Scudo Sports

Palamut

Scudo
of sizin yüzünüzden gitim mutfağa dayadım kuru fasulye 2 tabak yedim geldim ne canım cekti ya balığı,kurufasulyide pamalut yerine yiyim dedim alakası bile yok :D ama doydum gerek kalmadı artık hehee

Palamut başlığını görünce aklıma ilk olarak meşe palamudu geldi. TEMA'nın meşhur sloganıdır: "Ekim ayı dikim ayı!" Meşe ağacından dökülen palamutlar biraz işlenerek dikilir ve inanılmaz bir haz verir. Şu linkte nasıl yapıldığı gayet güzel anlatılmış.
(link)

@Özgün
evet aynen böyle yapılır. kendim yaparken bu videodan feyz aldım (atla deve değil, çok incelikli bir durum ya da özel malzeme yok (kalın salamura tuzu ve sadık kalmak istemeyenler için tercihen karabiber, defne yaprağı, kişniş tohumu ve el oyalayıp mutfak pisletiyor), hatta yakın muhit sayılır önünden çok geçerim girmek nasip olmadı diye de çok hayıflanmıştım. yalnız meyhaneyi birkaç arkadaşıma sordum hepsi yerin dibine soktular. önyargılı olabilirler diye internet yorumlarına baktım. "agresifli adisyon söğüş" özel yemekleriymiş yedirmeden göndermiyorlarmış merak edenlere duyurulur.

@ozgur908 Zaten videonun sonunda 2kişilik olacak tabak dedikleri düdük kadar tabağı ufak bir parça lakerda koymalarından belliydi olayları. İşte millet böyle böyle zengin olup mekan açıyor zaten. 3 kuruşluk malı süsleyip 30 kuruşa satıyorlar.

• Beğen
Tepkiler: Ahmetgitar
@vela2016 palamut beni uçuruyor :)

@mutlu07 profilinize baktım. Antalya yerine Ankara yazsa buyrun gelin palamutla fasülyeyi birlikte yiyelim derdim :)

• Beğen
Tepkiler: tırıvırı.
palamut'u şahsen çok severim. hem yiyecek hem de balık olarak. balık gibi balıktır. :D

ekşi'den sevdiğim iki yorum:

aslen uskumru, torik ve orkinosu içeren bir familyadandır. sürüler halinde yaşar. pulsuz, siyah etli bir göçmendir. sırtı çizgili, karnı gümüş rengindedir. uzunluğu 1 metreye varan akrabaları vardır. bu familyanın mensupları bütün denizlerimizde görülmekle birlikte en lezzetlileri karadeniz ve marmara’da avlanan yani "palamut" olandır.

boyuna göre aldığı isimler farklıdır: 20 cm’ye kadar vanoz, 20-30 cm arası çingene palamutu, 31-40 cm arası palamut, 40-50 cm arası kestane palamutu, 51-60 cm arası torik, 61-65 cm arası sivri, 65-70 cm arası altıparmak, 70 cm’den büyük olanlarına da zindandelen denir. torik ve ondan büyükleri çok yağlıdır. bu nedenle tuzlama ve lakerda yapımında tercih edilirler.

palamut balığının etinin yavan olması meselesi ise; basit bir karmaşa sebebiyle türemiş dedikodudan ibarettir. daha da doğrusu, kurnaz esnafımızın, ege’de yaşayan, tombik, benekli orkinos ve yazılı orkinos olarak da adlandırılan akrabalarını halkımıza "palamut" diye yutturma alışkanlığından çıkmıştır bu rivayet. bu tür esnafa dikkat edilmelidir. çünkü onlar vatoz balığını da "kalkan" niyetine kakalar, iki dakkada adama. çünkü bu yakın akraba grubunu palamuttan ayırdetmek biraz zordur. hizmette sınır yok elbet: efendime söyleyeyim; bunların sırt kısımlarından karın kısımlarına doğru dalgalar halinde akın eden 10-16 tane alacalı çizgileri ile karın civarında en az üç adet siyah benek bulunur. işte bunları yemeyiniz ya da en azından palamut diye yemeyiniz. oysa ari ırka mensup yetişkin bir palamutun baştan kuyruğa doğru muntazam çizgiler halinde giden, dördü koyu, üçü açık, menevişli, toplam yedi adet bandı bulunur. benek menek de görülmez.

palamut avı legal olarak ağustos ayında başlar. önce karadeniz’den sürüler halinde vanoz ve çingene palamutu, eylül’den itibaren de kendisi gelmeye başlar. en lezzetli zamanı da eylül başından şubat ortalarına kadardır. palamut siyah etli bir balık olduğundan buğulaması ve çorbası tavsiye edilmez. ama yapana da kimse "niye yaptın?" demez.
(link)

palamut'u ben keciye benzetiyorum ya da kurda. soyle ki keci sutu keci peyniri vs tartisilirken bir donem birisi bana sunu demisti: "koyunun onune agilda ne dokersen yer. keci ise begendigini yer. o seyahatlerde road triplerde uzakta kayalarin tepesinde gordugun keci var ya iste o oraya begendigi filizi ya da surgun vermis dali yemek icin cikiyor. o yuzden sutu ve peyniri ister istemez daha makbul"

ayni sekilde kurt. bir soz vardir "aslan ya da kaplan daha guclu olabilir ama kurdu sirkte gosteri yaparken goremezsin" diye.

iste o sekil su ana kadar ciftlik palamutu diye de bir olgu ile karsilasmadim. varsa yiyorsun yoksa yemiyorsun. kuruysa baska turlu pisiriyorsun yaglandiysa baska turlu. ama levrek soyleyip ozellikle de deniz levregi istedigini belirtip yine de "bu balikci acaba bizi ***yor mu? su anda yedigimiz ciftlik mi acaba" gibi bir hissiyat yasatmiyor sana. bu ve benzeri sebeplerle i heart palamut.
(link)

Son bir aydır işe gittiğim sabahlar, 8:00 civarları sahilden o palamut dolu kamyonetleri geçerken gördüğümde içimi bir coşku kaplıyor.Hadi diyorum dağılın sokaklara! Her birinizin peşinde üç beş kedi: "palamuuuut palaaamuuut geldi!" diye bağırın inletin sokakları!

• Beğen
Gecen palamut aldim. Baya acı çıktı içi. Temizlerken bir şeyi yanlış yapmakla mı alakalı o? Ben temizlemedim adamlara temizletiyorum da öyleyse kendim temizlerim. Bu arada Çipura candır da pahali :D

ne kadar gaza geldim, sabah gözümü açar açmaz bisitlete atlayıp çarşıya gittim.Bir süre oyalandım ve baktım bir balıkçı tezgahı açmaya başladı takribi 1,5 kg olan bir palamutu kaptım hemen...haftaiçi kızartması vardı şimdi sebzeli buğlama yapacağım...herkese iyi pazarlar.

@mutlu07 Antalyada yaşayıp palamutun mangalda olup olmayacğaını mı soruyorsunuz? :) Valla şahsen mangalda babam olsa yerim. Ama mangal denince akla lüfer gelir, akan sular durur.
@Auron Sanchez

Göğüs kısmının iyice yıkanması lazım, içinde bağırsak artığı ya da kurumuş kan kalırsa haliyle o kısmı acı olur. Ama yan tarafları ya da kuyruk kısımlarına doğru acılık aldıysanız balıkta bozukluk olabilir dikkat edin.

@Auron Sanchez
Çipura ve levrek benzer balıklar, daha bol mezeyle ve içki içenler için özellikle rakıyla muhteşem oluyor.
Tabi muhabbet yapacak biri varsa. Tek başına yenilirse yazık olur :)
Palamut, hamsi, istavrit ve belki bir de uskumru; bunlar proleter delikanlı balıklar. İsterseniz bir soğanla bile gider. Peşine çay.

Levrekti, kalkandı falan bunlarda bir burjuva soğukluğu var, insana resmen tepeden bakıyorlar. Hele orkinos; gördüğüm yerde ağzını burnunu kırasım gelir. Ali Ağaoğlu falan yiyormuş gibi geliyor. Sinir oluyorum istemsiz.
:D

Bu forumu seviyorum.
Dün iki tane aldım pazardan..
İki günde tükettik..
Fiyat izmir için elbette kuzeye göre pahalı.. 10 TL..
Ama olsun bu kalitede balık yemek hem de bu paraya çok güzel..
Videodaki lakerda ise denemeye değer...
15 dakika maksimum bekleyen balık kısmı ise opsiyon sanırım.....

Yaklaşık 1 sene öncesine kadar İstanbul'da yaşıyordum. Bir zamanlar ev arkadaşım şef olduğu için her sene lakerda yapıyorduk ve abartısız kahvaltıda bile yerdim. Bana göre deniz candır, nefestir, huzurdur ve denize dair her şey huzur verir, nefes verir, can verir. Hele de yanında yoldaşı olursa keyfine, lezzetine, muhabbetine doyum olmaz. Ha hamsi, ha palamut, ha istavrit ha çinekop, hepsi birbirinden lezzetli, birbirinden keyifli balıklardır. Umarım hepimizin sofralarından eksik olmaz ve hayatımıza lezzet katarlar.

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161009/942aac7f798f561ec13d6a0a773a352d.jpg

Bunları 10 tane 65 e veriyorlar. Küçük planlar. 50 tl Gürpınar balık hali . Herkese duyrulur

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161009/a3dd2ce82153ed3269d269b15cf9ef40.jpg

Boyut için çekildi:)

@becoca elinizin uzunluğunu nereden bileceğiz? Yanına bilindik markanın bilindik bir modelini koymanız gerekir.
Boşuna oraya kadar gelmeyelim sonra :)

• Beğen
Tepkiler: appendix
@Ahmetgitar
Hemen gelirsen 2 tanesi mangalda

• Beğen
Geri