Scudo Sports

Hadi Bildiğimiz Osmanlıca Kelimeleri Paylaşalım!

@Ertuğrul

(link)
Abdülhamid Denizaltısı (Nordenfelt 2), Osmanlı Donanması'nın ilk denizaltısı. Vickers&Armstrong şirketi tarafından İngiltere'de inşa edilip, parçalar halinde Osmanlı'ya getirilmiş, Taşkızak Tersanesinde monte edilerek denize indirilmiştir.

icat etmeyi çooook yanlış anlamışsın ya da hala bilmeden öğretmeye çalışmaya devam ediyorsun...
çok zor değil, buraya yazmadan önce google'a yazsan bu bilgilere sen de ulaşabiliyorsun. ne zaman inanılmaz bir efsane duyarsan yazacağın ilk yer google olursa daha az saçmalarsın.

• Beğen
Tepkiler: ihsangencer
Scudo
Yalnız google aramanızla bir şeye inanmadan önce en az iki - üç kaynaktan teyit almayı unutmayın; google aynı zamanda çöplüktür.

@halil ibrahim duran

orası öyle tabi, ilk denizaltıyı osmanlı icat etti diyenlere de google'dan ulaşılabiliyor...
ama birkaç kaynaktan okuyunca gerçeği bulabileceğine inandığımdan o şekilde yazdım.

@ahmetcan44Ahmet bey bence ortamı geriyorsunuz tabi ki başka forum dostlarım böyle benim gibi düşünmeye bilirler sonsuz saygı duyarım .Sadece bu mesajınız değil çoğu mesajınız kavga eder gibi insanları küçümsüyor ve fikirlerine saygı duymuyorsunuz çok merak ediyorum sanalda olduğu gibi acaba yüz yüze iletişimde de bu kadar atak mısınız ? Saygılarımla.

@ihsangencer

Şehir efsanesi mi? İlk Planör (motorsuz uçak) Hezarfen Ahmet Çelebi Tarafından yapılmıştır. İlk denizaltı (timsah suretinde) Osmanlı Tershanesi Başmimarı İbrahim ağa tarafından yapılmıştır. Mesela herhangi bir kaynak ama çok detaylı bilgiler vermiş; (link)
Osmanlı şöyle baskıcıydı böyle baskıcıydı gibi ithamlarınıza cevap vermeyeceğim, tek yönlü kaynakları okuduğunuz gün gibi aşikar. Ama o son olarak kısmı hiç olmamış, Araplar isyan ettiğinde başta kim varmış, ülke kimin elindeymiş bilmiyorsunuz sanırım; İttihat ve Terakki (nam-ı diğer Jön Türkler) Araplarda haklı olarak bir İttihat rejimi istememiş. Neyse fazla uzatmayacağım, daha da verecek cevabınız varsa özelden yazarsınız. Herkese söylüyorum konu amacından sapıyor ve başka tartışma olmasın lütfen, konunun amacından farklı yazacağınız varsa özelden yazın lütfen...

@Mert C.

Size hayretler içinde bakıyorum. "İcat" etmeyi asıl siz "çooook" yanlış anlamışsınız. Çizimlerini, projesini yapıp tasarlamak ile inşa ettirmek çok farklı şeylerdir. Orada tasarım ile ilgili hiçbir bilgi yok ve unutmayın; Tükçe vikipedi çok güvensiz bir kaynaktır, ben, siz o vs. herkes bir hesap açıp oraya eklemelerde bulunabilirsiniz. Lütfen bu konuya daha fazla mesaj atmayın. Eğer yazacağınız varsa özel mesajdan atın.

@Ertuğrul

ilk denizaltı: 1620
ilk askeri denizaltı: 1775

2.abdulhamit doğumu: 1842 saltanatı: 1876

doğmadan önce çizimleri yaptırdıysa bilemiyorum artık...

Denizaltı ile ilgili maharetimiz aslında Abdülhamid' den de önceye gider. Çok sevdiğim yazarlardan biri İhsan Oktay Anar, "Kitab- ül Hiyel" adlı kitabında ahşaptan yapılma bir denizaltıdan bahseder. Elbette bunu okuduktan sonra, referans niteliğinde kaynağın özelliklerini bilmiyor olsaydım ki bunun için akademik alanda çalışıyor olmak da gerekmez ben de Osmanlı ilk denizaltıyı yapmış diye düşünebilirdim. Hakikat.com isimli web alanı bir referans kaynak değildir. BUnun ayırdına varalım.
Mesele giderek Osmanlıyı seven, sevmeyen diye ayrıştırılmaya gidiyor. Önyargılardan uzak okursak yazılanları kimsenin böyle bir isteği olmadığı farkedilir.
Dil ile ilgili tartışmaya dönersek yazılanlar içinde Derya Abi' nin metnini bilgilendirici buluyorum. Metinde atıfta bulunduğu kişiler bilgisine itibar gösterilebilecek konumda. Oradan devam edelim isterseniz.

Bu arada konuya geri dönelim;

Hakikat: Gerçek

İtham: Suçlama

Muvaffak: Başarmak, Başarılı olmak.

Sefil: Yoksul, Alçak

Gafil: Çevresinde olup biteni göremeyeni fark edemeyen.

osmanlı bitti. 1923 te resmen, 1918 te fiilen; osmanlıca denilen devşirme dilde tarihte hoş bir sada olarak kaldı. dilinize osmanlıcayı yerleştirirseniz, ben sizi yine de anlarım -biraz farsça, azcık arapça, idare eden Türkçe'mle- ama anlamamazlıktan gelirim :)

ubuntu güzel işletim sistemi essahtan. hani tüm devlet dairelerimizde herkeş ubuntu ilen işlem yapıyor. microsofta da hökümatın desteği, halkımızın alçak gönüllülüğünün şanı yürüsün, amman diyim amarigan ekönömisi (devlet bahçeli nin söylediği şekilde) çökmesin diye, sevabına lisans ücreti ödüyoruz.

linus torvalds keferesi de, çin hükümetinin davetlisi olarak, çinde kullanılacak, kontrolü çin hükümetinde olacak bir işletim sistemi tasarlamak içün çinde mesaiyi sırf yasak şehirde velespit binmek içün kabul ediyor, ücreti mukabilinde.

google sadece sizin bilmenizi istediği şeyleri karşınıza çıkarır arama yaptığınızda. internet birbiri benzeri atıklardan oluşan bir çöplük maalesef.

tahte-l bahir kelimesi ile İhsan Oktay Anar'ın kitabının birinde karşılamıştım. denizaltı demekmiş. osmanlıca tamlamaları ve devrik cümleleri okumayı seviyorsunuz, Sayın Anar'ın külliyatının tamamını tavsiye ederim.

• Beğen
Tepkiler: Çağlayan
@Mert C.

Kelimeleri özenle seçiyorum yanlış anlaşılma olmasın diye ama şartlanıp okununca ne kadar düzgün yazarsan yaz, adam anlamak istediği gibi okuyor, neyse;
Konuştukça batıyorsunuz, ben ilk denizaltıyı Abdülhamid çizdirmiştir vs. diye bir şey yazmadım. Abdülhamid döneminde hayata geçirilmiştir dedim. Adı da Abdülhamid'dir.
Önce yazılanları bi dikkatlice okuyun sonra yorum yapın. Ve dediğim gibi buradan yazmayın artık özel mesajdan yazın yazacağınız varsa, bundan sonra cevap vermeyeceğim direk yönetime bildireceğim.

verdiğin kaynaktaki tasvirler ve anlatım şekli hikayedir.

tüm foruma daha destekli kaynak'tan bir bölüm öneriyorum

"1638 yılında, Hezarfen Ahmet Çelebi, kuşlardan esinlenerek tasarladığı bir çift kanatla Boğaziçi üzerinde uçmuştur. Boğazın Avrupa yakasındaki Galata Kulesi'nden uçuşuna başlayıp, süzülerek, 3 km'lik bir mesafeyi katedip boğazın Asya yakasına, yaralanmadan, inmiştir. (Ancak bu tarihi kayıtlarla ispatlanmış bir bilgi değildir ve sadece abartılı öyküleri ile bilinen Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde geçmektedir.)"

(link)

merak ediyorum o osmanlı roket adamı hangi yakıtı kullanıyordu. ve iniş / düşüşünü paraşütle mi yoksa bodoslama mı yapmış

@Ertuğrul

@Ertuğrul

denizaltının durumu gayet açık
sen "Abdülhamit döneminde icat edilmiştir" diyosun

hayranı olduğun arapların isyanı konusunda bahane bulmana gerek yok

@Ertuğrul

Ertuğrul cevap yazarken kelimelerine ve uslubuna dikkat etmen gerekiyor lütfen yaşına yakışır biçimde insanlar ile diyalog kur. kimseyi fırçalamak terslemek haddine değil sadece kendi düşüncelerinin konuşulduğu kabul edildiği bir tartışma istiyorsan bu forum ortamında olmaz ya kendi sayfanı açacaksın yada kendi forumunu açıp aksi düşünceleri engelleyeceksin .tekrar yazıyorum kimseyi terslemek fırçalamak had bildirmek senin vazifen değil eğer kural dışı bir mesaj varsa özelden veya mesajın altındaki hatalı mesaj bildir butonunu kullanman yeterli.

• Beğen
Tepkiler: Ömer KARAN
@Ferhat Köse
burada Ertuğrula üslüp hakkında uyarıda bulunuyorsanız aşağıdaki mesajları yazanlara da bir çift kelam etmelisiniz diye düşünüyorum okumadınız sanırım hareket içerikli mesajları...
Yöneticilerden tarafsız yaklaşım bekliyorum.
@Mert C.
@Orhanalkaya
@Orhanalkaya

@Sinan Çakır

merak etmeyin gerekli her türlü uyarıyı yapıyorum tabi okudukça konuyu inceledikçe yapıyorum.Her mesajı direk aynı anda okumam mümkün değil. ayrıca Ertuğrulun konu içerisinde tersleme yazdığı 5-6 mesaj oldugu için buraya yazdım daha tarafsız yöneticilik yapacağınıza inanıyorsanız burada bu tarz yaklaşım yerine buyurun sizi de yönetime alalım sizden öğrenecek çok şeyimiz olduğu aşikar.

@Ferhat Köse

bu cevap yeterli benim için teşekkürler

@Sinan Çakır
bu da benim yazdığım bunun neresinde hakaret var bir açıklama bekliyorum merak ettim neredeymiş o hakaret he burada bulursanız hakareti helal olsun.

osmanlıca diye bir dil yok tamam da bu 600 yıl boyunca toplama oluşan bu dile ne diyelim? biraz arapça,biraz farsça,biraz fransızca, biraz türkçe, biraz almanca diye mi tabir edelim. Kısaca osmanlıca diyoruz,geçiyoruz. Burda bilimsel bir dil çalışması da yapmadığımız aşikar.Birçoğu halen günümüzde de kulanılan, biryerlerde karşımıza çıkan kelimelerin anlamlarını paylaşmak istemiş arkadaş.
Fakat bazıları vatan-millet-ubuntu-arap düşmanlığı-aselsan vs vs meselesine kadar götürdü mevzuyu.
Paylaşımlar devam etsin, konu güzel,saptıranlara rağmen güzel ve faydalı.

• Beğen
Tepkiler: The Ertuğrul
@AKİF Y.

Akif bey arkadaş Konunun başlığını hadi bildiğimiz arapça kelimeleri yazalım diye açıyor. Ama konunun altında ilk yazdığı mesajda dilimize giren ok relax cool vs kelimelerin kanını dondurduğunu yazmış. Ancak aynı mesajda diyor ki bu kelimelere karşı Osmanlıca öğrenip dilime sokacağım. Arkadaşın burada yaptığı şey ne kadar mantıklı. Dile Avrupa dillerinden giren kelimeler yabancı kelime oluyor da arapça Farsçadan Osmanlıca ya kaynamış kelimeler neden yabancı kelime olarak değerlendirilmiyor? Bir önceki mesajınızda yazmışsınız ki. Arkadaşın Latinceye ilgi olduğunu söylese bu tepki olurmuydu diyorsunuz? Osmanlı kelimesi neden bu kadar rahatsız ediyor yazmışsınız. Arkadaşın Latinceye ilgisi olmasını takdirle karşılardım tıpkı eski mesajlarımda Osmanlıca ya karşı olan ilgisini takdir ettiğim ve ilgi sahibi olduğu için teşekkür ettiğim gibi. Ancak arkadaş Osmanlıca öğrenip kelimeleri dilime sokmak istiyorum diyor. Deseydiki latince öğrenmek istiyorum ve öğrendiğim latince kelimeleri dilime sokmak istiyorum. Onunda karşısında dururdum. Üniversite de çok geniş kapsamlı olmasa da biyoloji anatomi ve fizyoloji derslerim kapsamında az biraz latince öğrendim. Ama dersin sınavını geçtiğim an bitmiştir. Hiçbir zaman günlük hayatta kullandığım dile sokmak çabam olmamıştır olmazda. Türk milletine ait olan bu dili kirletme hakkım yok. Unutmasın ki arkadaşında öyle bir hakkı yok. Olaya çok dar ve kısıtlı bir açıdan bakıp buraya yazılan mesajlara 5 6 yorum var geri boş demeniz saygısızlıktan başka bir şey değildir. Ayrıca Osmanlı kelimesiylede kimsenin bir alıp veremediği yok. Konuya yorum yapan arkadaşların çoğu Osmanlıca dilinin aslında bir dil olup olmadığını ve arapça farsça başta olmak üzere birsürü dilden alınan kelimelerle harmanlanmış arapça yazılan bir Türkçe olduğunu tartışmış. Konuyu açan arkadaştan başka kimsenin Osmanlı ile ilgili bir bilgi verdiği bir eleştiride bulunduğu yok. Konuyu açan arkadaş dil ile ilgili pekte adam akıllı bir şey söylemiyor ( sadece bir iki mesajında dil ile tarihi sürecin, dönemin ilgili olduğunu söylemiş). Ama ısrarla Osmanlı hayranlığıyla Osmanlı hakkında birşeyler anlatmaya çalışıyor. Ki internetten başka kayda değer bir kaynakta gösteremiyor. Lafın kısası burda kimsenin Osmanlı düşmanlığı falan yaptığı yok ancak sizinde konuyu açan arkadaş gibi bazı hayranlıklarınız var ki burada gelip insanları suçlamaya çalışıyorsunuz. Madem bu konun insanların bildikleri Osmanlıca kelimeleri ve anlamlarını yazmaları isteniyordu o zaman girişe Osmanlıca öğrenicem dilime sokacağım yazılmazdı. Ben Osmanlıca öğrenmek istiyorum yada öğreniyorum. Bildiğim kelimeler şunlardır. Sizde bildiklerinizi yazarmısınız şeklinde bir mesaj yazılabilirdir. Eğer ortamın tartışma durumu almasından şikayet varsa kimse kusura bakmasın ki bunun sorumlusu yine attığı mesajla konuyu açan arkadaştır. Ferhat abide çok güzel bir şekilde açıklamış zaten. Eğer arkadaş farklı görüşleri hazmedemiyorsa kendine bir forum yada blog açar herşeyi kendi kafasınca yapar. Burada özgür ve demokratik bir forum ortamı var. Herkes düşüncesini yazabilir. Arkadaşın yaptığı gibi konu başlığıyla konuda işlediği durum farklı olup ondan sonra konumu kirletmeyin vs şeyler yazılması yanlıştır. Konunun çok farklı noktalara gittiği birkaç mesaj var onları bende gördüm ancak görmezlikten gelip geçtim. Arkadaşın yapması gereken o kişileri uyarmak. Ben başlıkta Osmanlıca kelimeler yazın dedim. Başka hiçbir şey yazmayın demesi yanlıştır. Saygılar.

@Ertuğrul

Ertuğrul;Osmanlıca öğrenmek istemene kimsenin itirazı olamaz.Ancak görüyorum ki ifadelerin ,sadece dil öğrenmekle sınırlı değil.Böyle olunca da konunun merkezinden sapması sın derece doğal.

Yukarıdaki ifadeler sizin değil mi? Denizaltı'nın II.Abdülhamid'den 200 yıl önce icad edildiğini bilmiyor musunuz?
Lagari Osman Çelebi kim? Bahsettiğiniz kişi Lagari Hasan Çelebi olmasın? (Osman,dediğiniz Çelebinin adı Hasan Çelebi'dir ve aklı başında hiç kimse 300 m roketle uçup,havada 20 saniye kalıp,sonra serbest düşüşle yere sağ salim inilebileceğine inanmaz.

Yapılan eleştirilerdeki en önemli noktaları atlayor,hiç de gerçek olmayan;olmadığı gibi olması da mümkün olmayan tezlerini bir bir çürütenleri görmezden gelerek,ısrarla,genel bir alanda yarattığın tartışmayı "Özel" e çekmeye çalışıyorsun.

Kusura bakma,alıntı yaptığım ifadeler herkese açık bir alanda yer aldığı için buraya yazdım.Daha çok okumak,Türkler ve osmanlı hakkındaki dayatılan bilgilerin ötesine geçmek lazım.Sorun olursa seve seve yanıtlarım.

@Derya Keçeci

Biraz yorgunluk, biraz konuların kafamda karman çorman olması vs. nedeni ile birkaç hatam olmuş herkesten özür dilerim. ll. Abdülhamit değil oraya Osmanlı yazacaktım ve Lagari Osman değil Lagari Hasan çelebi kafam karıştı tekrar özür dilerim. O Lagari Hasan Çelebinin Denize açılıp, füze üzerinde yükselip bir paraşütle denize indiği söylenir. Bilgim çok fazla yok ama birçok yerde geçmektedir. Neyse uzatmayalım isteyen inanır isteyen inanmaz.

@Ferhat Köse

Ferhat bey, özür dilerim ama ard arda bana saçmalama tarzı kelimeler ve orhanalkaya adı kişinin yazdığı mesajları okuyunca sinirim bozuldu. Yönetime bildirdim zaten ama bana bu şekilde konuşan kişiye de cevap vermeden edemedim. Tekrar özür dilerim. Bundan sonra dikkat edeceğim.
Benim istemediğim şey karşıt görüşlerin söylenmesi vs. değil, konunun amacından sapması, başka konu açılsın orada tartışalım eyvallah ama bu konuda verilen Osmanlıca kelimeler resmen arada kaynıyor. Defalarca açıkladığım şeyi tekrar tekrar yazıyorlar. Bundan sonra tartışma yaratacak mesajlara cevap yazmayacağım, özelden yeni bir konu açmasını isteyeceğim yada ben açıp kendisini oraya davet edeceğim, orada tartışırız bu tarz konuları ama bu konunun amacı Osmanlıca kelimeler paylaşmak, iyi forumlar...

@Sinan Çakır

Evet, aslında bu tarz mesajlar olmasa ben asla o tarz içerikli mesaj atmazdım. Görünce sinirim bozuldu, kendisini uyarmama rağmen hala saçmalama tarzı kelimeler kullanıldı ve orhanalkayanın ciddiyetten uzak, hakaret içeren (birde nerede hakaret var diye yazılmış, söyleyeyim) Alıntı yaptığınız son mesaj zaten aşağılama içermektedir, o ne içip geldiyse tarzı yaklaşım sanki ben keşmişim gibi bir üslüp içermektedir ve o "forever ergen"'i duyunca (facebookta beğeni almaya çalışıyorum sanki) benim film koptu, direk yönetime bildirdim zaten.
Hakkı savunduğunuz için ayrıca teşekkür ederim.

@AKİF Y.

Kesinlikle katılıyorum. Paylaşımlar devam edecek, şu tartışma ortamı sonlansın, daha da ağırlık vereceğim.

@ömer karan

Cevapladığım şeyleri tekrar etmişsiniz onları geçiyorum ama şu "Kaynak" konusuna gelince, yakın zamanda öyle bir kaynak paylaşacağım ki (şimdilik çıkmamış ama çok çok yakın zamanda çıkacak bir kitap) o zaman kaynağı göreceksiniz. Yazarın twitterdan verdiği ufak bilgilendirmeler bile insanın kanını donduruyor. Kitap çıkınca konusunu açar, tanıtırım. Yazarı merak edenler olursa twitter'a Burak Turna yazsınlar yeter, profil fotoğrafında kask takmış bir robot var. :) Neyse artık tartışmayalım lütfen Ömer bey, rica ediyorum. Bu konuda ufak bilgilendirmeler ve Osmanlıca kelimeler olsun sadece artık.

Geri