@Nuri Kongur
haklısın çünkü GPS'i yanıma almayı unutmuşum. Ben de mapmyride programında el ile-manuel çizdim rotayı. O şekilde ortaya çıktı rota. Sadece Mecidiyeköy'den Ayvansaray'a geçerken Metrobüs kullandım. Toplam 6 km.
Yürüyüş mesafesi el ile çizdikten sonra böyle çıktı.
- 8.5 km. Karaköy-Mecidiyeköy
- 11 km. Ayvansaray-Balat-Fener-Fatih-Çırçır-Unkapani-Sirkeci-Sultanahmet-Cankurtaran-Kumkapi-Yenikapi
Aslında Balat-Fener civarlarında rotada görüldüğü gibi düz gitmedim. kafama esen, trafiği az, daha eski sokaklara girdim. 11 km. gibi görünen bölüm 12-13 km. civarlarındadır.
İstanbul semtleri zevk meselesi. Biri Etiler taraflarını sever biri Taksim ama Balat taraflarında özellikle sahile yakın yerlerde tarihi doku bozulmamış. Yani bakkalı, kıraathanesi, yufkacısı bile 40-50 senelik. Aşikar göze çarpıyor. Ama yukarılara gittikçe eski binaların yerini yangından kül olmuş veya yıkılmaya yüz tutmuş binalar alıyor. Fatih'in oralar eski olsa bile insani dokusu yüzünden pek çevreye bakası gelmiyor insan evladının. Foto makinası ağırlık olmasın diye taşımadım.
Benim istanbulun (yeni yerleşim bölgeleri hariç) avrupa tarafında yürümediğim yeri kalmamıştır herhalde. Hala da çok keyif alırım ama benim için Sultanahmet, Sahilyolu, Sirkeci, Beyazıt bölümleri daha keyiflidir. Tarihi yarımada kısacası. Balat tarafları gidip görmeye değer mutlaka. Neticede karşına garip ve tarihi binalar çıkıyor orada da. "Vay be bu da buradamıymış" diyor insan.
Özetle o bölgeleri tavsiye ederim. Şimdi sırada sahilden haliç turu var. Altın boynuzu sahilinden boydan boya gezecem yakın zamanda.