avid j 7'leleri bugün bayağı zorladım gerçekten budur dedittirdi.dozajlama,tepki ve hassasiyet bence oldukça iyi.xtlerden biraz daha ii diyebilirim.2007 xt sistemi grikartal'ın bisikletinde denedim(1 ay önce almış oda)
ve juicy 7 ler biraz daha hassas.bu hisedilebilir
Alan arkadaşlara hayırlı olsun.Bende bu aralar hidrolik disk fren konusunda aratırmalar içerisindeyim.Magura marta dizayn ve ergonomi olarak çoç çok hoşuma gitmişti fakat yedek parça ve bulunabilirliğinin sıkıntı yaşatacağını görerek eledim.Geriye 2008 XTR, avid juicy 7 ve juiciy 7 carbon modelleri kaldı.Juicy 7 carbonun bir düşüş anında kırılma riskinin daha yüksek olacağını düşündüğümden ve küçük bir hafifletme ve karbon görünümü için o kadar para vermeyi mantıklı bulmadım ve onuda eledim.Juicy 3-5-7 serilerinide kısa süreliğinede olsa deneme fırsatım oldu.2008 XTR hidrolik diski(dualcontrol kollar ile) daha uzun süre deneme fırsatım oldu.Kısa süreliğine olduğu için aralarında fren tutuş olarak aman aman bir fark bulamadım ama kullanıcı yorumlarına dayanarak juiciy 3-5 'in uzun frenajlarda verim kaybı yaşandığını duydum.Juiciy 7 ve XTR disk (Sadece fren kolu olarak, dualcontrol değil)arasında ikileme kaldığımda aralarındaki farkları inceledim.
Ergonomik ve göz estetiği açısından:
Göz estetiği olarak juiciy 7 ön plana çıktı gözüme ve özellikle üzerinde bulundurduğu kırmızı renkte olan balata mesafe ayar yeri ayrı bir çekicilik uyandırdı.Fakat ergonomi olarak juicy 7 deki kolay balata ayarının görünüşte çok güzel bir özellikl gibi gözüksede her gün fren ayarı yapılmayacağıda bir gerçek.bir allen anahtarla ayarlanmasında hiç bir sakınca yok (ultimate de olduğu gibi) Ayrıca (kendi şahsi görüşüm) vananın biraz dışarıda durması kırılma riskini arttıracağı görüşündeyim.Kısaa balata ayar vanasının anahtar olmadan kullanılması benim için çok önemli bir üstünlük sağlamadı.XTR daki anahtarla ayarlama benim için yeterli. Gel gelelim XTR'a.Fren kolunun pistona kuvvet uyguladığı açı ve hidrolik haznesinin kolumu magura martaya daha çok benzediği için benim için bir artı puan oldu.Ki bu dizayn gidon üzerindeki gereksiz yer kaplamanın da önüne geçmiş durumda.Fren hortumunun kollardan çıkış yeri ve açısı da güzel seçilmiş.Rotorlardan bahsetmek gerekirse rotorların merkezden çıkan etli aleminyum kolonları rotordan kaynaklanan eğrilikten dolayı balataya sürtme ihtimalini daha da azalttığı görüşündeyim.Ayrıca elimdeki xt centerlock göbeleri sorunsuz ve ek bir aparat kullanmadan shimanıdan başka fren kullanamama sebep oluyor.Yeni bir göbek seti veya aparat bu basamak atlamayı biraz daha güçleştirir hale sokuyor.Bu biraz shimanonun izlediği politikayla alakalı bişey.
Parça bulunabilirliği ve servis imkanları: Her ikisininde parça bulunabilirlik açısından pek zorlanılacağını sanmıyorum fakat bir fren hidroliği veya fren hortumu gereksiniminde shimano yedek parça olayı daha yaygın olduğundan tercih sebebim oldu.
Aslında daha çok yazıp kafanızı karıştırmaya niyetim var fakat şimdilik aklıma gelenler bu kadar . Ne kadar XT yerine XTR'ı ele alsamda zaten incelemede ele aldığım bi çok olay her ikisindede mevcut. Kısaca ben shimano 2008 fren setini öneririm.
Not:Bunları yazarken dahi deneme fırsatım çok olmasa da istediğim kadar dokunup inceleme fırsatım oldu bilginize
Yalnız hassaslık konusu biraz daha açılabilir bir konudur...
Kullandığınız hidroliğin akışkanlığıda burada dozajı etkileyen bir faktör...
Mineral yağ kullananlar çok daha uzun aralıklar ve hassasiyetlerde çalışıyorlar...
Bu arada firmalar arası mineral yağlarında akışkanlıkları fark gösteriyor...
Örneğin benim eski Deore BRM 555 frenimde fren kolunun hassasiyeti fazla idi...Bu uzun aralıklı bir dozaj sağlıyordu...
Şimdiki Magura Julie'lerimin dozajı inanılmaz sert...Bu sertlik inişler sırasında yada ani duruşlarda hoşuma giderken, Manuel yada wheelie gibi olaylarda kendini negatif yönde belli ediyor...Tutuşe ise hiçbirşey demiyorum mükemmel...
@Alican
kesinlikle kanka.önce tektro auriga sonrasında xt ve sonrasındada juicy 7 deneyimlerini yaşamak bi başka.yani tektro ve xt den sonra juicy kendini fazlasıyal hisettiren bi performansa sahip.
Son 4-5 aydır avid juicy carbon sahibiyim ama tadını hiç alamadım biliyor musun toplam 2 kez çıkabildim dışarı bisikletle.. Onlarda da elle tutulur bir sürüş yaşamadım zaten.. Uzun sürmedi yani Sizlerin yazdıklarını okudukça daha da bir heyecanlanıyorum sabırsızlanıyorum Abicim bitse şu öss yav bıktım artık:boese157: yaz bir gelsin.. ah bir gelsin.....