Scudo Sports

Kışın Bisiklet Sürmek Yardım

Scudo
Kışın bisiklete binerken ne giyeceğimiz kadar nasıl bisiklet süreceğimiz de önemli.
herkesin ortak fikri, "teri dışarı atan kıyafetler giymek gerekiyor." çok güzel fakat tempolu sürüşlerde ister istemez terliyorum, hatta sırılsıklam oluyorum. kıyafetlerim teri dışarı atan türden ama kimi zaman öyle terliyorum ki teri dışarı atan kıyafet falan çaresiz kalıyor.
geçenlerde 120 km lik uzun sayılabilecek bir tur yaptık. üstte termal içlik, onun üzerinde nike'ın nefes alan türden bir tişörtü, onun da üzerinde windstoper özellikli kaliteli ve ince bir mont vardı. altta ise tayt ve onun üzerinde şort.
son 30 km. den önce bir mola verdik, polonezköy'de. terden sırılsıklamım, akşam olmaya yakın, hava gitgide serinliyor. orman içlerinden gideceğiz, güneş yok, kurumama imkan yok. bu durumdan kurtulmak için tek bir düşünce var kafamda; bir berber bulacağım, saç kurutma makinasıyla kendimi kurutacağım.
o berberi bulma hayaliyle epey gittim, bulamadım. düşük tempoyla sürdüm, kurumaya çalıştım ve biraz da başardım, çok şükür bu turun peşinden hasta olmadım.

neyse, kışın sürerken tempoya da çok dikkat etmek gerekiyor. teri dışarı atan kıyafetler iyi güzel, fakat kıyafetin dışarı attığından fazla terlersek en kralı da olsa bir halta yaramaz.

@alper Ku
evet bu da aklıma gelmedi değil, fakat uzun turlarda çanta taşımak gerekiyor bunun için, bu da ayrı bir dert.
tavsiyelere açığız, malum havalar soğuyor işimiz zorlaşıyor :)

@v. akmeseSoğuk havada kısa turlara bile çantasız çıkmayı düşünmeyin bence. Çünkü soğuk havada "sabit" giysi ile -rahat etmek bir yana- hastalanmamak bile zor.

Yağış kenada dursun, salt soğuk havanın dahi kendine özgü sıkıntıları var. İnce giyseniz durduğunuzda veya rüzgarda üşürsünüz. Kalın giyseniz efor harcadığınızda aşırı terler, bilahare mola verdiğinizde donarsınız. Nefes alan giysi teri dışarı atar, ama rüzgarı ve yağmuru içeri çeker. Rüzgar ve yağmur geçirmez giysi teri içeride hapseder... Güneşin, rüzgarın, sıcaklığın, terlemenin durumuna göre yolda giyiminize sürekli ayar yapmanız lazım. Bunun için de yanınıda çanta taşımanız lazım.

Dış katman için çözümler zaten konuşuldu. İki çözüm var, biri gore-tex kumaşlı yağmurluk, diğeri ise -daha basit- nefes almaz malzemeden mamul panço yağmurluk. Panço, aşırı bol kesiminden dolayı rüzgara ve yağmura karşı etkili, ancak alttan ve arkadan hava aldığı için teri hapsetmiyor. Gerçi uçan çadır gibi bir görüntüsü oluyor ama, görüntüye aldırış etmeyenler için, bence gore-tex yağmurluğa karşı çok ekonomik bir alternatif.

İç katman ise kat kat (fakat mümkün olduğunca az kat) olmalı, ve en içteki katman her türlü ıslaklığı dışarı atmada çok başarılı olmalı. Tekrar söylüyorum, bu işte yünden daha iyisi yok. Aşırı terleyen bünyem var ve sırt çantası kullanıyorum. Üstüme tek yün içlik giyiyorum (başka hiç bir şey yok). Sırtım su gibi ter oluyor ama yine de durduğumda ıslaklığı hissetmiyorum ve üşümüyorum. Yün malzeme sihirli bir şekilde ıslaklığı dışarıda tutuyor ve hissettirmiyor. Çok kaliteli termal içlikler de aynı özelliğe sahip olabilir ama (1) çok pahalılar, (2) daha mühimi sentetik malzemeden mamuller. Cilde sürekli temas eden sentetik malzeme sağlıklı değil.

Benim uyguladığım yöntem şu: Sırt çantamda küçük bir havlu, yedek içlik, uzun kollu forma/yelek ve yağmurluk bulunduruyorum. Yağmurluk dışında hepsi de nefes alan (rüzgar ve yağmuru geçiren) cinsten. Yola çıkarken, ortalama tempoda giderken üşümeyecek kadar (yola ilk çıktığımda üşüyecek kadar) ince giyiniyorum. Bu sayede hem terleme az oluyor, hem de üstüm ince olduğundan o ter kolayca dışarı atılabiliyor. Yolda veya molalarda üşümeye başlarsam, önce ikinci katı giyiyorum, yetmezse üstüne rüzgarlığı da giyiyorum. Rüzgarlık nefes almadığı için -ter atabilmesi için- belini iyice bol bırakıyorum. Bisiklete yüklük takınca sırt çantasından da kurtulacağım, işim daha kolaylaşacak.

Netice olarak, soğuk havada değişken şartlara göre yolda giyim ayarlaması yapmak gerekiyor.

Yağıştan hiç bahsetmiyorum... :)

Termal içlik,tayt ve termal diğer markalı mazemeler burada arkadaşlar.grubumuza bekleriz (link)

Bilgilendirme için teşekkürler.

Geri