Scudo Sports

Kontra tekniği ve kaza

@Carcass06 olayın gidonu itmekle alakası yok. sen gidonu sağa İTTİĞİNİ sanarken asıl yaptığın şey kendi ağırlığını sola vermek, çünkü gidonu sağa bastırmaya çalışırken vücudun sola kayıyor. vücut ağırlığını sola verdiğin için de bisiklet sola yatıp sola dönmeye başlıyor. sen de durumdan bir haber gidona sağa bastırın sola döner diye geveliyorsun. yani bu dönüş tekniği ancak bu kadar kötü açıklanabilir.

ve motogp sormuşsun, evet aynen öyle ömründe hiç motor sürmedin sanırım. kendi ağırlıklarını motor üzerinde değiştirerek motoru sağa veya sola yatırırlar, bu sayede motor döner. ben aynı durumda olsam bunu soracağıma hemen gider öğrenirim önümde internet. zaten bu yüzden gidon bastırma muhabbetinde kalmışsın.

Scudo
@efeozata hahahah sen çok sürdün galiba. Senin ömründe göremeyeceğin motorlari sürdüm rahat ol. Hayir cahilsen araştır counter steering kontra mal gibi gelip hareket etme burada bana. İnsan gibi bir bilgi aktarmaya çalışıyoruz sana ama cahillik bu olsa gerek hala yatarak dönülür diye üsteliyorsun. Dediklerini kanitlayacak 1 tane bilimsel açıklama göster ben sana bisikletimi vericem. Eğer benim dediğim gibiysede sen bana bisikletini vermene gerek yok hiç değilse bariyerlere sinek gibi yapışmazsın.
Al izle aydınlan

Bak bu ikinci videosa bilale anlatir gibi, inşaatda mala vurur gibi anlatmış adam. Hala israrciysan sana bir şey diyemem cahilliğin nirvanasina ulaşmıssındır demektir. Daha fazla cevap vermek istemiyorum senin gibi bir insana bu kadar ayırdığım zaman bile fazla iyi günler.

• Beğen
Tepkiler: egesengun
@Carcass06 sen okumuş cahillerdensin belli. bilgi var ama bunları sentezleyecek kafa yok. 2:13'te benim dediğim şeyden bahsediyor. olayın gidon çevirmeyle alakası yok, vücut ağırlığıyla alakası var. motogp pilotları o yüzden motor üstünde dönüşten dönüşe dans ediyor. sağa dönecekken gidonu hafif sola çevirirsen vücudun kinetik enerjisi düz gitmek istediği için, bisiklet de sola döndüğü için doğal olarak ağırlık sağa geçer. sen de "eheee baq sola basdırdım saga dön dü" diye gevelersin.

bisiklet zaten 10 kilo olduğu için bu tür şeye ihtiyaç yok. gidonla uğraşmadan vücut ile dönülür. zaten senin de "bu tekniği uyguluyorum" sanarken yaptığın şey dediğimin aynısı: bisikleti (veya motor sürdüğünü iddia ediyorsan sürdüğün motoru) döneceğin tarafa doğru yatırmak. kendi vücut ağırlığınla. daha bunu uygulamadan yapılan dönüşü bilmiyorsun bile. "sadece bu şekilde dönülür" demenden belli.

kısacası tekniğin arkasındaki fizik yasalarından haberin yok, öylesine konuşuyorsun.

@efeozata komikmiş. 2. Videoyu da izle. İlk videosa yatarak dönülmeyeceğini anlatmış. Gidonu kitle yatarak bir virajdan dön gel sana r6 benden :)

@Carcass06 şimdi sana mı inanacağım, yıllarca motor üzerinde döndüğüm virajlarda yaptığım şeye mi? hayatında motora dokunmadığın bu dediğin laftan belli. neyse, sanırım yeteri kadar öğrendin. umarım bir daha "öyle birşey yok, bu olur o olmaz, öyle yoq" falan diye konuya hakim olmadan kesin konuşmazsın.

@efeozata peki ben motora dokunmadım sana göre barkında mı dokunmadı?
Konuya çok hakim olduğunuz için sizi kutlarım ve motor sürdüğünüz yıllarda şans eseri ölmemenize bu kafayla motor üstünde yaşanmaz çünkü sevindim.

Olay gideonu döndürmekten ziyade gidonu bir yöne doğru bastırmak aslında. Gidonun sağ tarafını ileri ittirirseniz, sağ dönersiniz. Bisikletin dengede kalmaya çalışmasıyla alakalı bir olay bu.

Ayrıntılı biçimde açıklayacak fizik bilgisine sahip değilim ancak olay bir ağırlık merkezini sağ kaydırmakla alakalı. Ağırlık merkezini sağ kaydırdığınızda bisikletin gidonu o tarafa doğru salınıyor ve bisiklet dengede kalmaya çalışıyor. Öte yandan bir otomobili çevirir gibi bisikleti de döndüremezsiniz. Hızın belli bir noktadan artmasından sonra bisiklet buna izin vermiyor, gidonu bisiklet düz tutarak çevirmeye çalıştığınızda dengeniz çok hızlı bir biçimde bozuluyor.

Gelelim motosikletlerin dönmesi mevzusuna. Gidon motor ile 180° açıdayken, yani düz iken ne kadar yatarsanız yatın, motor düz gidecektir. Sizin ağırlık merkezini kaydırdığınız yöne doğru motosikletin gidonu aslında dönüyor ancak o yüksek hızda bu dönme çok küçük gerçekleşiyor. Ayrıca sert virajlarda motogp sürücüleri "back it in" tekniğini kullanıyor zaten.

O çok küçük dönmenin çok güzel bir videosunu buldum.
1:01'den izleyebilirsiniz.

@Carcass06 4 tekerde kontra olur ama bisikletteki gibi olmaz. 4 tekerlekli araçlarda arka tekerlekler kaymaya başladığında kayma yönüne direksiyon çevirerek (kontra vererek) aracı düzeltmeye çalışırsınız. Arkadan itişli arabalarda bunu yaparken gaz vermeye devam ederseniz drift dediğimiz kayma kontrollü bir şekilde devam eder. Tecrübeli sürücülerin çoğu karlı-buzlu zeminlerde arabanın arkası kaydığında bunu uygular. 2 tekerli bir araçta bunu yapmak genelde takla ile sonuçlanır çünkü 2 tekerli araçların ağırlık merkezi çok hızlı bir şekilde kontrolsüz olarak değişebilir. (Bkz. moto GP yarışlarındaki kazalar.) Sonuç olarak otomobil ve 2 tekerli taşıtlardaki kontra birbirinden çok farklı şeylerdir. Motor ve bisiklette viraj içine yatmak dönüşü kolaylaştırırken otomobillerin virajlarda mümkün olduğu kadar az esnemeleri istenir.

Edit: Sonradan yazdıklarınızı görmeden 2. sayfadan alıntı yapıp yazmıştım. sonradan yazdıklarınızı gördüm. Lütfen beni ciddiye alıp cevap yazmayınız.

@furkantrojka Sıkıntı kullanılan kelimede sanırım. ısrarla "Gidonu sağa itersen sağa gidersin." deniyor. bence doğrusu "gidonu sağ taraftan aşağı, yere doğru bastırırsan." olmalı. çünkü normal şartlarda gidonu sağa çevirip sola gitmek ya da sola çevirip sağa gitmek fizik kurallarına aykırıdır. Sizin bahsettiğiniz gidonu bastırıp aracı dönmek istenen yöne yatırmaktan ibarettir.

@esatgelmedi
Gidonun açısından dolayı aşağı doğru itmek o tepkiyi vermiyor, ileri ittirmek en güzel tarih oluyor genelde.

Gidonu sağdan ileri iterek aslında sola çevirmiş oluyorsunuz. bu konuda hemfikiriz sanırım. Çünkü hepimiz bisikleti sola döndürmek için sağ elimizle gidonu ileri iterken sol elimizle de geriye yani kendimize doğru çekiyoruz. böylece ön teker sola yöneliyor ve bisiklet sola dönüyor.

Ben de bundan yola çıkarak diyorum ki gidonunu sola çevirdiğiniz bir bisiklet ya da motosiklet ile sağa gidemezsiniz. Fizik kurallarına ve mantığa aykırı. Tanımın yanlışlığı buradan kaynaklanıyor. Siz istediğiniz gibi tarif etmekte özgürsünüz tabii. İyi akşamlar.

@Carcass06
öncelikle sakin lütfen :) 4 tekerde kontra olur belki teoride aynıdır veyahut değildir çok da emin olmayalım. kontra evet 2 tekerli araçların dönmesini manevra yapmasını sağlayan bir tekniktir lakin başka türlü döner, 5 km/s hızla giderken ben gidonu gitmek istediğim yöne çeviriyorum dönüyorum. eğitim şart lakin nereden alabileceğimi bilmiyorum tavsiyelere açığım. Farzet ki karşı şerit diye birşey yok yada karşı şeritte araba yok, bahsettiğim şeyi bir dene ama düşük hızla

@esatgelmedi
Gidonu sola çeviriyor olsaydı tekniğin açıklaması, gidonu sola çeviriyorsunuz diye açıklanırdı. Gidonu sağdan ittirdiğinizde, yani aracı sağ doğru düşürmeye çalıştığınızda, iki tekerlekli araçlar sağ dönmeye başlayarak dengede kalmaya çalışıyor. Ayrıca bu olaydan bağımsız olarak back it in tekniğinde tam olarak dediğiniz olay yapılır, gidonu sola net bir şekilde çevirerek sağ dönersiniz ancak bisiklette imkansız tabi.

@esatgelmedi Asil sizin bahsetiğiniz konu 2 tekerlerde fiziğe aykiri. Sağa itersen yani sola çevirirsen sağa dönersin diğer yön için de tam tersi geçerli adindan da anlıyacağınız gibi ismi kontra/counter steering araştırırsanız anlarsınız. İnsanlarin kafasi karışmasin diye gidonu itme tabiri kullanılıyor yoksa sağa çevir sola dön dediğin zaman eror veriyorlar.

@Fatih Koçak düşük hızlarda g kuvveti etkisi fazla olmaz o yüzden yatma gerçekleşmeye bilir. Yamaha yada hondadan alabilirsiniz.

@furkantrojka
Bunu yazdığınız anda benim söylemiş olduğumu onayladınız aslında ama uzatmaya gerek yok. Siz haklısınız...

@Carcass06
İtmeye çekmeye gerek yok. Tanım basit: aracı sağa yatır, sağa dön. Sola yatır, sola dön.
Orta yol bulmak imkansız. O yüzden siz haklısınız, hoşçakalın...

@esatgelmedi tabiki haklıyım bu kadar hayati bir durumu bilmeyip bisiklet sürmenize şaşıyorum.

Sizlere anlatmak istediğim durum bu. Bu videoda arkadaş kontrayı kullanıyor ancak karşısına tır çıkınca panik durumunda beyini doğru olanı yapmaya zorluyor yani kontrayi yaparken farkında değil. Beynine göre doğru olan şey sağa çevirirse sağa gidicek kontra farkındalığı yok ve sağa çevirmeys çalışıyor ama tıra kafa atiyor. Bilmeyenlerin farkındalık kazanmasını sinek gibi bir yere dalmaması için uğraşıyorum... 2 temel kural var sağa it sağa dön ve döneceğin güzergaha/noktaya bak.

• Beğen
Tepkiler: cayboylu
Contra teknigi her yerde tartisiliyor herkesin kafasi karisiyor. Bisiklete binin ellerinizi birakin gidonun sağini ileri ittirin bisiklet saga dogru yatacak ve saga donuceksin kontra budur donecegin yonun tersini bi hamle yaparsin bisikleti yatirirsin viraji alirsin. Motogp yarislarindakiler baska birsey adamlarin motorlari cok guclu ve cok hizlilar virajda arkalari kayiyor o yuzden gidon donecegi yonun tersine donuyor. Yakin zamanda video ekleyecegim.

1. dışarı çıkın
2. 30 km/h ulaşın
3. ellerinizi gidondan bırakın ve ağırlığınızı hiçbir tarafa vermeyin, dengede durun
4. tek elinizle gidonun sağ tarafını itin (sola çeviriyormuş gibi)
bisiklet sağa gidecektir

(dönmeye başladıktan sonra gidon gittiğiniz yere dönecektir ancak "dönmeye başlamak için" gittiğiniz yerin tersine çevirmeniz gerek)

@esatgelmedi Hocam sıkıntı şurada. Teknik her zaman gidonu ittirmekle ifade edilirken başlıkta bir ara olay gidonu ters tarafa çevirmek diye bir mevzuya gelmiş. Kimse ben gidonu 45 derece sola çevirdiğimde ilahi bir güçle sağa dönüyorum iddiasında bulunmuyor zaten. Gidonu sağ taraftan ittirmeye başladığınızda zaten sola doğru dönmüyor, sizin ittirmenize tepki olarak bisiklet hemen sağa doğru eğilip, sağ dönmeye başlıyor. Siz eğer aracı kendiniz yatırmaya çalışırsanız, ağırlığınız ile, bu ilerde başınıza iş açacaktır, buna emin olun. Bisiklette belki bunu yaşamazsınız ancak motosiklette falan motosiklet sizin ağırlığınızı taşımalı, siz ağırlığınızla onu sağa sola bastırmamalısınız. Kontra tekniği ile gidondan dokunun ve motor yatsın, sizin ağırlığınızı zaten taşıyacaktır motosiklet. MotoGP'dekilerin o kadar alta girme sebebi yüksek hızda motorun üzerinden ters tarafa savrulmamak ve back it in'i daha kolay yapmak.

Aracı yatırma olayını ellerinizi kullanmadan dönerken de zaten kullanıyoruz ancak çok kaliteli bir kontrol sunmuyor. Bu işi gidon gibi daha hassas bir yere ve yatma mesafesini aracın kendisinin ayarlamasına izin vermek çok daha mantıklı.

@fury_x okadar hızada gerek yok jiroskopik etki yaratması gereken hızlanma gerek 5km/sde de olur ancak tepki süresi hızlı gittiğinden geç olur. Yani düşük hızda sağa itersen ve gidonu itili tutman lazim bisiklet sola gider ilk başta sonra sağa yatmaya başlar. Farkındalık kazanmanıza sevindim.

Geri