Arkadaşlar uzun süre kedi köpek besleyen arkadaşlar bilirler. Birkaç sapık ruhlu köpek türü hariç, diğer köpeklerin hiçbiri aslında sizi ısırma meraklısı değildir. Sanıldığının aksine bir çok köpek insandar korkar. Sizi aciz ve korkak hissettiği zaman atağa geçerler. Bu, onlarda alışıla gelmiş bişeydir. İç güdüdür.
Benim nacizane tavsiyelerim şunlar olacak. Köpek sizi görüp size doğru gelmeye başladığında;
- Eğer bisikleri üzerine çevirebiliyorsanız çevirin ve olabildiğince yavaşlayın. Bu hareket, sizin ondan korkmadığınızı, kararlı olduğunuzu ve yavaşladığınız için nispeden saldırgan olmadığınızı ima eder.
- Eğer yeteri kadar hızlanıp kaçamayacaksanız kesinlikle ve aniden durun. Aksi takdirde köpek, kendisinden kaçmaya çalıştığınızı düşünecek ve inanılmaz cesaretlenecektir. Bisikletten acilen inin ancak bisikletin arkasına değil, önüne geçin. Korkakça yaptığınız her hareket köpeği inanılmaz cesaretlendirir.
- Eğer bir köpek sapık ruhlu ve direk saldırgan olarka yetiştirilmemişse, ona karşı yapacağınız ani ve korkusuz hareketlerden çok korkar. Bisikleti durdurup ona doğru atacağınız 1-2 seri adım yeterince korkmasına yetecektir. Bu sırada yere eğilip taş alır gibi yaparsanız, bunu karşı saldırya geçiyormuşsunuz gibi algılar ve direk geri vitese takar.
Özet olarak aslında bütün mesele, kararlı olup korkmadığınızı göstermektir. Eğer bu şekilde davranırsanız, daha önce belirttiğim gibi salgırdan ve sapık ruhlu köpekler hariç hiçbir köpek size saldırmaya cesaretlenemeyecektir.
Ancak yanınızda biber gazı bulundurmanızda fayda var. Eğer dediğim gibi saldırgan bir köpeğe denk gelirseniz sonuçları pek iyi olmayabilir. Allah korusun ölümle bile sonuçlanabilir. Bu bağlamda, halen hayvanı insandan üstün tutan kişilerin olduğunu görmek hayret verici. Eğerki "hayvanda canlı, insan da canlı ne farkeder?" falan diyecekseniz, eh ozaman herkesin kendini koruma mekanizması var. İçgücüleri var. Nasıl köpek doğasının gereğini yapıyorsa bende, bana tehdit oluşturacak bir unsur için gerekeni yaparım.