Açıkçası kendim yoğun kullanıcı olmasam da mtbmde kilitli pedal kullanan biri olarak bu konuda herkesin rahat ettiğini yapması, ama başkasını da fazla heveslendirmemesi kanaatindeyim. İlk alışma döneminde ciddi bir kaza atlattım. Atlatamayabilirdim. Ben birisine tavsiye etsem ve bu yüzden başına bir iş gelse vicdanen çok rahatsızlık duyarım.
Spd yukarıda çeşitli arkadaşların bahsettiği gibi avantajlı bir aksesuar. Hareketin standart olmasını, kontrolün artmasını da sağlıyor güç yanında.
Ama ilk alışma sürecinde otomatik refleks oluşana kadar düşmemek çok zor. İlla ki unutuluyor o kilit. Ben de bir kaç kere düştüm. Özellikle ani frende başlarda bunu da akla getirmek pek mümkün olmuyor. Sonra alışılıyor refleks haline geliyor. Alışma sürecini trafik olmayan yerde yaşamakta ve kilit sertliği ayarını da mümkün olduğunca en hafifte tutmakta fayda var.
Risk biraz kullanım sıklığı ile de alakalı bence. Az kullanıyorsanız o refleks gelişmiyor yada zayıf kalıyor. Kullanım sıklığım azalınca bunu hissettim ve şehirdeyken kilitli ayakkabıyı kullanmamaya başladım. Hatta şehirde kullandığım bisikletten tamamen çıkardım pedalı (normal ayakkabı ile kullanımda kilitli pedal tarafı kaydığından bir tarafını hiç kullanamıyorsunuz çünkü).
Bir de diyebilirim ki spd için ayakkabı önemli, ucuz olsun diye esneyen kumaşlı ve bağcıklı bir ayakkabı alırsanız, gerektiğinde kilitten çıkarmakta zorlanıp düşebilir sonra benim gibi kaza yapıp, sonra bir daha düzgün bir ayakkabı almak zorunda hissedebilirsiniz.
İyi pedallamalar...