Scudo Sports

Köpek saldırısı ve ısırmasından kurtulmak için...

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
acumur: öncelikle çoban köpeklerinin üzerine yürümek gibi bir yazıyı nerede okuduğunu bulamadım. karıştırıyorsun herhalde? üzerine yürüme olayı arkadaşın yazdığı çoban köpekleri için değildi, daha üst mesajlardaydı...
"Sürü koruma amaçlı kullanılan köpekler yani çoban köpekleri sorumlusu oldukları sürüyü ölümüne korurlar" diye bir bilgiye sahip olup da "bunlar saçmasapan hareketler" demen gayet normal. bu, hem teorikte hem de pratikte doğru bir bilgidir. ancak yorumlanması genelde yanlış yapılır.

mesela sürüye kurt saldırdı diyelim... ya kurdu/kurtları öldürürler yada kendileri ölürler. yada herhangi birisi koyunlara birşey yapmaya kalkarsa onu da parçalarlar. bu, çoban köpekleri sürüyü ölümüne korur ifadesini kesinlikle doğrular.

ancak bizim yaptığımız iş oradaki yoldan geçmeye çalışmak, sürüye saldırmak değil. köpeklerin niyetimizi anlaması gerekir bu durumda. dediğin gibi; köpek bizi potansiyel tehlike olarak görüyor ve önce uyarıp sonra üzerimize geliyor. Ceyhun, bu senaryoyla çok karşılaştığını söylemiş. napsın, bisiklete binmeyi mi bıraksın adam? yada kırsal alanlardan uzak mı dursun? tabiki hayır, köpeklerle anlaşması lazım ki bu köpekler köy yollarında genelde çoban köpekleri oluyor.

ben şahsen tembel adamım, saatte 30-40 km hıza çıkabilen köpeklerden kaçmak için uğraşmam (emin olun, bunu yapabiliyorlar). ya durarak yada yola devam ederek köpeklerle ilgilenirim (ıslık çalıp çağırırım vs). niyetimin koyunlara zarar vermek olmadığını da hissettirmeye çalışırım bu arada. onlarla bir şekilde iletişim kurup tanışmaya çalışırım çünkü gidiş yolunun bir de dönüşü ve başka bir gün tekrar gidişi var. bir kere sizi tanır kokunuzu alırsa diğer sefere de hatırlayacaktır. çoban köpeği deyip geçmeyin, aynı çobanla defalarca karşılaştığım oluyor...
daha önce de denedim, size doğru gelen köpekler varsa onlarla ilgilenmeden yola devam etmek pek bir işe yaramıyor. ne yapıp edip dibinize kadar gelip paçanızdan falan yakalıyorlar.

neyse... köpek üzerimize gelince genelde bizi durdurmak için uğraşır ve bunu da başarır. siz hiç köpekler kavga ederken seyrettiniz mi? kangallar falan kavga ediyorsa birisi ölene kadar hiçbiri pes etmez ama normal sokak köpeği ile kangal yada çoban köpeği kavga ediyorsa sokak köpeği hemen pes eder. pes ettiğinde ise genelde kangalın altında hareket etmeden yatıyor durumda olur. yada kuyruğunu kıstırıp köşeye sıkışır, hareketsizce bekler. işte çoban köpekleri de bizi hareketsiz hale getirene kadar uğraşır. kaçarsak peşimize düşer, üzerine yürürsek ölümüne koruma olayı başlar. yapmamız gereken ne tam olarak sokak köpeği gibi pes etmek, ne de ona hükmetmeye çalışmak olmalı. ikisinin karışımı bir şekilde yaklaşmamız gerekir: sahibiymiş gibi emir vererek ama aynı zamanda ona yenilmiş gibi izin verdiğince hareket ederek ve sevecen bir şekilde bizi koklamasına izin vererek. işi iyice abartıp başını da okşamaya kalkabilirsiniz ki ben bunu genelde yapıyorum. biraz zordur ama başardığınız taktirde iş bitmiştir zaten. yok, ben elimi sürmeyeyim derseniz yavaşça uzaklaşma çalışmalarına başlayın. 1-2 kez tekrar sizi durdurup sonra peşinizi bırakır.

yaklaşık 3 yaşımdan beri köpeklerle uğraşıyorum ve şimdi 24'üm. bunlar biryerlerden okuduğum veya atıp tuttuğum taktikler değil. bizzat uyguladığım taktikler. isteyen yapıp köpeklerle arkadaşlık kurar, isteyen kaçmaya veya yol değiştirmeye devam eder. ben pitbull hariç her köpeğe benzer yöntemlerle yaklaşıp güvenle yoluma devam ediyorum. saçma sapan olarak da görseniz, alaycı tavırla çürütmeye de çalışsanız gerçek bu malesef...

• Beğen
Tepkiler: Hasan Hakan Koç
Scudo
köpekleri uzaklaştırıcı , bir cihaz biliyorum,
mesaj gönderirseniz bilgi veririm..

@nazz

Özelden mi mesaj göndericez ? Merak ettim cihazı.

wagnar,7 metrede etkili sessiz bir ürün, elde taşınabilir ,pilli.ist da bir arkadaşım yapıyor bu cihazlarla ilgili satışı.

Birader sen fazla alınmışsın galiba,senin yazdıklraını falan çürütmeye çalışmıyorum ben zaten senide hedef alarak yazmadım o yazıyı bu 1.
@Ceyhun Pekuz
Sorduğun şey burada yazıyor bu 2.

Böyle geçmişsin sanki dünyanın en kolay şeyiymiş gibi anlatıyorsun yok yaklaş onunla iletişim kur başını okşa.Sadece kendinden bahsediyorsun ama bilmiyorsunki insanlar arasında hayvanlardan ciddi şekilde korkanlar vardır senin buraya yazdığın gibi soğuk kanlı olmayanlar vardır yada kimse mecbur değildir gidip köpekle kesişmeye arkadaş olmaya yada ne niyette olduğunu belirtmeye.Hem kaldıki hayvanlar kademeli olarak düşünme yetisine sahip canlılar değildir.Yani sen onların koruduğu bölgeden geçerken aralarında sen nesin,kimsin ne amaçla geçiyorsun gibi fikir alışverişinde bulunmazlar.Kendilerince belledikleri güvenlik mesafesinin içindeysen uyarırlar,iplemessende saldırırlar.Ve eğerki sana saldırmaya niyetlenmişse köpek istediğin yaştan beri köpeklerle ilgilen,iletişim kur v.s bunu engelleyemessin.
Senin yukarıda yazdıklarını değersiz yada yanlış bilgiler olarak değerlendirmiyorum.Sen bunu becerebiliyorsundur iletişim kurabiliyorsundur hayvanlarla ki her zaman her köpeğede sökmez o dediğin taktikler.Belliki ciddi şekilde bir uyarıyla yada ciddi bir köpekle karşılaşmamışsın.
Ancak şu konuda hatalısın;
Öyle sana saldıran köpeklerin yok sürü liderini altına al yok köpekle boğuş gibisinden hareketler ancak filmlerde olur.Çok net söylüyorum yetişkin ve safkan! bir çoban köpeği,mülk ve arazi koruma köpekleri,bekçi ve yakın koruma köpekleri gibi eğitimli ve koruma davranışları içgüdüsel olarak genlerinde bulunan hayvanlarla bir insanın baş edebilmesi öyle altına falan alması mümkün değildir.Siz ne olduğunu bile anlayamadan paramparça ederler anlamasınız bile nerenizden ne parça koptuğunu.Bunlarıda bir yerlerden okuduğum yahut atıp tuttuğum taktikler olarak algılamayın.Hepsini,2 yaşında safkan bir Alman Çoban Köpeği(halk arasında kurt köpeği olarak bilinen) ile boğuşmuş biri olarak yazıyorum.Sonuç nemi oldu,kollarımda 20 den fazla dikiş,kemiğe kadar açılmış yara izleri.Ve bunların hepsi saniyeler içersinde gerçekleşti.Beynim hala köpeği sevdiğini sanıyordu köpek beni bıraktığında.Vücudumdaki yaraları kurtulup bölgeden uzaklaştıktan 10-15 dakika sonra anlayabilmiştim ancak.Köpek bana nedenmi saldırdı;yerde uzanırken kendisini altıma alacak şekilde sevmeye başlamıştım.Demek istediğim,altına alma olayına bu şekilde tepkilerde verebilir baskın karakterli köpekler (altınıza alacağınız lider yani).Çok kolaymış gibi bahsetmişsinde ondan yani yanlış anlama seni çürütmeye falan çalışmıyorum!
Son olarak bir şey daha,
Demişsinki ''sahibiymiş gibi emir vererek''.Al sana ölümcül bir hata daha.Aman tüm arkadaşları uyarıyorum.Gerçekten koruma,savunma v.b amaçlar için eğitilmiş köpeklere kalkıp sahibi gibi falan emir vermeye kalkmayın hayatınızın hatasını yapmış olursunuz.Senin karşılaştığın o çoban köpekleri bu tavırlarına karşılık gelip sana kendilerini sevdiriyor falansa eğer yazık o sürü sahiplerini falan uyarmak lazım.İş çıkmaz o köpeklerden.
Uzun lafın kısası,
Tekrar sölüyorum senin yazdıkalrının bir kısımı doğrudur.Ama çok kişisel ve biraz gaza gelmiş yazılar.Yani objektif yorumlar daha doğrusu çözümler vermeye çalışmak daha doğrusu bence.3 yaşından 24 yaşına kadar edindiğin tecrübeyi daha bir genele hitap ederek aktarırsan daha faydalı olmuş olursun.Senin yazın biraz kendinden ve cesaretinden bahseder gibi olmuş.Güzel yazı kısmen doğru bilgiler ama faydasız.

"o soruyu" ceyhun yazmış, ben cevapladım. ama "cevabımda" "üzerine yürü" diye bir yazı yok. 2.si yanlış yani.

iletişim kuramazsın diyorsun ama ben bunu yıllardır yapıyorum. karşılaştığım köpek sayısının, cinsinin ve eğitim farkının (saldırgan, uysal falan...) hakkaten haddi hesabı yok...

köpek lideri olayını da sanırım yanlış anlamışsın. altına al falan da demedim. köpekle boğuşmak zaten saçma, ister çoban köpeği olsun ister ufak tefek birşey. "sürü liderini pes ettirmek gerekir" diye yazmıştım orada. ne kadar açmasam da bu köpekle boğuşmak anlamına gelmez, alırsın taşı vs, yürürsün üzerine. yaralayarak kurtulursun ki zarar verme olayı son çare olmalıdır.

emir verme konusunda yazıyı tekrar okuyunca farkettim de, hatalı anlatım olmuş, haklısınız. emir verir gibi derken sadece gel komutunu kullanıyorum. ama eksik okuma da olmuş gibi duruyor aynı zamanda. "aynı zamanda ona yenilmiş gibi izin verdiğince hareket ederek ve sevecen bir şekilde bizi koklamasına izin vererek" ifadesi var orada.

yazım kendimden bahseder gibi olmuş çünkü kendi yaşadıklarımı yazıyorum. nasıl bir genelleme yapabilirsin ki? köpekleri tek tek cinsine göre ve eğitim şekline göre ele almak lazım. köpekli yollara hiç girmesin arkadaşlar o halde... en genel çözüm bu olur... yada biber gazı ve köpek kovucu cihaz taşıyalım, cihaz etkisiz olursa biber gazı sıkarız. suratını tutturamazsak da artık ne olursa... hatta daha kolayı var: hayvan sevgisini falan sallayıp silah taşıyıp çıkanı vuralım. üzgünüm, daha geneli çıkmıyor korunmak için. kimse köpekle dost olmak yada niyetini anlatmak zorunda değil elbette ama köpek bu, doğanın bir parçası. bisikletle köy yollarına falan sapmayalım o zaman.

neyse ya, yazacaksan sen de yaz cevabını, kapatalım burada. herkes bildiğini yapmaya devam etsin: kaçan kaçsın, kovalayan kovalasın, isteyen dost olmaya çalışsın, diğerleri de hiç bulaşmasın.

• Beğen
Tepkiler: nazz
@maosxs

Tamam işte soruyu Ceyhun yazmış ben de aynı senin gibi cevaplamışım sen niye üstüne alınıp bana özel cevap veriyorsun Acumur diye.Soru cevapmı oynuyoruz ne demek o 2. yanlış.
Ben hala daha senin söylediğin yöntemin faydalı ve burda bilgilendirici bir yol olduğunu düşünmüyorum.Dediğim gibi sen sadece bu işi nasıl iyi becerdiğini yazmışsın buraya.Kimsenin senin dediğin gibi manasız bir cesaretle köpeklerle iletişim kurma ve kendilerini tehlikeye atmaya yanaşacaklarını sanmıyorum ki zatende yapmasınlar.Ha bunu senin gibi yapacak adamda zaten biliyordur konuyu kendi başının çaresine bakar.Burda daha objektif bilgiler vermek bence daha doğru.Bunu üzerine birde ne yapsınlar kırsal alanda gezmesinlermi diye demogojide yapmaya gerek yok.
Öte yandan bir sürü lideri nasıl pes ettirilir.Söz konusu lider,bir hayvan olunca.Politikamı yapacaksın.Gel oturalım anlaşabiliriz hemen kavga etmeyelimmi diyeceksin.
Her türlü insan var.Ufacık bir Terrier'i görüp uzaktan yolunu değiştiren insanlar var ve bu başlık altında bu yelpazede düşünüp cevap vermek gerekir.Öyle git köpeğe emir ver,elini uzat sev,iletişim kur yok liderlerini bastır falan komik şeyler.Anladınmı arkadaşım.Hadi kolay gelsin.

Ben bu konuyla ilgili zaten çok önceden bir yazı yazmışım buraya.Arzu eden okusun.https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=1539&page=8...

maosxs

kardeş aynı taktiği uyguluyoruz ve başarılıyız doğal olanda bu objektif olunmaz bu konuda :000002158

• Beğen
Tepkiler: S26
arkadaşlar anladığım kadarıyla olayı çok büyütmüşsünüz..evet burda daha gerçekçi bilgiler vermek lazım ama ,o arkadaş öyle başarıyorsa köpeklerden kurtulmayı yinede bravo..
mesela ben gerçekten köpeklerden çok korkuyorum ve gerekirse yolumu uzatıyorum ,değiştiriyorum görünce..onlarla iletişim kurmam imkansız..ama ben anlıyorum köpeklerden, önerilerim bunlar diyen bir arkadaşın üzerinede gidilmez ..değişik bir yöntem tabii ama herkesin yapabilmesi imkansız..
umarım yanlış anlaşılmam.

sevgiler

• Beğen
@nazz

Bilgi alınabilicek bir web sitesi var mı ? Cihazı merak ettiğimden soruyorum. Köpeklerle pek sorun yaşamadım şu ana kadar :)

@Efrahim Yasin AKTAŞ

SELAM DAHA GEÇEN HAFTA DBAKIRDAN BİSMİLE GİDERKEN YOLDA YANIMIZA YAKLAŞAN KÖPEKLERE TUTTUĞUMUZ KÖPEKSAVAR SAYESİNDE GÜVENLİ VE HİÇ BİR KORKU DUYMADAN YOLCULUK YAPABİLMİŞTİK SEVGİLİ ARKADAŞIM BÖYLE BİR ALET VAR İNTERNETTEN KÖPEKSAVAR YAZARAK BULABİLİRSİN SELAMLAR

Dazer köpek kovucu işe yaramıyor tecrübeyle sabittir.. İşe yrasa versiyon ikiyi çıkarmazlardı.. Onu da denedim o da işe yaramadı.. En uyuz köpek bile kafasını kaldırıp bakıyor ne var dercesine sonra tamam peki dediğin olsun diyip yavaş adımlarla uzaklaşıyor... Niyeti bozmuş köpeğe fayda etmez..

Motosiklette en etkin çözüm köpeğin hesabını bozmaktır.. Köpek bir rota çizer ve sizi nerede yakalayacağını belirler.. Ani yavaşlama ve hızlanma ile köpeğin planı bozulur.. iki üç kez tekrarlandığında köpek pes eder.. Bu da tecrübeyle sabittir.. Bisiklette mümkünmüdür? Nispeten yavaş bir taşıt olduğundan mümkün değildir.. O zaman en hayırlısı durmaktır..

Saldıran köpek birşey yapmaz kısmınada katılmıyorum.. Çok sayıda motorcu arkadaşım var bacağından ısırılan ve motordan düşürülen..

Her zaman dikkatli olmakta yarar var... Nasılsa havlar gider zihniyeti köpeklerin düşük kesimini kapsıyor..

Yanında köpek maması veya kemik taşırsan bir şey olmaz.

dazer bende de işe yaramadı. kendi köpeğimde, başka köpeklere denedim resmen maskarası olduk hayvanların. benim başıma mezarlıkta geldi en kötüsü. durmuş huşu içinde dedeme fatiha okuyordum, mezarlık sanayiye yakındı, gözümü açtığım vakit 4 köpeğin etrafımı sardığını ve kuduz gibi köpürerek havladını gördüm. tabi kendimi dedeme daha yakın hissettim ve elimde bisikletimle bembeyaz oldum. yavaş yavaş yola doğru bisikleti kalkan yaparak çıktım ve aniden bir depar derken peşimden gelen köpeklerden yırttım. merzifon - samsun yaparken de bisikletle denk gelirdi. ama hız olduğu için sadece havlardı. köpekten korkmam ama bisiklet üstünde öyle demiyorlar. bazen bisikletten inip yürüyerek belli bir mesafe gitmek gerekebiliyor. imam hatiplileri kıskandıracak şekilde güzel dualar edip yola devam ediyorsunuz ve şansınız varsa mazide kalan hoş bir anı oluyor.

fakat şu da vardı, babam ile gölete gidiyordum ve araba 60 ile gittiği halde köpeğin kafası benimle yanyana idi. bisikletimin bozuk zeminli bir yolda 60 yapacağını hiiiç sanmam.

• Beğen
Tepkiler: Nuran Atakan
Bir teorim var. Sessizlik ve hareket köpekleri çıldırdıyor sanki. Yani şöyle açıklayayım; şimdi her akşam tam evin olduğu sokağa saptığımda, oradaki bir taksi durağının azman bir köpeği başlıyor bana havlamaya. Allahtan hep bağlı. Bir ara bir motorla yakalandık, motor benden önce girdi sokağa ona havlamadı. Sonra bana yine başladı havlamaya. Geçen gün de yine bir motor, ama vitesi boşa almış arkadaş, sesizce akıyor, ona da havladı bu sefer. Yani kanımca sorun iki tekerlekli aletlerde değil de, motor vb. ses olmadan sesizce kayıp gitmemiz bu hayvanları delirtiyor sanki. Tabi dediğim gibi teori henüz bu. Peki doğruysa ne yapacaz, bisikletlere motor mu takacaz ? Yoksa köpek görünce motor sesimi çıkaracaz ? Tabi ki hayır ama en azından köpeklerin derdini anlamak adına benim merakım. Son bir şey, zamanla alışıyorlar sanki, yani yolunuz üstünde hep aynı köpekle başınız dertte ise, kendinizi ona alıştırmanız önemli. Benim taksi durağındaki baş belam, sanki artık eskisi gibi havlamıyor, alıştı gibi birazcık bana. Bir ara gidip sevecem, mama falan verecem, belki böylece sorunu çözerim kökten.

o aletler her köpek için işe yaramıyor,sonuçda alet ses dalgası yayıyor eğer köpek sağırsa???

@luckymanx

haklısınız ama ya köpek kendisine zarar geliceğini düşünürse bu sefer kendini kollamak için daha çok saldıracak

• Beğen
ben köpek korkutmak için 1 kere sıktım ondada yazlıktan dönüyorduk zeytinliklerin
içinden geçerken kocaman kangal kırması delirircesine havlıyordu silah sesini duyunca viyaklayarak kaçmıştı:)

Arkadaşlar konuyu açalı epey oldu ama bu konu epey coştu, görülen o ki herkes dertli :)

Bir kaç taktik ve tecrübemi daha paylaşayım.

Köpekler genelde korumaya yönelikler. Yani çoban köpeği sürüsünü, ev, bağ, bahçe v.s. köpeği evi v.s. dağ köpeği de kendi bölgesini koruma derdinde. Yoksa köpekler insanı yemek için saldırmaz. Köpek size saldırmaya yelteniyorsa sizden rahatsız olmuş demektir.

Kovalayacağı en fazla 2-3 km. Kaçarsanız daha çok artabilir. Genelde bir havlama ile başlar bakar sizin durumunuza hayvan. Eğer heyecan, adrenalin yaparsanız daha da çoşar. Ama yok gerçekten korkmayıp, inadına kendi yolunuzda aynı hızınızda ve tansiyonda giderseniz peşinizi bırakacaktır. Hatta yanında durunca afallıyor çoğu köpek, bu deli niye kaçmıyo yauw diye :) Onlarca kez denedim bunu.

Bir de ısrarlı köpeklere karşı alınacak önlemler var tabi. Bisikletten inmek, yürümek sakinleştirecektir köpeği. Tabi bisikleti köpekle aranıza koymayı unutmayın. Grup iken bisikletlerle set oluşturulduğunda köpeğin bu barikatı aşması çok zor.

En son 29.Nisan gezimizde 4 iri çoban köpeği yolun ilerisinde gürültüye, yaygaraya başladı. Arkadan gelen grubu bekledik, köpekler tarafına bisikletlerle set yapıp sakin sakin yürüyüp geçtik, saldırsa bile bize ulaşana kadar bisikletlerle epey uğraşması gerekecekti. Paşa paşa sustular, gittiler çok şükür :)

• Beğen
Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri