Scudo Sports

Hidrolik fren sorunları ve çözümleri

Shimano BR-M315 modelli fren sistemine sahibim. Daha önce hidrolik borusunu patlatanı gördüğümden freni fazla sıkamıyorum. Ayrıca balatalar fazla sürtünürse çabuk tükenir diye kolu fazla sıktığım da oluyor. Bunun doğrusu nedir, yani nasıl kullanmalıyım?

Scudo
@Guko45 sorununuzun yağ değişiminden çok mazot ile temizlemenizden kaynaklandığını düşünüyorum daha önce hiç mazot ile balataları temizlemiş miydiniz ? Normalde balataları balata spreyi vb. gibi temizleyiciler ile temizledikten sonra balatalar, üzerinde kalan son kiri frenleme sırasında açığa çıkan ısı ile yakarak atar ve fren performansı olması gereken seviyeye geri döner fakat bu yakma süresi sürekli değişkenlik gösterdiğinden ve frenler hayati önem taşıdığından tehlikeli bir hal alabiliyor. Eski bisikletimde ki balataları temizledikten sonra balataları ocakta duman çıkana kadar ısıtıp balata başına 3-4 kez tekrarlardım ve bende işe yaradığını söyleyebilirim. Önerim balata temizleyici alıp balatalarını iyice temizlemeniz ve bahsettiğim ocakta yakma tekniğini denemeniz. Sorununuzun büyük bir bölümünün çözüleceğini düşünüyorum.

@Kene Mahmut Benim tavsiyem nasıl fren sıkman gerekiyorsa öyle kullan. Birisinde hidrolik kaçağı gördün diye sert sıkmamak nedir?!.
Evet sürekli olarak yarım sıktığında balata daha çabuk tükenebilir, özellikle uzun inişlerde, ama bunları kafaya takma, nasıl gerekiyorsa öyle kullan, yok balatam bitecek tekrar almak zorunda kalıcam diye kendini tehlikeye atma, sonuçta yaptığın bu şey bir hobi, ve her hobi için insanlar keyifle para harcar

• Beğen
Tepkiler: suat akman
Merhabalar,benim bisikletim bianchi rcx 427 bisikleti internetten aldım ve kurulumunu buradaki yetkili servise yaptırdım ancak daha servisten çıkar çıkmaz bisikletten kesik kesik gelen metal sürtme seslerini duymaya başladım üzerinden inip baktım çevirdim tekerleği vs. Ses neredeyse hiç gelmedi ama binince bir kaç turda hemen tekrar etti.Arka freni çok az sıkıp sürmeyi denediğimdeyse ses direkt kesildi servise geri götürdüğümde yeni olduğu için normal dedi ama zarar verir diye korkuyorum yardımcı olursanız çok sevinirim

Hidrolik daha iyi tutuyor özellikle rampa aşağı.

@Pisiqlet servise gitmeden çnce hızlanıp 7 9 kere fren yap düzelmezse ayarı kaçmıştır o yüzden

@Eren Sarp Öncelikle yardımınız için teşekkür ederim. Balatalarımı daha önce mazot ile temizlememiştim, mazot ile zinciri temizlerken çok iyi temizlediğini gördüm ve aynısını balata için de yapabilirim diye düşündüm ve yaptım sonra dediğim gibi ses gelmeye başladı fakat sonra sıfıt balata taktım sorun çözüldü. arka frenlerde artık sıkıntı yok :)

Bu arada daha önce ön frenimin balatalarını limonlu suda kaynatarak sonra bez ile sürte sürte temizlemiştim ama ses hala gelmeye devam etti.

Ön frenin yağ değişimini çok kez yaptım ses kesilmedi sonra acaba balatar bitmiş olabilir mi diye düşündüm balataları çıkarıp baktım fakat balatalar incelmemiş. Ön frenimden çok gürültülü o cırtt sesini hala alıyorum fakat daha çözüm bulamadım. En son çare sistemin içindeki yağı tamamen boşaltıp yeni yağ eklemek olacak bakalım sorun çözülecek mi ?

Not: Balataları mazot ile temizlemeyin.

Konuyu hortlatayım frenler gene ötmeye başladı hem arka hemde ön. Ön frenler o kadar çok ötüyor ki neredeyse gram tutmuyor sadece arka frenler ile idare ediyorum bisikleti aldığımdan bu yana hidrolik yağlarını değiştirmemiştim dün değiştirdim belki yağdan kaynaklanıyordur diye ama nafile. Yukarıdaki yöntemleri denedim sonuç değişmedi, organik balata denedim gene değişmedi. Ne yaparım ederim bilmiyorum yardımcı olursanız çok güzel olacak.. Hadi ben idare ederim sıkıntı olmazda 17 yaşında bir kız kardeşim var illa bende bende kullanacağım diye tutturuyor frenler yüzünden ona bir zarar gelir diye korkuyorum, birazda agresif sürüyor kendisi..

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
@Oglcnbrt
Balatalar yeniyken ötme yapar. Tutmuyorsa sistem hava almis olabilir. Balatalara yag bulasmamistir insallah

@mariokaldato

Yok balata yeni değil, yağda bulaşmadı, hidrolik yağını yenilerkende sıfır havaya kadar aldığımdan eminim en azından gözlerim öyle gördü [emoji23]

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@Oglcnbrt

Asagida iki link yolluyorum. Burada ses kesmek icin ne yapmali konulu foto anlatim ve video. Maalesef ingilizce. Yabanci diliniz yoksa da goruntuler fikir verir:

(link)

Kısaca uzerinden gecersek:
-Tekeri sökün. Padlari cikarin. Disklerin yamulmadigindan, yamuksa duzeltildiginden emin olun.
-Padlarin ve disklerin uzerinde herhangi bir sey varsa temizleyin, hatta gerekirse cok hafif zimparalayin. Balata temizleme sprayi ile temizleyebilirsiniz.
-Diskleri duzgun ve oynamayacak sekilde oturtup sıkın.
-Padlari yenilemediyseniz soktugunuz yon ve tarafa uygun takın (bir suredir yer yaptigi icin tutus sekli ile ses olasiligi dusecektir)
-Kaliper ortalamasi yapin, kaliper disc ile dogrusal duzleme gelmiyorsa ince denge rondelasi kullanabilirsiniz demis bikeradar linki 5. adimda. Ama ben hic gerek duymadim buna simdiye kadar.
-Benden bir ipucu; padlari tutan catal metal zamanla esnekligini kaybettigi icin padleri duzgun geri itemiyor olabilir. Onu soktugunuzde hafifce ve deforme etmeden acarsaniz, surtunmeyi engeller, fren sonrasi padlerin geri itilimini daha dogru yapmasini saglayabilirsiniz.
-Yag degisimi ve hava alma isleminin dogru oldugundan emin olun. Buna dair basit bir yontem kaliper uzerindeki nippeldan ugrasmanizi engelleyebilir:

Tum bunlari dogru sekilde yaptiysaniz ve hala otuyorsa, sansinizi yeni balatalar ile deneyin.

Bisikletimde hidrolik disk fren kolu shimano bl-m 396 idi ve kırıldı bunun yerine bl-m 315 fren kolu taksam uyar mı? Fren tutuşu gibi durumlar için aynı görevi görür mü?

Merhaba herkese benim shimano ml315fren kolum var ve fren kolu pistondan ayrıldı

15324399110221751500850.jpg

serbest kaldı geri takamıyorum ne yapmam lazım

Bisikletimdeki hidrolik disk fren kolu shimano Bl-m396 kırıldı bunun yerine başka bi fren kolu taksam olur mu?

@cbyrkc
Daha hızlı yanıt almak için fren kolunu alacağınız firmaya mail atıp durumu belirtirseniz size kısa bir süre içerisinde geri dönüş yaparak durumu çözebilirler diye düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: cbyrkc ve JusTiMe
Şu sıralar tek frenliyim ve hafif bayırdan aşağı gelirken tek frenin gücünü ölçeyim derken 10-12mde bisikletin durduğunu gördüm :)
Gelelim soruna kaliperimdeki baskı yerindeki beyaz yuvarlak yerin oradan hidrolik fışkırıyor ne yapmam gerek :D

@JusTiMe
Hocam servise götürün öyle kullanmayın sakın yağ komple akarsa forumda helva dağıtılır ondan sonra mazallah :D

@CeRKeZ Garanti dışı kaldı zaten kaza yapıp fren kolunu kırdım :D

@JusTiMe
Tamir ettirin hocam garanti dışı kalmış olsun sizden değerli değil ya sonuçta

• Beğen
Tepkiler: JusTiMe
@CeRKeZ tamir derken işte ne yapmam lazım ucuz yollu çözüm önerisi var mı :D parası tamamen benden çıkacak ne de olsa :D değiştirmek dışında başka çözüm var mı da diyeyim size :D

Geri