Scudo Sports

Palamut

@Auron Sanchez

Temizleyen vatandaş dikkatsiz davranıp balığın öd dediğimiz sindirim organını patlatınca balık çöp olur. Yenmez.....
Ben de bugün pazardan palamut ve yanında zongultak tipi iri hamsi aldım.
Bir doktor arkadaşım..hamsinin kılçığını mutlaka yememi önerdi.
Kılçıkta "chonditrin" denen diz ..omurga vb deki kıkırdak dokuyu güçlendiren madde varmış.
Az kızartıp iri hamsiyi kılçığıyla götüreceğiz.
Malum bisiklet diz eklem ve kıkırdağı zorluyor.:)
Palamutlar da yarından sonraki akşama..:)

• Beğen
Tepkiler: Ahmetgitar
Scudo
Deniz balığının yeri ayrı ama tatlı su balıkları hakkında ne düşünüyorsunuz. Bulunduğum yerde ceyhan nehri geçiyor ve burada yayın balığı avlanıyor. Bu balığın çok lezzetli olduguna dair yorumlar var. Bazen burada balıkçılar benim boyuma yakın olanlarını yakalayıp balık halinde asıyorlar, görüntü itibariyle biraz korkutucu :)

@Onur YCL

Yayın balığı..turna ve sazan balığı uluabad ve iznik gölünde de çıkar.
En lezzetlisi bence yayındır.
Yayını bol defne yaprağıyla..biberli ve patlıcanlı şiş üzerinde yapılırsa 10 numara olur.
Yayın şiş kesinlikle denemenizi öneririm.:)

• Beğen
Yayın balığı tatlı suların en lezzetli balıklarının başında gelir.dipte yatan bir balıktır ve yağ oranı yüksek olmasından ötürü mangalı çok lezzetli olur. Ama sanırım konu palamut,palamut balığı fazla bekletilmez zira eti çabuk dağılan bir balıktır buzlukta bir aydan fazla bekletmek balığın bozulmasına neden olur. En iyisi şimdi tam zamanı bol bol taze tüketilmesi en mantıklısı.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@irfanyazicitunc
Bunu öğrendiğim iyi oldu. 8 tane kaldı ben 2 3 ay içinde tüketmeyi planlıyordum. O halde 4 5 haftaya tüketmek iyi olacak.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
Tepkiler: irfanyazicitunc
Her balık için öyledir tabi ama palamutun bayatı denk geldiğinde canıma okumuştu. Alırken aman aman dikkat edin tazesini almaya özen gösterin hastanelik ediyor bayatı.

@sahbaz061

Bir japon misafirim.. suşi yapımında balıkların "çok taze" olması gerektiğini söylemişti.

Biz de sorduk. Taze balığı nasıl anlarız diye?
"Balığın gözlerinin içine bakın cam gibi ve parlak ise taptazedir. "Ben denizden yeni çıktım der" dedi.
Gözler Matlaşmış ve donuk ise ..artık çok beklemiş ve bayat.. demekmiş.
O zamandan beri hep balığın gözüne bakarım..:)

• Beğen
Tepkiler: sahbaz061
@Ahmetgitar Denizler keşfedilmemiş yerlerdir. Denizin bütün pisliği temizleyen unsurlardan biri olduğunu düşünürsek, deniz canlısı tüketimini bir iki defa düşünerek yapmak gerek.

En son ABD'de tuna balığının içinden erkek cinsel organı çıktı. Balıkların neler tükettiğini göremiyoruz ve denizlerimiz o kadar temiz değil. Dikkat etmek gerek.

Norveç somonu, Küçük çiftlik alabalıklarının sağlıklı olabileceğini düşünüyorum.

• Beğen
@Kerem Groims
Yine de herhangi bir deniz balığı, 41 günde kocaman hale gelen civcivden sağlıklıdır herhalde.

Bugün ilk kez palumut aldım tavada az yağda pişirdim pek hoşuma gitmedi .

@vela2016 tavukla ilgili bir kıyaslama yapmamıştım ama bilimsel deneyler yapılmadıkça sağlıklı ya da sağlıksız diyemeyeceğim. Sadece balık tüketimini yaparken bilinçli yaklaşmamız gerektiğine dikkat çekmiştim. Yoksa palamut yiyene yemeyin diyemeyiz.

Avlanan palamutların bir çoğu yasal üreme erişkinliğinin altında..Avlayanda satanda alanda suçlu.
Avlayan ve satan bunun suç olduğunu bilmekte vatandaşımızda bu konu hakkında pek bilgi sahibi olmadığından bu durum devam etmekte.

Devlet kurumları adam gibi denetleme yapsa tezgahtaki balıkların bir çoğunu göremeyiz bile..Bilinçsiz avlanma sonucu balık fiyatları bir yıl taban bir yılda tavan yapmakta.

Palamut 34 cm altında üreme yapamaz ve lüferin ergen hali olan "çinekop" içinde bu geçerli..Lüfer 22 cm altında üreme yapamadığı için satılamaz ama takan varmı bu durumu ? Haldeki zabıtalar ne iş yaparlar acaba ?
Sonrada boğazda Lüfer palamut kalmadı denir..

Devlet kota koymalı millette feragat etmeli.Dönüşümlü olarak bazı türlerin 1-2 yıl avı yasaklanmalı.O zaman işte lüferide, palamutuda, kalkanıda, tekiride tezgahta bol bol görür ve ucuza yeriz.

Önemli bir hususta özellikle Palamut ve Lüfer balığının bayat olması ciddi sorunlara neden olur.
Belki inanmayacaksınız Palamut ve Lüfer zehirlenmesinden ölen insanlar var.
Pişirdikten sonra sırttaki kahverengi kısmı yemeyin.Asıl zehirleyen kısım o acıması tattadır.

image.jpg

Devletin koyduğu limitler bilimsel verilerinde altında.Yıllardır çevreci kuruluşlarla ters düşmekteler.
Dediğim gibi devlet lüfere 20 cm alt limit koyarken bilimsel araştırmalar 22 cm altında üreme olmadığını söylüyor..

bir palamut tarifi benden gelsin.

gerekli malzemeler (göz kararı yaptığım için miktar yazmadım)
2 adet palamut (norveç uskumrusu da deneyeceğim ilk fırsatta)
2 adet taze patates (kızartmalık olmayanından)
taze soğan
maydanoz
dereotu
dijon hardalı
zeytinyağı
elma sirkesi
tuz
karabiber

ekipman:
tencere
buharda pişirme sepeti

- buhar sepeti tencereye konur ve sepetin tabanını aşmayacak kadar su eklenir.
- temizlediğimiz yeşilliklerin sapları buhar sepetine yatak olarak serilir.
- yarım cm kalınlığında daireler halinde kesilmiş patatesler tuz ve karabiberle çeşnilendirilip yatağın üstüne konur ve kapağı kapalı olarak 10 dakika kadar buharda pişirilir.
- fileto çıkarılmış ve her bir filetosu ikiye bölünmüş tuzlanmış balıklar patateslerin üzerine konur ve 7-8 dakika daha kapağı kapalı olarak buharda pişirilir. (pişirme süresi tercihe bağlı olarak uzatılabilir ama fazla pişmiş balık lezzetini, kıvamını ve besin değerlerini kaybettiği için tavsiye etmem)
- bu sırada bir kase içinde hardal, elma sirkesi (iki balık için 1 ya da 1.5 yemekkaşığı), zeytinyağı, (tercihe bağlı olarak 1 tatlı kaşığı bal) çırpılır. içine ince kıyılmış maydonoz, dereotu, taze soğan konulup karıştırmaya devam edilir.

patatesler servis tabağının altına yerleştirilir, üzerine ılınmış ve kılçıkları temizlenmiş balık parçaları konur ve hazırladığımız sos dökülür. (lavaş içinde dürüm yapılarak da gayet pratik ve doyurucu oluyor)

not: yeşilliklerin sapları yalnızca pişme sırasında koku vermesi için kullanılır

(soğuk ya da ılık tüketilmesini tavsiye ederim.)

@anti panik
İznik gölüne gidince şişdetle yayın şiş yemenizi tavsiye ederim herkese :)
Yok böyle bir lezzet
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161010/e539a7902817d7cc74ff54aa1aaddac1.jpg

• Beğen
Tepkiler: irfanyazicitunc
@Ahmetgitar
Sn Ahmet bey bu kısım çok hoş olmuş:). Teşekkür ediyorum.
Esen kalın.

• Beğen
Geri