdaki suçlarla ilgili şikayetler acele işlerden sayılır. Bu kanun hükümlerine göre marka hakkı başvurusu veya marka korumasından doğan haklara tecavüz dolayısıyla üretilmesi cezayı gerektiren eşya ile bu eşyaları üretmeye yarayan araç, gereç, cihaz, makine gibi vasıtaların zapdedilmesi veya elkoyulması veya yok edilmesinde Türk Ceza Kanunu'nun 36 ıncı maddesi hükmü ile Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun ilgili hükümleri uygulanır.

@yusuf tunçer
Kapasite meselesi haline geldi ya konu, bravo. Burhan nasıl temin edilebileceğinden bahsetmiş Yusuf bey, konu 2 yada 3 katı fiyatına kadro satan birisine ait değil. Saptırmayınız lütfen.

@yusuf tunçer

İşte forumdakı tartısma hep bu sebeple buyuyor . Ben ortaya bıse yazıyorum hemen baskası gelıyor konuyu baska yere cekıyor . boyle boyle konu dagılıyor . Ben dıyorumki burda replicayı kotuleyenler , replica mal satan arkadaslarına da aynı muameleyı yapıyorlar mı yoksa musterı mı buluyorlar bunu merak edıyorum cunku bısıkletın içine para gırınce mıllet cok degısıyor (hepsı degıl tabıkı) . Ikı katına da satar 10 katına da satar onu ornek olarak yazdım . Ama satarken orjınalı ıle aynı kadrolar demesınler .

@alp değer tanrıverdi

hala buyutmeyede devam ediyorsun..rahatsız olacagın bir durum yoksa cevapları oku gec bence..

Şöyle yapalım. Sen kimim ne yazacağına, kimin ne kadar yazacağına, kimin nereleri okuyacağına veya okuyamayacağına karar ver biz de ona göre yazıp okuyalım.

@E. Erdi

Bence bunu ayrı bir konu açarak paylaşın, daha güzel olur bence :)

@OĞUZ.UZ

Kadronun üretim maliyeti 500$ olabilir. Ama bu sadece kadronun üretim maliyeti.

Görüyorum ki bu konular hakkında hiç bilginiz yok.

İlk olarak bu kadrolar vahiy ile inmiyor. Mühendisler üzerinde oturup tasarımıyla uğraşıyorlar. Her bölgede karbon liflerin hangi düzenle kalıba yerleştirileceği belirleniyor. Testler yapılıyor. Bazı güvenlik sertifikaları alınıyor. Bu testler, üzerinde aylarca zaman harcanan tasarım hep para. Testler, prototipler vs. vs...
Daha sonra fabrikaya tasarım gidiyor.

Oldukça pahalı karbon malzemelerle yapılıyor bu kadrolar. Toray mesela üreticilerden birisi. Kaç kalite karbonu var. Specialized 8R, 10R, 11R, 12R şeklinde kendi karbonlarını sınıflandırıyor. Hepsi arasında ağırlık ve rijitlik farkı var. Siz çakma kadroda hangi kalitede karbon kullanıldığını bilmiyorsunuz.

Ondan sonra üretim boyunca yapılan hatalar var. Karbon kadrolar öyle makinelerle değil, el ile üretiliyor. Her presten sonra kalıbın temizlenmesi, her seferinde doğru miktarda reçine, ısı uygulanması vs. gerekiyor. Büyük firma bunları denetliyor. Çünkü bunlar doğrudan kadroya etki eden faktörler. Fakat çakma üretenin umrunda değil.
Kalite kontrol kısacası...

Daha sonra satış sonrası hizmet giriyor işin içine.
Mesela geçen sene Specialized Venge maşalarda sorun çıktı, bir çok modelin maşası değiştirildi.
Böyle bir marka bile testlerde ortaya çıkmayan, fakat uzun kullanımlarda görülen olası sorunlarla karşılaşıyor. Sizce bu Çin kadrolar bu konuda kusursuzlar mı?

Siz sanıyorsunuz ki adamlar parmak şıplatıyor, çindeki amcama tasarım vahiy gidiyor, bunlar da üretim yapıyor.

Geçiniz bunları. Bu kadar basit değil bu işler.
Marka etiketi ile değil bu işler, arkasındaki marka kalitesi ile alakalı.

Specialized kendini kanıtlamıs bir marka hatta bir ara fabrıka hatası oldugunu anladıgı urunlerı pıyasadan geri çekmişti diye hatırlıyorum . Şimdi hocam benım sormak ıstedıgım sahibinden veya baska yerlerde replıca kadro vs parcaları satanlar var .İşte diyorlarki sizin altınızdakı bısıkletın kadroları buralarda uretılıyor bızde burdan aldık sız sadece markasına para verıyorsunuz ıvır zıvır dıyorlar . Bu dedıklerı markalar tam aklımda degıl ghost gibi markaları soylemıslerdı . Tamam Specialized , pinarello gibi markaların orjinalleri ile çakmaları arasında ciddi farklar olabılır ama kron , ghost , giant vs gibi markaların kadrolarında da durum oylemı ? Yani bu replica satan adamın dedıgı dogru olabılır mı ? sonucta bu tur bısıkletler de kadrolar ayrı yerden diğer ekipmanlar ayrı yerden gelıyor . Kusra bakmayın fazla bılgım yok bılgılenmek ıcın soruyorum üsttekı mesajı sıze yazmıstım da alıntılıyamamısım burdan yazdım.

Hemen hemen hepsi Tayvanda üretiliyor. Asıl fark ise yukarıda bahsettiğim adımlarda yaşanıyor. Eğer siz markanın bu kontrolleri vs. yaptığına güveniyorsanız, değerlendirebilirsiniz. Kısacası olay aynı yerden gelmesi, aynı fabrikada üretilmesi değil. Olay tamamen fabrikanın o ürünün üretimine ne kadar özen gösterdiği. Mesela daha önce forumda gördüğüm bir mesajı yazayım buraya. Çin'deki bir fabrikaya adam devre kartı tasarımı gönderip, 100$'a (parayı tam hatırlamıyorum, attım) kaç tane üretirsiniz diye soruyor. Fabrika da istediğiniz kadar üretiriz diye cevap veriyor. Adam 1 tane istiyor. Geldiğinde ise kartı "sanat eseri" olarak tanımlıyor. Bağlantılar kusursuz, konnektörler vs. muhteşem. Olay kısacası böyle.

Bu başlık oldukça faydalı bilgi paylaşımına neden oldu. Aynı anda tartışılan aslında bir kaç konu var. Bunları bir birinden ayırıp sırayla ilerlemek daha iyi olabilirdi ama bu hali ile de çok faydalı. Konulardan biri şu; taklit eşyayı- giysiyi bazı kişiler kesinlikle kullanmak istemez. Bazı kişiler içinse bu kaçınılacak bir durum değildir. Bu fikir ayrılığının tartışarak giderilebilecek türden olmadığını düşünüyorum. Kişisel tercih olarak kabul etmek lazım. İki tarafın da bir birinin hislerini anlaması imkansız. Birbirimize tolerans göstermek durumundayız. İzmirde sadece taklit çanta vs satan dükkanlar var. Müşterilerinin arasında orjinal ürün alabilecek maddi durumda olanda var olmayanda . Maddi durumda tek belirleyici değil bence. Taklit kullanmaktansa eksik olsun daha iyi diyenler diğerlerine zedeleyici bir eleştiride bulunmamaya özen gösterecek. tersi durumdakilerde diğerlerine enayi , kendini beğenmiş imasında bulunmayacak. Bu çok kolay değil. (nerede ise başarıyordum.)

Konuyu genel hatlarıyla okudum, mesajım herhangi bir kişiye özel değildir:
Açıkçası "fair trade" kavramının uygulanmadığı bir düzende, gidip uzakdoğu insanının emeğini ucuza alıp dünyaya kat kat karla satan markaların ürünleri taklit ediliyor diye hak, patent, vicdan gibi durumlardan bahsetmek biraz boş bir kavram oluyor. Önce o AR-GE çalışmasına milyonlar harcayan şirketler kendi ülkelerindeki iş gücü fiyatına üretim yaptırsınlar da ondan sonra 3 kuruş keyif için taklit kadro alan insanların etik değerlerini yargılayalım. Bence taklit bisiklete biniyor diye kimsenin vicdanı yargılanamaz, hele bu dünyada onca başı bozukluk dururken, adama hakkını-ederini verip satın aldığı mal için vicdan olayı yapılması mantıksız. Adamların daha çok reklamı oluyor ayrıca orası da ayrı bir ekonomik nokta...

Teknik bilgilerini ve deneyimlerini paylaşan başta Derya,Ferhat,Güney ve Burhan beye ve diğer dorum uyelerine çok tesekkur ederim. Tamda replica ürün toplama düşüncesi kafama yatmaya baslamısken olaya çok farklı boyutlardan bakmamı sağladılar. Kesinlikle vicdani yada hukuki durumlara girmeyeceğim Çünkü bunlar sadece kişinin kendisini bağlar ve kimseyi ilgilendirmez. Üretilen bir ürün var, kişi +/- sini tartıp çoğu kişinin o miktardaki ürünü gümrüğe takılırmı, acaba değermi, şudu buydu diye almaya tırstığı zamanda almıs denemiş ve görüşlerini paylaşmıs. Daha fazla soru sorup daha fazla şey öğrenmek dururken kendi fikrimce kişisel sorunları olayın önüne geçiriyoruz.

Yinede 13 sayfa içinde karbon kadrolar ile ilgili çok faydalı bilgiler vardı.Tekrardan tesekkurler

• Beğen
Tepkiler: Yusuf Z. Şipal
arkadaslar specialized kadrolari topladi tamam maşada cikan sorunlari karsiladi tamam ama hala konuyu anlamiyorsunuz vatandasin 1000 lt parasi var nerden alacak specializedi ozaman hepimiz iphone 5 alalim
applle firmasi makinalarda cikan seri bir hatayi temin edecek diye neden iphone almiyorsunuz!!!
niye samsung kullaniyorsunuz gorilla glass cam diyip sattigi ekrani cebimde skısıp kirildigi icin garanti kapsami saydi.hani gorilla glass ti...
arkadaslar specialized venge almayi bende biliyorum orjinal pinarello almayi bende biliyorum ama bizim gucumuz paramiz bina yetiyor ben bu konuyu 1000 tl butceyle bole bir kadro alinabilir diye actim 5000tl uzeri karbon kadrolarla kiyasliyasiniz diye degil
kopya oldugu konusunda direnenlere sunu soruyorum adidasin climacool die urettigi terletmeyen kumaşlar simdi hepinizin uzerinde climax climatron bcooll bunlarin alayi adidas kopyasidir evinize aldiginiz mobilyanin bile modeli taklit edilmekte orjinal desenlerin patentli modellerin kopyalari yapilmakta evlerimiz kullandigimiz ip perdelerin patentli urunlerin kopyasi oldugunu hatirlatmak isterim bana bunun muhabbetini yapmayin yapan arkadaslar oncelikle kopya yada taklit urun kullaniyormuyum diye bir kendine ve cevresine baksin egerki goremiyorsa cevresinde kopya urun zaten bin liralik kopya kadro ile isi olmaz gitsin 11bin tl ye onunda orjinalini alsin.ayrica bi arkadas cikip ben kimseye kopya karldro onermem demis ondan bi aciklama bekliyorum.ve su ana kadarki yorumlari tektek okudum kadeo hakkinda mantikli olarak olumsuz birsey gormedim
urunun patent ihlali yapiyor olmasi taklit edilmis olmasi kaliteyi belirlemez
boya kalitesi malzeme kalitesini belirlemez
urunun gumruk vergisi odemedigi kalitesini belirlemez
bazi arkadaslarin 1000 tlye alip 2400 liraya satmasida bizi alakadar etmez konu basligindan sapip farkli konularda maceralar aramiyalim
son olarak iphone samsungu patent ihlalinden ve talit etmesinden oturu defalarca dava etti hatta kazandida samsung kullanmiyalimmi yani.

Geri