jant şeriti (jant bandı) ; jant şeriti iç lastiğinizin jantla olan fiziksel temasını keserek ,iç lastiğinizin janttan kaynaklanan sebeplerden dolayı patlamasını engeller(jant yüzeyindeki metal çapaklardan,jant teli vidasından yada çift aliminyum jantlarda jant teli yuvası çukuruna iç lastiğin bombe yapıp patlamasından sizi korur)...elektirik bandı esnek yapıya sahip olduğu için 4 barlık bir basınçta dahi çift aliminyum jantlarda jant yuvasına doğru iç lastiğinizin bombe yapmasını önleyemeyecektir, sonuç olarak o noktada oluşacak bombe er yada geç yılan ısırığı (snake bite) diye tabir edilen patlak görünümünde size geri dönecektir(elektirik bandı da denedim ama lastiğim 4 bar basınçla durduğu yerde bile patladı),,ben bu tarz bi patlak riskini en aza indirmek ve yaralanma riskini minimum seviyede tutabilmek adına jant şeriti almanızı öneririm..,,,bunun yanı sıra sedona da-30 jantınız varsa 700x38 c lastikle asla 5 barı geçmeyin 4-5 gün sonunda basınçtan iç lastiğiniz gene patlayacaktır ama bunun jantla yada jant şeridiyle hiç bir alakası yoktur tamamen yanlış hava basıncı kullanımıyla alakalıdır.... ,,,doğa bisikletten ritchey jant şeridi ,compass 60v ve schwalbe sv 17 iç lastik getirttim...5,5 barda schwalbe sv 17 3 gün sonra patladı...compass iç lastiği beş bar basınçla kaldırım çukur falan gibi yerlerde 4 gündür zorlamama rağmen hala bir sorun vermedi,5 barı geçmeyin deme sebebimin nedeni budur ..schwalbeyi de 5 bar basınçla kullansaydım muhtemelen oda sorun vermeyecekti...çifti 10-15 tl lik küçük bir materyal sizi daha büyük sorunlardan koruyacaktır bu yüzden ucuza kaçacam diye uğraşmayın,.....yeri gelmişken söylim sedona-da-30 jantlarda 20 mm genişliğinde jant şeridi kullanılır, bilgiyi direk sedona dan aldım...o kadar bahsettik nedir bu jant teli vidası çukuru ve iç lastiğin bombe yapması ??görselleyelim...herkese hayrlı forumlar,kazasız belasız sürüşler dilerim...