Scudo Sports

HES'lere Karşı 2. Bisiklet Turu (PAB SAMSUN)

Yılmaz C. SEZEN

Aktif Üye
Tepki
149
Başlangıç
2012—13
Bisiklet
Canyon
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
"Bisiklet gibi özgür aksın dereler" sloganı ile Hes'lere karşı 2. bisiklet turumuza çıkıyoruz.
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/15095_10151448904933229_698654556_n.jpg
Bisiklet gibi özgür aksın dereler sloganı ile Hes'lerin zararları hakkında bölge halkının dikkatini çekmek ve bilgilendirmek amacıyla 5 ağustos 2012 tarihinde Perşembe Akşamı Bisikletçileri SAMSUN tur ekibi olarak 850 km'lik Samsun-Batum turunu gerçekleştirdik. Bu turda Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon-Rize ve Artvin ilçelerinden geçerek 7 gün sonunda Batum'a vararak turu sonlandırmıştık. Tur boyunca yerel ve ulusal basında eylemlerimizi duyurduk. HES'lere Karşı Samsun'dan Batum'a 800 km Bisiklet Turunun devamı niteliğinde olan "HES'lere Karşı Çanakkale'den - Antalya'ya 1500 km" Bisiklet turunu bu sene 14 temmuz 2013'te yola çıkarak sesimizi daha güçlü çıkartacağımızdan eminiz. 2. turumuzda Çanakkale-Balıkesir-İzmir-Aydın-Muğla il ve ilçelerinden geçerek Antalya'ya varacağız. Bu turda daha fazla şehirden geçip daha fazla insanla görüşeceğiz...
14 Temmuz Pazar Çıkış Samsun - Çanakkale (otobüs ile)
1. Gün : 15 Temmuz Pazartesi - Çanakkle - Ezine - Geyikli
2. Gün : 16 Temmuz Salı - Geyikli - Altınoluk
3. Gün : 17 Temmuz Çarşamba - Altınoluk - Dikilli
4. Gün : 18 Temmuz Perşembe - Dikilli - İzmir
5. Gün : 19 Temmuz Cuma - İzmir - Kuşadası
6. Gün : 20 Temmuz Cumartesi - Kuşadası - Akbük
7. Gün : 21 Temmuz Pazar - Akbük - Bodrum
8. Gün : 22 Temmuz Pazartesi - Bodrum - Akyaka
9. Gün : 23 Temmuz Salı - Akyaka - Fethiye
10. Gün : 24 Temmuz Çarşamba - Fethiye - Demre
11. Gün : 25 Temmuz Perşembe - Demre- Antalya
12. Gün : 26 Temmuz Cuma - Antalya - Side
13. Gün : 27 Temmuz Cumartesi- Side - Alanya
14. Gün : 28 Temmuz Pazar - Alanya
15. Gün : 29 Temmuz Pazartesi- Alanya
30 Temmuz Salı Dönüş Alanya - Samsun (otobüs ile)
Not: Turumuzu 4 kişi PAB Samsun ekibi olarak gerçekleştireceğiz. Bu yüzden dışarıdan katılım yoktur. Bize eşlik etmek isteyen arkadaşlar sadece Şehir merkezi giriş ve çıkışlarına kadar eşlik edebilir !
BİZİM ENERJİYE İHTİYACIMIZ VAR AMA TEMİZ ENERJİYE...
www.pabsamsun.com

Scudo
Yolunuz açık olsun Yılmaz, çok güzel bir tur olacağına eminim. Keyifli pedallar.

Teşekkür ederim Emre hocam :)

Bisiklet gibi özgür aksın dereler :)

Rota süpermiş... Günlük plana uyacaksanız mevsim şartlarınıda göze alırsak bazı etaplar oldukça iddialı olmuş... Kıyı güzergahını izlemeniz yerinde...

Hocam öyle deyipte korkutma gözümüzü :) Evet bazı etaplar zorlu olacak ama bu zaman sıkıntısından kaynaklı. Bir perşembe akşamı İzmir'de, diğer perşembe akşamı da Antalya'da PAB ile pedallamak için rotayı biraz sıkı tuttuk :)

• Beğen
Tepkiler: Bisikletli Gezgin
@Yılmaz C. SEZEN

Allah yolunuzu açık etsin, rüzgar arkanızdan essin... Şimdiden keyifli bir tur diliyorum... :)

size katılmıyorum yıllarca boşa aktı derelerimiz. hatta avrupalılar su akar Türk bakar diye söz çıkardı. en temiz enerji hesler üstelik. doğalgaz santrelleri gibi kirli değil yada nükleer gibi tehlikeli değil... turunuz çok çok güzel ama amacınız iyi değil tabi bu benim şahsi görüşüm. keyifli ve kazasız belasız bir tur diliyorum.

• Beğen
Tepkiler: M.A.Y.
Avrupalılar Türkçeyi ne zaman öğrenmişte kafiyeli söz yazar olmuş Niyazi bey :)
Eğer en temiz enerji Hes'ler ise varsın olmaz olsun... Dilekleriniz için teşekkürler bu arada...
http://www.gorelesol.com/haber/upload/resimler/haber/hes-rize.jpg

Yılmaz kardeşim sakın yanlış anlama beni de çok güzel hes yapılmasın nükleer de barajlar yapıldı doğuda bir çok arkeolojik yerler sular altında petrol kazıları ha keza her yeri delik deşik ediyor! ben de böyle resimlerde görünce içim buruluyor fakat şu var ki bakınız size laptop'dan cep telefonumdan tabletimden yazı yazıyorum evde tv seyrederken birden elektrik gittiğinde bu kullandığım telefon tablet vs gibi ulaşım araçlarının pili bittiğinde gözüm dönüyor! evde soğuk su içmek için buz dolabının kapağını açmasını biliyoruz bu elektrik bu enerji bu petrol bu gaz nereden çıkacak afedersin bi tarafımızdan mı çıkaracağız!? Elektrik ayda yılda bir gidince bedaş'ı arayıp kalayı basmayı biliyoruz. Hes olmasın o olmasın bu olmasın hiç bir şey olmasın o halde elektrik de olmasın enerji de olmasın o zaman kimse olmadığında isyan etmesin.. Elektrik üretme alanları belli ya hes olacak ya doğalgaz satın alıp yakarak üreteceğiz kömür çıkartma kömürle olmaz çevre kirleniyor deniyor tamam doğru fakat bunun da çözümünü bulmuşlar filitreli bacalar ha ben güvenmiyorum vsvs aslında bacadan çıkıyor zehirli gaz diyorsun tamam onu eledik doğalgaz pahalı zam gelince bağıra bağıra fatura ödemeye gidiyoruz doğal gaz da kullanmasın devlet hesler çevreyi bozuyor tamam onu da yapmasın rüzgar enerjisi ile mi koca ülkeyi besleyecekler? onun maliyetlerini bir araştırın o rüzgar panellerinin.. solar paneller desen ha keza.. hayır ben şuna ayar oluyorum; ya arkadaş şu zararlı bu zararlı tamam zararlı diyelim peki bunu yapmasınlar tamam yapmasınlar peki ne yapılsın projemiz var mı alternatif olarak Türkiyenin enerji isteği her geçen gün artıyor bunu da hep satın alarak üretiyor neyle enerji gelecek var mı öneri her şeye karşı olan kardeşlerime diyorum ki madem öyle gerçekten samimiyseniz akıllı olanlarınız çıksın üretsin bir proje hadi suyu ayrıştırın hidrojenle elektrik enerjisi üreten bir proje sunun bu ülkeye de onu yapsınlar.. Bir şeye karşı olmakla olmaz bu işler kardeşim taşın altına elini koy bul bir proje! Ben bütün bu doğa katliamına karşıyım hepsine baştan sona! ama elektrik gidince bi tarafım tutuşuyorsa ve ben buna alternatif bir fikir bir proje ile bu karşı olduğum düşüncenin altını dolduramıyorsam ortaya çıkamıyorum onu yapma bunu yapma diye! He yok mu alternatif istemiyormuyum çevre katliamını o zaman telefonu laptopu kapatacam tam protesto yapacam! var mıyız buna YOK! samimi olmak lazım.. Arkadaşlar katılmak zorunda değiller herkesin kendine göre bir popisi var önemli olan ortak bir popide buluşmak :D

• Beğen
@Ahmet Eroğlu

(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)

(link) (Türkçe altyazı mevcut)

Seçenek bol...

• Beğen
Tepkiler: Yılmaz C. SEZEN
Hocam eyvallah çok güzel de maliyetlere bakmak lazım şimdi çevre hassasiyeti çok önemli olmakla birlikte bu yenilenebilir enerji ile üretilen enerjinin maliyeti ve biz tüketicilere gelecek maliyet önemli şimdi çevreden önemli mi diyeceksiniz de o çok çevreci geçinen amerika ve avrupanın hükümetleri çok merak ediyorum acaba %kaç yenilenebilir enerji sistemi ile enerji üretiyor o kadar zengin ekonomi sahibi oldukları halde hele ab nin lokomotifi almanyaya bir bakınız acaba o kadar zengin olmasına rağmen yüzde kaçını karşılıyor bu şekilde böyle yazmak çok kolay bunların hepsini biliyoruz sayın kardeşim sen maliyete bir bak.. şimdi diyelim ki milyar dolarlar yatırılıdı buraya kaldı ki hepsini yine karşılayamazsın bu şekilde pervaneyle şunla bunla sonra bir maliyet var o maliyeti de yansıtınca bi tarafımız yırtılıyor ama değil mi başta ben olmak üzere! bu kadar kolay değil güzel kardeşim yapmayın etmeyin böyle kopyala yapıştırla enerji üretilmiyor hadi bir maliyet çıkart bakalım ne çıkacak yaptık mı bu alternatif enerjinin maliyetlerini bir bilenle araştırdık mı yok? altını çiziyorum amerika avrupa bile daha bu yenilenebilir enerjide emekliyorken biz haydi kaldırın hesleri haydi bırakın kömürü haydi baraj yapma demekle çevrecilik olmaz biraz müsbet ayağımız yere basan iddialarla ortaya çıkalım.. seçenek elbette bol biz öyle bir yere geliriz ki ekonomik olarak artık milli gelir kişi başına 100er bin dolar olur yıllık artık işsizlik sıfır olur ülke dünyada süper güç olur tüm ekonomik yada askeri tehtidleri bertaraf etmiş oluruz kaldı ki dünyada bu şekilde olan bir ülke yok! yani zamanın cengiz hanı zamanın osmanlısı (parlak döneminden bahsediyorum) olursun artık başka konulara el atarsın ülkeyi yönetmeyi o kadar iyi biliyoruz ki ahanda buradan klavye ile her şey bu kadar basit.. Gözünüzü seveyim yapmayalım bunu akıl mantık çerçevesinde hareket edelim buradan kopy paste yapmak gibi değil ülke yönetmek!

• Beğen
Yani bu konuda yapılmış araştırmalar var halihazırda.
Kopyala-Yapıştır yapmak değil benim yaptığım. Bunlar benim tez çalışmalarım için araştırdığım şeyler zaten.

Maliyet konusu ile ilgili yapılmış çalışmalar mevcut zaten. Yazmış olduğum bir makaleden bir tablo vereyim; (Wikipedia'da da var bu tablo zaten)

Nükleer Enerji 107.0 – 124.0€/MWh
Kömür 88.0 – 107.0 €/MWh
Gaz 106.0 – 118.0€/MWH
Rüzgar Enerjisi (Kara üzerinde) 49.7 – 96.1 €/MWh
Rüzgar Enerjisi (Denizde) 35.0 – 150.0 €/MWh
Hidroenerji 34.7 – 126.7 €/MWh
Biomass 77.1 – 115.5 €/MWh
Güneş Enerjisi 284.3 – 391.4 €/MWh

Bunlar sadece parasal açıdan maliyetleri. Bunların yanında girdi ve çıktı olacak maliyetler/gelirler de var. Örneğin; Nükller santral veya HES kurduğunuz bir yerde başka bir şey yapamazsınız. Arazinizi sırf bu iş için kullanmış olursunuz. Fakat rüzgar tribünü olan bir yerde (hemen dibinde) tarım yapabilirsiniz.

Şunu da belirtmek lazım, HES yapmak kötü bir şey değildir. Hidroelektrik gayet çevreci bir elektrik üretme yöntemidir. Ama bunu yapmanın da bir adabı vardır.
Siz insanların evlerini, tarlalarını, doğalarını, tarihlerini yok ederek bir şey yapmaya çalışıyorsanız, orada biri çıkıp size "hooop, bir saniye" der...

• Beğen
Tepkiler: Yılmaz C. SEZEN
Dostum çok güzel bak madem bu konuda kafa patlatmışsın bir şey ortaya koymak adına işte bunu yetkili yerlerle paylaşmak gerek bilmiyorum yaptınız mı yapmadınız mı da.. Ama şu var ki bu rüzgar enerjisi maliyeti konusunda yapılan araştırmalar sonucunda yatırım yapmaya kalktığımızda yani tüm enerjimizi hesleri de bırak bu rüzgar enerjisine dönüştüreceğiz diyelim bütün enerji kaynaklarımızı işte o zaman tam çevreci olmazmıyız oluruz.. Peki bu maliyet bu ülkeye şu anda ne kadar fazla gelir gelmez mi? Hani dedim ya yukarıda bunları yapabilmek için askeri ve ekonomik anlamda lider olmalıyız diye.. şimdi velev ki biz kademeli olarak rüzgar enerjisine geçmeyi planladık bizim etrafımızdaki komşularımız ile belli bir ticaret hacmimiz var birbirimizden alış veriş yapıyoruz biz rusyadan irandan çevre ülkelerden enerji alıyoruz ve bizim iş adamlarımız da onlara ürün pazarlıyorlar. Yani bir denge söz konusu herkesi memnun etmen mümkün değil her şeyi göze aldık çevre hassasiyeti ile dedik ki artık doğalgaz alımını kademeli olarak sizden almıyor size giden paraları biz rüzgar tribünlerine yatırım yapıyoruz rusya bize ne der? bizden kazandığı milyar dolarlar kesilince ne yapar amma korkaksın deme tutup savaş açmaz elbette başlar ayak oyunlarına önce bizden ithalatını başka ülkelere yönlendirir sonra bizim iş adamlarımızı hükümete karşı ayaklandırır sokaklara yine dökülürüz hükümet artık ekonomik anlamda basiretsiz görünümü kazanır büyük rüzgar enerjisi yarıtımı için harcanan büyük paralar kasadan çıkar onun yerine kasaya girecek olan ihracat vergileri kasaya az girer hatta azalır.. Bakını ben tümüyle karşıyım dışa bağımlı oluşumuza tümüyle çevre kirliliğine karşıyım geçen ağaçlıya gittik ormanda poşet kaynıyor piknikçilerin bıraktıklarıyla bembeyaz orman zemini midem bulanıyor bu tarz insanlarımızdan yanlış anlaşılmak istemem bir kere yeşil enerjiye karşı değiliz bedava temiz enerji her zaman iyidir bedava ulaşım sağlıyoruz bisiklete binerek zevk için olsa bile.. hatta bisiklet yollarının artmasını ve egsozdan çıkan kansere sebep olan havadaki kurşunun da azalmasını istiyoruz biz bisiklete biniyoruz nasıl karşı olalım biz de çevreciyiz lakin bu işleri sen de bilirsin ki bak kafa patlatmışsın bu işler böyle kolay işler değil rüzgar enerjisini kullanan ve elektrik elde eden şirketler vardır türkiyede de bir araştırmak lazım ben bir programda kendi ağzından dinledim bu tribünlerin üretilmesi yaygınlaşması lazım diyor birkaç firma varmış üreten bir pazar oluşmalı diyor çok uzun vadeli bir yatırım diyor hayranlıkla izledim programı fakat kardeşim daha biz o noktada değiliz iş adamlarının gücü yetmiyor bir koç en sağlam adam bu ülkede ne kadar yatırımı var acaba bu alanda. az yada yoksa neden yok yada az yani para insanın kafayı çalıştırır bu adamlar mal değil bir yerde şeker varsa sinek gibi hemen üşüşür bunlar başına demek ki bu boyutta değil bu alandaki kar yada maliyetler.. Yada siyasi anlamda daha doğalgaz kullanımı devam edecek sırasıyla.. amerikada hidrojenle çalışan araba yapmışlar bu var neden seri üretimde değil suyla araba çalıştırıyorlar.. güzel kardeşim ben çok dertliyim bu konuda yanlış anlama. sitemkarım aslında en başta.. ama işte bu şekilde olmuyor bu işler.

• Beğen
Tepkiler: Edip D.
ben ülkemizde her türlü enerji çeşitliliğinin olmasından yanayım, nükleer enerji, hes, rüzgar, güneş ve diğer enerji çeşitleri olmalı... Ülkemizin dört bir yanında barajlar olsun... Eğer biz enerjiyi bu denli yoğun kullanmaya devam edeceksek ve bundan vazgeçemeyeceksek bunu en ucuza temin etmek vatandaş olarak benim en doğal hakkım...

Bir çok bölgede pedal çevirdim... HES lerin en bariz örneklerini çoruh nehrinde çoruh vadisinde gördüm... Her taraf şantiye idi. Ama bu suda boşa akmamalı. Eğer bundan bir fayda elde edeceksek bunu muhakkak yapmalıyız. 2012 yılında sırf enerji için yabancı ülkelere 65 milyar dolar verdiğimizi düşünürsek bu işin mali boyutunun ne denli vahim bir durumda olduğu ortada... Bu para bizlerden çıkıyor... Bu para ülkemiz içinde kalmalı...

Artık adına en derseniz deyin enerji ülkemizde üretilsin... Ben paramızın denize akan nehirler gibi yurtdışına akmasını istemiyorum...

Diğer husus arkadaşlarımızın rotası belli... O rotada göreceklerki gittiklerinde kıyı kesimlerde neredeyse boş yer bulamayacaklar... Buldukları yerlerdede hep satılık ilanları görecekler... Tüm yerlerin otellerle ya da yazlıklarla dolu olduklarına tanıklık edecekler... Ne denli bir büyük bir çevre katliamının yapıldığına şahit olacaklar. Bu yazlıklarda oturanlarda bizim vatandaşlarımız. O evleri alırlarken kaçtane ağacın kesildiğini, kaç tane zeytinliğin talan edildiğinin hiç hesabını yaptıklarını düşünmüyorum... O bölgeleri imara açanlar ne denli suçlularsa, oralardan ev alanlarda o denli suçlulardır! Bu evlerin tamamında klima olduğunuda düşünürsek çevreye verilen zararı siz hesap edin...

Arkadaşlar artık kıyılarımızda ıssız koy ya da doğallığını koruyan bölge görmek çok zor...

Ben pedal çevirecek arkadaşlarımın amaçlarına saygı duyuyorum. Lütfen gittiğiniz bölgelerde vatandaşlarla konuşun. Onlara söyleyin oturdukları bölgeden yazlık alırken kaç tane ağaç kesildiğini sormuşlar mı? Ne kadar tarım bölgesi talan edilmiş sormuşlar mı?

İşin siyasi boyutunada gelince, ülkemizde kıyı kesimleri okuma yazma oranı ve tahsil en yüksek kesimdir. Niçin faydayı hep kendi taraflarına yontuyorlarda, kendi yaptıkları hataları, kıyımları görmüyorlar... Zaten bu bölgelerin siyasi görüşlerinide biliyorsunuz. Bu bölgelerden hangi partilerin en çok oy aldığıda hepimizce malum...

• Beğen
Tepkiler: Edip D.
YOk güzel kardeşim ben samimi olanları bir kenara ayırıyorum bu hes karşıtlarının gerçekten bir tarafa koyuyorum ve kaygılarını paylaşıyorum ve gerçekten de arkasında durmalarını ve hes vs yapılacaksa çevre katledilmeden yapılmasını destekliyorum fakat bazıları var ki çevreden bir haber inan sadece karşı olmak için karşılar aynı çarşı geyiği gibi çarşı tuvalete karşı altınıza edin hesabı.. sonra çevre duyarlılığı kardeşimin dediği gibi sadece hesle hosla olmaz çevre kirlenirken çeşitli enstrumanlar var bunlara ses çıkmıyor bir tek hes.. Hadi kardeşim tur düzenleyin istanbuldan başlasın "İSTANBULDA 50 BİN KM BİSİKLET YOLU İSTİYORUZ" rakamı artırıp düşürün önemli değil! BİSİKLET KULLANIMI ARTMASI DEMEK ÇEVREYİ KURTARMAK DEMEK! PETROL İTHALATINI AZALTMAK DEMEK DOĞAYA SALINAN AZOT KURŞUN VS KÖTÜ GAZLARIN AZALMASI DEMEK TRAFİĞİN AZALMASI DEMEK SPOR YAPAN MİLLET HASTANEDE YATAN MİLLETTEN İYİDİR SAĞLIK HARCAMALARININ AZALMASI DEMEK SPOR ZEKAYI ARTIRIR ZEKA DEMEK ARGE DEMEK TEKNOLOJİ DEMEK BİSİKLET DEMEK HERŞEY DEMEK GELİN BİSİKLET YOLU ARTSIN TURU YAPALIM VE YOLDA BİSİKLETLİ KOCA KOCA İNSANLARI GÖREN KÜÇÜK KARDEŞLERİMİZE ÖRNEK OLUP TEŞVİK OLALIM ERKEN YAŞTA SPORA BAŞLASINLAR.. hadi koşmaya diyorum kimse gelmiyor koşu sporu zor geliyor millete ama bisiklet deyince cazip geliyor GELİN BİSİKLET SEBEBİYLE SPORA TEŞVİKİ DEVLETİN DEĞERLENDİRMESİ ADINA SESİMİZİ DUYURMAK ADINA DAHA FAZLA BİSİKLET YOLU ADINA DÜZENLEYİN BU TURLARI! Bana bunla gel zabri reyiz :p :D

@Ahmet Eroğlu

Ahmet Bey düşüncelerinize tamamen katılıyorum ama bir yandan da böyle bir durum olduğu için üzülüyorum. Üzülmemin nedeni söylediklerinizin tamamının doğru olması..

@M.Ozkul

Bu konuyu da siyasete vurmamak gerektiğini düşünüyorum. Ben Türkiye'deki hiçbir partiyi desteklemiyorum. Desteklediğim kişiler elbet var ama hepsi ayrı partilerde. Fikirlerim partilere veya kişilere göre değil kendi muhakeme yeteneğime dayalıdır. Bunu belirtmeliyim sanırım :).
Bu işleri şu andaki hükümet yapıyor. Peki farklı bir hükümet (malum dediğiniz parti) olsa sonuç değişir miydi? Şahsi fikrime göre değişmezdi. Çünkü işin içine rant girdi mi bir anda tüm fikirler çıkarlara dönüşüyor.

@Edip Dinçer

Dostum burada bu forumda olmamızın sebebi zaten aynı fikirleri paylaşmamız fakat konuları farklı kulvarlarda ele almamız yani hepimizin yolu romaya ;) ayrıca parti anlamında söylediğim birşey var bir tek bisiklet ve bisikletçiler vardı siyaset yapmayan onu da bu forumda okudum bazı konu başlıklarında ya gözüm artık arkada kalmaz.. Bisiklet gibi evrensel bir konu kesinlikle siyasi malzeme olmamalı en gıcık kaptığım şey siyaset onu da bisiklette gördük ya tamam artık! her neyse bisikletle kalalım sağlıklı kalalım dostlar.

Geri