Scudo Sports

Kontra tekniği ve kaza

Anlatılan çoğu şeyi zaten herkes yapıyor. Kafası az çok çalışan daha bisiklet sürmeyi yeni öğrenmiş çocuk bile kontra tekniğini kullanıyor. Amerikayi yeniden keşfetmiş havalarında olmamak lazım. İnsanlara cahil, kendinize bilgin muamelesi yapmaya gerek yok bence. Bir sürü şey okudum bir sürü video izledim bunun yanında kendi tecrübelerimi de kattım. Benim bildiğim kontra tekniği ağırlığı (bizi yönlendirecek olan kuvvetleri) en kolay en hassas en hızlı en güvenli şekilde yönlendirmek icin kullanılır. Mantıklı olanı budur. 2 teker üstünden konuşuyoruz ama motorsiklet ve bisikletin kendi ağırlıklarının sürücünün ağırlıklarına oranları arasında çok fark var. Lakin teknik değişmez sadece bisiklette ağırlığı yönlendirmek daha kolaydır toplam ağırlık daha az olduğu için. Ellerimizi bıraktık dönmek istiyoruz diyelim gidona müdahale etmeden dönemez miyiz döneriz, ağırlığımizi dönmek istediğimiz yöne veririz ve döneriz. Çünkü biz ağırlığı verince gidon mudahale olmadan açı değiştirdi (kontra tekniğini uygulasak hangi yönde değişecekse o şekilde değiştirdi). Demem o ki (yanlışım varsa düzeltin lütfen) kontra tekniği (adı üstünde teknik, fizik kuralı değil. Doğada kurallar geçerlidir) bizim dönmemiz için oluşması gereken fiziki altyapının oluşturulması için kullanılan en mantıklı tekniktir.

Scudo
@Carcass06 başından beri doğru bir şeyi anlatmaya çalışıyor ancak bu kontra tekniği maalesef düşük hızlarda değil, nispeten +40KM civarı hızlarda anlaşılabilecek bir durum. Hızla alakalı son yorumum en aşağıda, dediğini doğrular nitelikte.

Olaya gelirsek mantı şu : Motorun yattığında oluşturduğu kuvvet birde direksiyonun, yattığı tarafa ufak da olsa döndürüldüğünde oluşan kuvvet.
Bu 2 kuvvet birbirini dengeliyor, motor yattığında oluşan kuvvetin yönü tahmin edilenin çok eksi yönde oluyor maalesef, onu dengelemek için gidon da o yönde hareket etmek zorunda kalıyor.
Unutmayın ki motor sağa düşüyorken onu dikleştirmek için gereken şey gidonu sağa çevirip azıcık gaza dokunmaktır.
Motoru yatırmadan viraja girmeye kalkarsanız da gidon açışını çok minimal düzeylerden öteye çıkaramazsınız, çevirdiğiniz yönün aksi tarafına fırlarsınız mazallah :)

Sağa düşen bisikleti dikleştirmek istiyorsan mecbur gidonu sağa döndürüp pedalı 2 dirhem çevirmen gerekir.
@Carcass06 bunu anlatmaya çalışmış ancak inat eden bazı arkadaşlar olmuş. Kontra tekniği elbette son derece işe yarayan, olmazsa olmaz bir tekniktir.

Sen bisiklette 3KM hızla giderken bile o tekniği kullanıyorsun ancak farkında değilsin. Yalnızca mevzu +40KM hızlarda viraj almaya geldiği zaman çok farklı bir boyut kazanıyor hepsi bu.

• Beğen
Tepkiler: Carcass06
@Fatih Koçak gidona müdahele olmadan döneriz demişsiniz. Vucudunuzu sağa sola atinca gidon sağa sola oynuyor oyle dönüyorsunuz.

@Fatih Koçak ben yazdıklarınızı anladım ancak kafası karışan insanlar sizin yorumunuzla daha çok kafa karışıklığı yaşar diye düşündüm. Gidonla dönüleceğine yatarak dönemeyeceğimize hem fikiriz.

@Carcass06 sorun burada çıkıyor galiba. ben diyorum ki yatarak da dönsek gidona müdahale ederek de dönsek aynı şeyi yapıyoruz aslında. hani herkes kontra tekniğini bilmeden uyguluyor aslında denir ya işte sebebi bu. yatarak dönmeye çalışırsan gidon değişen ağırlık merkezine tepki veriyor ve dönüyor (ağırlığı sağa verdin gidon sola yöneliyor, yada en baştan sen gidonu sola yönelttin bu sefer de ağırlığı sağa vermiş oldun ve döndün aynı şey)acil durumlarda ağırlığı kaydırarak bir yere varamayız, mesela senin paylaştığın kamyon kazası videosundaki durumda hızlı bir şekilde manevra yapmak için yatmaya fırsat yok( yatmaktan kastım ağırlığı gereken tarafa yönlendirmek) o yüzden kontra tekniği denen yöntemle hızlı bir şekilde ağırlığı kaydırıp manevra yapıyoruz. şimdi yazacaklarımdan emin değilim lakin bana mantıklı gelen şu ki, basit fizik kurallarını ele alalım; kuvvet yoksa hareket de yok, bisikletle gidiyoruz pedallamayı bıraktık, gidon düz, sadece sürtünme kuvvetleri yüzünden yavaşlıyoruz aksi halde sonsuza kadar eylemsizliğimizi korur ve aynı hızda devam ederdik. viraj dönmek istiyoruz diyelim biz sanki düz yolda gidiyormuşuz gibi yapsak ve biri bizi yandan iteklese-gerekli kuvveti uygulasa o virajı dönebiliriz. yani işin özü kendimizin ve bisikletin ağırlığını kullanarak (bu ağırlıklar bize dönmek için gerekli kuvveti temsil ediyor) döneriz. ince bir tahtanın üstünde yürüyorsun ağırlığını sağa verirsen sağ taraftan düşersin ağırlığını sola verirsen sol taraftan düşersin gibi düşün. gidon hareketiyle ağırlığımızı sağa veya sola hangi oranda ne kadar hızlı şekilde vereceğimizi belirleriz hepsi bu.

@Fatih Koçak gidonla dönmek varken neden uğraşasın ki? Gidon kilitli olursa yani dönmeyen bir gidon düşün dönemezsin. Yandan bir etkiylede dönemezsin en fazla düşersin. Hala neden israrcisiniz anlamıyorum. Doğru ve kontrol elinizde dönmek varken işi yokuşa sürüyorsunuz.

Geri