Scudo Sports

Köpek saldırısı ve ısırmasından kurtulmak için...

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Arkadaşlar en başından beri yazılanları okudum. Bende şu anda beslemesemde 3 kez köpek büyüttüm. Bunlardan bir tanesi Kurt-Kangal kırması bir çoban köpeği idi. Çoban köpeklerinin hal ve tavırlarından anlarım. Bulundukları bölge sınırlarını ihlal ederseniz canları pahasına sizi uzaklaştırırlar. Dolayısıyla sınırları zorlamamak en hayırlısıdır.

Köpeklerden korunmak için birçok yöntem önerilmiş. Her birinin geçerli yönleri vardır fakat atlanmış olduğunu düşündüğüm birkaç husus var.

İlk olarak birkaç arkadaşımız süratle uzaklaşmalardan bahsetmiş. Bisikletle yüksek süratlere çıkmak her ne kadar profesyonel de olsanız azami konsantrasyon gerektirir. Isırılma veya zarar görme korkusuyla süratle basılan pedallar dikkatin dağılmasına ve telaşa neden olur. Dolayısıyla telaş içerisinde ve dikkatsizce süratle uzaklaşırken trafikte seyreden bir aracı, kanalizasyon kapağı veya ızgaralarını, tehlike oluşturan büyük çukurları, uyarı tabelalerını, tümsekleri, yola uzayan dalları, büyük taş veya kaya parçalarını gözden kaçırmanız olasıdır. Bu kaçış sizi köpeklerin ısırıklarından koruyabilir fakat öte yandan aldığınız risk kanımca çok daha fazladır.

Bana en mantıklı gelen savunma şekli köpek(ler) yokmuş gibi davranmaya ve soğukkanlı olmaya gayret etmek ve yavaşlamak, eğer size doğru yaklaşmaya devam ederlerse bisikletten inerek bisikletinizi bir kalkan olarak kullanmaktır. Bu esnada köpek ile göz göze gelmemeniz gerektiğine de inanıyorum. Bir arkadaşımızın da dediği gibi göz göze gelmek ve dik dik bakmak meydan okumaktır ve bu meydan okumayı görmezden gelecek bir çok cins köpek mevcut sokaklarda veya yollarda.

Bende bir deneyimimi sizinle paylaşayım istedim. 2006 Yılı Ekim ayında Şile de 3 arkadaşımla beraber kaldığımız otelden ayrılarak biraz gezinti yapalım demiştik. Yanımızda bisikletlerimiz yoktu. Otelin arka tarafında bulunan patikadan yürüyerek 2-3 km kadar uzaklaştık. Ekim ayı olması sebebiyle de olsa gerek in cin top oynuyordu. Dönüş yolumuzda tok ve gür sesli bir köpek havlaması duydum. Hemen arkadaşlarımı uyardım karşımıza bir köpek sürüsü çıkabilir diye. Kimsenin panik yapmaması, kaçmaya yeltenmemesi gerektiğini söyledim. Eğer içimizden bir kişi dahi böyle bir şeye kalkışırsa saldırıya uğramamız kaçınılmazdı. Dediğim de oldu. 50 metre ilerimizde patikanın sola döndüğü yerden ilk önce kocaman bir kangalın kafasını ardından da diğer iki tane farklı cins köpeğin döndüğünü gördüm. Oldukları yerde durup bizi izlemeye başladılar. Sessizce fısıldayarak kimsenin istifini bozmaması gerektiğini aynı tempoda yürümeye devam etmesini söyledim fakat sanki bunu söylememişim gibi kız arkadaşlardan biri çığlığı basıverdi. Çığlığı basmasıyla bereber üç köpek birden üzerimize doğru süratle koşmaya başladı. Yanımdaki arkadaşın koluna girerek benimle yürümesini arkada kalan iki kişinin de aramızda hiç mesafe bırakmadan aynı şekilde kolkola girerek bizim adımlarımızı takip etmesini ve kesinlikle köpeklerin gözlerine bakmamaları gerektiğini söyledim. Sürü psikolojisiyle hareket eden hiçbir hayvan topluluk halindeki diğer canlılara saldırmaya yeltenemez. Köpekler son sürat koşarak bizi geçip hızlı bir dönüş yaptıktan sonra bizi koklaya koklaya otele kadar bizi takip ettiler. Arada bir hırlayarak güç gösterisi yaptılar ama umursamaz tavırlarımız nedeniyle saldırıda bulunmadılar. Şunu söyleyebilirim ki Kangal yanıma yaklaşıp beni koklamaya başladığında dizlerim çözülmek üzereydi. Benim boyum 1.80 civarı ve hayvanın kafası belimden yukarıda kalıyordu. O denli iri bir hayvandı. Kazasız belasız atlattığımıza şükrediyorum.

İyi Sürüşler arkadaşlar...

Scudo
arkadaşlar size kesin çözüm önerim 10 milyona biber gazı alıp (baktınızki gitmiyor) sıkın sadece köpek değil insanlardada işe yaradığı için çok yönlü

@riquelmeksk

Selam ,

nerelerde satılır biber gazı ? Teşekkürler,

Tolga Gürgün

biber gazı kullanmayın hem hayvana zarar verirsiniz hemde kendinize.... eğer rüzgar azcık varsa toz yüzünüze gelebilir zaten etkili olması için köpeğe yada insana yakın mesafeden surata sıkmak gerekir ve buda kol uzunluğuyla beraber 1mt diyelim zaten köpek 1 metreye kadar geldiyse sıkmakta çare değil...köpeğe karşı şemsiye açıldığında etkili olur diye bi yerde okumuştum galibaaaa...

GÜzelbahçe gezimizde zirweye wardık kazasız bir şekilde fakat inişe geçtiğimizde köpeklerin saldırısına uğradık çobanların kalkıp köpekleri çekmesini bekliyorduk ama adamlar yerlerinden bile oynamadı neyseki yakalayamadılar bizi...biber gazı şart izmir kemer altında 15 ytl izmirli arkadaşların bilgilerine sunarım
Deniz..

Mademki biber gazı kullanacaksınız yanında bir de gaz maskesi almanızı tavsiye ediyorum. Sıktığınız anda rüzgar yön değiştirir veya panikle rüzgarı hesaba katamazsanız siz de etkilenirsiniz.

arkadaslar kullanmaya çalıştığınız gaz biber gazıdır şeker değil... köpeğe birkaç metreden etki etmez dibinize kadar gelmesini bekleyeceksiniz ve sıkacaksınız haaaa.. :)))

köpeğin canını yakayım derken kendi canınızı yakacaksınız...

abi alet falan almaya gerek yok bisikletle önünüze çıkan köpeğin üstüne doğru bisikleti sürün zaten o kacar kacmazsa zaten bisikletin altında kalır
:D

Köpeklerden oldukça tedirgin olmama rağmen, geçenlerde bisikletle giderken kovalamaya başlayan köpeğe ilk defa sağlam bi tekme çaktım, hayvan feleğini şaşırdı ve ıyk ıyk gibi sesler çıkartarak kaçmaya başladı. SPD ayakkabının faydaları! :D

Tabi kesinlikle tasvip etmediğim bir davranıştı, o ayrı. Ama ağzından salyalar saçarak size doğru yaklaşan bir köpek karşısında yapacak daha iyi bir fikriniz varsa, buyrun. Ama her cins köpeğe etki etmez tabi. Benim karşıma çıkan salak bir sokak köpeğiydi.''Hayır, ne güzel yatmışsın gölgede, neden kalkıp kovalama ihtiyacı hissediyorsun?'' da diyemiyorsun hayvancuğa.

• Beğen
Tepkiler: embayt
@Sercan

Sercan, renkli üslubunla olayı güzel özetlemişsin, ancak o köpeğin sana zarar vermeye geldiğine eminmiydin? hoşlandıkları insanları da kovalarlar başlangıçta... nerde ödiycen o tepiğin vebalini...Köpeklerin de spd kullanmamasının sorumlusu kim olacak..

Ağzından salyalar saçarak sana yaklaşan bir köpek karşısında uygulanacak alternatif bir fikir de, selpak la köpeğin ağzını silip temizlemek olamaz mı... Tamam yemiş yemeğini yatmış gölgeye.. neden mi bir zahmet kalkıp senin peşine takılıyo???
Belki hoşlandı senden yada bisikletinden.. hoşlanmak yada sevmek de mi suç?

Sevgi ve selamlarımla Sercan'cım.. :) :) :)

Değişik bir yaklaşım:D
Bana o kadar yaklaşamadı hiç köpek fakat yaklaşırsa bende sanırım aynı sistem ile kurtulmaya çalışırdım gönlüm razı değil ama elim mahkum.
Sercan beyin dediği çok doğru yatmışsın gölgede nasıl bir ihtiyaç hissediyorsun o sıcakta kendini yoruyorsun ayriyetten birde tekme alıyorsun yüzüne.En iyisi yat orda karnın tok temiz hawa ohhh:)

Geçen sene sahilde üzerlerine sürmek suretiyle eğittiğim köpekleri birileri yine coşturmuş. Ancak bu sene bir yöntem değiştirerek köpek yanına 2-3 arkadaşınıda almış öyle geliyorlar. Ben de ne zaman saldırıya geçseler yavaşlayıp ayağımı uzatıyorum ve 'buyrun bir diş atın' diyorum. Haliyle kuru bir bacağı tok karna kemirmek akıllarına yatmıyor olsa gerek, aptal aptal bakıp uzaklaşıveriyorlar. Etraftakilerin gülme sesleri eşliğinde bende yoluma devam ediyorum. Ancak siz bunu denemeyin çünkü bir gün içlerinden biri aç olabilir :)

Mesut Abi, aynen genç İzmirli'nin dediği gibi, gönlüm razı değil ama elim mahkûm. Haklısın, belki hayvancuk oynamaya geldi, belki kırmızı Ferrari'm ilgisini çekti, ama fobi bu. Küçüklüğümden beri bana doğru yaklaşan bi köpek görünce tedirgin oluyorum. Yoksa neden suçsuz, günâhsız, dilsiz bir hayvanın canını yakayım? Hem yüzüne vurmadım canım, poposundan ayağımla ittim biraz :)

Selamlar, benim çok büyük bir köpek korkum var. aram maalesef hiç iyi degil köpeklerle. Misal yatan bir köpek görüyorum, önünden bir dürü araba, insan, bisikletli vs. gecer, birşey yapmaz, ama bana gelince nedense hep saldırgan oluyorlar. Köpek korkana saldırı derler, ama bu durum köpekten gerçekten korkmadıgım zamanlarda da böyle oluyor. Yani fark etmediğim bir köpekten korkamam da degil mi? Ama o beni görünce bir anda fırlayıp saldırgan animasyonlarda buılunuyor. Ben genelde bacaklarım iyi oldugundan kacmayı tercih etsem de son zamanlarda köpek korkumu yenebilmek adına daha cok durup inmeyi tercih etmeye basladım. Bu da ise yarıyor gibi, o da duruyor ben inice. Ama öyle kilitlenip kalıyoruz ne ben yoluma gidebiliyorum, ne de o benim basımdan ayrılıyor. Ne yapacagımı bir ötürlü cözemedim gitti.

Ama yıllar süren bisiklet tecrübelerimin sonunda fark ettiğim bir sey var ki, o da köperklerin sıcakta daha uyusuk ve hareketsiz oldukları. Dikkat ettiyseniz özellikle yaz aylarında sabahın erken saatlerinde ve aksam üzerleri köpekler cok hareketli oluyor ve dolaysıyla size saldırma ihtimalleri de daha fazla. Am öglen sıcagında bisiklete cıkarsanız hic biri pesinize takılmıyor. Ben de bu nedenle eger yalnız cıkacaksam, denizlinin kurak ve sıcak havasına ragmen öglen cıkıyorum. Cok pisiyorum yollarda, cok terliyorum ama en azından köpekle bogusmak zorunda kalmadım simdiye kadar. Beni sabah aksam kovalayan köpekler öglen sıcagında beni görseler de kımıldamıyorlar bile. Sıcaga dayanabiliyorsanız ve bol su içme imkanınız varsa, güneşten kendinizi iyi koruyun ve öglen çıkın.

Allah saldırgan köpeklerden saklasın. İyi sürüşler...

Konunun en başında da söylediğim gibi köpeğe zarar vermenin hiçbir gereği yok yok saldırdı yok salyaları akıyodu falan filan bahaneler çok zarar vermeyi kafasına koymuş olan yine zarar verir...

Köpeğe vurmuş olan arkadaşlar bi düşünün o yolda köpek olduğunu biliyordunuz ve bu sefer yine saldırırsa şöyle gelirse bende böyle vururum diye hesaplarınızı yaptınız dimi haksızmıyım...?

Ama bence o hesapları yapana kadar o anda hızlanın yada bisikletten inip yürüyün bu ikisinden birini yapmak zormu...?

Bence köpeğe vurnayı planlamaktan daha kolay...

• Beğen
Tepkiler: Murat EVGİN
ya bence çok kötü bi olay ha gitmişin insan vurmuşun ha gitmişin bi hayvan vurmuşun benim başına geldi bi, kere bi, gün kamyonla manisa turgurluya yük götürüyodum birazda süratlıydım köpek karşıdan karşıya geçiyodu ona vurmamak için ani fren yaptım allahtan vurmadım ama arkada zincirleme kaza oldu 4 araba iç içe girdi allahtan fazla zahiyat olmadı

Yapabiiyorsanız hızlanıp kaçın(zaten en fazla 150- 200m kovalayıp bırakır). yapamıyorsanızda bisikletten inip,köpeğe zarar wermeyeceğinizi göstermeye çalışın. Bunları yapamıyorsanız köpeklerin olduğu yerde bisiklete binmeyin.Fazla uzatmaya gerek yok bence...

@Bally

çok ince bi nokta var.... köpekler koşmaya başlamadan önce inmek ve aralarından yürüyerek geçmek gerek... Kovalarken inmek tabi ki olmaz...
genel kural köpekler kaçanları kovalar... kaçmazsanız kovalamazlar... hayvandan daha baskın çıkmak ona karşı bağırıp korkutmaktır.Bunlar %100 işe yarar şeyler.. Bunların hepsi denenmiş test edilmiş şeylerdir.

• Beğen
Tepkiler: Murats05
Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri